Sprijin pt. propunere legislativa
Raspunsuri - Pagina 3
aquariusrpro spune:
Laura,
Cred ca problema ar trebui pusa un pic mai pragmatic: copiii care se nasc sunt viitori platitori de taxe. O lege a maternitatii ar trebui sa fie ( parerea mea ) o lege de incurajare a nasterilor si de protectie a mamelor , a viitoarelor mame si a potentialelor mame ( nu panaramele de pana acum ).
Incurajarea nasterilor trebuie facuta tinand seama de structura sociala. Un stat care nu incurajeaza familiile sa faca copii.. e un stat care incepe sa moara!
Legea, asa cum este acum, incurajeaza nasterile in zona populatiei care, in mare parte, nu da doi bani pe copii( fara suparare! ). Discutati cu doctorii din obs-gineco sa va spuna cum veneau femei care intrebau daca "a intrat legea cu 4 milioane pe luna timp de 2 ani"; nu, n-a intrat, raspundea doctorul.. " ee , atunci afara cu el ca au am nevoie de bani ". Zeci si sute da cazuri asa! Stiu ca a fost recent o intalnire ( seminar ) pe probleme nelegate de obs - gineco si toti medicii povesteau cum s-au umplut spitalele de femei care nasc pentru bani.
Nici nu vreau sa ma gandesc ce se intampla cu copiii din astfel de familii!!!
Un lucru este clar: daca exista un deficit de nasteri statul trebuie sa intervina. Este vorba de asumarea unei politici pentru cel putin 30 de ani. Asta inseamna :
1. protectia gravidei - costuri legate de analize si investigatii relativ detaliate ( este mai bine sa asiguri o eco morfologica si sa previi problemele grave decat sa te trezesti ( ca stat ) ca platesti tratamentele pentru un copil cu probleme. Si daca statul ar avea suflet… s-ar gandi si la sufletul parintilor care ajung sa aiba copii cu probleme ! Unde mai pui ca analizele gratuite ar fi o modalitate de a identifica adultele cu probleme!
Mai sunt si femei dispuse sa faca n alte analize ( din diverse motive ) si respectivele au, sa spunem, abonamenente de servicii medicale sau asigurari medicale „ private”. Recuperarea costurilor aferente investigatiilor gratuite de la casa de asigurari ar ridica o bariera de acceptare a femeilor gravide in aceasta zona privata de servicii de sanatate. Pentru analizele celelalte, firmele isi recupereaza banii din abonamente. Ar exista atunci interes pentru dezvoltarea unitatilor medicale private si in aceasta zona de servicii. Deductibilitatea unor astfel de costuri ar fi un mare pas inainte. Un economist poate explica valul de incasari de tva, impozit pe profit, etc rezultat din cresterea volumului de vanzari de produse sau servicii. Ce deduci pe o parte primeste statul pe partea cealalta ( daca ar fi destept! ).
2. ajutarea potentialelor mamici / tatici, reducerea efectelor infertilitatii ( compensare FIV, investigatii ). Cred ca modelul german este destul de bun. Ei au ajuns la aceasta datorita sporului negativ al populatiei.
3. protectie legata de garantarea job-ului, in sensul asigurarii reintegrarii in „grupa producatorilor de impozite”
4. protectie si access pentru familiile care vor sa infieze. Eu stiu o familie care a vrut sa infieze si le-au cerut 1000 E spaga.. nu au avut si… un copil ar fi putut sa creasca intr-o familie.. Dar nuuuu.. in Romania nu se poate!
5. Ar mai trebui garantate si alte drepturi. Unul la care ma gandesc acum este gratuitatea de a sta cu copilul in spital ( mai ales cu copilul mic, pana in 5 ani ). De mii de ani se stie ca intre mama si copil exista legaturi aparte, cu mama copilul se simte mai in siguranta.. iar spitalul de obicei nu mangaie! Recuperarea este mai rapida. Unde mai pui ca mama e cea mai buna infirmiera! Eu as si plati-o pentru stat in spital.. am vazut mamici care au facut un mic teatru de papusi pentru copii lor spitalizati. Era cumplit sa vezi toate manutele mici prinse la „copacii” de perfuzii si ochisorii zambind vrajiti de papusi!
Problema este ce algoritm gasesti sa incurajezi nasterile in toate paturile societatii. Ideea garantarii unui minim este buna. Dar plafonarea este o tampenie. Sunt femei care castiga la „oficial” bani multi si este o nedreptate sa nu beneficieze de acel 85% din slariul lor real. Adica eu platesc de 5 ori mai mult decat media pe economie iar statul imi da doar ce vrea el.. pai nu-i nimic! Daca asta-i politica statului.. stai sa vezi politica pe mamici: muncim de ne sar capacele, scolim copii pe banii statului ( partial ) si apoi le „facem vant afara”! De ce sa nu produca bebeul meu impozite pentru un stat mai destept!
As intelege un lucru: sa-mi plafoneze indemnizatia daca lucrez mai putin de 2 ani! Atunci as spune, asta e , ii sarac statul nostru! Dar.. calculati si voi: job dupa job in care nu indraznesti sa faci un copil ca inca nu ai o pozitie stabila in firma, ajungi la o valoare ( ca pozitie si salariu ), te obisnuiesti cu ce este de facut, se aseaza lucrurile si incepi sa te gandesti la un bebe. Oricum ai da-o, sunt mai mult de 2 ani!
Ahaa.. mai este un aspect: vrei integrare mai rapida a mamicii in campia muncii , pai pune tu, STAT, deductibilitate pentru cheltuielile suportate de firma pentru ajutorarea mamicilor cu copii sub 3 - 4 ani. Cam asa: uite eu, firma, vreau ca tu sa ai si copii ( o familie fara copii e ca o casa pustie ) dar vreau sa vii si mai devreme la birou. Cam am nevoie de tine si te pretuiesc. Asa ca in pachetul salarial includ si ajutor la plata creselor, gradi etc. sau infiintez gradi si cresa pentru angajati ( si nu numai ). Deductibilitatea ar fi un instrument super; sunt multe firma care cred ca ar face asa ceva. Unde mai pui ca o cresa sau gradi ar crea locuri de munca etc…
Meiii .. ce m-am ambalat pe subect’ ! Da tot mai am ceva de spus:
a) cine-i statul sa decida daca un copil are sau nu o sansa la o operatie ( cred ca intra la alta lege dar ma roade .. )care-i poate salva viatza? Noi ca parintzi platim taxe 30 de ani de munca si se spune ca pemtru copii exista asistenta medicala gratuita. Dar daca ai nevoie de smurd sau mai stiu eu ce statul nu lupta pana la ultima sansa pentru copilul tau, desi din momentul in care s-a nascut este cetatean al tarii si are drepturile lui! Cum pedepsim statul pentru asta ? Cum prevenim sa nu se mai intample ceea ce au patit unii parinti ( cum e cazul DGC de exemplu.. e primul care-mi vine in minte ).
b)daca te prind, pe tine mamicule, ca n-ai grija de copil ( vezi aberatiile cu copii chinuitzi, torturati, omoratzi. ) eu , statul, iti iau copii si te si pun sa platesti inapoi alocatia si indemnizatia. Si daca te prind ca ti-ai chinuit copii.. inchisoare pe viatza .. era sa spun pedeapsa cu moartea da’ ma dati afara de pe dc!
Bafta cu minunatele legi ! Grea treaba!
Roxana&Ruxandra