Hallo Leute! Despre Germania (2)
Raspunsuri - Pagina 2
tinatache spune:
Nu stiu daca sunt reci sau asa au fost ei invatati, adica sa fie un pic mai... protocolari. Chestia cu anuntatul vizitei si mie imi convine, ce sa zic, daca as spala rufe nu mi-ar place sa-mi sune musafirii la usa iar eu sa apar cu manecile suflecate pana la cot si eventual plina de spuma. Imi place sa ma duc la brutarie inainte sa iau niste cornuri proaspete, sa am cafeaua pregatita si sa stam linistiti la o barfa, in loc sa ma gandesc ca nu am dat cu aspiratorul si sa ma simt prost. La mine in casa acuma e o catastrofa, nu apuc sa fac curat la timp si daca vine cineva neanuntat chiar ma simt fff prost. Desi scuze am, dar nu asta conteaza. Ca sa nu mai zic ca inainte de a fi cu burta mare mai si coceam ceva bun, o prajiturica si chiar era o adevarata placere sa ma uit la ceas si sa stiu ca la ora x totul va fi gata si apoi sa nu mai am nici o grija.
Ceea ce nu-mi place si asta am observat mai ales in ultima vreme, cand am fost pusa in situatii neplacute, este lipsa (uneori) de empatie/omenie a unora. Cum sa zic, eu nu as avea tupeul sa spun unei femei insarcinate (cu burta mare, deci nu chiar de trecut cu vederea) si cu un copil mic in brate, sa-si mute masina ca eu platesc 50 euro pe luna pe locul ala de parcare si daca nu si-o muta chem firma sa i-o ridice. Tonul face muzica si cum am scris asa mi-a spus. Eu inteleg ca parcarile sunt private si costa, insa se putea gasi un alt ton sau alta solutie. Chiar m-as oferi sa mut eu masina resp. un pic mai incolo, sau sa rezolvam intr-un mod amiabil... ma rog.... si din pacate nu e singurul caz. In autobuz daca este un loc liber in fundul autobuzului n-ai decat sa te duci acolo si sa lasi carutul cu copilul la mijloc, in locul special amenajat, pt ca nu se ridica nici un barbat in picioare sa-ti cedeze un loc aproape de copil. De regula tot o femeie se ridica. Poate exagerez si eu, insa ... chestia cu fumul si cu focul...
Mi se pare ca se ajunge f des, tot mai des la bani si se cam uita de omenie. Adica: eu platesc pt asta si tu nu, asa ca... valea! Chiar as vrea sa-si mai dea cineva cu parerea, poate am luat-o eu razna. La tv vad periodic reportaje cu faze din astea: de ex, o fam. isi face casa, vine vecina si face poze la gradina, canalizare, nu stiu la ce, ceva nu-i convenea, ca trecea nu-s ce teava prin apropierea gardului cu ea... a iesit scandal, si oamenii aia se cunosteau de cateva zile dar se presupune ca vor fi vecini tot restul vietii...
Am citit acuma cateva zile ce-a zis Gorbaciov de curand, nemtilor: "nu va mai plangeti atata! sau vreti sa faceti schimb cu noi?". Ma opresc aici si mai astept pareri.
Cristina, mamica cu burtica
osolita spune:
Haideti sa va spun si eu cate ceva despre nemti. Pana acum 6 luni am locuit intr-un bloc(8 familii) unde toti vecinii aveau peste 50 ani. Era o atmosfera apasatoare, pe trepte nu aveai voie sa vorbesti decat in soapta, usa blocului se inchidea seara de 2 ori cu cheia(desi exista interfon) iar vecinii doar se salutau intre ei si nimic mai mult(in afara de administrator cu care erai obligat de multe ori sa vorbesti ca aveai nevoie de ceva). Cand ne-am mutat acolo proprietarii ne-au intrebat daca vrem parcare, noi le-am zis ca da insa apoi ne-au zis ca ei au 2 locuri de parcare si trebuie sa le platim pe amandoua. Noi le-am zis ca vrem doar unul, pe celalalt sa-l inchirieze altora dar n-au vrut si atunci n-am mai vrut nici noi. Nu va spun ca pe toata perioada cat am locuit noi acolo n-au gasit clienti pentru parcare dar au preferat sa le tina goale decat sa ne inchirieze noua un loc.
La un moment dat am avut probleme cu masina si sotul meu a zis s-o punem peste noapte in parcarea blocului, eu urmand sa merg a doua zi cu ea la atelierul de reparatii. In parcare nu erau ocupate in mod normal decat 7-8 locuri din cele 15 disponibile, deci era loc suficient. Nu va spun ca dupa nici jumatate de ora ne-a batut o vecina la usa, ne-a intrebat daca masina e a noastra si pe un ton destul de ridicat ne-a spus sa-i eliberam imediat locul pentru ca e al ei si trebuie sa ramana gol chiar daca nu-l foloseste nimeni. Bineinteles ca nu ne-am intins la explicatii, ne-am luat masina si gata. Peste cateva zile soseste scrisoare si de la proprietari care ne atrag atentia ca nu avem voie sa "abuzam" de locurile de parcare goale, etc.
De 6 luni locuim intr-un bloc in care cea mai "batrana" vecina are 45 ani. Aici avem loc de parcare, nici sa fi vrut nu puteam beneficia de 2 locuri. Fiecare are locul lui de parcare dar de multe ori nu sunt respectate insa nu face nimeni scandal, nici macar daca vreuan musafir de-al cuiva i-a ocupat locul iar el e obligat sa tina masina intr-un colt pana pleaca respectivul. Acum o luna s-a organizat petrecere cu vecinii din bloc pentru a ne cunoaste mai bine, a fost o atmosfera foarte placuta si ne-am intins la vorba de dupa-amiaza pana pe la miezul noptii. Si sunt si copii in bloc care au chiar voie sa tipe prin casa scarilor sau prin curte, nu le face nimeni observatie.
Concluzia? Nemtii sunt mai reci decat latinii, in relatiile cu ceilalti le place sa pastreze o anumita distanta; tineretul e mai deschis in timp ce batranii tind sa ajunga la extrema cealalta.
Irinusha spune:
Eu traiesc in Germania de 17 ani, deci am si copilarit aici ... din pacate pot spune. Din toti nemtii cunoscuti, doar ca. 10% sunt oameni de treaba, caldurosi si primitori ... restul trebuie tratati ca atare ca nu merita altfel. Poate vi se pare dur din partea mea, ca vezi doamne noi am venit peste ei, dar asta pentru ca au fost nevoiti sa ne primeasca si ca fiecare pleaca "la mai bine" ... dupa parerea lor oricum nu le sumtem egali - si asta am simtit-o si o simt mereu pe pielea mea. Dar asta e ... recunosc ca-i mai bine aici din punct de vedere financiar, dar si astept primul prilej sa plec si sa ma duc intr-un loc mai "calduros" ... sper sa reusim in curand!
Recunosc ca unele "obiceiuri" de politete sunt bune, insa iubesc cand suntem in Romania vizitele prietenilor pe "nepusa masa", chefurile galagioase cand punem pe masa ce avem in casa, galagia plina de viata a vecinilor, sentimentul acela ca traiesti din plin. Cat ar fi omul de sarac, tot are un zambet pe buze ptr. tine si tot te-ar primi cu placere la el in casa. Si sa fim sincere, cand imi vin prietenii in vizita mi-e asa de indiferent cat de curat e la mine in casa ... ca pana la urma sunt prietenii mei si ma cunosc asa cum sunt, cu partile mele bune sau rele, nu ar avea nici un rost sa ma pitesc "dupa deget".
Fact e ca sunt mandra ca sunt romanca si ca parintii mei m-au educat ca atare, chiar daca m-au crescut aici. Iar pentru copiii mei imi doresc sa nu trebuiasca sa copilareasca aici, unde nu pot sa se destinda, unde trebuie la 12.00 sa fie in casa si "pst, ca se supara vecinii" pana la 15.00, unde copiii habar nu au sa se joace daca nu au o papusa Barby sau o Play Station si unde iti spun autoritatile cum sa-ti educi copilul.
Si atat ca incep sa-mi fac nervi!
O zi minunata si copii sanatosi! :)
Alina spune:
1.Subscriu la ceea ce a scris Iris .
2.Cred ca cel mai bine ar fi sa oprim lista critica.Eu cred ca nemtii nu sunt mai rai sau mai buni decit romanii sau alte natii,tine de fiecare om daca ii place sa fie egoist sau altruist sau mai stiu eu cum.
Pina una alta,daca gasim ca unele probleme sunt inacceptabile,cred ca nu ne opreste nimeni sa ne intoarcem de unde am plecat,nu?!
Nu exista o societate perfecta si tocmai de aceea sa fim toleranti!
Printre noi sunt nemti,unguri,americani,francezi,italieni,etc si nu e o solutie sa-i facem sa se simta rau.
Am mai citit cu citeva saptamini in urma un subiect asemanator si m-am panicat cit de usor generalizam:nemtii sunt asa,romanii sunt asa,americanii sunt asa,samd.
Haideti sa vorbim despre traditii si obiceiuri germane,festivaluri,spectacole si orice altceva care aduce bucurie in suflete.
Sper ca m-ati inteles si nu v-ati suparat.Nu vreau sa-mi fac antipatii mai ales ca aici am reusit sa-mi fac o gramada de prieteni virtuali si reali.
Va pup cu drag,
Alina
babirusa spune:
Buna, sunt noua pe aici :) ma gandeam ca poate ma primiti si pe mine la povesti. Eu stau langa Stuttgart si nu prea am prieteni chiar daca am avut unele tentative, dar parca numai eu incercam si sa tot tragi de om si sa nu se intample nimic, te saturi. Numai bine!
tinatache spune:
Bine ai venit, Andreea si te asteptam cu povesti!
Intamplator sau nu eu ma inteleg f bine cu vecinii si nu am vrut sa critic pe nimeni, doar ca eram cam amarata si m-am descarcat si eu... De fapt cred ca peste tot e valabila tendinta din ultima vreme de a considera banul mai presus de orice, si aici, si in Ro, si in USA, ne lasam prea usor condusi de cifre, cred eu. Dar cum nu e cazul sa dezbatem aici problema asta, ma opresc.
Cat despre distractii, imi place si cum se distreaza, am mai spus si o repet, imi place Oktoberfest, imi place agitatia de acolo si ma amuza omuletii imbracati in pantaloni 3/4 din piele care se balangane dupa ce au baut cateva kile de bere. Si berea e f buna, e usoara si gustoasa. Cam asta-i Germania, cu bune si rele, nu se poate altfel.
Cristina, mamica cu burtica
babirusa spune:
Cu vecinii nu avem probleme, dar suntem aici numai din februarie 2003 si in afara de salut ..... nu e ca in tara unde mai vine cineva sa-ti ceara o ceasca de zahar :). Mie si romanii mi se par altfel aici, mai "lasa-ma sa te las" sau mi se pare numai? Voi ce spuneti?
babirusa spune:
Hm, am stat langa Hamburg 1 an 1/2 si parca mai mult imi place hochdeutsch, ma cam chinui sa inteleg schwabeasca asta aiurita. Eram foarte aproape de Danemarca, cam la 60km asa ca bineinteles ca am trecut granita de curiozitate, pana la primul fiord, apa era parca mai albastra, autostrada mai larga, oraselul parea pustiu, cred ca era intr-o duminica. Pacat ca nu am reusit sa vad mai mult :(. In nord oraselele sunt asa de cochete, cel in care stateam era ca o statiune . Cand batea vantul(mai mult decat aici, au fost furtuni si cu 120km/ora) mirosea a "mare" eram foarte aproape de M Baltica, 20 km. In schimb imi lipseau muntii. Si vremea era mai mult ploioasa, dar m-am obisnuit si parca soarele de aici imi sfredeleste creierii cateodata. Cred ca o sa ma opresc sa mai fac comparatii. Numai bine!