la 18 luni nu vorbeste...romaneste
Raspunsuri - Pagina 2
Deborah77 spune:
Gratziela, aproape de varsta de 2 ani a baietelului meu, am inceput si eu sa ma ingrijorez. Inainte sa-i cer pediatrei o trimitere la psiholog, am facut o lista cu toate cuvintele pe care la spunea Edy...animalele (Ga-ga, Gagu, Rila etc), da, nu, mama, tata, papa...ma rog, tot. Au iesit peste 50. Incearca si tu, eu am fost surprinsa, pt ca copilul meu, ca si al tau, nu vorbea. Dupa 2 ani a inceput sa fie ceva mai bine, spunea mai multe cuvinte, dar stalcite si nici un verb printre ele, ca sa-l ajute sa faca propozitii. Verbeele au inceput sa apara pe la 2 ani si 5 luni. Pediatra m-a sfatuit sa astept pana la 2 ani jumate, si daca tot mi se pare ceva ciudat, sa hotaram atunci ce facem. Acum are 2 ani si 9 luni, vorbeste non-stop, in propozitii scurte si f stalcit (fara r,s,h,v,f....). Topica propozitiei e cam alalndala , de ex, daca nu poate ceva spune NU IO POTI BEBE. Repeta orice cuvant, vrea sa spuna, invata, evolueaza. OK, e departe de alti copii de varsta lui, dar cred eu ca doar ca limbaj, nu si ca nivel de intelegere. Pune intrebari de-acum, ne-a zapacit cu "unde" si "ce-i aia" . Se pare ca e adevarat ca baietii vorbesc ceva mai tarziu decat fetele, de atfel mi a confirmat si dr pediatru. Rabdare su succes va doresc
Octavia75 spune:
luny, e total Mufa la telefon
A propos de subiect, finutzul nostru are 1, an si 10 luni si abia luna trecuta a inceput sa spuna apa, papa, bubu, tzitzi, baba (pentru bebe), ba (pentru luat in brate)(pe langa mama si tata pe care le rostea deja de pe la 9 luni) in rest toate sunt "#259;...#259;#259;" si "îî..îî", aratate cu degetul.
Vad ca nici parintii lui nu isi fac inca probleme in privinta asta.
Octavia mami de Vesna, minune mica (16.10.2008)
Asa crestem noi, Ce stim sa facem
"The lunatic, the lover and the poet
Are of imagination all compact"
roxy spune:
buna, eu nu o sa-ti spun sa stai linistita si sa astepti, dar nici sa intri in panica.Nu-ti spun ca sunt o multime de copii care au vorbit tarziu si care nu au nimic, dar nici ca sa nu cauti tot ce ar putea sa contribuie la intarzierea in vorbire a copilului.
Spun asta in cunostinta de cauza, nu dupa radio sant.
Dar in schimb te intreb atat , a avut vreo problema la nastere, orice , nu conteaza.
Eu am acasa ambele categorii de copii.
Primul baiat, cel mare , a avut hipoxie la nastere, s-a rezolvat pana la urma, dovada ca are 9 ani acum, dar a vorbit foarte tarziu, spre trei ani, iar toti doctorii , pentru ca am mers cu el peste tot, nu am stat linistita ca va vorbi el, au facut legatura cu asta.
Cel de al doilea baiat al meu, este vorbarila in persoiana, a inceput de pe la 6 luni primele sunete, a, ia, ih...si imediat de la 7 luni vorbire normala, nu a stalcit nici un cuvant, repeta orice as spune, iar de la un an vorbim in propozitii, cu explicatii spuse de el, ca de eu nu pricep.Dar nu a avut nici o problema atat in sarcina, si nici la nastere.Si mersul la avut mai rapid decat fratele sau, la un an mergea deja in picioare.
De aceea spun, sunt cazuri si cazuri.
Doi copii atat de diferiti nascuti din aceeasi parinti.Deci nu trebuie sa merg mai departe de usa casei sa caut exemple.
Doar tu ca mama vei sti mereu ce e in regula si ce nu cu ai tai copii.
Degeaba imi spuneau toti sa stau linistita cu cel mare ca nu e nimic, sufletu meu imi spunea ca e, si a fost.
Iar la al doilea am fost mereu linistita.
Daca crezi ca e ok, stai si asteapta sa vorbeasca el, in ritmul lui, tu poti doar sa-i vorbesti mereu, atunci cand spui ceva ii si arati cu mana sa faca legatura cu ce spui, nu doar o turuiala fara sens.
De exemplu cel mic a invatat ce e frica, pentru ca el e un curajos si jumatate si nu puteam sa-l fac sa priceapa ca nu e chiar asa cum crede el ca nu pateste nimic, chiar daca vad ca se tine bine cand coboara sau din astea.
Dar spuneam a invatat notiunea de frica , nu doar cuvantul in sine, urmarind un filmulet facut de noi cu fratele sau, pe un pod , sub care trecea un paraias, si fratele sau se uita in jos la apa si era cam stresat si tot zicea ca el nu merege mai departe ca ii e frica.Siasa a invatat si asta mic ce e frica, e este destul de greu de exemplificat .Si a repetat termenul de frica, clar cand a trebuit sa se urce pe ceva ce se misca, si el care le poate pe toate, a vazut ca se clatina si nu a mai inaintat si mi-a zis, "mama lui ales ii e frica" (ales inseamna alex numele lui).
Fiecare mamica aici va incerca sa te linisteasca, dar tu stii cel mai bine ce e cu al tau copil si sunt sigura ca nu vei dormi linistita pana nu vei intelege exact ce-l face sa nu vorbeasca.
Am citit undeva ca o mamica spunea ca e prea devreme sa vorbeasca inca, dar eu dupa exemplul celui de al doilea copil al meu, iti spun ca nu e prea devreme, depinde doar de dezvoltarea copilui si de ritmul lui.Multa sanatate va doresc.
roxy mamica lui Alex (17 august 2007)si Cristi (05 iunie 2000)
http://www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?sqldtl=366&page=1
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=roxy
luny spune:
Octavia, mersi.. ehaios, si dezvolta chineza asta pe zi ce trece!
Iubirea mea, MATEI CRISTIAN - Mufarina Pufarina!(16 martie 2008)
Life is to precious to worry about stupid Shit!
khrisu spune:
Pana acu' vreo 3 luni copilul meu se comporta cam ca al tau cu mentiunea ca nu-mi aducea obiecte dar executa cateva "comenzi", cum ar fi "hai la mama", "da-mi mana", "stinge becul". Acum are 2 ani si 7 luni. Intamplator am dat peste un pdf de pe "impreuna invingem autismul" sau ceva de genul asta. Mi s-au taiat picioarele, am crezut ca am baiatu' autist . Sunt convinsa ca daca il duceam la vre-un psiholog ne si pricopseam cu un diagnistic de genul (a patit chiar o mamica de pe forumul asta iar copilul ei pana la urma nu are absolut nimic). Medicul de familie spune ca e ok, nu-i bai daca inca nu-mi recita poezii.
Am gasit testul Portage, l-am facut si m-am calmat (vezi ca la inceput nu prea stiam cum sa-l completez si l-am subevaluat foarte tare, in mod normal iti ia vreo 3 zile ca sa-l completezi corect..citesti intrebarile si testezi pe copil..initial la cat de speriata eram aveam tendinta sa zic "vai de mine, al meu nu face mai nimic")..in fine.. pana la urma mi-a indicat ca e in urma pe palierul limbaj dar la cognitiv, motor, autoservire e foarte inaintat, iar IQ 123 iesise la o testare lejera. Poti sa-l faci si tu..exista pe net on-line. Eu il fac o data pe luna si vad exact care ii sunt evolutiile si pe ce directii. Plus ca testul asta mi-a dat idei despre cum sa ma joc cu el..am inventat eu jocuri pe baza intrebarilor de acolo. De cand am tras spaima asta lucrez intens cu el... jocuri peste jocuri si il stimulez sa vorbeasca. Rezulatele se vad.
Testul e conceput pentru toti copiii pana in varsta de 6 ani. Nu este un test numai pentru copiii bolnavi de autism.
http://autism.gamara.ro/portage/index.php
Sanatate iti doresc
KHRISU mamik de baietel si fetita
roxy spune:
Krisu unde ai facut testul IQ copilului , ai gasit online un test si a stat copilul ca la psiholog sa-l faca in timp , sa nu depaseasca,sa se incadreze, sau cum ...sunt si eu interesata.
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=roxy
roxy spune:
gratiela , acum am vazut mesajul de la tine.Si la mine cel mare a avut hipoxie la nastere, rezolvata bine, pentru ca nerezolvata nu ar mai fi fost copilul acum sa vorbesc despre el, dar toti doctorii mi-au spus ca asta trebuie specificat toata viata , sau cel putin cat e copil, la toate controalele medicale, pe care le va face.Pentru ca tot are legatura cu hipoxia, inclusiv vorbitul.Si al meu a inceput sa vorbeasca spre 3 ani, si pentru ca l-am dat la gradinita, si educatoarele s-au ocupat mai deosebi de el,iar copii il fortau sa vorbeasca.A inceput repetand intrebarea mea, exact cum o puneam eu, deci nu inversa pronumele, iar apoi si-a dat drumu, dar tarziu de tot.Eu am ajuns sa nu mai fac comparatii cu alti copii tocmai din aceasta cauza, ca am vazut pe fratele sau, copil fara nici o problema la nastere ca e cu totul altfel.
Ar fi bine sa iei in considerare si asta si sa nu mai compari cu alti copii, fiecare e bun la ceva si mai in urma la altele, dar per ansamblu e al tau si e bun asa cum e...
khrisu spune:
Roxi, nici vorba, nu am dus copilul la psiholog pentru evaluare, ca sincer nu IQ-ul ma ingrijora pe mine ci faptul ca era/inca este in urma la limbaj. Intra pe linkul de mai jos si dupa ce termini testul iti afiseaza evaluarea finala, printre care si IQ. Cum spuneam mai sus, iti trebuie timp sa-l faci corect. Ai acolo instructiunile. Trebuie sa stii ce anume facea in perioadele de varste 0-1, 1-2, etc.. Din fericire, am tinut un jurnal pentru amandoi copiii si scriam/scriu acolo evolutia lor. M-a ajutat.
http://autism.gamara.ro/portage/index.php
Il poti descarca si de aici [urlhttp://www.4shared.com/file/91345855/af06e7c4/PortageCorectat.html
Deborah77 spune:
Aha, am facut si eu testul, asa rapid, ca imi cam aduc aminte ce si cum...Este cu 6 luni in urma la limbaj, dar mult peste la ceilalti parametri. Eu zic ca e ok. IQ 116.