Hallo Leute! Despre Germania (2)
Mi-am luat libertatea de a crea partea a doua a subiectului despre Germania, deoarece primul devenise deja prea incarcat.
Pentru ca duminica incepe celebrul Oktoberfest, vreau sa va povestesc putin despre aceasta sarbatoare.
Oktoberfest isi are originea in celebrarea casatoriei printului Ludwig (devenit apoi unul dintre cei mai de seama regi baverezi) cu printesa Theresa de Saxonia , nunta care a avut loc in 17 octombrie 1810.
In ciuda numelui sau, festivalul se desfasoara in ultimele doua saptamani ale lui septembrie si se incheie in prima duminica din octombrie.
Respectand traditia, festivalul se deschide cu o parada la care participa reprezentanti ai tuturor satelor bavareze, in costume traditionale ,in carute frumos decorate, trase de cai si transportand butoaie cu bere.
Berea e la mare trecere.Anual se consuma in jur de 5 milioane de litri de bere anume preparata pentru Oktoberfest.Marii producatori de bere, instaleaza corturi uriase in care incap (la mese) cateva mii de persoane.In fiecare cort este cate o orchestra care bine-dispune auditoriul cu muzica traditionala bavareza dar si slagare mai vechi sau mai noi.Ca o curiozitate, vreau sa va spun ca este foarte greu de gasit loc intr-un asemenea cort la o masa si ai de ales : fie stai ore intregi la coada asteptand sa se elibereze o masa, fie faci rezervari din vreme .Din vreme, inseamna cu cateva luni inainte (de exemplu, firma la care lucreaza sotul meu a rezervat o masa pt angajati inca din primavara si atunci era deja tarziu, n-au mai gasit loc in cortul in care au vrut initial sa rezerve).Interesant e faptul ca berea se serveste numai in cani de 1 litru si este extrem de scumpa.
Pe langa bere, se gasesc din belsug preparate traditionale bavareze, dar si pui la rotisor, wurst la gratar sau peste.Sunt amenajate si o multiume de standuri cu obiecte artizanale, turta dulce, vata de zahar sau dulciuri.
Festivalul se desfasoara in Theresienwiese (dupa numele printesei regale a carei nunta o celebreaza) , pe o suprafata de peste 50 de hectare.Si daca mai adaug ca anual participa cam 6,5 milionae de vizitatori, va cam dati seama ce-i acolo.
Credinta face totul posibil; dragostea face totul usor
Raspunsuri
khristin spune:
Oktoberfest-ul s-a extins pana in Canada datorita multor nemti emigrati aici....Bereeeeeeeeee
Cristina
Alina spune:
Mämicutelor din München,
ce ziceti,ne vedem intr-o dimineata din cursul saptamnii(cind nu e asa de aglomerat) la o cana de bere,la Oktoberfest?In apropiere e un parc unde ne putem retrage...prilej bun de gioaca pt copilasii nostri.
Alina
iris spune:
sa dau si un mic raport: eu sint obo si ma duc sa ma culc dupa ce am stat doua seri la palavre cu cristina (tinatache) si cristi; iar azi am papat gratar cu ei si cu dori& co, colea linga krefeld; matei a crescut si a invatat sa mearga , ioana e baby-sitter ca, sperioasa dar buna la casa omului iar noi sintem grasi si frumosi!
de-acum dori o fi ajuns demult la dortmund iar cristina il mai bate la cap pe cristi pe A 3 si incearc asa cu ultimele puteri sa o distreze pe andra si sa fie liniste pina la munchen !
pupici si Gute Nacht!
= doina, si sara)
tinatache = cristina, andra si bebelic boxer
dori , ioana si matei
Alina spune:
quote:
Originally posted by iris
sa dau si un mic raport: eu sint obo si ma duc sa ma culc dupa ce am stat doua seri la palavre cu cristina (tinatache) si cristi; iar azi am papat gratar cu ei si cu dori& co, colea linga krefeld; matei a crescut si a invatat sa mearga , ioana e baby-sitter ca, sperioasa dar buna la casa omului iar noi sintem grasi si frumosi!
de-acum dori o fi ajuns demult la dortmund iar cristina il mai bate la cap pe cristi pe A 3 si incearc asa cu ultimele puteri sa o distreze pe andra si sa fie liniste pina la munchen !
pupici si Gute Nacht!
iris = doina, iris si sara)
tinatache = cristina, andra si bebelic boxer
dori , ioana si matei
iris
Iris,
pe noi nu ne-ai chemat...
Noi(Camelia plus famelionul si eu plus famelionul)am tras o plimbare locala,am distrat copilele si am mincat...doar inghetata.
Alina
tinatache spune:
dau si io raportu': am ajuns super, care mai circulati prin sud va recomand varianta A5+A8, adica pe la Stuttgart, ca nu e asa de aglomerata ca A3-ul care trece pe la Frankfurt.
Daaa, ce sa zic, a fost super!!! Am papat sarmale si cozonaci, am stata la taclale in gradinita plina de flori a fam. "Iecu" din Krefeld, ne-am mai vazut si cu dori&co (vorba Doinei) care au un baiat maaaare si cuminte si o nazdravana plina de energie.
Ne-am simtit minunat!!! Acasa Andra a fost super fericita sa-si regaseasca jucariile dupa 3 zile de lupte cu Sara care isi apara teritoriul si impacari mediatizate de Iris cea mare si inteleapta care incerca sa mai faca un pic de pace intre cele 2 caprite:)))
Ioana e o smechera care era cat pe ce sa ramana fara pretioasa casca de bicicleta, rosie cu dalmatieni "ochita" de Andra si cedata cu lacrimi. Ce sa va mai spun... desi stiu ca va urma o perioada de pauza pt noi, sper sa repetam, totusi, asemenea intalniri, ca sunt tare relaxante si FRUMOASE!!!
V-am pupat si va asteptam si noi in Muenchen!!! Haideti la Oktoberfest!!!
Cristina, mamica cu burtica
Porumbita spune:
Hallo! Stiti cumva un forum/chat nemtesc mai cunoscut? boy friendul meu vrea sa isi exerseze cunostintele de lb germana!
multumesc!
petra spune:
Intotdeauna mi-a placut Germania si traditiile nemtesti, atatea cate le stiam si le mai stiu acum. In 1992, am fost in Germania in vizita la niste prieteni. Desigur ca am fost uluita atunci, imediat dupa Revolutie, de toata abundenta de acolo, de curatenia si de felul cum sunt nemtii in societate. Toate bune si frumoase, prietenii la care am mers, de fapt erau prieteni cu parintii mei, deci erau mai in varsta, copii le erau mari si mi-au propus sa raman acolo la ei, oferindu-mi multe conditii.Nu am dat raspunsul imediat , ci m-am decis supa sederea mea acolo. Ceea ce m-a socat prima data a fost fiica gazdei noastre care locui cu familia sa la 10 min, distanta, si cand i-a dat telefon mama ei ca venim la ea, ea ne-a raspuns scurt pe doi ca nu acum ca ea spala ,si sa venim mai peste o ora.Este drept ca este politicos sa -ti anunti vizita, dar oare spalatul era chiar o asa problema.? Alt aspect l-am sesizat cu vecina , care aveau balcoanele despatite doar de un perete de sticla, peste care te vedeai cu vecinul. Ei daca ea era pe balcon, gazdele noastre nu ieseau sa o deranjeze, daca eram noi, nu iesea nici ea.Era o regula nescrisa, dar invatata de-a lungul timpului.Nici vorba de :"hai salut vecine! vino la o cafeluta si sa jucam o tabla!!", si mai cateva exemple de astea , si am tras concluzia ca nemntii sunt firi reci si cam neprietenosi. Gresesc sau nu?? Spuneti-mi parerea voastra, voi fetelor care deja aveti acolo o viata si ceva timp de cand locuiti printre ei!Cu toate ca pe la festivalurile lor, sarbatorile organizate in public, se distreaza si par a fii prietenosi.
iris spune:
eu nu i-as numi reci pe nemti, ci mai degraba timizi dar si destul de dornici sa se distreze si sa converseze; vor si sa isi pastreze intimitatea, tabieturile si linistea, dar si sa fie veseli, galagiosi samd- uneori mi se par ca elevii aceia tocilari care vroiau si ei la chefuri cu noi golanii, si tare stingaci mai erau - acum fiecare are de cistigat in sensul pe care il urmareste, pina la urma;
tinind cont ca sint pe placul meu asa cum sint, si ca nu mi-e dor deloc de acel du-te vino din romania draga, nu mai continui sa comentez; as vrea insa ca si multi dintre romanii mei dragi sa invete bunul obicei de a telefona inainte de-a veni in vizita, zau e un obicei bun!