Un an la gradinita, zece milioane de lei

Un an la gradinita, zece milioane de lei | Autor: vilma

Link direct la acest mesaj

Este titlul unui articol din ziarul Gardianul:

Costurile de intretinere a unui copil intr-o gradinita cu program prelungit s-au dublat fata de anul trecut. Daca in anul scolar 2002-2003, un parinte platea in jur de cinci milioane de lei pentru noua luni de gradinita, anul acesta, plata atinge valoarea de zece milioane de lei. Suma alocata pentru trei mese pe zi, ultima constand intr-o simpla gustare, este de 45.000 lei, ceea ce inseamna pe luna (22 de zile) un total de 990.000 lei, iar pentru intregul an scolar (9 luni), 8.910.000 lei. La aceasta suma se adauga cheltuielile pentru procurarea rechizitelor scolare. In afara de acuarele, caiet de desen, hartie glasata, ascutitoare, plastelina, foarfeca, parintele este obligat sa aduca la clasa un joc, de preferinta unul mai complex ca valoare educativa, care in librarii nu costa mai putin de 300.000 lei. In plus, contributia pe un an la fondul gradinitei variaza intre 300.000 si 500.000 lei, in functie de decizia unitatii de invatamant. Fara alte cheltuieli suplimentare, costul integral pentru un singur copil ajunge la 9.910.000 lei.

Directorii unitatilor prescolare cu program prelungit sustin ca introducerea programului "laptele si cornul" la acest nivel este o cheltuiala inutila din partea Guvernului. "Acest program se potriveste pentru gradinitele cu program normal, de patru ore, insa intentia de a-l generaliza si la unitatile noastre mi se pare total pagubos. Daca in continuare se intentioneaza acest lucru, preferam sa primim contravaloarea cornului si a laptelui si sa imbunatatim noi meniul copiilor", a declarat Aura Neagu, directorul Gradinitei nr. 111 din sectorul 6 al Capitalei. La varste cuprinse intre trei si sase ani, diversificarea din alimentatie este foarte importanta.
Alexandru Calmacu

Parca mi se pare un pic exagerata suma. Ce parere aveti, cei care deja cunoasteti din experienta?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

ca totul este scump si se ajunge la asemenea sume... inteleg, dar ce e cu acest "fond al gradinitei"???? Pt ce se plateste? Ca vad ca jucarii aduci de acasa, mancarea o platesti, daca e ceva de organizat se implica de obicei si mamicile si pun bani tot din buzunar... deci?
Pt niste banuti in plus la gradi aici se munceste, in sensul ca educatoarele organizeaza grupe dupa-amiaza cu copii+parinti (copii de regula care inca nu au intrat la gradi, deci sub 3 ani) in care ori se face un fel de gimnastica pt micuti, ori se invata cate ceva nou. Mi se par f utile si platesc cu placere cativa euro pt fiecare intalnire din asta, altfel ce faceam eu cu Andra toata ziulica in casa?
In Ro de ce nu se organizeaza? Ar strange un ban cinstit si efortul nu e chiar atat de mare.


Cristina, mamica cu burtica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sorina spune:

Noi am intrat primul an la gradinita. platim 40.000 lei/zi si trebuie sa ducem pentru inceput sapun, hartie igienica si servetele in fiecare luna. de rechizite inca nu ne-a spus nimic, probabil ca asteapta adaptarea copiilor la noul mediu. cred ca o sa fie o sedinta cu parintii la inceputul lunii octombrie si atunci o sa aflu. insa din calculele mele iese mai mult de 10.000.000 lei.
sincer eu nici nu vreau sa-i dea cornul si laptele din programul lui peste....chiar am sa vorbesc cu educatoarele. paine goala inca n-am ajuns sa-i dau copilului iar la cum sunt depozitate si la ce am citit despre LaDorna....mai bine lipsa. Oricum Andreea bea acasa lapte asa ca necesarul de calciu este acoperit.
Va anunt dupa sedinta cat ma costa per ansamblu...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GabrielaG spune:

Pai fondul gradinitei e numit acum sponsorizare si anul trecut la o sedinta ni s-a spus la ce a folosit: au cumparat tv pt copii(de parca nu stau toata ziua acasa cu ochii lipiti de el), apoi cafetiera(probabil sa-i invete de mici sa faca cafea), nu stiu ce cabluri, priza, polonice bla, bla, etc de cateva milioane bune.
Apoi urmeaza fondul clasei din care se cumpara:mocheta in clasa, sau perdele sau mai stiu eu ce pt. infrumusetarea clasei. Si alti bani pt rechizite.
Si daca tot vreti sa stiti cum sta treaba cu activitatile optionale pe care le platiti din buzunar(engleza, dans, karate, etc):parintilor li se spune un pret pe luna si din asta ramane un comision la educatoare. E drept ca ar trebui folosit pt facut xeroxuri la fisele pe care lucreaza sau ce mai e nevoie pt. activitatea didactioca a copilasilor nostri.Depinde de la educatoare la educatoare. Si chiar o parte din costul biletului de la teatrul care venea la gradi, tot la directoare ajungea.(asta se intampla acum cativa ani cand am lucrat un an intr-o gradinita). Nu stiu daca in toate se practica la fel, dar cred ca mai sunt destule....
Cam asta e viata pe aici, dar ce parinte nu da, pt ca bb-ului lui sa-i fie bine?
Va pup si fiti optimisti,
Gabriela si baietii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Banti spune:

Nu se exagereaza deloc in acel articol. zCred ca se si depaseste suma. Anul trecut noi dadeam 40,000 lei pe zi pentru mincare, rechizite aduse de acasa, cursuri de engleza, muzica, etc, platite separat, reparatii in gradinita facute din banii parintilor, sponsorizari pentru calculatoare, televizoare, etc. si cite si mai cite. Si directoarele se mai si lauda cu cite are gradinita lor, fara sa spuna ca totul e facut de fapt pe banii amaritilor de parinti. Din pacate sistemul acesta e cam peste tot.

Ioana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miruna28 spune:

Nu se exagereaza absolut deloc !
In afara de lista cu rechizite de la inceput care a totalizat cam 500 000 lei(ex: 2!!!!ascutitori,2 carti de colorat,1 joc,2!!!blocuri desen etc.......le stiti si voi f bine) mai platesti cam un milion pentru masa fie ca sta sa manance fie ca nu(pe al meu il ia soacra mea la 12 si ptr ca acea gradinita este cu program prelungit..asta e !!);apoi in fiecare luna servetele ,hartie igienica si sapun cate unul pe luna(desi sa fim seriosi ca nu consuma atat)
Noi,in plus,am dat si cate 700 000 lei sa cumpere jocuri (desi eu i-am mai cumparat unul!!!!1 insa nu au adus toti si...asta e !!!)si aragaz !!!!!!
Nu stiu ce va urma,au trecut numai 2 saptamani .
Daca nu-ti convine esti invitata sa schimbi gradinita dar am auzit ca tot asa ar fi,ca peste tot e cu bani.
Caci in rest,gradinita e foarte aproape,educatoarele sunt dragute si se pare chiar muncesc cu copiii!!
Asa ca....spui....asta e tara in care traim si.......mergem mai departe,nu ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns clara spune:

of, of plingacioaselor.....
obisnuiti-va cu ideea (apropo de bancul cu cacatelul-neaparat sa-l cititi la un ochi ride....) de-abia e inceputul.
cica la invatatoare se da intre 50-100 euro?!?!?(asa e?)
o colega de-a mea primeste tot timpul reclamatii de la invatatoare ca cica nepotul dinsii nu e cuminte, nu sta in banca. ca o sa-l duca un an si ca o sa-l lase repetent. de unde poate sti ea ce potential are copilul cind abia e cls 1, si scoala a inceput de 2 sapt.(concluzia pe care dumnaei a tras-o>invatatoarea nu a fost multumita de cadou)?
deci gradinita abia ne "pregateste " pentru scoala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmina spune:

Nu lucrez intr-o gradinita, nu am gradinita.
Dar, un calcul sumar arata ca la o gradinita particulara (unde nu duci sapun, servetele, rechizite, etc) cotizatia lunara este undeva in jur de 150 de dolari pe luna la program lung, platibili indifferent de numarul de zile petrecute de copil in gradinita. Asta inseamna ca pe an platesti in jur de 1.350 dolari, aproximativ 46.000.000 lei. Si nu mi se pare ca ofera nimic in plus fata de gradinitele de stat.
La gradinita de stat la care am copilul, alocatia de hrana este de 50.000 lei / zi anul acesta. Banii se platesc functie de cate zile a fost copilul in gradinita. La asta, e drept ca se adauga sapunul, etc., sa zicem inca 100.000 lei pe luna si fondul clasei, hai sa zicem 1.000.000 lei pe an (atata a fost anul trecut). Plus ceva rechizite, sa zicem 500.000 lei. Si la care se mai adauga bilete la teatru (anul trecut costau in jur de 35.000 lei de copil): 630.000 lei pe an. Si am mai putea pune pe lista optionalele (in jur de 40.000 lei / sedinta): 2.900.000 lei / an (presupunand doua optionale pe saptamana). Rezulta, in situatia in care copilul nu lipseste nici o zi de la gradinita, in jur de 15.000.000 lei pe an scolar. Adica o economie de 30.000.000 lei, adica de 3.300.000 lei / luna. Mi se pare OK, nu credeti? Nu stiu de ce gradinitele de stat nu ridica nivelul cotizatiei la 1.700.000 lei / luna program lung cu toate alea incluse ca atunci nu ar mai fi nimeni mirat ca trebuie sa duca si de aia si de aia, etc. Adica, exact ca la gradinitele particulare: te costa atata pe luna si nu te mai intereseaza decat sa-ti duci si iei copilul la si de la gradinita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lacramioara t spune:

Buna fetelor,eu inca nu am dat-o pe Andreea la gradi,dar din cate am citit aici mi se face parul maciuca(mai ales ca Andreea va merge din februarie la gradinita)si tot asa ma interb daca aceste gradinite care apartin Ministerului Educatiei nu beneficiaza chiar de nici un "buget" de la stat si trebuie sa-si ia salariile din banii nostri.Eu sunt convinsa ca nu toti parintii au aceleasi posibilitati desi sunt nevoiti sa-si dea copii la crese sau gradinite.Mama, cand ma gandesc ce ma steapta de la anul nu pot decat sa ma bucur.
Scuze daca nu este potrivit comentariul dar nu ma puteam abtine cand am vazut preturile.

Lacra si nazdravana Andreea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmina spune:

ba da, au un buget cum s-ar spune, care acopera cheltuielile cu spatiul, inclusiv intretinerea lui si salariile personalului. altfel, crede-ma, ar ajunge cheltuielile la cat cer gradinitele particulare. acum catva timp, ma gandeam sa deschid o gradinita particulara. nefiind o fundatie umanitara, ci o societate care urmareste si obtinerea de profit, nu poti, efectiv nu poti, cobori sub 135 - 150 dolari pe luna de copil. un 135 ar fi aproape de limita la care iti amortizezi din investitii, platesti chirii, intretii spatiul si platesti salarii. profitul...subtirel rau de tot. poate gresesc, dar calculele mele cam asta mi-au aratat la vremea respectiva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns isabela spune:

Ce contine masa copiilor vostrii? Ce intra in cei 50.000 lei/zi? Ce cuprinde masa copiilor vostrii? Mi se pare foarte mult. Este adevarat ca acum nu locuim in Bucuresti, ci in provincie.Eu platesc,deocamdata, 25.000 lei/zi pentru : mic dejun, pranz(felul I,II, desert) si gustarea de la ora 16. Anul trecut fondul gradinitei a fost 400.000 lei,dar s-a cumparat video, calculatoarea, materiale didactice pentru clasa, farfurii, oale,etc.
Rechizitele, anul acesta, se pare ca vor costa aproximativ 300.000.
In primele 2 zile a primit si fiica-mea laptele si corn ,apoi au disparut. Copiii nu-l mancau la gradinita, ci li se dadea acasa.
Hartia igienica, sapunul, servetelele trebuie duse lunar.
Engleza, anul trecut, era 25.000/luna.

Mergi la inceput