Strategii: scapat de pampers/ trecut la olita
Puiutul meu are 2 ani si 1 luna, desi este precoce in vorbire, gandire si miscari, intampinam serioase dificultati cu facutul la olita sau la WC. Am incercat foarte multe metode, insa fara succes. Va rog pe cei care ati intampinat dificultati la acest capitol sa imi mai sugerati niste metode, poate vom reusi.
Postat initial de ajax
2mami
Nou venit
Ajax, am sa incerc sa-ti raspund cat mai scurt cu putinta: copilasul tau va renunta in principiu la pampers atunci cand este pregatit sa o faca. Cel mai bine este sa prinzi o perioada de vara (sa fie cald in casa) pentru a face acest pas.
Eu am avut mari dificultati cu fetita mea, care nu voia in ruptul capului sa faca pe olita (e drept ca o cam asasinase soacra-mea, care cum o prindea o punea sa stea pe olita unde statea pana se plictisea si nu facea nimic, ca apoi, cand se ridica facea pe ea).
Cu baietelul in schimb, nu am avut astfel de probleme... am plecat la mare si am luat si olita lui cu noi. L-am lasat fara pampers (doar cu un tricout pe el) si cu olita la indemana. In cateva zile se invatase deja, pana ne-am intors de la mare nu mai aveam probleme.
Asa incat, incearca sa nu-l obligi sa stea pe olita daca nu are chef, in schimb lasa-i o olita in apropiere.
Andra M
Nou venit
Ai incercat sa-i pui apa calda in olita sera si dimineata? Sau sa cauti un cantecel? In timp se creaza un reflex.
Povesteste si tu ce ai incercat. Stiu ca e una din problemele pampersilor. Copilul nu simte disconfortul de ud si...
ajax
Nou venit
Mersi pentru raspunsul promt. E adevarat ca este mult mai usor vara sa dezveti copilul de pampers. Asta am sperat si noi ca se va intampla in aceasta vara. La inceputul lunii iunie cand era foarte cald il lasam in funduletul gol prin casa si in timp de doua saptamani facusem progrese foarte mari. Apoi l-am dus la mama la Sibiu unde a fost si mai racoare si erau tot felul de pericole prin curte de zgarieturi si piscaturi incat nu am mai putut sa-l lasam dezbracat insa am insistat cu olita si lucrurile nu au mai functionat. Nici cand am incercat cu blandete, cu povesti, cu minciunele, nici cand am schimbat si am trecut la un ton sever, tot nu am reusit. Desi stie unde trebuie sa faca si intelege ca te supara cu chestia asta tot nu se schimba. Cand era cald si era in funduletul gol reuseam. In momentul in care are pe el chilotel sau pantalonas face pe el. Cateodata vine si iti spune, alteori se jura ca n-a facut probabil ca sa nu-l mai certam. E posibil sa nu aiba inca reflexul format si sa nu-si dea seama decat dupa ce a facut?
GabrielaG
Membru matur
Eu zic sa mai ai rabdare. La puiutul meu cel mare, stiu ca prin jur de doi ani incepuse sa ne anunte cand facea, avea un sunet specific si il asezam pe oala si era tare fericit dupa ce il laudam ca a facut la oala. dar nu a tinut mai mult de doua saptamani. Dupa aceea mai scotea acelasi sunet, doar dupa ce facea. Asa ca a mai trecut ceva timp pana a inceput din nou sa ne anunte, char mai mult de jumatate de an, cred.Acum e mare, are 5 ani si 5 luni si am cam uitat...Dar cel mic ne va aduce aminte, sigur.
tincutza
Membru matur
Grasunica noastra ne anunta cu niste sunete de mai mare hazul, si niste opinteli (cu toate ca nu este ). Se face rosie ca focul!
Atunci sarim toti, cu catzel si purcel, ii "aruncam" nadragii de pe ea si o punem pe olitza. Lucrul bun este ca ii si place sa stea pe olitza (i-am luat din aceea cu spatar, sta ca un boier pe ea si se distreaza).
Pe mine m-au presat babutzele mele din familie cu olitza de foarte devreme (bebica are 7 luni), pentru ca "asa am facut si noi cu voi". Ella se simte super pe tzucal deocamdata este distractiv. Bineinteles ca face si in pampers (la greu), dar ne bucuram ca a fost "deschisa" la noi experientze.
Cred ca este nevoie de rabdare multa si sa faci din "actiunea" respectiva o joaca.
Lia
Moderator
Iti voi povesti cum a fost la noi.
N-am insistat in nici un fel cu olita,i-am explicat grav de vreo doua ori ce se face cu olita,am lasat olita la indemana,inainte de a merge eu la toaleta i-am spus ca mama merge sa "faca pipi", l-am lasat sa vina dupa mine la toaleta daca a vrut,sa traga apa sau sa apese pe butoane-avem o toaleta "isteatza",cu multe butonashe si Iepu' iubeshte butoanele..(oricum n-aveam alta "rima",ca cea mai mare parte a timpului suntem doar noi doi acasa,deci nu m-as fi putut incuia in baie nici daca as fi vrut...si asta a fost toata educatia pe care Iepu' a primit-o in directia aceasta.
Pe la 2 ani si doua-trei luni,intre doua "pampers",a inceput sa mearga din proprie initiativa la olita si sa faca pipi.L-am laudat plina de entuziasm pentru fiecare reusita.A avut o perioada cand il amuza sa faca pipi pe covor,ma striga dupa sa-mi arate "apa".N-am facut scandal,i-am spus razand ca acolo-i pipi ,nu apa si i-am servit lectia cu "baietii mari nu fac pipi pe covor",i-am explicat de ce trebuie curatat covorul,l-am lasat sa ma "ajute" daca a vrut,i-am multumit si l-am laudat la sfarsit pentru ca-i baiat bun si m-a ajutat,etc.
De la 2 ani si 4-5 luni(acum are 2 ani si 9 luni),doar noaptea mai e nevoie de "pampers".Ziua nu face pipi in pantaloni,merge singur la toaleta(olita nu-i mai place),incuie usa dupa el sau daca suntem impreuna eu sunt omu' care trebuie sa inchida usa,trage singur apa si merge si se spala pe manute dupa.Fara stress si fara scandal.
Eu zic sa-l lasi in pace o perioada,inainte de a-i pune pantalonasii fara pampers explica-i doar ca nu-i pui "pampers",ca se va uda daca face pipi si nu-l certa daca mai face-n pantaloni.
Controlul asupra reflexului de mictiune si defecatie se obtine in mod treptat,la unii copii mai devreme,la altii mai tarziu.
Varianta blanda,fara constrangeri de nici un fel si probabil si "puterea exemplului"au functionat perfect in cazul nostru...poate vei obtine mai multe rezultate intr-o maniera mai relaxata?
Raspunsuri
Julie spune:
Papusica mea de 2 ani si 5luni, poarta si acum Pampers in timpul noptii.Nu mai folosea de la 1 an si 2luni si eram foarte fericita.De aproape 2 luni de zile face in pat noaptea si a trbuit sa o luam de la capat cu scutecele. Am incercat sa o trezesc in timpul noptii sa mearga la olita, dar nu am avut succes, plangea foarte tare si nu voia sa faca si dupa ce se dadea jos de pe oala bineinteles ca facea in pat...
Nu am certat-o niciodata,dar nu stiu cum sa reactionez, pentru ca de multe ori daca o las sa faca pur si simplu in pat se trezeste foarte speriata si plange.
Ajutati-ma va rog cu un sfat!!!
Postat initial de roxanne 75
janib
Membru junior
Roxanne, fata mea de 2 ani si 8 luni nu nai foloseste pampers de la 1 an si 3-4 luni, dar a avut o perioada in jurul varstei de 2 ani si 5-6 luni (cam cat are si fata ta) de a face pipi noaptea in pat. Eu am vorbit cu ea si i-am spus ca este mare rusine sa faci pisu in pat - ca este fata mare - ca daca mai face o sa fie iar ca bebelusii cu pampers si o sa rada copii de ea. A avut efect. Dar apoi exact cum zici tu incepea sa planga noaptea ca face pipi dar nu cerea..... Cu asta inca incercam sa o rezolvam si cred ca partial este rezolvata. Adica o pun la olita inainte de culcare. Sper sa aiba efect. Oricum succes si sa imi spui si mie daca gasesti tu vreo alta solutie.
dddd
Membru matur
eu cred ca nu ar trebui sa mai folositi pampersi. nu stiu ce sfat sa va dau, doar ca si fetita mea, de 2 ani si 6 luni, mai face si ea cateodata in pat noaptea. in special cand e foarte obosita. de obicei o punem pe olita seara inainte de culcare iar nopatea o mai intrebam daca face pipi. foarte rar a zis ea noaptea ca vrea la olita. si ea cand face pipi pe ea mai plange si e speriata. cred ca nu e cazul sa disperati dar nici la pampersi nu cred ca ar trebui sa va intoarceti.
ancadm
Membru matur
I se mai intimpla si fetitei mele ( 2 ani si 9 luni) sa faca pipi in pat noaptea. Si asta cu toate ca face in fiecare seara pipi la wc inainte de culcare. Am observat ca de cele mai multe ori se intimpla sa faca pipi dimineata, chiar inainte sa se trezeasca. Sotul meu o inveleste pe la 7:30 a.m. ( doarme mereu dezvelita, ar trebui sa o invelesc din jumate in jumate de ora!) si e o.k., uscata, iar cind ne trezim noi doua pe la 8-8:30 deja s-a intimplat accidentul! Cred ca e din cauza ca ii e mai caldut si mai bine si atunci se relaxeaza...Noroc ca se intimpla destul de rar si ea stie ca nu e frumos.
Julie spune:
Fetita mea de doi ani ignora cu totul "misiunea delicata" de a gasi olitzei si alta intrebuintare decat cea de mobilier. Uneori o mai nimereste, dar uimirea o impiedica sa mai stea pana la sfarsit. Iar cand face pipi, uneori, crede ca ce e in olitza e de joaca (ii place foarte mult sa se joace cu apa - dar, totusi, NU E APA!). CE sa fac? Oare minunea se va petrece brusc, cum am auzit pe unele mamici, sau va trebui sa o las noaptea fara scutece ca sa nu dorm nici eu, nici ea, cum am auzit alte sfaturi?
Postat initial de ka
mihaiu
Nou venit
Incearca cu un colac special pt bebei pus pe wc-ul mare si ziua las-o fara pampersi.Daca dimineata are pampers-ul curat atunci poti sa renunti si noaptea la el.
danielac
Membru de baza
ar fi bine daca ar fi asa de usor!
eu iti spun ca nu stiu ce sa mai fac cu Diana care are 1 an si 10 luni si nu vrea deloc sa faca pe olita, mai sta ea acolo dar face dupa ce se ridica. Am lasat-o fara pampers si nu-i nimic face si pe covor.
Tot ce sper e ca la cresa (merge de 2 sapt) sa reuseasca sa invete sa faca pe olita!
teo1970
Membru matur
Si noi am reushit f. repede tot cu colacul de wc si chilotzei, pe la 2 ani, Matei fiind f. doritor sa ne imite shi sa ne faca pe plac; incearca s-o faci sa "coopereze" aratindu-i ca shi voi stazi pe wc, ca daca face asta e mare deja, face ceva nemaipomenit shi voi va bucuratzi, etc...
Oricum, daca nu e pregatita sa renuntze singura la pampers n-o sa facetzi nimic, doar o s-o stresatzi... daca nu vrea shi nu vrea, nu insistatzi ...am citit undeva ca orice copil se invatza in mod natural, chiar shi fara educatzie, cu igiena in jurul virstei de 3 ani.
Julie spune:
Fetelor Cristian are 1 an si o luna si nu vrea nici cum sa stea pe olita.Foarte rar face cand este treaz ,de obicei cand se trezeste este si c...si nu vrea pe olita.Ce sa fac???
Postat initial de cristina liliana
tinatache
Membru de baza
Sa mai astepti, nu-l forta sa nu obtii contrariul. Eu am lasat oala prin casa si cand o las in fundul gol ii zic sa stea pe ea, dar sta ca pe scaun, nu face nimic. Tot e bine, ca pana acuma sarea ca arsa. Acusi facem 1 an jumate dar nu ma impacientez, cand o sa aiba chef o sa faca. Asta e...
ic
Nou venit
Eu am asezat-o destul de devreme pe olita , pe la sase luni ,abia statea in fundulet.A stat vreo 2-3 luni , in fiecare dimineata facea cc atunci cand se trezea ,insa acum are 1 an si 2 luni si refuza sa se aseze pe ea . Aseara luase olita si isi bagase picioarele in ea si spunea ba- ba , adica vroia sa faca baie ;ne-am bucurat ca macar a inceput sa o bage in seama! tot e bine !
Sobo
Membru junior
Nu trebuie grabit si mai ales nu trabuie fortat. Noi avem un an si jumatate. Pe la 8 luni am inceput sa facem la olita, dar numai daca aveam noroc sa prindem momentul. Insa nici acum nu are un program foarte clar in care stim ca face. Il pun din cand pe oala, dar ma bucur ca sta, chiar cu placere. Mai nou sta pe oala cu ursul in brate. Il las. Uneori se ridica si pleaca, il las din nou. Are tot timpul sa invete deprinderea asta. Dar nu trebuie fortat.
Vistiana
Membru matur
Nu stiu de ce tine toata lumea sa faca bb la olita,bb-ilor nu le place olita! Noi am inceput la 1 an cu pomul apoi chiuveta sau cada,apoi un lighenas,daca ii aratam sa faca la olita se revolta.Important e sa nu faca pe el.Abia dupa un an si ceva a acceptat olita si a indragit-o!(spunea ca face pipi din 5 in5 min numai ca sa-i mai dam olita.Mai tarziu e mai usor s-o accepte,si-o poate alege singur din magazin in forma de ratusca,masinuta,etc.
nelia
Membru matur
Eu sint mai intelegatoare si nu am fortat-o pe Agata sa faca la olita. I-am cumparat una pe la un an si i-am dat-o sa se joace, ii si explicam se se face cu ea si cum, a si facut de vreo citeva ori. Apoi nu a mai bagat-o in seama. Cind a venit vara, am lasat-o prin casa fara pampersi (cu putin inainte de doi ani!), apoi am inceput sa iesim si afara in chilotei, facea pe ea, o schimbam, pina cind a inceput sa ceara pipi si sa-si dea singura pampersii jos, ca nu-i mai suporta. O singura data am certat-o ca a facut pe jos, ca abia facusem curatenie. Totul a durat cam doua luni, acum ii pun pampers doar noaptea. La gradinita sta cu chilotel, ii pune pampers doar cind doarme. Nu stiu cum e mai bine, dar la noi olita nu a fost un motiv de stres, de nervi, de certuri. Am facut-o tirziu, dar eu cred ca important este sa nu sufere nici bebe si nici mami. Stiu copii care au inceput sa faca la olita, singuri, fara sa fie fortati si in citeva saptamini foloseau olita ca si cum au facut asta de cind s-au nascut. Si altii, care cu tot efortul mamicilor, pusi pe olita foarte devreme, aveau trei ani si tot mai aveau pampersi sau faceau pe ei... asta nu ar fi nimic, dar dupa o perioada indelungata in care incerci si nu reusesti, te saturi sa tot stergi dupa ei si cam ajungi cu nervii la pamint. Este adevarat ca stiu si copii care au fost pusi devreme pe olita si la un an nu mai aveau pampers, jos palaria in fata lor si a mamicilor care au reusit astfel. Deci si aici, depinde de copil si de mama lui, dar cred ca inainte de doi ani un copil nu e in stare sa inteleaga bine ce i se cere, chiar daca pare ca da. Iar pampersul de noapte cred ca trebuie scos in jur de doi ani si jumatate, mai devreme nu cred ca voi avea vreo reusita si de aceea nici nu incerc. Sanatoasa si vesela sa fie, ca in rest se rezolva ele toate problemele!
Amalia
Membru matur
Pe David l-am pus la olita pe la 8 luni. Stiam cand face si am avut succes cu ea. Asta pana pe la 1 an, cand au iesit caninii si a inceput sa faca moale o perioada..atunci s-a dus programul si a refuzat si lita. Nu l-am fortat. Am facut exact ca si Nelia. Cu vreo luna si jumatate inainte de 2 ani am inceput sa-l iau fara pampersi afara si sa-l las in casa numai in chilotei. Dupa o perioada in care a scapat de destule ori pe jos, dar a cooperat cat a putut el, spunand ca face de cate ori isi aducea aminte sau simtea....acum face numai la olita. Singurele momente in care mai are pampersi acum sunt in perioadele de somn (de la pranz si noaptea). Reflexul s-a creat can intr-o luna. Acum, chiar daca bea apa multa si face si la 15 minute uneori, cere singur si se duce de fiecare data la olita.
Eu cred ca fiecare are ritmul lui si nu este bine sa fie fortati....iar ca anotimp, vara este perioada propice pentru renuntarea la pampersi.
iren
Membru matur
Off,si eu tot la fel ziceam "cum vine vara,tusti la olita"...Se pare ca n-a fost dupa mine,cum a venit caldura a inceput si-o eruptie dentara,de trebuia sa-l schimb tot timpul,avea diaree de cel putin 5 ori pe zi.Acum s-a mai potolit,dar a trecut caldura...Ce sa fac,s-astept pina vara viitoare?Are deja un an si 2 saptamini!...
nelia
Membru matur
Eu cred ca e prea mic pentru scoaterea definitiva a pampersului. Nu-l forta, daca vrea, incearca sa-l pui la olita dimineata, poate face caca acolo (stind prea mult in pampersi exista pericolul infectiilor urinare) si cit mai e cald lasa-l in casa in chilotei, chiar daca va face si pe el. Daca nu reusesti pina cind vine frigul, nu-i nimic, la primavara sau la vara va avea virsta buna pentru a renunta defintiv la pampersi.
ancadm
Membru matur
Dragi mamici,
Nu stresati puiutii cu olita! La 6 luni sigur nu sunt pregatiti sa faca la oala, chiar daca mamele noastre spun ca noi asa faceam! Eu cred ca e mai mult stres si pentru noi si pentru ei si rezultate yock, decit daca se intimple sa fim norocoase si sa nimerim momentul cind vor sa faca! Si ginditi-va ca dupa ce scapati de pampers o sa inceapa sa va duca prin toate wc-urile din toate magazinele si toate parcurile, de cele mai multe ori numai ca sa traga apa sau sa "spele minutza". Cel putin asa ne face noua Andreea care in mod invariabil trebuie sa viziteze budele de oriunde ( la unele se trage apa automat, la altele exista uscatoare de miini in loc de servetele de miini - deci dupa cum vedeti o multime de lucruri interesante ).
Spor si rabdare!
cristina liliana
Membru junior
Fetelor,va intreb ce sa facem ca avem 1 an si o luna si consumam foarte multe scutece 4-5 pe zi si mi se par destul de scumpe.As aplica o metoda prin care sa nu fortez dar totusi sa incerc ceva.Mai am o fetita de 6 ani si la 2 ani si trei luni am reusit s-o conving sa faca pe olita,dar acum parca nu mai am rabdare.Si cand mai mergi in parc si auzi alti copii de un an care fac pe olita atunci chiar ca simti ca trebuie facut ceva!!!!
tinatache
Membru de baza
pai face de tot atatea ori cacuta? Ca eu o schimb doar cand face "treaba mare", adica de 2 ori ziua, + 1 data seara inainte de culcare. Dimineata mai stau putin dupa ce se trezeste pt ca de obicei face kk dupa micul dejun si atunci o schimb. Deci ies, in mod normal, 3 scutece/zi. Sunt Pampers si incape destul de mult pipilica in ei. Acuma sa nu crezi ca ii atarna cu kilogramele la fundulet si eu o las pana face ceva mai gros, dar asa s-a nimerit. Poate totusi nu e nevoie sa o schimbi chiar dupa fiecare pipi, incearca sa mai raresti ca nu se intampla nimic. Andra , cu exc. perioadei cat am fost in Ro unde nu i-a priit tipul de scutec si a fost iritata, nu a avut absolut nimic la fundulet, nici o roseata, nimic.
Ar mai fo solutie, daca stie la ce se foloseste oala : las-o cu funduletul gol, eu o mai las insa cum nu prea a inteles ca tb sa faca la oala e doar pe post de "aerisire". Chiar discutam cu sotul meu intr-o zi ca acusi ne vezi pe noi facand la oala ca sa vada la ce e buna:))) Ca si asa ne imita in toate. Rabdare multa, copiii care la 1 an fac la oala nu o fac constient, ori se nimereste, le-a "ghicit" mama ritmul si ii pun exact la momentul potrivit ori si-au facut reflex sa faca ceva cand se aseaza. Insa nu sunt multi, si de multe ori mamicile se mai si lauda, nu crede chiar tot! V-am pupat si inca o data iti urez multa rabdare!
alexuta
Membru junior
NU-L FORTA. INCEARCA SA-L FACI SA VREA LA OLITA.
EVENTUAL CUMPARA-I UNA IN FORMA DE MASINUTA,POATE II PLACE.
ALEXANDRA ARE 7 LUNI SI STA DIN CAND IN CAND PE OLITA.ESTE IN FORMA DE BROSCUTA,SI-I PLACE SA SE JOACE CU OCHII EI.
trisha
Membru nou
In primul rand, mie mi se pare ca e cam devreme sa-l pui la olita. Toate cartile de pediatrie sustin ca maturarea sfincteriana survine dupa varsta de un an (desigur ca exista si exceptii) Pediatra fetei mele mi-a zis ca undeva in jurul varstei de un an si jumatate sa incerc sa mediatizez si minunata olita. Oricum e o chestie orientativa. Copilul tau pricepe ce e aia caca si pipi? Stie sa-si dea pantalonasii jos? Are vreun mod prin care te anunta ca vrea la olita? I-ai lasat suficient timp sa se obisnuiasca cu olita si i-ai aratat pentru ce este buna? O tii undeva la indemana, pentru ca el sa o poata lua, atunci cand are nevoie de ea?
Lasa-l intii s-o trateze ca pe-o jucarie, si treptat-treptat, cu ajutorul tau, va pricepe la ce-i buna. NU-L FORTA!
nelia
Membru matur
Ah, pe aceasta tema, mi-am adus aminte de o chestie interesanta citita intr-o carte. Daca un copil lasat in funduletul gol, face pipi si nu observa baltoaca de la picioarele lui si calca in ea fara sa-l deranjeze... insemna ca va mai trece multa vreme pina la momentul aparitiei notiunii de olita in mintisoara lui. Eu am observat-o pe Agata si cred ca este adevarat ce am citit, pina cind nu a observat baltoaca, ferindu-se de ea si pina cind nu a inceput sa o deranjeze pantalonasii sau chiloteii uzi, nu a observat nici olita si ce inseamna ea, aceasta neinsemnind pentru ea decit o jucarie ca oricare alta. Acest lucru s-a intimplat pe la un an si jumatate, voiam sa o schimb, a fugit de pe pat si cind m-am intors eu sa iau hainutele din dulap, ea si daduse drumul la jet pe parchet; de unde pina atunci nici nu observa ce facea, atunci s-a aplecat, s-a uitat curioasa la baltuta facuta, a bagat degetelul in ea si a exclamat foarte incintata apa mea; de atunci nu a mai suporta nimic ud pe ea. E o proba buna si care va poate ajuta sa hotariti momentul apartiei olitei in viata copilasului si a voastra.
Julie spune:
Off nu stiu cum sa fac sa terminam definitiv cu pempersul,caci ziua fetita mea(1 an si 10 luni)nu mai face pe ea deloc; cand doarme dupa amiaza imediat ce se trezeste o pun dar cu munca de lamurire...caci e foarte somnoroasa si abea vrea...Dar noaptea umple pempersul(deci cred ca face de mai multe ori)si nu pot sa o scol sa o pun pe olita caci e foarte nervoasa si plange spune:"nani,nani".
Deci face urat,zice ca nu vrea,si decat sa ma auda toti vecinii...Voi ce credeti trebuie sa mai astept????Sau cum sa procedez?Oricum ea vede ca are pempersul si automat stie ca noaptea trebuie sa faca pe ea....Voi cum ati procedat???
Postat initial de Gabriella
nikita
Membru junior
Nu te supara pe ea si nici nu fi trista. Este prea mica. Fetita ta nu face special noaptea ( pentru ca tu ii pui pampersul).Ea nu isi controleaza inca vezica. Abilitatea copilului de a urina cand este pus pe olita sau atunci cand doreste singur sa o faca sunt doua lucruri diferite. Nu forta ,nu ameninta si intotdeauna lauda reusita ei sau intentia. Copii cauta sa-si multumeasca parintii si de aceea incurajarea ta , laudele si rabdarea sunt importantae ptr. ea. Accidente se pot intampla pana la varsta de 3- 4 ani. Rabdare si multa dragoste. Nu obtii nimic daca o fortezi . Poti incerca totusi daca tu esti convinsa ca ea face ptr. este pampersul pe ea, foarte simplu. Nu-l pune o noapte.
Aurelia
Membru senior
Nu stiu ce sa zic,te felicit pt ca ai reusit sa o faci sa faca la olita la virsta asta,Luca are 1 an si cinci luni si tot in pempers face si ziua si noaptea ,nu are inca constiinta de olita desi l-am ademenit si l-am pus pe ea de multe ori ,il amuza chestia asta o face sa ne faca noua placere caci il laudam dar nu intelege totusi ,aici vad ca sint copii cu pempers chiar si pina pe la 3-4 anisori!!!!!!as fi vrut eu sa le elimin macar pe cele de ziua dar nu pot deocamdata ,si cu spalatul dintilor este la fel ,il iau cu mine la baie ,ma spal eu ,i-i dau periuta lui aia mica si frumoasa ,i-l indemn sa faca la fel si pe el il apuca risul si se perie cu ea in cap!!!!!!cu asta ma chinui de vreo luna si jumatate si tot n-am reusit nimic!mai am mult de munca ,ufff!da asta este!perseveram!,iti doresc multa bafta ,sfat nu am ca nu sint mai norocoasa ca tine!
Gabriella
Membru matur
E mica intr-adevar dar daca ziua spune cand face de ce nu ar face si noaptea tot la olita?Oricum nu stiu ...cred ca o mai tin asa un timp dar mi-e frica ca se obisnuieste iar cu pempersul...La cresa acum o luna si jumatate mi-au zis ingrijitoarele sa le aduc pantaloni multi sa inceapa sa o dezvete de pempers(aveau si anumite ore fixe cand ii punea la olita) si adevarul e ca au reusit dar pe cel de noapte eu cred ca i-l scot pe la 3 ani...hihihihihi.
mamamariana
Membru matur
Am citit undeva ca abia la 2 ani si jumatate copilasii isi pot controla sfincterele, asa ca esti o mamica fericita daca o poti face pe fetita ta sa faca la olita in timpul zilei. Mai asteapta... E prea repede sa ii ceri sa nu mai faca pe ea, mai ales in timpul noptii. Ioana mea a facut ultima data in pat cand era in clasa a doua, pe la 8 ani, accidental, evident, dar a facut-o. Chiar daca va cere si noaptea olita, sa stii ca nu se termina totul aici. Toti copiii fac pipi in pat si mai tarziu, din greseala, oboseala, vise, etc.
Putintica rabdare si nu o mai trezi noaptea pentru ca mai rau faci - se zice ca cei treziti noaptea asteapta sa fie treziti pana foarte tarziu. Vrei sa o faci in fiecare noapte de acum incolo vreo cativa ani?
Am doua prietene care tocmai au trecut de faza cu pampersul si sa stii ca fetitele si l-au scos singure, mai intai la somnul de la pranz si dupa aia pe cel de noaptea. Amandoua l-au avut pana aproape la 3 ani, un ultimele luni nemaifacand in el. Apoi, dintr-o data au cerut sa nu il mai puna noaptea - SINGURELE. Asa ca, eu zic sa astepti si tu ziua aceea cand ea va simti ca nu mai are nevoie de el.
madadum
Membru matur
mara a renuntat la pampersul de zi tot de la 1 an si 10 luni. acum (peste cateva zile face 2 ani) nu mai folosim pampers decat noaptea. la pranz am renuntat pentru ca dupa un timp, daca era cazul se trezea, cerea la baie si se culca la loc. noaptea insa este alta poveste. desi mai mult stric pampersii, pentru ca daca uda 2-3/sapt, exact cand, dupa 3 zile de pampers uscat am zis sa nu-i mai pun, tocmai atunci s-a udat, si inca rau, unde mai pui ca eram si la hotel! asa ca noi inca folosim pampers noaptea. daca nu-l uda foarte bine, atata paguba sa fie... cred insa ca este cam mica deocamdata sa se controleze si peste noapte
danac
Membru matur
Si fetita mea are tot un an si 10 luni dar desi isi da singura pampersul jos asa cum au zis unele dintre voi asta nu inseamna ca si face la olitaOlita nu o indrageste chiar deloc,am impresia ca i se pare incomoda(noi santem cam grasute si ne asezam si ne ridicam mai greu)M-am gandit sa ii caut alt model poate,poate....Daca face la olita face doar dupa insistente prelungite si tot feluri de jocuri si siretlicuri(sssst ca vine pipi!ia asculta-l cum vine etc)La renuntat pampers noaptea inca nu mi-am pus deloc problema.
moto
Membru senior
Vai noi mai avem un pic de tras ..cu pampersii; dar ce te sfatuiesc eu este sa continui peste zi cu olita iar noaptea mai las-o cu pampersul....o sa se dezobisnuiasca de el ...
ginutaC
Membru junior
Si Raluca 2ani si 5 luni face noaptea pipi in pampers.Desi ziua cerea olita,pamparsul de la somnul de prinz l-am scos deabia de doua luni.La inceput a facut pipi pe ea,dar apoi a invatat sa nu mai faca.M-am gindit sa incerc sa-i scot si pampersul de noapte daca tot a venit caldura,sa-i pun olita la vedere si sa incerc sa-i explic seara la culcare ca e fetita mare,si fetitele poarta chilotei.Poate reusesc.Daca nu o sa-i mai las pampersul o perioada.
Hihihi,pentru ca m-am laudat ca la somnul de prinz nu mai face in pampers:tocmai s-a trezit papusica mea si a facut pipi im pat.E uda.Mai sint si accidente.Cred ca o sa amin cu scosul pampersului noaptea.Ma duc sa o schimb.
Gabriella
Membru matur
Multumesc!Aveti dreptate trebuie sa mai astept ceva timp pana il scoatem pe cel de noapte ptr ca pempersul e plin dimineata;si la pranz daca doarme mai mult de 2 ore se uda dar pe ala nu ma gandesc sa i-l mai pun...hihihihi.
Julie spune:
Fetelor am si eu o intrebare (ca de obicei): cand il pun pe Codrin la olita?
Are sapte luni si jumatate si cineva mi-a spus ca ar trebui sa-l fi pus cam de la sase luni.Voi cum ati procedat cu bebeii vostri?
S-au inteles bine de la inceput cu ea sau cu "munca de lamurire"?
Postat initial de Delia
Bobita
Membru de baza
Pina la 1,5 an poti doar sa-i formezi reflexul, dar nu o sa reusesti sa iti atraga atentia cind face pipi sau kk.
Eu cred ca nu e tirziu.
mirela.mustaciosu
Membru senior
La varsta asta nu poate controla cand face pipi sau caca. Dupa varsta de 1 an (cred ca la un an si 2 luni) a inceput Tudor sa spuna caca - nu intotdeauna inainte sa faca, si de la un an si sase luni spune pipi, dar nu reuseste sa astepte pana la olita de fiecare data. Cred ca poti sa incerci dupa 8 luni sa-l pui un pic (sa nu stea mai mult de 10 minute) pe olita dimineata dupa ce se trezeste sau daca are ora fixa de caca la ora respectiva. Cat sa se obisnuiasca cu olita, pentru ca n-o sa o ceara foarte curand.
cristina78
Membru matur
Fata mea are aproape 1 an si 6 luni acum si cred ca trebuia sa o fi pus mai devreme la olita poate nu mai facea asa urat.Asa ca daca il pui acum pe Codrin la olita asa de forma poate iti va fi mai usor mai tarziu.
Eu acum 2 saptamani am pus-o prima oara pe olita si vreau sa spun ca face ca toate alea cand o intreaba cineva de olita sau vrea sa o puna pe ea.
Incepe sa planga cand aude de olita sau daca o intrebi "faci pipi, te pun pe olita?" da din cap nu,nu
Nu stiu cum se va invata pana la urma....
Danza
Membru de baza
Scumpa Delia, nu e tarziu. Nu vei obtine cine stie ce rezultate, dar treptat ii vei forma un reflex. Cred ca ai citit multe mesaje de-ale mamicilor care au pus copilasii mult mai tarziu dupa 1-1.5 ani si se confrunta din plin cu perioada de negare si refuz. Daca il pui de pe-cum, va invata treptat ca tre' sa faca anume acolo, chiar daca pt inceput nu constientizeaza.
Prin urmare, daca Codrin sta ferm in fundulet, poti sa-i cumperi o olitza. Numai sa ai grija sa fie pt baietei, adica sa fie prevazuta cu o adancitura in fata pt putzulica. Sa fii atenta daca iei olitza gen scaunel la care se scoate oala din spate ca sa nu-i prinzi pielicica. Cel mai usor si comod e sa-l pui dupa somn, imediat ce s-a trezit, ii spui de cateva ori pis-pis. Dar nu-l tine mult!!! Maxim 2-3 min. Vei vedea ca, cu timpul va reactiona la pis-pis-ul spus de tine. Cu caca e mai complicat nitzel, dar daca stii aproximativ in ce perioada a zilei face, il observi mai atent si incerci sa-l pui iarasi pe oala.
Eu l-am invatat pe Danut sa faca pipi la baie, de-asupra chiuvetei cu apa pornita. Cand am vazut ca reactioneaza la pis-pis, chiar si fara apa, i-am luat olitza. Avea cam 7 luni. De atunci a fost usor. Cu caca am facut astfel: cand am observat ca e concentrat si se chinuie sa faca, fuga la oala. De atunci nu mi-a mai facut in pampers, pat, pantaloni.
Miguelle
Membru junior
Draga Delia,
La anu` pe vremea asta e exact la fix.
In primul rand vara e anotimpu` ideal pt asa ceva, si pe urma trebuie sa aiba pe langa 2 ani.
N-are nici cel mai mic rost sa te apuci acum. Chinui copilu` degeaba.
La carte scrie ca dupa 2 ani se poate controla reflexul, iar intre 2 ani si 2 ani jumate isi dubleaza capacitatea vezicii.
mama-Silvia
Membru junior
sunt de acord cu Danza , si eu am anceput de la 7 luni sa pun baiatul la olita si iti spun sincer ca de la 1 an nu a mai facu caca decat la olita , cu pisu a fost ceva mai greu dar stia ca trebuie sa faca pisu si caca numai la olita si asta inseamna mult.
florina
Membru matur
La 1 an am primit o olitza si mustrarile de rigoare ca nu mi-am invatat inca copilul sa faca la olitza. Si am incercat...
Din experientza iti spun sa astepti pana il intarci, pentru ca nu cred ca sunt sanse inainte. Eu am incercat, insa no.2 e inca moale si nu-ti spun ce circ a fost...
Cred ca depinde de consistenta si regularitatea "procesului".
Tudor are scaun in fiecare dimineatza, insa, tinand cont ca inca il alaptez de 3 ori pe noapte, nu e kk de olitza...
Mult succes si nu dispera. Nimeni nu stie mai bine decat tine ce e bine pentru copilul tau.
Cred ca vei sti cand a venit momentul. Eu asta sper in cazul meu. :
hannen
Membru matur
Dragi mamici,si eu mi-am pus fetitza prima data la olitza cand avea doar 9 luni,si deja mergea in picioare deci a fost imposibil sa o fac sa stea acolo.De vreo luna ,adica pe la 1 an si 7luni i-am scos pampersul de tot ziua.Primele 3-4 zile a fost mai greu ptr.ca facea peste tot prin casa,dar a 5 zi a invatzat ca trebuie sa faca la olitza.Acum fuge la olitza si striga pish-pish.Si caca face dar cateodata m-ai scapa prin casa.Asta e,inca nu poate controla bine muschii cred eu.Asa cum scrie si in carti,ca abia dupa doi ani vor avea acest reflex.
Sper sa nu fiu prea lunga,dar ca o paranteza,stizi cat stau copii japonezilor cu pampers?Daca nu stitzi dati-mi va rog voie sa va satisfac aceasta curiozitate,pana la trei ani.Nici o mama nu-si face griji ca e prea tarziu,din contra cred ca e prea devreme.Altii la varsta de 4 ani inca folosesc pampers de noapte.Mie una mi se pare exagerat de mult.Dar ele zic ca e mai usor sa-i lase sa faca in pampers decat sa se chinuie sa-i puna la olitza
ralu
Membru de baza
Si eu am incercat sa o pun pe fetita mea de pe la 7 luni pe olita, dar ei nu-i placea deloc. Toata chestia asta a durat pana la un an si 8 luni cand o saptamana i-a trebuit sa se obisnuiasca cu olita si i-am si scos scutecul. Asa ca eu cred ca atunci cand copilul este pregatit se va obisnui si cu olita. Pana atunci ar trebui sa i-o arati sa incerci sa-i explici ca este pentru pipi si caca, dar mai mult nu. In orice caz NU trebuie obligat. Trebuie incurajat de oricate ori reuseste sa faca la olita si Nu certat cand face in scutec!!!
alexuta
Membru junior
Cu cat o pui mai repede cu atat este mai bine. Incearca de acum. Se
va obisnui cu olita.
Garofitza
Membru de baza
Nu numai in Japonia!!!
Stiti cat stau copii cu diapers (pampers) Canada, State, Australia?
Pana la si peste 3 ani. Mie nu mi s-a parut exagerata varsta.
Exagerat mi s-a parut sa pui un copil pe olita la cateva luni, numai pentru ca asa am fost noi invatati.
Delia
Membru de baza
Va multumesc mult pentru raspunsuri.Voi incerca sa il pun putin cate putin numai pentru a se obisnui cu ideea, pentru a o accepta mai usor.
Mai tarziu mai vedem noi.
andrus
Nou venit
Referitor la olita ... eu cred foarte tare in instinctele copilului... si parerea mea este sa lasi copilul pana cand este pregatit sa faca asta. Andrei are 2 ani si o luna si eram disperata ca nu face la olita, ba mai mult nu sta pe ea nicicum, niciunde. Si ..s-a invat intr-o saptamana sa faca si pipi si caca. Aveam un scandal monstru cand trebuia sa-l imbrac, pentru ca el asocia imbracatul cu pusul pampersului si ura chestia asta. Atunci nu i-am mai pus pampers deloc. Nici ziua, nici noaptea. Primele 2 zile l-am pus din 2 in 2 ore sa faca pipi, la tufis cel mai adesea pentru ca sta mai mult in parc. I-am spus povestea ca tufisul se va face mare daca el face pipi acolo ... si l-a mai fascinat foarte tare sa faca pipi din picioare. Ok, a mai facut si pe el de cateva ori, dar aveam tot timpul un schimb la mine...si nu l-am certat niciodata ca face pe el... ci doar i-am spus ca data viitoare daca nu face la tufis... acesta o sa planga ...
Cat despre noapte, am incercat sa-l scol noaptea de cateva ori, dar nu-i placea si il puneam sa faca seara la culcare si dimineata.
Si dupa cateva zile a inceput sa spuna singur cand face, iar acum nu mai vrea sa-l pun asa des sa faca, pentru ca imi spune el...
Poate va ajuta... la noi povestea cu WWc-ul a fost ca stam pe WC sa trimitem pipi si caca la ei acasa...ca la noi sunt doar in vizita...
Chestie de imaginatie ... care intamplator a tinut.
Julie spune:
Cum ati renuntat la pampersul de noapte? Baietelul meu merge la olita in timpul zilei acasa ( poarta chilotei), dar nu am scos pampersul de noapte. Cand plecam undeva si stim ca va dura mai mult de 1-2 ore ii pun iarasi; nu pentru ca nu ar spune, dar nu l-am dus la toalete publice iar in parc nu stiu cum sa fac....
Postat initial de Dya
isabela
Membru matur
Fiica-mea avea 2 ani si 7 luni, cand ,datorita unei pneumonii severe, am fost internate in spital. Salonul avea doar patuturi pentru copiii, asa ca, eu, nu aveam unde dormi. Am inceput sa o urmaresc noaptea si cand o vedeam ca incepea sa se agite, o trezeam si o asezam pe olita. Asa am procedat in cele 12 zile de spitalizare. Acasa, a mai udat patul o noapte sau doua. Dormea cu noi in camera si cand incepea sa se miste prea mult in patut stiam ca trebuie sa o asez pe olita.
roxanal
Membru matur
nici noi nu am renuntat la pampersul de noape si cred ca o sa fie destul de greu avand in vedere ca Maria(2,4 ani) bea inainte de culcare in jur de 700 ml de lichid, si cum este si vara nu ma indur sa-i tai portia...plus de asta se mai trezeste de 2,3 ori sa bea apa...
o sa incerc s-o fac si pe asta dar dupa ce ne intoarcem de la mare, deci in cursul lunii iunie
am uitat sa mentionez ca ea in rest nu mai poarta deloc pampersi, poate decat la drumuri lungi, in rest, spune si face pipi, inclusiv afara, in parc, o pun sa se aseze pe vine si face singurica si se si sterge singura
Danza
Membru de baza
De 2 zile nu ii mai pun pampersul noaptea lui Danutz (1 an si aproape 8 luni). Alaltaieri mi-a aratat ca il deranjeaza si il tragea ca sa-l scoata. Nu a facut in pat, desi bea fff mult in timpul zilei + cam vreo 200 ml lichid inainte de culcare si inca vreo 200-300 ml noaptea. Ziua nu-l mai folosim, decat daca plecam undeva pt 4-5 ore. Chiar saptamana trecuta am fost la tara la bunici, am facut aproape 3 ore cu masina si nu i-am pus pampers si totul a fost bine.
dya
Membru matur
Multumesc pentru raspuns fetelor; cred ca voi incerca si eu sa-l urmaresc noaptea ...
izu
Membru junior
Daca dimineata pampersul este uscat poti sa renunti la el.Eu asa am procedat si nu s-a intamplat sa faca pipi in pat noaptea.
lilach
Membru de baza
Si eu ma aflu in aceeasi dilema. Fetita mea are 1 an si 7 luni,in timpul zilei face singura la olita dar nici eu inca nu indraznesc sa o las noaptea fara pampers cu toate ca am observat ca dimineata este curat.Camera ei este destul de departe de dormitorul nostru si nu o aud daca se misca si mi-e teama ca nu se trezeste si raceste.
dya
Membru matur
La noi nu e uscat dimineata si Brian doarme in camera lui; cred ca voi incepe sa dorm jos langa patutul lui sa-l simt cand se misca si sa-l pun repede pe olita .... Si daca nu se misca si face pur si simplu?
vilma
Moderator
Si noi am vrea sa scapam de pampersul de noapte, dar mi-e o lene sa ma scol noapteaaa.....si nici sotul nu e incantat. uuuuffff....
lilach
Membru de baza
Sintem curatele si peste noapte incepind de duminica.
Laura este fetita mare deja. Acum nu stiu ce sa fac cu pachetul de Huggies.Tot de duminica a inceput sa faca la w.c. i-am cumparat simbata seara un suport pentru w.c. special.Este f.incintata si dupa ce face trage si apa si pe urma mergem sa spalam minutele.Sotul meu s-a laudat pe la toti la lucru. Aici este ceva f. deosebit ca un copil asa mic sa nu poarte pampers deobicei poarta pina pe la 3 ani!!!
Si inca ceva, tot simbata seara i-am cumparat chilotasi noi a fost tare incintata.Si eu...
Julie spune:
cum ati reusit sa scapati de pampers? mara, care are 1 an si 10 luni, nu vrea de nici un chip sa stea pe olita. imi spune cand face insa nu ma lasa sa o dezbrac si sa o asez pe olita. totul a fost ok pana in februarie cand am plecat o saptamana la munte si am uitat olita acasa. dupa aceasta spatamana a inceput razboiul cu olita. cum sa o conving sa foloseasca olita? de fortat nici nu se pune problema!
Postat initial de madadum
dddd
Membru matur
exact aceeasi problema am avut si eu cu fetita mea daria. nu vroia sa sstea pe olita sub nici o forma. imbracata mai statea dar in funduletul gol deloc. am incercat sa punem papausile ne puneam chiar si noi dar ea nu vroia. pana la urma i-am luat alta olita de 15.000 lei iar pe asta sta. asta se intampla anul trecut. la fel nu vroia sa o dezbracam dupa ce facea. toata iarna am mai pus-o pe olita cateodata mai si facea si atunci ne bucuram si ea aplauda. dar de cerut sa faca nu. daca o intrebam bine daca nu , nu. de 1 saptamana i-am scos definitiv pampersii ziua. o intrebam din ora in ora daca face iar daca da zice. neintrebata nu prea zice ca face. afara plecam cu 3 perechi de chilotei si pantalonasi dar nu de fiecare data ii folosim. dupa prasnz o punem pe olita si apoi o culcam tot fara pampersi si mai face cand se trezeste peste 2 ore. peste putin timp o sa-i scoatem pampersii si noaptea.
va trebuie ceva rabdare. daria are aCUM 2 ANI SI 1 LUNA.
miha
Membru junior
Pur si simplu nu i-am mai pus pampers, decat noaptea. Era mai usor vara ca statea numai in chilotei. Pe la 1 si 6 luni bineinteles ca de cele mai multe ori facea pe ea pipi chiar si caca. Pe olita n-am fortat-o sa stea si i-am pus olite prin toata casa, tot felul de modele. Numai tin minte dar cu timpul s-a obisnuit la olita si la 2 ani numai facea pe ea ziua doar noaptea. Asa ca am inceput vara sa nu-i mai pun noaptea pampersi dar ma trezeam o data pe la 12-1.00 noaptea si o puneam pe olita. Bineinteles ca uneori nu ma puteam trezi si...... Insa de pe la 2 ani si 6 luni sau 8 luni a dormit fara pampers. Iar acum are 3 ani si 4 luni si noaptea se trezeste singurica daca face pipi.
ralu
Membru de baza
Hai sa-ti povestesc cum a fost cu Ioana mea! Pana la 1 an si 8 luni NU a vrut sa stea pe olita deloc. Se incapatana si nu vroia sa se aseze. Pe la 1 an si 7 luni am fost plecati o luna in concediu. Acolo am lasat-o ziua fara scutec si olita am pus-o in mijlocul casei. Evident ca nu a facut la olita deloc. Facea prin camera unde stateam.Am observat ca cel mai des facea langa usa de la baie. In acel moment mi-am dat seama ca ea asocia camera de baie cu facutul nevoilor, pentru ca eu tot timpul ii spuneam ca eu ma duc la baie sa fac pipi si ca uite ca eu nu fac prin casa. Chiar i-am aratat ca ma asez pe wc. si doar acolo fac si nu prin casa. Deci ea vroia sa faca, ca mami. Pe mami nu o vazuse niciodata pe olita. Cand ne-am intors acasa, dupa o luna, i-am cumparat un colac pt. wc. pentru copii si am pus-o sa faca pipi din jumate in jumate de ora. O urcam eu pe wc. Intr-o saptamana am invatat-o sa ceara sa faca pipi. Dupa cateva saptamani, dupa ce nu a mai facut pipi pe ea, i-am luat olita si i-am adus-o in baie, langa wc. si i-am aratat ca poate sa faca si acolo. Din acel moment am scapat de scutecul de zi.Dar trebuie sa o lauzi tot timpul si sa-i spui cat esti de mandra de ea si nu trebuie sa o certi daca va mai face pipi pe ea. Cam asa a fost la noi, daca imi aduc eu bine aminte.
mcrmiki
Membru junior
Noi am scapat de pampers pe la 1 an si 8 luni. De la 1 an si 6 luni am inceput sa nu-i mai pun pampers ziua si toata ziua il puneam pe olita si ii schimbam pantaloni. Il laudam de fiecare data cand facea pe olita. Apoi dupa un timp si f. multa rabdare a invatat sa ceara la olita si foloseam pampersul doar noaptea. Il puneam pe olita de fiecare data cand se trezea, cand plecam undeva si il stresam tot timpul "vrei sa stai pe olita?". Intr-o seara mi-a spus sa nu-i mai pun pampers pt. ca-l inteapa si de atunci nu am mai folosit pampers. Nu am avut probleme sa faca in pat. Noi am avut noroc si pt. ca a fost vara, iar vara este mult mai usor.
Ideea de baza este ca trebuie foarte multa rabdare.
roxanal
Membru matur
Mada, eu zic s-o lasi sa faca asta cand o sa fie pregatita, poti in cerca mai mult acum cand pleci la mare, este mai usor...Maria a fost destul de lenesa, desii nici eu nu m-am chinuit mai devreme, de la 1, 5 ani a inceput sa faca la olita, dar fara sa ceara, pe la 2 ani a inceput sa ceara dar se mai scapa pe ea, si pe la 2,1 nici pomeneala de scapat(cand asteapta mai mult sa ajungem undeva unde putem face, o mai intreb: ai facut pe tine, pui? si ea foarte oripilata zice, cum mami sa fac pe mine, ce eu sunt bebe mic, eu sunt fetita mare , e mortala)...deci pana nu accepta olita si nu intelege ce-i ceri, las-o...
am auzit de cazuri in care copii obligati sa stea prea mult pe olita(desigur, nu-i cazul tau, dar este interesant de stiut) n-au mai primit sa faca la olita pana tarziu, spre 4 ani
ancadm
Membru matur
Noi i-am cumparat olitza pe la 1 an si 3 luni. Si-a ales-o singurica din magazin si a fost foarte incintata de ea ca o putea folosi pe post de scaunel sau de scara, dupa nevoie, dar in nici un caz pe post de olita. Apoi am inceput sa o las faca pampers, numai cu chilotei si pantalonasi si o intrebam din jumate in jumate de ora daca nu vrea sa faca pipi. Bineinteles ca de cele mai multe ori zicea ca nu si apoi se ducea dupa canapea sau dupa masa si facea acolo pipi in pantaloni. Apoi, pe la 1 an si 8 luni a inceput perioada cind facea pipi si caca la oala , dar numai cu conditia sa se dezbrace in pielea goala! Daca nu dadea jos toate hainutele nu se aseza pe oala sa faca ce avea nevoie. Si uite asa cu multa rabdare si cu multe aventuri am reusit ca pe la 2 ani si 2 luni sa o conving sa faca numai in olita! Acum, la 2 ani si 5 luni,zice ca e fetitza mare si face pipi pe wc si nici nu ma mai lasa sa o tin.
Dar nu te grabi prea tare cu olita ca odata cu ea vine alta bataie de cap! Andreea ma baga in toate wc-urile din toate magazinele mai mult de dragul de a trage apa si a se spala pe miini! Poti sa ii spui ca nu o duci cind se apuca cu miinile de fund si tipa in gura mare "Mami, mami, pipi, pipi!!!"?
ponicid
Membru matur
Si Ana-Maria mea (1 an si 10 luni) este tot la operatiunea olita.
Vai de capul nostru ce patim cu ea! Uneori mi-a trecut prin cap ca nu o sa reusesc in veci sa o fac sa stea pe olita si ca ar trebui sa angajez pe cineva care se pricepe sa-mi faca copilul sa foloseasca olita. Pana mai este cald afara o sa tot incerc.
petruta
Membru de baza
Al meu bebe are 9 luni jumate si de la opt luni am inceput operatiunea olita. Daca il pun stie ca trebuie sa incerce sa faca ceva. Chiar daca iese doar un vinticel. Cind vrea sa se ridice nu insist . Dar tot il tin cu pampers. Eu incerc sa ii fac doar reflexul legat de olita acum. In rest vom vedea cum va evolua , daca va ajunge sa si ceara olita .
mirela.mustaciosu
Membru senior
N-am scapat inca dar suntem in curs de a renunta la el. Tudor are un an si sase luni si de cateva luni spune "caca" inainte sa faca. In fiecare dimineata il punem pe olita dupa ce se trezeste si in majoritatea cazurilor reuseste sa faca tot ce trebuie la olita. Singura problema e ca nu are orar fix pentru caca si ca nu spune inainte cand face pipi. Oricum e un pas inainte faptul ca folosim cu succes olita macar partial. Se intampla (e drepr destul de rar) sa nu vrea sa stea pe olita si singurul mijloc prin care il convingem sa nu se ridice sa o rupa la fuga este sa ne uitam impreuna pe fotografii.
Julie spune:
la ce varsta ati inceput cu olita? gāza mea are 11 luni si doctorita ne-a zis ca pana pe la 1 jumate sfincterul copilului nu e dezvoltat pe deplin...deci nu poate sa se tina de la kk oricat ar vrea...asa ca n-are rost s-o chinuim..cu pipi cica-i si mai greu, abia pe la 2 ani jumate poate sa tina...
voi cand ati inceput? si cand ati reusit?
Postat de Bubus
diana904
Membru senior
Cred ca depinde de fiecare copil. Cu fetita am renuntat la pampersul de peste zi pe la 1 an si 4 luni, iar la 1 an si jumatate si la cel de noapte. Baietelul in schimb(1 an si 8 luni) abia de vreo 3-4 zile a inceput sa ceara olita la pipi ( dar nu totdeauna, trebuie sa fiu pe faza sa-l intreb daca vrea, iar cind e f ocupat cu joaca, evident ca uita). Cred ca tu trebuie sa fii pe faza, sa vezi cind constientizeaza ea senzatiile si atunci sa incerci.
Bobita
Membru de baza
Noi in adevaratul sens al cuvintului am facut pipi la olitza de la 1 si 10 luni, iar caca, la 2 ani, pentru ca la inceput se speria nevoie mare cind vedea caca in olitza, asa ca facea in baie, adica chiar cind facea baitza.
Pina la virsta amintita degeaba am pus-o la olitza, tot pampersul ne scotea la liman.
izu
Membru junior
De la 2 ani nu am mai pus pampersul nici ziua, nici noaptea, nici afara,nici cand placam in vizita si nu s-a scapat in pantalonasi.
rabdare....
mcrmiki
Membru junior
Bogdan a stat prima oara pe olita la 6 luni fix. A doua oara a si facut kaka in olita. Il puneam si de 6 ori/zi pe olita, dar nu mai mult de 5 min. Tot timpul il puneam dupa ce se trezea. Pe la 1 an a refuzat olita si vreo 3 luni ne-am chinuit sa stea pe olita si de-abea il pacaleam, dar cu toate acestea nu am renuntat deloc la olita, nici macar o zii. Dupa aceea nu am mai avut probleme si de la 1 an si 6 luni nu i-am mai pus pampers decat preventiv noaptea, pana intr-o seara cand mi-a spus sa nu-i mai pun pampers pt. ca-l inteapa(avea cam 1 an si 7-8 luni). De atunci nu mai poarta pampers si vreau sa-ti spun ca nu mi-a facut inca niciodata in pat.
Anina_n
Membru senior
Noi am inceput la 7 luni cu o olita ca un tron si rosie. La inceput numai cand facea kk. Observam momentul si repede o puneam pe olita. O felicitam batand din palme si spunand "Bravo!". Dupa ce s-a mai familiarizat cu olita, am inceput sa o punem mai des, mai ales la trezire. Si nimeream si cate un pisu la olita. Cand vede ca a facut ceva la olita bate din palmute in semn de "Bravo!". Mai este cate o zi (incepand de pe la 11 luni, o deranjau rau de tot gingiile-primele maselute) cand, pur si simplu, nu vrea sa stea pe olita, nu vrea sa stea nici la schimbatul scutecelor. In zile ca astea ii pun pampers si o las in pace.
Duminica, minune mare ! Mi-a aratat olita....am intrebat-o daca face kki, mi-a raspuns dand din cap ca, da...am pus-o pe olita si a facut kki. Am felicitat-o si i-am dat o gramada de . Sa vedem, cand mai repeta figura ?
Noi folosim scutece de panza in timpul zilei, si cand face pe ea, tot timpul ii atrag atentia sa ceara olita cand face pisu sau kki, sa nu se mai ude sau sa se murdareasca. Numai noaptea sau cand mergem afara, sau in vizita, ii pun pampers. Cred ca, copiii crescuti cu pampersi mai greu ajung sa foloseasca olita, pt. ca ei nu stiu ce este senzatia de ud.
bubus
Membru nou
diana, suna asa de bine ce-mi spui de fetita ta! adica de la 1 an jumate chiar nu ai mai folosit pampersi? e ceva...eu ma asteptam cam pe la 2ani jumate sa se intample evenimentul. spune-mi te rog cand ai pus-o prima oara pe olita si cand ai inceput s-o pui constant?
Pt.mrcmiki:
la 6 luni? mi se pare foarte timpuriu. gāza mea are 11 luni si n-a facut inca contact cu olita. desi are una meseriasa ca un fotoliu si in multe multe culori, nu-i place sa stea in ea, intra in panica si incepe sa planga. asa ca aman momentul...pediatra zice ca fac bine dar din ce citesc aici...inclin sa cred ca nu...
diana904
Membru senior
Da, dupa 1 an jumate n-am mai folosit pampers deloc. A mai avut vreo 2-3 "accindente" cind nu se indura sa lase joaca pentru a merge la pipi si scapa pe ea. Cred ca pe la 1 an si 2-3 luni am inceput sa o punem regulat la olita , inainte o puneam doar din cind in cind asa ca sa se obisnuiasca. O puneam imediat ce se trezea, majoritatea copiilor atunci fac pipi. Si in parc ma duceam cu o galetusa mica( din acelea pentru nisip ) pentru ca nu facea decit stind pe ceva si sa nu ma plimb cu olita.
Spun ca fiecare copil are ritmul sau pentru ca Tudor, desi de citeva luni il tinem in casa fara pampers, la olita facea doar din intimplare, pina joia trecuta cind a inceput sa astepte sa-i aduc olita si sa-mi atraga atentia chiar ca face pipi.
Veve spune:
Autor: gabid
Subiect: Olita
La ce varsta ati pus pe bb la olita?Fetita mea are 11 luni.Sa o pun la olita sau sa mai asteptam?
Autor: Veve
Poti sa faci o-ncercare! Depinde de bebe;sunt care fac si mai devreme de 11 luni...nu si veve care foloseste olita la fel si fel de experimente,numai la ce trebuie nu!
Daca incerci si copiluta nu vrea,lasa-o in pace;inseamna ca nu-i pregatita.O metoda auzita de la "experimentati"este sa lasi copilul ziua fara pampers si cind o banuiesti ca vrea sa faca o pui repede pe oala.Daca face pe ea pipilici s-o lasi un timp asa ca sa vada ea ca-i cih si treaba serioasa si sa-nvete sa se ceara;sau cind mergi tu la baie s-o iei si pe ea si s-o pui pe olita ca sa se obisnuiasca...
Reversul "medaliei":o amica de-a mea care si-anvatat bebele la olita trebuia sa se trezeasca si noaptea de citeva ori sa-l puna pe oala caci nu mai vroia sa faca in pampersi si o striga.
Daca reusesti,da-mi si mie "reteta"![:P]
Autor: ralucab
Pe a mea, am pus-o de la 7 luni pe olita, si acum...., la 1 an si 4 luni, pas daca mai vrea sa se ridice pana nu termina....
Autor: Catalin
Fetita noastra implineste un an peste cateva zile si o punem pe olita, da' nu-si da seama cred. :))
Autor: danielac
Diana are 11 luni si jumatate si tot nu face la olita, am incercat mai demult si cand o vedea, nu-i placea sa stea pe ea si incepea sa planga, asa ca am renuntat. Deocamdata este obiect de joaca. Mai are timp nu?
Autor: iris
fetita mea cea mare tocmai ce a ajuns sa nu mai foloseasca pampersi deloc, cam tirziu dupa ideile rominesti, normal dupa cele germane, are 3 ani si 2 luni; sta pe olita de la un an dar la pampers ziua am renuntat abia in primavara asta fara nici o problema; probabil ca daca ramineam in ro incercam mai devreme si din cauza banilor dati pe ei...dar iris a fost un copilut grasun si lenes, nu mergea de-a busilea si ar fi tot stat pe olita...
ideea e ca daca ii lasi la un mom dat fara pampers vor sesiza ca sint uzi si se vor mobiliza cumva...dar asta presupune sa ai rabdare cu spalatul....
in plus eu cred ca la virsta de un an si citeva luni incep sa aiba scaun la ore destul de fixe, dupa masa d eprinz sa zicem si atunci e bine sa incerci sa il pui la olita cind se produce evenimentul, sint cuceriti astia mici de ideea ca fac ei ceva acolo si treptat se regleaza si reflexul si programul;
dar nu stiu cum dumnezeu au reusit parintii nostri sa se descurce fara pampersi...
cit despre copilul nostru nr 2 asta nici nu vrea sa auda de olita atit oar ca studiaza cu interes ce face sora ei acolo s tare si-ar baga minutele ,,,,,asa ca peste ceva timp am sa va cer si eu sfaturi...
Autor: Amalia
Ma chinui si eu cu olita de la 9 luni. Acum baietelui meu are 1 an si aproape 3 luni si mai mult a regresat in timp. La inceput (pana pe la 1 an) statea si reuseam sa-l pun cand face (caca mai ales)....acum, in schimb, se ridica imediat de pe ea, o ia sa se joace cu ea, o taraste prin camera, orice numai sa nu faca.
In plus, nu da nici cel mai mic semn ca-l deranjeaza sau ca intelege ce face acolo. L-am lasat fara pampersi pana sa vina vremea rece si a facut de cateva ori si pe linoleum, special ca sa-i observ reactiile. Nici n-a realizat ce a facut...ba a mai si calcat in pipi in drum spre o jucarie.
Sper sa reusesc pana la urma, daca nu...cand o fi, o fi...sanatos sa fie.
Autor: jordash
Nu inteleg de ce fortati copiii de la varste asa mici! COnform teoriilor romanesti si americane, organismul se maturizeaza (fizic sfincterul si psihic - adica intelege copilul ce se asteapta de la el si de ce este pus pe olita) dupa 1 an si 8 luni!
Eu nu am stresat copilul pana la varsta respectiva si intr-o saptamana Dragos a inteles si utilizat olita fara plansete, refuzuri sau alte chestii!
Credeti ca in Africa mamele care-si poarta copiii in spate stau cu olita toata ziua dupa funduletul lor?
Rabdare caci mama natura are legile ei!
Autor: Raluca
Taman cand m-am hotarat si eu sa achizitionez un "tron" ma descurajati. In final, la ce varsta punem bebelii pe olita- cu un rezultat nu doar asa ca sa ne jucam?
A, si inca ceva , am vazut in Metro niste olite smechere, tip fotoliu care ulterior se adapteaza la WC si au si trepte ca sa ajunga la acesta, ati cumparat careva? Daca da isi merita banii ca sunt cam scumpe?
Autor: vilma
Pentru Amalia: si Anca a refuzat la un moment dat olita (dupa ce se obisnuise sa faca in ea si pipi si caca) tot in jurul varstei de 1,3 ani. In cateva saptamani insa totul a revenit la normal, a inceput din nou sa ceara olita pentru pipi si caca. Cred ca au si ei tot felul de idei...
Eu cred ca, controlul sfincterelor il capata si daca ii scoti pampersul (mai ales ziua si pe timpul verii). Anca reuseste de multe ori sa se tina daca suntem afara pana ajungem in casa. Si asta cu toate ca ii pun pampersul. Atunci cand isi da seama ca ii vine sa faca, imi atrage atentia. Dar de multe ori e prea absorbita de alte activitati si mai uda pantalonii...
eu as zice ca e cel mai bine sa folosim o olita cit mai obisnuita, sint unele dragute cu un pic de patar si cu muchia destul de lata pa care se sta comod adica; e mai bine sa nu aiba acasa cine stie ce 'instalatie', s-ar putea ca in deplasare sa refuze mai apoi sa foloseasca alta tip de olita; plus ca uneori cari olita dupa tine, in concedii samd... ;
un alt sfat bun pe care l-am primit cindva a fost sa pun olita in camera de zi , unde se sta mai tot timplu si se joaca bebeul, intra in decor si se obisnuieste cu ea; mai tirziu poate fi mutata usurel in baie dar se pare ca e mai atractiv sa stea pe tron in locul in care se joaca;
despre virsta la care sa ii punem pe olita:
minim la virsta la care stau bine in fundulet; daca sint copii mai zvapaiati vor sta citeva secunde, daca sint mai lenesi vor sta mai mult; sau nu vor sta deloc; dar ideea e sa fii consecvent, sa construiesti un program de oliteala, dupa fiecare masa, samd...si intra usor usor in obisnuinta; normal ca daca se lasa cu istericale, ii mai dam o pauza ,a poi iar incercam,,,cam asa ?...si cind produc ceva laudati-i si bucurati-va impreuna...iu-piii, bravo ....
Veve spune:
Autor: oanta
Nu stiu ce sa mai fac cu el. Face pipi pe el noaptea. Cand vreau sa-l trezesc nu vrea, si face mai ales spre dimineata cand este aproape treaz.
Ce sa fac ?
Ajutati-ma
Va multumesc si va pup.
Oana
Autor: anamaria
Dar ce varsta are?!
O idee buna mi s-a parut a unei prietene, ca sa nu-l trezeasca din somn, ii pune olita sub chiar in patut, si dupa ce o umple, gata, inapoi la culcare - treaba asta o face o data in timpul noptii si o data pe la 6 dimineata...!!! (baietelul ei are aproape 3 ani)
Autor: jordash
Dragos are 2 ani, si peste noapte (in jurul orei 1) ma trezesc, il iau in brate si-l pun pe Wc (are un colacel pt copii) si face, fara sa se trezeasca (ma rog, se trezeste dar pe 1/4, cred). Si gata! Pana dimineata nu mai trebuie sa repetam vizita !
Incearca asa!
daca nu vrea eu l-as lasa in pace;
pune-i pampers, nu-i da prea mult de baut seara, pune-l pe olita inainte de culcare si asteapta momentul cind va spune de unul singur ca e ok, ca e baiat mare de acum, fara mare taraboi p tena asta, nu e ceva ce depinde de controlul lor constient ...altfel e cam ca lupta cu morile de vint;
Dragele mele,
multumesc pentru sfaturi. Baiatul are 4,5 ani.
Problema este ca face pipi de vreo 3 saptamani. Pana atunci nu am avut probleme. Asta ma ingrozeste. Eu il trezesc peste noapte, face o data, dar pana dimineata si chiar spre dimineata inainte de a se trezi face pe el, deci este aproape treaz. Nu stiu daca nu este o ambitie a lui, caci in dimineata asta m-a enervat cumplit. Am vrut sa-l trezesc sa-l pun la olita, dar nu a vrut si la nici 5 minute a facut pe el dupa care s-a trezit foarte mandru de ce a facut.
Ei, ce ziceti ?
Autor: anamaria
Nu cumva e racit putin? Sau poate ca atunci, spre dimineata, i se face putin mai frig?
Oricum, si eu zic sa-l lasi putin in pace, chiar incearca sa nu-i mai dai atentie, pune-i pampers, eventual spune-i ca a ajuns din nou , eu zic ca la varsta lui intelege ca e cam rusinica... Si cred ca e doar o etapa, poate il incanta sa te enerveze zilnic, poate ca asa i se pare ca-i dai mai multa atentie!
Autor: Lidia
S-a intamplat ceva in ultima vreme? vreo schimbare de mediu? vreun soc? Poate ar fi bine sa mergi si la medic cu el, sa nu aiba o infectie la caile urinare (se mai intampla si asa). Incearca sa nu ii dai multe lichide inainte de culcare.
Acum o contrazic pe Anamaria, nu cred ca este bine sa-i spui ca este rusine sa faca pipi pe el la varsta asta. Poate avea exact rezultatul invers (adica sa inceapa sa faca si ziua). Nu-i pune pampers. O problema asemenatoare am avut-o si eu cu baiatul meu (6,5 ani) acum vreo luna. Nu facea pipi in pat, dar uita sa-si dea pantalonasii de pijama jos cand se ducea la toaleta. L-am pus sa repete in fiecare seara inainte de culcare, cu voce tare: "Am sa-mi dau pantalonii jos cand ma duc sa fac pipi!". A avut efect aproape instantaneu. Danut incepuse scoala (clasa 1, si aici programul la scoala este de la 8:45 la 3:15) si era foarte obosit. Se ducea la baie in stare de semi-trezie.
Daca incerci cu sugestii ceea ce am facut eu cu Danut), trebuie sa fi atenta ca fraza ce o repetei sa nu contina cuvantul NU.
Si mergi si la doctor sa nu care cumva sa aiba infectie.
Multumesc Lidia
Asa am sa fac. O sa merg si la doctor si o sa incerc si prin autosugestie.