Mancare pe baza de soia?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns IOANA98 spune:

Irina poti sa prajesti soia texturata .Eu fac snitele din soia .Dupa tot ritualul de fierbere pe care il gasesti mai sus , le presez ca sa iasa lichidul din ele si le prajesc in tigaia de teflon cu putin ulei .Le prepar fara pane-ul de la snitele obisnuite pentru ca de obicei le mancam cand este post . Apoi le mancam cu mujdei de usturoi din acela preparat cu mustar si suc de rosii .
In cazul cuburilor ai putea sa faci cartofi taranesti in care alaturi de ceapa sa pui si cuburile bine stoarse si prajite in ulei impreuna cu ceapa . Eu am facut cu parizer de soia si au fost gustosi.
Camelia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Irinel spune:

Multumesc mult Ioana. Abia astept sa incerc!

Pupic

Irina, burtica cu baietel

27+ saptamani (DPN 9 iunie)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:


E bine de stiut: pentru a avea un gust placut, soia trebuie condimentata mai mult decat carnea. De asemenea, la fripturi sau chiftelute, trebuie folosit mai mult usturoi decat in mod obisnuit. Daca mancarea cu soia se raceste, nu mai este la fel de frageda si gustoasa, de aceea este preferabil sa gatim doar cantitatea care se consuma la o singura masa.


Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marianar spune:

initial postat de narcisa_nsa

Retete cu tofu (branza facuta din soia)
SALATA PICANTA
400 g tofu
200 g morcov
200 g sos de maioneza din soia
1 capatâna usturoi
marar si patrunjel
Tofu, morcovul si usturoiul se rad pe razatoarea mare, se amesteca cu maioneza, se aseaza pe platou si se orneaza cu verdeata.
Pofta buna!

PASTA DE TOFU PICANTA
400 g tofu
50 g usturoi
20 g marar
2 g piper negru
20 ml ulei
sare
Tofu se rade pe razatoarea mica. Se amesteca cu restul ingredientelor.
Pofta buna!

SALATA CU MAZARE
400 g tofu
250 g mazare din conserva
200 g sos de maioneza de soia
marar verde
Tofu se taie cuburi. Se amesteca cu sosul de maioneza din soia si mazarea scursa. Se aseaza pe platou si se orneaza cu marar.

OMLETA CU TOFU
250 g tofu (simplu sau afumat)
1 ceapa mare
4-5 oua
1 praf piper
2 linguri maioneza de soia
patrunjel verde
Ceapa se taie marunt si se pune pe foc, într-o tigaie de teflon, împreuna cu 1 lingura de ulei, pâna se înmoaie putin. Se adauga apoi tofu tocat cubulete si se rumeneste usor. Ouale batute cu un praf de sare si piper (se pot înlocui 2 oua cu 5 linguri bautura din soia simpla) se toarna peste tofu. Se întoarce, cu o spumiera, si pe partea cealalta.
Când este gata, se rastoarna pe un platou, se unge cu maioneza si se presara cu patrunjel tocat fin. Rezulta 8 portii.



SALATA DE CIUPERCI CU SOS DE MAIONEZA DIN SOIA
Ciuperci din conserva se spala si se scurg o ora într-o sita. Se amesteca cu maioneza si usturoi. Se adauga zeama de lamâie si sare dupa gust.

SALATA DE FASOLE VERDE FIDELUTA CU SOS DE MAIONEZA DIN SOIA
300 g sos de maioneza din soia
500-600 g fasole verde fideluta
500-600 g fasole verde fideluta se curata si se fierbe în apa cu putina sare. Când este gata se scurge într-o sita si se lasa sa se raceasca bine. Se ia câte un manunchi de pastai, se aseaza cap la cap si se taie în bucati mici de ˝ cm
Se amesteca cu sos de maioneza din soia (300 g), patrunjel verde si usturoi zdrobit. Se adauga si zeama de lamâie si sare dupa gust.

PAST#258; DE TOFU CU M#258;RAR
250 g tofu
100 ml ulei de masline
1 ceapa mica
marar verde
Tofu se rade pe razatoare mica, se rade repede si ceapa (pentru a nu se oxida), apoi se freaca bine cu o lingura de lemn, adaugînd uleiul ca la maioneza si, la sfârsit, mararul tocat fin. Se pastreaza la frigider, în caserola acoperita, 3-4 zile.

DROB DIN TOFU #350;I DOVLECEI
500 g tofu simplu sau cu marar
2 dovlecei mari
3 linguri faina
1 lingura usturoi granulat
3-4 oua
marar, patrunjel
Dovleceii se spala, se taie în lungime, se scoate miezul. Feliile ramase se rad pe razatoarea mare, si se framânta cu putina sare, 5 minute, pâna se extrage apa. Apoi se scurge bine, aruncând apa rezultata.
Dovleceii se amesteca cu brânza rasa, verdeata, usturoiul si ouale si se adauga, la sfârsit, faina, pentru a obtine o compozitie legata.
Se unge o tava de teflon cu putin ulei, se rastoarna compozitia de mai sus si se da la cuptor 50-60 minute.
Se serveste cu rosii.

SALAT#258; DE VAR#258;
200 g rosii
200 g castraveti
200 g salata verde
200 g ardei gras
100 g tofu
200 g sos de maioneza din soia
verdeata
Toate legumele se taie cubulete si se amesteca cu sos de maioneza din soia. Se aseaza frunzele de salata verde în evantai. Se rastoarna compozitia peste frunze; se rade tofu peste si se orneaza cu verdeata

PIZZA CU CREMWURSTI VEGETALI #350;I TOFU
250 ml apa calduta
500 g faina
40 g drojdie proaspata
1 lingurita sare
1 lingurita zahar sau miere
2 linguri ulei
2 cremwursti vegetali din soia
Tofu
Se framânta un aluat, se lasa la dospit, când îsi dubleaza volumul se întinde usor, cu palmele unse, în forma dorita.
Umplutura: 2 cremwursti vegetali din soia, taiati rondele, feliute subtiri de ardei verde si rosu, feliute de rosii, rondele de masline. Peste toate se rade Tofu si se da la cuptor.
Când este gata se orneaza cu urmatorul sos:
- 3 linguri bulion (se mai subtiaza cu ˝ cana apa)
- 2 linguri zahar
-1 lingura otet de mere
- 2 lingurite condimente pentru pizza.

DOVLECEI PANČ
Dovleceii se spala si se taie rondele subtiri, se sareaza usor fiecare rondea, se suprapun si se lasa pe un platou sa se elimine surplusul de apa, 30-50 minute.
Într-un castron mai adânc se bat 2 oua, se adauga 1 cana lapte soia simplu (se poate si fara oua, dar marim cantitatea de lapte), 1 lingura rasa de usturoi granulat, sare si faina pâna se obtine o compozitie putin mai groasa decât pentru clatite.
Se storc între palme rondelele de dovlecei, pâna iese toata apa, apoi fiecare se trece prin compozitia de mai sus si se prajesc în ulei ca orice snitel.
Se servesc cu rosii, castraveti, ardei etc. Sunt foarte buni si când s-au racit.



ARDEI UMPLUTI CU TOFU
250 g tofu desarata
250 g tofu sarata
1 lingurita zahar
2-3 oua (sau 2-3 linguri lapte soia simplu)
8-10 bucati ardei gras
verdeata dupa preferinte
Se scot cotoarele la ardei. Se spala. Din tofu dat pe razatoare, zahar, oua (lapte simplu) se face o pasta care se foloseste la umplerea ardeilor. Se unge o tava sau o cratita larga în care se pun ardeii umpluti si se da la cuptor.
Dupa 15-20 minute se întorc ardeii pe partea cealalta pâna se patrund. Când se racesc, se taie rondele.
Se servesc la aperitiv.

SALATA „MOZAIC”
500 g paste scurte
1 borcan sau cutie 250 g mazare fiarta
1 borcan sau cutie 250 g porumb fiert
2-3 felii gogosar rosu în otet
1 borcan maioneza de soia „Inedit”
Fierbeti si scurgeti pastele. Lasati sa se raceasca.
Scurgeti mazarea si porumbul.
Taiati gogosarul cât bobul de mazare.
Amestecati, potriviti de sare. Adaugati maioneza doar înainte de servire.

BURGERI RUSESTI
5-6 cartofi mari se spala bine cu o perie, se învelesc în staniol si se coc în cuptor astfel încât sa fie bine patrunsi si la mijloc.
Din 2 morcovi, un pastârnac si o telina rase, se face o salata cu maioneza de soia la care se adauga zeama de lamâie si sare dupa gust.
Cartofii fierbinti se taie jumatati si pe fiecare se apasa câte o lingura salata. Se lipesc doua câte doua jumatati, se strâng în mâna ca un bulgare de zapada.
Se desface apoi staniolul si se servesc cu coaja cu tot, ca si burgerii.

PIFTIE VEGETARIANA
1 l apa (sau supa)
1 lingura vegeta
usturoi pisat
100 ml ulei
Se fierb în clocot. Se adauga 8 linguri amidon (dizolvat cu putina apa) si se fierbe la foc mic pâna se îngroasa.
Î n castronele mici sau farfurii se aseaza dupa preferinta:
- ciuperci din conserva
- cuburi de soia fierte
- chiftelute de cartofi
Se toarna „gelatina” peste ele si se dau la rece. Se serveste a doua zi presarata cu patrunjel verde tocat fin.

BUDINCA CU STAFIDE
1 l lapte de soia cu vanilie
4-5 linguri amidon
2 linguri zahar
(1 lingura cacao) optional
esenta de rom
Se fierbe laptele. Când este aproape sa fiarba se adauga amidonul, zaharul si cacaoa dizolvate cu putina apa. Se lasa sa dea un clocot. Se ia de pe foc, se adauga câteva picaturi de esenta si se toarna imediat în cupe.
Se presara cu stafide. Se dau la rece pâna la coagulare.
Puteti sa asortati budinca: jumatate din compozitie cu vanilie, jumatate cu cacao.

PASTA DE TOFU CU CASTRAVETI
250 g tofu zdrobit cu furculita
1 castravete ras pe razatoarea mica
2 linguri ulei
2 lingurite otet de mere
1 praf piper negru

PASTA DE TOFU III – RUSEASCA
250 g tofu zdrobit cu furculita
Ľ ceasca ketchup
2 lingurite otet de mere
2 linguri ulei
1 lingura mustar
1 lingurita praf de ceapa
Mixati împreuna pâna obtineti o pasta fina.

PASTA DE TOFU II – ITALIANA
250 g tofu zdrobit cu furculita
2 linguri ulei
2 lingurite otet de mere
4 graunti usturoi zdrobit
˝ lingurita oregano
1 praf de piper negru
Mixati pâna obtineti o pasta fina.

PASTA DE TOFU I – IRLANDEZA
250 g tofu zdrobit cu furculita
˝ ceasca ketchup
2 linguri ulei
˝ lingurita praf de usturoi
˝ lingurita praf de ceapa
Mixati împreuna pâna obtineti o pasta fina.
Adaugati 3 lingurite zeama de la gogosari în otet sau castraveti în otet, 3 lingurite pulpa de masline maruntita si 1 lingura patrunjel verde tocat fin.
Amestecati usor pâna la omogenizare. Serviti pe pâine.

BOMBOANE DE STAFIDE
1 cana stafide
˝ cana lapte de soia
1 cana nuca macinata
coaja de lamaie
nuca de cocos, vanilie
Se inmoaie stafidele in lapte si vanilie 20'. Se dau prin robot. Se adauga nuca macinata si coaja de lamaie. Daca compozitia nu este destul de vascoasa, se mai adauga 1-2 linguri fulgi de ovaz.
Se modeleaza bilute de marimea unei nuci. Se tavalesc prin nuca de cocos. Se tin la frigider 30-40'.

BURGERI DE SOIA TEXTURATA
150 g granule de soia
250 g fulgi de ovaz
1 lingura vegeta
1 lingurita praf de usturoi
1 lingurita condimente
Granulele se oparesc cu apa clocotita 15'. Se scurg bine intr-o sita.
intr-un vas se pun 2 l apa si se fierbe in clocot. Se adauga toate ingredientele si se amesteca pana se obtine o compozitie consistenta. Se raceste.
Pe o planseta unsa se intinde compozitia cu sucitorul pana se obtine o foaie de 1-2 cm grosime.
Se decupeaza cu un pahar mare burgeri (rezulta 15-20 buc.) Se frig pe ambele parti, pe teflonul uns.
Se servesc in chifla cu maioneza, mustar, ketch –up etc.

CHIFTELUTE DIN SOIA
500 g tofu (simplu sau cu marar)
2 dovlecei (sau 5 cartofi mari)
100 g gluten de grau
2 oua, 1 lingurita vegeta
marar, patrunjel, usturoi
Se rad dovleceii (dupa ce s-a înlaturat miezul) pe razatoare mare.
Se presara 1 lingura sare, se amesteca si se lasa 15', pana se extrage apa. Apoi se storc bine între palme (aruncandu-se apa rezultata) si se amesteca cu tofu (ras tot pe razatoarea mare), gluten, oua, verdeata, usturoiul si vegeta, pana se obtine o pasta consistenta. Daca este prea moale, se poate adauga faina de grau sau pesmet.
Se modeleaza chiftelute plate care se coc pe o tava de teflon unsa cu putin ulei si se întorc dupa 20' si pe cealalta parte sau se prajesc în ulei.
Se servesc reci, la aperitive.

ROSII UMPLUTE
6 rosii
3 oua
100 g maioneza vegetala
50 g branza de soia
verdeata, 1 salata verde
Se taie rosiile transversal pe din doua, se scoate pulpa cu o lingurita, se aseaza cu taietura in jos si se lasa la scurs.
Ouale se fierb tari, se curata, se taie jumatati.
Î n fiecare "cosulet" de rosie se pune o jumatate de ou (cu taietura in sus) si se spriteaza cu maioneza de soia.
Se aseaza pe un platou frunze de salata în evantai. Se aseaza "cosuletele", peste care se rade fin branza si se presara verdeata tocata fin.

SALATA DE CRUDITATI
2 teline mari
1 pastarnac mare
2 morcovi mari
1 borcan maioneza vegetala
Se rad pe razatoarea mica.
Se amesteca cu 1 borcan maioneza vegetala, zeama de lamaie, sare dupa gust. Se aseaza într-un vas ena si se pastreaza la frigider 3-4 zile.

SALATA DE CONOPIDA
2 buc. conopida 1/2 Kg
1 borcan maioneza vegetala
4-5 graunti usturoi
zeama de lamiae
Se desface conopida buchetele mici. Se fierbe în apa cu putina sare 20'.
Se scurge. Cand s-a racit se taie cu cutitul pe un taler de lemn.
Se amesteca usor cu maioneza, usturoi si zeama de lamaie.

PILAF CU BRANZA DE SOIA
1 cana orez / 3 cani apa
2 cepe
300 g branza de soia
2 foi dafin, vegeta, ulei, 1/2 lingurita piper, sare
1 lingura pasta bulion.
Ceapa taiata se înabuseste în ulei, sare, putina vegeta si 1/2 cana de apa timp de 10 minute.
Se adauga orezul spalat si apoi se adauga restul de apa, putin cate putin. Cand clocoteste, se adauga branza taiata cubulete 2/2 cm, bulionul, foile de dafin si piperul.
Se toarna compozitia într-o tava unsa si se da la cuptor pana se rumeneste.

SALATA DIN VARZA PROASPATA CU BRÂNZA DE SOIA SI CIUPERCI
1 varza mica (1 Kg)
1 cana ciuperci din conserva
200 g branza de soia
1 ceapa uscata
zeama de lamaie
ulei, vegeta, sare, condimente, verdeata.
Varza se taie fin. Ciupercile se scurg si se taie pai. Branza se taie cubulete de 2/2 cm.
Ceapa se taie marunt si se înabuseste cu putin ulei, apa si putina vegeta. Se adauga ciupercile si se mai lasa la foc mic 5 minute.
Se adauga apoi varza, branza, se potriveste cu sare, zeama de lamaie, verdeata, condimente.

Sos de maioneza din soia
Obtinuta din lapte de soia, amidon si alte ingrediente specifice maionezelor.
Excelenta pentru salata de cruditati, salata de vinete, salata de bśuf.




Mergi la inceput