Descrieti gradinita...
Mamicutelor, dragutelor, care a-ti inceput gradinita, nu vreti sa ne ajutati si pe noi, cele care urmeaza sa ne dam puiutii la gradinita in anii viitori? Va rog sa ne dati mai multe detalii despre gradinite, dotari, spatii de joaca, salile unde mananca, dorm sau se joaca copii,educatoare, cati copii sunt in grupa,ce noutati au mai invatat ...si alte detalii sau sfaturi care ne-ar putea ajuta...
Va multumim mult...mult pentru sprijinul vostru...
Cu drag,
Oana si Stefan Andrei
http://community.webshots.com/user/aoana100
Raspunsuri
otau spune:
Buna!
Dupa parerea mea gradinita trebuie sa aiba sala de joca, sala de mese si dormitor. Am vazut ca cele mai multe gradinite au o singura clasa in care copiii se joaca apoi mananca si apoi se culca (pe patuturi pliante). Mai exista totusi si gardinite NORMALE care au aceste trei sali separate. Conteaza apoi si spatiul de joaca. Copiilor le trebuie o curte mare unde sa poata zburda.
Mancarea si asistenta medicala sunt f.f.f. importante.
Nu in ultimul rand educatoarele.
Eu am sondat o gramada de gradinite particulare din Bucuresti si am ajuns la concluzia ca nu se ridica mult peste cele de stat, ba chiar uneori sunt mai bune cele de stat.
Irinabr spune:
Despre avantajele gradinitei gasesti aici:
http://www.clopotel.ro/utile/psihi.php?cat=10#inceput
Da! dar nu se sescrie fizic o gradinita. Dar poate te ajuta sa intelegi ce se intampla la gradinita.
Irina
oanaa spune:
multumesc pentru raspunsuri, dar se pare ca mamicile nu au inteles ce-as vrea eu sa contina acest subiect.As vrea ceva de genul: puiutul meu e la gradinita ...in care se mananca, se joaca, dorm in aceasi incapere (in incaperi diferite), masutele, scaunelele sunt ...(din lemn, de la Chicco, etc), copii dorm in paturi sau doar pe saltele (cum am auzit pe la unele gradinite), jucariile sunt...,toaletele sunt...,bucatariile sunt (sau nu) dotate corespunzator, au acces sau nu copii la ele,spatiile de joaca sunt (sau nu) sigure,afara copii se joaca doar pe asfalt sau sunt si spatii cu nisip sau cu verdeata si pomi,gradinita are (sau nu) centrala proprie, sunteti multumite de educatoare,de modul cum au grija de copii, ce-i invata, copii sunt in siguranta acolo (pentru ca am citit si eu cazurile in care mamicile si-au gasit copii in strada sau singuri pe holuri).Sper ca de data asta am fost mai clara...
Cu drag,
Oana si Stefan Andrei
http://community.webshots.com/user/aoana100
Felix Preda spune:
O gradinita foarte buna este "Sf. Imparati Constantin si Elena" pe langa Hala Traian. Singurul dezavantaj este ca nu au o curte unde sa iasa vara copiii. Am inteles insa ca in scurt timp va fi posibil sa ii scoata cu un microbuz in parcuri.
In rest, numai de bine. Au sala de mese separata, asistenta medicala asigurata etc. Mai multe detalii gasiti pe pagina lor
http://www.gradinitadecopii.ro
Mani spune:
Buna fetelor
Ce mai faceti? Este ffffff interesant acest subiect si cred ca merita sa-l discutam putin, ce ziceti?
Sunt de acord cu Oana despre acest subiect si eu cred ca trebuie dicutat foarte atent deoarece este un lucru ffff important,cu care puisorii vostri se confrunta pt prima oara. E bine ca fiecare dintre voi care aveti puiutii la gradi,fie ele particulare sau de stat, sa ne descrieti si noua cum este gradi unde invata (si ma refer la tot ce tine de o gradi) pt ca asa putem sti si noi unde este mai bine si unde nu. Poate in felul acesta reusim sa dezbatem o mare problema cu care se confrunta si parinti cand doresc sa-si inscrie puiutii la gradi dar nu stiu si mai ales ce trebuie sa contina o gradinita (dotari). Astept vesti de la voi.
Va pup dulce
mani
mamicata spune:
Dragi mamici...aveti grija la ce gradi duceti ingerasii vostrii.Eu nu am nimerit prea bine si deja imi pun problema schimbarii gradinitei.
Mananca, se joaca si dorm in aceeasi sala, curte au dar...la vara.Mobilier Ok (desi sar mai putea face cateceva la colturile meselor), jucarii destule dar...DAR.....educatoarele trebuie sa aiba max.35 ani. Cu toate conditiile bune de acolo..atat vreme cat educatoarea (comunista ca sa zic asa) sufera de lipsa de imaginatie, in afara de poezii gen tata e zugrav si mama impleteste nu stiu ce...poezii oribile (ca mai multe si mai dragalase am invatat-o eu acasa)...startul e "ratat".
Mare atentie la educatoare!!! Una din cele doua (la vreo 40 ani)pe care le are fetita mea la gradi..fumeaza.Pentru o mai buna "supraveghere" (fumeaza pe hol!!!!desi e interzis) lasa usa deschisa, mai arunca un ochi la copii (urland si ceva de genul "daca nu ma lasi sa fumez tigara asta vin si te dau cu capul de pereti"...fraza reprodusa de fetita mea, la chestionarile mele atente). Indiferent ca m-am plans directoarei...sigur ca si ea fumatoare..si colega de 20 ani cu respectiva educatoare...normal ca in loc sa-i bage un pic mintile in cap...da din umeri cu nonsalanta.Odata chiar, ducandu-ma sa o iau dupa somnul de dupa-amiaza, era doar bodyguardul..un pic "speriat" ca am intrat (CEA MAI RUSINOASA REGULA A GRADINITELOR E SA INCHIDA USILE SI-TI "LIVREAZA" COPILUL CAND VOR EI NU CAND AI TU TIMP SA-L IEI)S-A DUS DUPA EDUCATOARE.USA LA CAMERA ERA DESCHISA, COPII UNII DORMEAU UNII MAI STATEAU DE VORBA DAR ERAU...SINGURI. Nu am cautat pana acum o gradinita particulara pentru ca am auzit destule povesti si de partea asta. Plus ca eu cred ca in primul an de gradinita importanta e socializarea cu alti copii, dezobisnuirea de "fustele mamei" etc. si nu sa-l chinui sa se scoale la 7 ca la 8 trebuie sa fie la gradi si eu la 9 la job.Ceva aproape de casa, un program cat de cat flexibil (desi se uita urat la tine daca nu vii inainte sa se serveasca "gustarea de dimineata").un prim pas.Cum sa le placa copiilor la gradi unde urla doua cu nervii lasati, platite din buget "ziua trece leafa merge", mieroase de ti se apleaca si care mereu sunt cu mana intinsa (Computer, TV de parca noi nu de asta am vrea sa-i ferim!). Educatoare tinere, pline de fantezie si disponibile sufleteste, rabdatoare....un portret care nu stiu daca exista pe undeva.Daca da..spuneti-mi si mie ca deja mi s-a mohorat sufletul cand vad atata prostie, ignoranta, "tzatzisme".
Concluzie....fie gradinita cat de frumoasa, importanta e educatoarea!
Nu zic poate exista si unele mai in varsta, cu experienta dar...copii sunt argint viu si imposibil dupa 20 ani sa poti fii la fel de calma (si nu in sensul ca ignori copii si-i lasi sa-si faca de cap).
Educatoarele ar trebui sa-i invete poezii (cat mai dragute ca slava-domnului exista), sa le deschida gustul pentru pictura, desen, sa-i provoace mereu la diverse actiuni de grup etc.etc.
Ar fi cazul sa reformam un pic mentalitatile ..si mai ales sa avem grija de copii ca cele mai rele purtari de la educatoare se prind.
Andrada spune:
Andrada
Moderator
Propun sa descriem gradinitzele unde se duc copii nostri pentru a avea o imagine mai clara despre cum functioneaza ele bine sau rau. Va trebui sa vorbim atunci despre dotari, pregatirea educatoarelor, programe de invatat, meniuri, orar, reguli privitoare la igiena, la snatatea copiilor, pasi care se urmeaza cind copilul este bolnav, amenajarea locului de joaca, reguli cu privire la disciplinarea copiilor rebeli (care trag de par, care tipa sau lovesc alti copii), reguli cu privire la copii care vorbesc alta limba materna, facutul la olitza, jucarii permise, grupe de virsta, ratia invatator numar de copii, activitati extra-curicullum si cev a mai trece voua prin cap. Ideea mi-a venit citind subiectul Rechinutei si eforturile ei de a deschide o gradinitza. Bravo Rechinutza! esti mare dom'le, toata admiratia mea! sper sa-ti iasa cum vrei tu.
Ok, hai ca incep eu descrierea gradinitei.
Platesc 550$ pe luna ceea ce e destul de ieftin pentru zona in care locuiesc (gradinita e sponsorizata in parte). Grupa baietelului meu (yellow room) e de la 18 luni pina la 2 1/2 si are o invatoare principala si doua asistente pentru 15 copii (deci cam 1 invatatoare la 5 copii). Toate invatatoarele din centru au masterul, asitentele trebuie sa aiba cel putin liceul. Dimineata lipesc hirtii , insira macaroane, desesneaza cu pensula sau cu degetele, se joaca cu instrumente muzicale, si ies in porch. Porch-ul este o incapere mare acoperita cu sticla, unde stau cind vremea nu le permite sa iasa afara. Aici au ca un mic orasel simulat, cu masinutze, magazine, telephoane, tobogane, invirtitori, etc. Afara au o groapa cu nisip, pista de triciclete, balansoare, tobogane, leagane, etc.
Meniul este optional (eu aleeg sa-i dau mincarica de acasa in termos) , si consta in o carne (pui, hamburger, hot-dog), legume, fructe, suc. Mai sint si doua snack-uri la 10 si la 3:30 care pot fi prajiturele, sucuri, prtezel, fructe etc.
Gradinitza mea nu are program sa iasa cu ei la teatru si in excursii de o zi (cele mai multe o fac) ci aduc clovni, cintareti, actori cu papusi (cam odata pe luna) in centru. E deschisa de la 6:30 dimineata pina la 6:30 dupa amiaza, dar platesti penalizare daca iti tii copilul mai mult de noua ore jumate. N-au voie cu jucarii de acasa, dar din cind in cind se admit exceptii daca copilul este f atasat de ceva anume. II incurajeaza si le arata olita, dar nu-i forteaza si nu-i pun pe ea daca ei nu cer specific.
In prima zi i-am facut profesoarei o lista cu cuvinte principale in romaneste, si modul de pronuntie (sa-l poata recunoaste) si traducerea lor, ca sa-l inteleaga pe baietel cind vrea apa, mincare, sau il doare ceva.
Te suna cind fac febra si trebuie sa-l iei daca au febra peste 38.
Cam atit,
Andrada
iuliacm
Membru junior
Foarte buna ideea ta si a lu' Bobita de a prezenta gradinitele unde sunt copii nostrii.
Este foarte bine sa stim conditiile oferite de gradinite din diferite colturi ale lumii. Si uite asa ne cresc pretentiile , nou celor din Romania.
Andrada e interesanta gradinita unde merge baietelul tau, mai ales porch-ul. Cei 550$/luna mi se pare muuuuuult daca ma raportez la veniturile din Romania.
Eu nu am ce sa va spun pentru ca copilul meu nu merge inca la gradinita dar am sa urmaresc cu interes acest subiect.
Iulia
maddy
Membru nou
intradvar e foarte buna ideea de a discuta amanuntit despre gradinite. fata mea inca e prea mica dar am inceput din timp sa ma interesez si informatiile tale mi-au prins bine. despre bani, pot sa-ti spun ca nu e foarte mult..mai ales ca eu am ramas foarte uimita dupa ce am citit mesajul "se cauta gradinita" si o mamica DIN ROMANIA zicea ca o gradinitza particulara costa 180$ pentru 8ore si ca e intradevar CAM SCUMPA ..pai eu la preturile alea nu mai are rost sa merg la servici...
anita,mama lui maddy
iris
Membru matur
am sa va povestesc si eu despre gradinita la care merge iris; este o gradinita care e organizata de biserica catolica, dar taxa se plateste tot la primarie si este aceeasi indiferent a cui e gradinita (de stat, catolica, evanghelica...); am ales gradinita asta pentru ca afata de cea de stat arata mai bine, educatoarele pareau mai vesele, mirosea mai bine si copiii erau mai curati...
iris e la grupa "albinuteleor", sint 15 copii intre 8 luni si 5ani; la 6 ani copii merg la scoala daca trec un test fizic, psihologic, si de cunostinte generale;
"albinutele" sint supravegheate de 4 educatoare, una su studii inalte, dar nu stiu cit de inalte si 3 asistente acre au liceu si calificare post-liceala; cele 4 educatoare "se rotesc", adica sint practic prezente toate numai la ora prinzului, la masa de prinz, in rest sint 3;
pentru cei 15 copii sint amenajate o camer principala, mare in care exista locul pentru minacat, cu doua mese joase, si scaunele, si un dulap de bucatarie, cu chiuveta si tto dichisul, cei mai marcei isi spala singuri farfuria, dupa micul dejun; in aceeasi camera exista o "casuta a papusilor" facuta din lemn, cam de 1m 70 inaltime, inauntru sint doua patuturi de bebelus, dulapuri, bucatarie, toate pt papusi, multime de hainute, vase...si carucior; pe casuta papusilor se pot urca, au voie numai copiii marice, acolo, e un loc unde cite 32 pot sa faca diverse jocuri, sau puzzle; mai exista un "colt pentru construit" unde au la dispozitie gramezi de lego, si alte piese din lemn pentru diverse "constructii" caute, treburi, sosele etc,; mai exista, o camera de joaca, unde au ssaltele, pe peerti au mai multe tipuri de materiala, aspre, moi, au amenajat un colt al vrajilor, cu niste chestii , vase de sticla, in care plutesc diverse obiecte micute si sclipis daca apasa pe niste butonase, ma cam depaseste asa, dar lui iris ii place -aici stau cite 1-2 copii cu cite o educatoare care le spune povesti, un fel de taetru de papusi pina la urma...mai au un acvariu si doi canari...in camera de jaoca fac si jocurile in cerc, cintecele, si mai nou, lectii despre animale...in rezulatului dezastruos al germaniei la testul pisa, masura luata de autoritatea care supravegheaza activitatea gradinitelor, e sa le puna pe educatoare mai mult la treaba in sensul de a ii invata mai multe pe copii...ale noastre si-au propus sa ii invete mai multe despre animale si plante si au mai multe activitati pe ideea asta; copiii sint incintati, au invatat despre veverita, arici, soricei, ursi polari si pinguini, urmeaza balena....
tot in camera principala exista si un "colt pt bebi" unde au slateluta, rafturi cu jucarii pt copii mici, si portita -gardulet pentru "izolare"; copiii mici dorma intr-o camera linga bucataria grupei, unde au patuturi; copiii mai mari, peste 3 ani, in sala de sport; o camera mai mare unde au saltelute groase-groase in loc de pat ;
grupa are si o bucatarie unde se prepara masa pentru prinz, frigider, cuptor....pentru masa de prinz gatesc aici numai legumele, mincarea cu carne o primesc de la o firma de catering, iar desertul , praji cu fructe sau budinca o fac in bucataria principala a gradinitei;
camera principala si camera de joaca au fereasta pe un intreg perete, sint foarte luminoase si au si usa de iesire in curte; gradi are o curte mare mare cu iarba si nisip; au multe masinute si trotinete si topogan la care se ajunge usor de pe un delusor; in curte e un copac imens, un artar care le face si umbra; au si o chestie mare din lemn, o constructie, cum sa ii zic, pe care se pot urca, escalada, sari....
copiii peste 3 ani au voie, daca parintii sint de acord, sa iasa afara in grupe de cite 5 copii fara supraveghere directa, adica educatoarele stau inauntru, copiii stiu ca trebuie sa stea in raza lor de vizibilitate - asa ies cind vremea nu e frumoasa dar copii vor sa iasa totusi afara; cind e vremea frumoasa ies toti , si educatoarele si fac si ceva joculete, concursuri samd.
cam o data pe saptamina citiva copii merg cu educatoarele la cumparaturi pentru masa de dimineata si de prinz, ajuta la spalatul vaselor; mai merg si duc prajituri facute de ei la caminul de batrini al bisericii de care apartin;
pe linga "scolirea" cu animale si plantute se mai ocupa mult cu diverse "lucruri de mina", taiat , lipit, fac tot felul de lucrusoare dragute, unele au voie sa le ia acasa, mare activitate pe albinutzele noastre;
nu merg la teatru sau in excursii, doar copiii prescolari au in martie o expeditie intr-o padure;
cam asta e , eu una sint multumita, cel mai mult ma bucur ca lui iris ii place chestia cu lucru de mina si , daca e vreme bunicica iese cu placere si in curte;
iris
alinaluchian
Membru junior
Iris,
Parintii, ce alte obligatii, in afara de plata gradinitei, mai au ? Ma refer la faptul ca, in unele gradinite, parintii presteaza ore de curatenie.
Alina
iris
Membru matur
alina, pina acum nu ne-au pus sa facem nimic, si nici nu am auzit ca la alte gradinite sa fie alfel; din cind in cind mai sint diverse actiuni, au taiat un copc, au adus un brad mare; au demontat un "castel" din lemn din curte si atunci, de obicei taticii, sint rugati sa vina si sa ajute; dar e munca volutara, nu un program fixat; acum ne-au solicitat sa participam la un program organizat de primarie, care ar aduce gradinitei 1000 euro daca parintii fac ceva munca volutara usoara intr-o simbata, la un tirg; se mai aduna cite 12 euro pe an pentru materiale si "comitetul de parinti" stringe cite 5 euro pe am pentru cadori pentru educatoare de ziua lor si de craciun - deci am scapat de vesnicul stres din ro, ce i luam educatoarei, ma umfla risul ca mi-am amintit ca acum doi an cind iris mergea deja la gradi in ro, am zis sa le iau flori la educatoare, apoi am realizzat ca iris fiind mica se cam lipea de toate educatoarele si de bucatareasa...asa ca m-am dus cu o galeata mare cu gladiole....sa fie...aici, din reflex m-am uitat dupa flori, apoi m-am intrebat cum s-ar uita la mine daca le-as duce flori, tantile frau?!!!!
cam asa e pe aici;
iris
dori
Membru junior
draga iris,
eu le-am dus flori educatoarelor la sfarsitul primului an de gradinita al Ioanei, fiica mea. Am vrut sa le multumesc pentru ca s-au ocupat de ea, pentru ca stiu ca au muncit cu ea mai mult decat cu alti copii. La gradinita ei nu sunt multi Auslaender-i, si cei cativa care sunt, sunt de mult timp in Ge si vorbesc germana. Noi am fost caz special - cand a inceput gradi Ioana nu stia nici un cuvant in germana, si din pacate nici eu. Si n-a fost prea usor.
M-am tot intrebat daca "se face" sau nu sa le duc flori, dar pana la urma le-am dus. Ca daca tot am fost caz special, sa fim si in continuare. E clar ca gestul a fost neobisnuit, dar educatoarele s-au bucurat si le-a facut placere. Iar Ioana a fost mandra de mama ei care balbaia ceva in germana in timp ce le dadea florile...
dori
alinaluchian
Membru junior
Multumesc, Iris.
Am citit cu mare atentie tot ce ai scris si am luat aminte.
Am vazut ca nemtii (nemtoaicele, defapt) nu sunt prea obisnuite sa primeasca flori (de alte cadouri nici nu poate fi vorba) de la persoane oarecum straine si fara vreo ocazie speciala. Dar, se pare ca florile sensibilizeaza pe oricine.
Alina
tinatache
Membru de baza
Ce bine e ca descrieti cum e cu gradinitele! Iris, la voi cresa si gradi e la un loc? ca am vazut ca sunt copilasi intre 8 luni si 5 ani. Asa e peste tot? Nu ca m-ar deranja, Doamne fereste, dar eu acuma adun informatii si s-ar putea sa mai pun si intrebari stupide... Mersic!
Cristina
iris
Membru matur
si mie mi s-a aprut aiurea sa fie copii de virste atit de diferite la un loc, dar pina acum m-am aobisnuit si chiar mi se pare ca e ok, in sensul ca se invata unii cu altii, se ajuta, ii vad pe cei mici ce pot si ce nu, le ajuta pe educatoare, sintca intr-o familie; cred ca cel mai greu e pt educatoare pentru ca trebuie sa la faca programe cit de cit adecvate virstei, au practic trei grupitze cu activitati specifice dar au si activitati comune, in curte, joculete, cintecele; pentru iris e cumva ceva obisnuit pentru ca are o sora mai mica dar pentru copiii care sint singuri la parinti eu zic ca le prinde bine sa vada si copii de alte virste in jurul lor;
iris
L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele
Corina Paraianu spune:
Draga Oana,
Noi am ales o gradinita particulara de care suntem multumiti , sa zic in proportie de 90%. Nu exista nimic perfect, sunt aproape sigura. Am mai descris intr-o postare cum e la gradi asta, vezi la :
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=12478
Alte amanunte: da, au 2 sali de clasa (una pt.grupa mica si una pt.grupa mare), o camera mai mica de calculator (nu prea fac, lucru care pe mine personal ma bucura nespus), si, la etaj, au o sala de mese si 1 sau 2 dormitoare cu paturi suprapuse. Totul e nou, f.f.curat. Mancarea e adusa de o firma de catering, se folosesc farfurii de unica folosinta. Noi am lasat-o la programul lung, adica inclusiv masa si somn, doar luna iunie, dar am fost multumiti. Meniul saptamanal este afisat in holul de la intrare, asa incat poti stii ce mananca puisorii in fiecare zi.Copilul nostru, care acasa e foarte mofturos, la gradi a mancat dovlecei umpluti, supa de rosii si alte minuni pe care acasa nici nu imi pun problema sa i le mai arat.
Nu au multe jucarii, mai mult lucreaza decat se joaca. In fiecare zi au ba pictura, ba germana, ba muzica etc. Engleza e tot timpul, adica tot ce fac, desen, muzica, gimnastica, fac in engleza. Deci nu au ore de engleza ca la gradi de stat unde au 1-2 ore pe saptamana unde ba lipseste profesoara, ba nu fac nimic, ba se joaca. La ei predarea e in engleza.
Deseneaza mult, lucru manual destul de mult si f.frumos. Mi-a facut tot felul de chestii ingenioase, la care am ramas cu gura cascata. Ceva de genul unei oi desenate si apoi pe corpul oii lipita lana creata sau un peste, tot asa desenat, si apoi lipit nisip fin pe corp. Nu stiu daca intelegeti ceva din descrierile mele, dar oricum rezultate sunt dragute.
La sfarsitul fiecarei saptamani ti se da dosarul cu tot ce a lucrat copilul, astfel incat noi acasa am facut un biblioraft in care am asezat pe categorii: picturi, desene, lucru manual, matematica, engleza, germana etc.
Sunt si copii mai mici (cea mai mica a avut 1 an si 8 luni!!! in toamna trecuta cand a inceput gradinita) si se descurca perfect. E adevarat ca la prima serbare a facut doar figuratie, dar a fost un ingeras deosebit. Toti copii mai mari au avut grija de ea, si Teodora in special, tot timpul se juca cu ea cu o minge mica sau cu orice, numai sa se simta si micuta bine
Hai ca m-am intins o gramada, scuze.
Daca mai avetii nevoie de alte amanunte va mai povestesc,
cu drag,
Corina
elena_ltd spune:
Anul acesta a inceput si fetita mea gradinita. Am ales o gradinita de stat, foarte aproape de casa, dar unde ne-am inscris cu pile, locurile fiind ocupate inainte sa fie publica data inscrierilor. Evident, sunt si nemultumiri, la inceput chiar eram ingrijorata, dar acum ma declar multumita din multe puncte de vedere. Subliniez ca, pe langa politica si conditiile gradinitei, pe care de regula le face directoarea, extrem de importante sunt educatoarele. Fata mea a avut noroc.
Conditiile:
- dormitorul separat de sala de mese, care este si sala de joaca, asta este, dar ma bucur ca dormitorul este separat pentru ca nu toti copiii se trezesc dupa-amiaza in acelasi timp, iar somnorosii au posibilitatea sa mai prelungeasca siesta.
- curte mare de joaca, desi politica este ca pana nu se acomodeaza toti cu gradinita sa nu-i scoata afara.
- jocuri, jucarii, cumparate insa de fiecare parinte, alaturi de rechizite.
- ore de muzica, engleza si calculator, ultima optionala. Una dintre educatoarele Oanei face engleza in plus de doua ori pe saptamana cu cei care doresc asta, evident contracost.
- mancarea este preparata exclusiv in gradinita, chiar si deserturile, au provizii de legume congelate, conserve puse de personalul de la bucatarie, exista o preocupare constanta pentru alimentatia cat mai naturala si sanatoasa. Meniul este afisat zilnic, parintii avand astfel posibilitatea de a completa acasa ceea ce nu considera ca s-a acoperit in meniu.
- paznic permanent la usa gradinitei, nu iese nici un copil neinsotit.
- grupe mixte si aglomerate, in grupa Oanei sunt, teoretic, 32 de copii, mi se pare enorm, ma rog, prezenti sunt ceva mai putin. Pentru ca au ramas multi copii de varsta scolara, grupa mica are doar cativa pitici. Avantaje si dezavantaje la faza asta, eu sunt insa multumita ca Oana invata de la cei mari, celor mici reducandu-li-se programul de lectii, spre sfarsitul lectiei li se da sa se joace pana cei mari termina ora.
- platim 40.000 lei/zi + fondul clasei, fondul gradinitei, cumparam noi rechizitele, muzica, engleza si calculatorul, sapun, spirt, servetele etc.
- toaletele curate si pe masura copiiilor.
- nu sunt supravegheati permanent, asta e oful meu, la toaleta de exemplu se duc de capul lor.
- desi exista ajutoare pe langa educatoare, nu cred ca fac fata numarului mare de copii. Ii mai gasesti imbracati sau incaltati aiurea, am inteles ca cei mai mari din grupa ii ajuta pe cei mai mici.
- predarea lectiilor pare sa fie agreata de copii si cu rezultate, Oana nu povesteste prea multe, dar constat ca stie multe lucruri noi.
- e interzisa agresarea copiiilor, evident, si n-am auzit pana acum de vreun caz contrar.
- noi am avut noroc de educatoare ok, una cel putin este de pus la rana. E preocupata mult de aptitudinile copilului, de preferintele lui si gaseste modalitatile cele mai bune de a ajunge la el. Este motivul principal pentru care inchid ochii la aspectele mai putin placute ale gradinitei.
Mai sunt multe de spus, dar sper ca am conturat cat de cat ideea despre gradinita noastra. Mai avem inca si de aflat. Va mai tinem la curent. Gradinita este Gradinita nr.233 din sectorul 2. De stat, cum am zis.
Elena, mama Oanei si a lui bb Mihai
RALUCA SI RUXY spune:
SI NOI SUNTEM IN PRIMUL AN DE GRADINITA SI TOT LA UNA DE STAT,PE CARE AM CAUTAT-O IN DECURSUL UNUI AN ,PRIN VIZITAREA MAI MULTOR GRADI.IN GENERAL SUNT MULTUMITA DE ACEASTA GRADINITA DAR EXISTA SI CATEVA ASPECTE CARE NU-MI PLAC DAR ASTA E...
NUMARUL MARE DE COPII INTR-O GRUPA 38.DAR POLITICA LOR ESTE CA IN PRIMUL AN PREZENTA ESTE RELATIVA DIN CAUZA EVEDENTELOR IMBOLNAVIRI ALE PITICILOR ,PERIOADA DE IMUNIZARE CUM O NUMESC EI...
CEA MAI MARE MULTUMIRE A MEA ESTE EDUCATOAREA CARE ARE O EXPERIENTA DE 20 DE ANI IN SPATE SI EVIDENT SE CUNOASTE ACEST LUCRU,MANCAREA SE PREGATESTE IN BUCATARIA GRADINITEI SI ESTE BUNA (CEL PUTIN CE AM VAZUT PANA ACUM A FOST O.K.)IGIENA MICUTILOR ESTE IAR FOARTE IMPORTANTA SI SE OCUPA DE ACEST LUCRU (NOI PLATIM PENTRU PROSOP DE HARTIE ,SERVETELE SI DIN CELE UMEDE,APA PLATA SI PAHARE DE PLASTIC).
DORMITORUL ESTE SEPARAT DE SALA DE CLASA, UNDE SI MANANCA ,IAR TOALETELE AU FOST REFACUTE IN TOTALITATE IN ACEST AN,CU CONTRIBUTIA NOASTRA,DAR TOTUL ESTE NOU,CURAT SI SPECIAL CONCEPUTE PENTRU CEI MICI.
LIMBA ENGLEZA FAC IN FIECARE ZI IN JUR DE 20 DE MIN,SE JOACA INVATA CANTECE ,POEZII SI EVIDENT DEPRINDERILE INAINTE SI IN TIMPUL MESEI.DAR NUMARUL MARE DE COPII ISI SPUNE CUVANTUL DE MULTE ORI.
CADRELE DE ACOLO AU INCERCAT SA NE LINISTEASCA DIN ACEST PUNCT DE VEDERE,DAR CRED CA ACESTE RACELI FOARTE, DESE DE CARE VORBESC MAJORITATEA MAMICILOR SE DATOREAZA SI ACESTUI LUCRU.IN REST E O.K.
POT SPUNE CA FETITA MEA DUPA PRIMA LUNA MI-A VENIT CU LUCRURI NOI (IN SENS POZITIV )SI ASTEA DATORATE DOAMNEI EDUCATOARE CARE E DE NOTA 10.
SUCCES IN ALEGEREA POTRIVITA!