Aerosoli Adriatica/ aerosoli Marea Neagra
Raspunsuri - Pagina 2
Dorsilia spune:
din ce am citit, la aerosoli se merge cu una-doua ore inainte de rasaritul soarelui si tot asa cu 1-2 h inainte de apusul soarelui, se fac plimbari pe faleza, sau se sta pur si simplu cu fata spre mare, aproape de mare, unde bat valurile.
Raluca, n-am auzit nicicand si nici citit ca aerosolii marini sunt buni la orele amiezii cand nici nu ar trebui sa fii pe plaja.
"In vacanta la mare, copilul insotit de parinti este bine sa stea la inceput 30-40 de minute dimineata devreme, intre orele 7:00 si 10:00 pe malul marii, imediat langa apa, jucandu-se. Acolo este cea mai bogata atmosfera in aerosoli. Dupa 2-3 zile, aceasta baie in ultraviolete si aerosoli dintre orele 7:00 si 10:00 poate fi extinsa pe durata a 3 ore, dar numai in acest interval, caci dupa ora 10:30 expunerea la soare pe plaja e contraindicata fiindca intervin razele ultraviolete nocive, care provoaca arsuri, insolatii, dermatoze si cresc riscurile cancerelor de piele. Dupa-amiaza, de la ora 17:00 urmeaza zbenguiala de dig, iar seara, dupa cina, o plimbare pe faleza tot pentru a respira aerosoli.
Cura la mare este bine sa dureze minimum doua saptamani, de-abia dupa cele 2-4 zile de acomodare copilul incepe sa profite de cura helio-marina. Si cand timpul e noros sau ploua, aerosolii sunt prezenti in aer si sunt recomandate plimbarile pe malul marii, cat mai aproape de apa. Aerosolii sunt o suspensie de ioni, mai ales de ioni de sodiu in aerul din preajma marii. In caile respiratorii superioare mucoasele sunt prevazute cu niste cili, mici picioruse ce se misca in aceeasi directie si care, prin unduirea lor, elimina particulele nedorite care ajung in aparatul respirator. Ionii de sodiu din aerosoli stimuleaza producerea de mucoase cu cili in caile respiratorii superioare. "
ank999 spune:
Multumesc Dorsilia. Nu mai stiam exeact ce si cum.
Anca cu Erica Elena Nicoleta (06.12.2006)www.flickr.com/photos/9330118@N03/sets/72157613393630890/detail/" target="_blank">poze,
anamaria spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ioana Miha, nu ti-as recomanda Marea Nordului. E destul de turbulenta, exploatari de petrol si gaze, mai bine nu... Rapund cu o gluma la gluma, bineinteles. Ioana. |
era vorba de marea moarta care este undeva in israel sau asa ceva daca nu ma insel...
asta daca te refereai la glumitza din mesajul meu.
dar eu am spus-o oricum serios, pt ca marea moastra este intr-adevar CEA MAI SARATA mare din lume
Edit: scuze, acum am observat ca altcineva spusese de marea nordului...
mihharo spune:
citat din mesajul lui ioana Miha, nu ti-as recomanda Marea Nordului. E destul de turbulenta, exploatari de petrol si gaze, mai bine nu... Rapund cu o gluma la gluma, bineinteles. |
Eh, avusei si eu planificata o "evadare" la Halmstad (Suedia) dar s-a amanat pentru anul viitor... tare ma tem insa ca la noi pe faleza numai aerosoli nu respiri, ci miros de gratar si altele fel de fel - cel putin asa era in Eforie acu' cativa ani... bine ca exista diguri (daca n-or fi ajuns comerciantii si pe acolo )
mihharo spune:
citat din mesajul lui anamaria neavizat vorbind, siguuur cei mai buni aerosoli sunt la marea moarta! |
numa' acolo n-am mai ajuns
fritz spune:
La Sovata sunt aerosoli? Lacul Ursu fiind un lac cu apa sarata. Mai exista si lacul Rosu, cu o concentratie chiar mai mare de sare, dar am inteles ca a fost inchis.
LoraG76 spune:
citat din mesajul lui fritz La Sovata sunt aerosoli? Lacul Ursu fiind un lac cu apa sarata. Mai exista si lacul Rosu, cu o concentratie chiar mai mare de sare, dar am inteles ca a fost inchis. |
Off topic: cum adica a fost inchis Lacu Rosu??
Lora, mami de Iustina
Teledon pentru Dan
Ajuta la construirea unei sectii de chirurgie cardio-vasculara :
858 - 2 euro/sms - Comote, Orange, Vodafone
www.inimacopiilor.ro
Bazar pentru Sebi
(Niciodata sa nu spui niciodata!)
adinag spune:
citat din mesajul lui anamaria parere avizata nu am... dar pt ca sunt fizician pot sa incerc sa explic 'fenomenul' aerosolii reprezinta vaporii 'sarati' din aer (ioni de Na si Cl), care se formeaza dimineata si seara din cauza unor fenomene de evaporare si condensare. este logic ca pe cat marea este mai sarata, cu atat aerosolii sunt mai concentrati, deci mai utili in scopuri terapeutice. parerea 'avizata' ar trebui sa iti explice ce concentratie de sare are Marea neagra, Adriatica samd. neavizat vorbind, siguuur cei mai buni aerosoli sunt la marea moarta! ********** ANAMARIA, mami de 2 baieti ca in filme: Nascut pe 4 iulie (2000) si Vineri, 13 (iunie, 2003) poze cu frumosii mei (si nu numai ) Blogul meu... under construction Doar pentru ca cineva nu te iubeste asa cum vrei tu, nu inseamna ca nu te iubeste cu toata fiinta sa! |
chiar ma intereseaza si pe mine. Daca e asa (cum pare logic) si este o legatura directa intre concentratia de sare din apa si aerosoli, atunci Marea Neagra ar trebui sa aiba un nivel relativ scazut, fiind una din marile cu o salinitate mica.
Am auzit asta odata la tv si cautand pe net, am gasit (in germana, dar se intelege) lista aceasta cu salinitatea apei:
Ozeane [Bearbeiten]
* Atlantik: 3,54 %
* Indischer Ozean: 3,48 %
* Pazifik: 3,45 %
Weitere Meere [Bearbeiten]
* Ostsee: 0,8 %
* Kieler Bucht: 1,5 %
* Finnischer und Bottnischer Meerbusen: 0,1 %
* Nordsee: 3,5 %
o Flussmündungen: 1,5-2,5 %
o Nördliche Nordsee: 3,2-3,5 %
* Mittelmeer: 3,74 %
* Schwarzes Meer 1,7 - 1,8 %
* Persischer Golf: 4 %
* Rotes Meer: 4 %
(sursa: http://de.wikipedia.org/wiki/Salinit%C3%A4t mai in josul paginii)
Chiar cum e cu aerosolii? Mie mi-a zis candva un pediatru ca pentru a beneficia de aerosoli ar fi necesar o sedere de minim 3 saptamani.
mihharo spune:
citat din mesajul lui adinag Mie mi-a zis candva un pediatru ca pentru a beneficia de aerosoli ar fi necesar o sedere de minim 3 saptamani. |
Si mie tot cam asa mi-a spus... chiar 4, daca este posibil, ca minim, bineinteles. Asta ar insemna sa-mi petrec tot concediul la mare. Nu ca n-ar suna bine, dealtfel
adinag spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui mihharo
Si mie tot cam asa mi-a spus... chiar 4, daca este posibil, ca minim, bineinteles. Asta ar insemna sa-mi petrec tot concediul la mare. Nu ca n-ar suna bine, dealtfel Mihaela - mami de cuminte |
si eu zic ca e o idee foarte buna