Sprijin pt. propunere legislativa

Sprijin pt. propunere legislativa | Autor: Lali

Link direct la acest mesaj

Fetelor, nu am mai scris de mult, dar acum chiar am un subiect care sper din suflet sa ne ajute pe noi aspirantele care fac eforturi mai mari dacat restul lumii pentru a aduce un ingeras in viata lor...
O mana de doamne inimoase doresc sa propuna o "Lege a maternitatii". Grupul despre care va vorbesc chiar ar putea avea succes pentru ca avem printre noi cateva doamne care au si putere politica. Este un vid legislativ la ora actuala in acest domeniu, care vedeti si voi ca este reglementat doar de ordonante de urgenta incoerente care ne fac sa ne schimbam ideile si planurile de la o zi la alta.
Ideea mea este urmatoarea: intr-o propunere legislativa de acest gen trebuie sa ne gasim locul si noi, adica aceste cupluri care doresc cu incapatanare sa devina parinti. In acest sens rugamintea mea este sa ma ajutati sa gasim acele lucruri, cele mai importante pentru noi care ne-ar putea fi de ajutor intr-o asemenea lege.
Dati-mi idei, dati-mi informatii pentru ca demersul meu sa aiba consistenta. Spuneti-mi cat costa analizele in diverse clinici, daca exista la ora actuala vreo gratuitate pentru analizele de acest gen, cat costa tratamentele, daca in alte tari sau chiar la noi exista sprijin din partea statului pentru cei in cauza,...etc., intr-un cuvant tot ceea ce credeti ca ne-ar putea ajuta.

Laura

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Kiara spune:

Pe mine analizele cerute de medic la incepututl sarcinii m-au costat 2.5 milioane lei, iar peste o saptamana echografia ma va mai usura de inca 1.7 milioane lei. Consultatia aproape lunara de la medic mai cost 350 mii lei.
Daca e sa fac o socoteala aproximativa, pe toata sarcina (daca totul e ok si nu am vreun tratament de facut), ma va costa cam 7.5 milioane. Asta fara a pune la socoteala "costul" cu nasterea, si evident fara cumparaturile de rigoare (haine de gravide, lucruri pentru bebe, carut, patut, etc)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monbb1 spune:

Cred ca in primul rand ar trebui protejat locul de munca al viitoarei mamei in timpul tratamentului.
Sper ca in ideea ta te ajuta persoane cu experienta legislativa. Se pot inspira din legile Americii de Nord. Pacientii de FIV aici sunt protejati in sensul ca daca femeia a declarat inceperea tratamentul , angajatorul nu o mai poate da afara. Uneori poate fii un tratament de lunga durata si care afecteaza serviciul.
In al doilea rand ar trebui ca macar o parte din cheltuieli sa fie acoperite. Din pacate nici aici nu acopera statul analizele, tratamentul dar unele asiguarari private acopera unele cheltuieli. Avand in vedere nr din ce in ce mai mare de cupluri in aceasta situatie, asigurarile medicale ar trebui sa acopere o parte din cheltuieli.
Ar mai fii un punct dar nu e dpdv legislativ. Cred ca ar fii bine daca s-ar face mai cunoscute problemele pe care unele cupluri le intampina pt o avea un bebe. 90% din oameni nu realizeaza cat de complicat e acest proces, nu cunosc posibilitatile de tratament, nu sunt pregatiti psihic pt a intelege aceasta problema traita de un alt membru al familiei, prieten. Nu stiu daca mediatizare e cuvantul dar cred ca ar ajuta daca lumea in general ar constientiza si asimila ideea astfel incat sa nu mai fie nevoie sa tii secret.

Cateva idei de dimineata, sper sa ajute.
O zi buna

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Daca ajuta cu ceva, va informez ca Romania a ratificat prin LEGEA nr.452 din 8 iulie 2002 Conventia Organizatiei Internationale a Muncii nr.183/2000 privind revizuirea Convenției (revizuită) asupra protecției maternității din 1952, adoptată la cea de-a 88-a sesiune a Conferinței Generale a Organizației Internaționale a Muncii la Geneva la 15 iunie 2000.
Poate proiectul de lege privind protectia maternitatii ar trebui sa se tina cont si de acest act normativ.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anemona spune:

Si eu sunt in tratament pentru fiv si nu am avut curajul sa spun patronilor mei despre asta pt ca la angajare mi s-a spus ca spera sa nu fac un copil prea curand.
Nu stiu care va fi situatia cand vor afla, dar probabil ca in cazul unei reusite va trebui sa le spun.
Cat despre toate investigatiile preliminare, m-au costat in jur 20 milioane. Singurele analize pe care am putut sa le fac gratuit au fost cateva analize uzuale: hemograma, glicemie, sumar urina, uree, creatinina, transaminaze, Ca, Mg, VDRL, colesterol, trigliceride, timp de sangerare si coagulare, pe care le-am facut gratuit prin bunavointa medicului de familie, fara a avea vreo legatura gratuitatea cu procedura fiv. Deci in Romania daca faci fiv, asta nu este un motiv sa faci vreo analiza gratiuta. Nici macar o hemograma! Trebuie sa ai alte motive.
In toate tarile civilizate cuplurile infertile sunt sustinute de asigurari pt macar o incercare de tehnica de reproducere asistata, dar la noi se pare ca nimeni nu ia in seama aceasta problema atat de dureroasa si atat de costisitoare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monbb1 spune:

In Canada asigurarile de stat sustin o parte din analizele generale, nu stiu exact cat pt ca de indata ce ai servici intri pe asigurarea privata oferita de servici (pt care platetsi lunar o suma fixa). Si aici depinde de asigurare, cele mai bune asigurari platesc analizele si o parte din tratament (medicamente) dar procedura in sine nu e compensata drept pt care pe noi ne costa cateva mii de $CAD.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doly spune:

Eu stiu ca daca totul va decurge normal, dupa un tratament pt hiperprolactinemie voi avea un bebe.Hiperprolactinemia este o cauza de infertilitate.dar tratamentul este de 6 luni si medicamentele ma costa nici mai mult nici mai putin de 2.800.000 lei pe luna!!! La un salar de bugetar...ce parere aveti, cat de usor trebuie sa fie?Eu propun ca macar medicamentele pt astfel de tratamente pt orice cauza de infertilitate sa se acorde compensat(macar).Sa nu zic de costul analizelor...
Sa dea Dumnezeu sa iasa ceva...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Monica-Elena spune:

Frumoasa initiativa si sa dea Dumnezeu sa si iasa ceva.
Poate ca trebuie spus faptul ca medicamentele pentru stimulare simpla costa 1.400.000 fiola de Puregon, 300.000 lei fiola de Pregnyl si trebuie cam 5 de Puregon cel putin la o stimulare simpla. Fetele care fac FIV pot spune preturile pentru celalalte injectii specifice care se fac. Analizele de ex la Medsana costa de la 320.000 lei in susu cea mai ieftina analiza. Consultatia la medic este in jur de 500.000 lei (daca e profesor). Pretul unei inseminari de exemplu la Medsana este de 400 euro fara tratament doar procedura(ptr detalii de preturi vezi lita de preturi pe siteul medsana). Iar o fertilizare duce cu proceduri si tratament cu tot la 3.000$(asta in martie la Giulesti cand a facut o buna prietena).La medsana preturile sunt mai mari. nici unul din medicamentele necesare nu se gasesc pe lista de medicamente compensate, iar analizele nici atat toate se fac in clinici particulare pe bani nimic deci nu este compensat.
Cam astea ar fi punctele ce ar trebui atinse, parerea mea.
Multe si bafta,

Monica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Va multumesc pentru parerile si ideile voastre. Si eu sper sincer sa iasa ceva din toata aceasta initiativa.
Pana acum am inteles in afara de problema financiara si un aspect nou al acestei probleme care mie mi-a scapat pana acum: locul de munca si problemele ce pot apare acolo.
Eu ma gandesc ca este foarte important si faptul de a fi recunoscute eforturile noastre de a avea copii in acest moment caracterizat de scaderea natalitatii si de recunoasterea din pacate doar verbala a acestei probleme.
Maine, adica miercuri ma intalnesc cu grupul de initiativa si sper ca joi sa va pot da noutati.

Astept in continuare pareri, idei, ...

Laura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabid spune:

In toate tarile civilizate din Europa sunt reduceri sau gratuitati la procedurile FIV...la ni nimic.In afara de asta preturile la medicamente pt FIv (cele de stimulare)sunt extraordinar de mari.Suntem nevoite sa mergem in Ungaria sa le luam la preturi mai mici.Sansele sunt cum sunt.
Eu mi-am facut de curand analizele imunologice pentru sarcina si secretie...10 milioane.Am inebunit dar a trebuit sa dam banii.Iar de preturile la FIV ...cred ca in nici o tara nu sunt mai mari ca la noi.
Credeti ca este un moft sa faceti FIV?NU!!!Este singura sansa pentru unele cupluri!




Gabi si Monica 2 ani .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Aseara m-am intalnit cu prietenele mele si se lucreaza in continuare la acest proiect legislativ. Eu am retinut directiile importante si sper ca toata initiativa sa duca la un rezultat.
Un lucru este sigur: cuplurile cu probleme de fertilitate vor avea cu siguranta un loc in aceasta propunere.

Va tin la curent,

Laura

Mergi la inceput