Dulciuri
Raspunsuri - Pagina 14
Marianar spune:
initial postat de babirusa
Ciocolata de casa
Am si eu o reteta de ciocolata de casa super, numai asta o fac.
Ingrediente: 200ml apa, 50g unt, 500g lapte praf, 50g cacao, 500g zahar, 1 plic zahar vanilat.
Metoda: Se pune apa la fiert impreuna cu zaharul; dim momentul in care incepe sa fiarba se mai lasa 4 min. pe foc. Se ia de pe foc si se adauga untul, amestecand mereu, apoi laptele praf, cacao si zaharul vanilat. Se amesteca pana devine o pasta omogena dupa care se toarna pe o tava in folie de celofan.
PS.trebuie sa amestecati repede pt. ca se intareste foarte rapid, cam intr-o ora e tare :)
Marianar spune:
initial postat de bychi
reteta de cremes sau cremschnit:
Pt. 2 foi: Se face un aluat din: 9 linguri faina; 2 linguri ulei; o linguritza sare; 150 ml apa. Se framanta bine si se lasa deoparte. Separat se framanta un aluat din 9 linguri rase faina si 1 pachet margarina (lasat la temperatura camerei). Din primul aluat se intinde o foaie de 1 cm peste care se unge cel de-al doilea aluat. Se ruleaza, se imparte in doua si se pune la frigider pentru 30 de minute. Apoi se fac doua foi si se coc pe dosul tavii.Inainte de a pune foaia in cuptor intepati-o din loc in loc cu o furculitza pt. a nu se umfla in timpul coacerii.
Important: toate ingredientele sa fie lasate la temperatura camerei inainte de pregatire; framantati bine aluatele pt. a se foieta cat mai bine si pt. a fi mai fragede.
Crema (stiu ca nu ati cerut reteta, dar…): 1 litru lapte; 5 oua; 4 linguri faina; 200g zahar; baton de vanilie.
Se pune la fiert laptele cu zaharul si vanilia. Se ia de pe foc si dupa ce s-a topit zaharul se adauga, rand pe rand, galbenusurile, amestecand continuu. Se pune iar pe foc si se adauga faina, amestecand sa nu se prinda. Cand e gata se adauga albusurile batute spuma, amestecand in ploaie. Se pune crema pe foi cat e fierbinte.
Se lasa peste noapte pt. ca foile sa aiba timp sa se foieteze….
Nu e greu si e tare buna. Eu tot timpul fac cate trei portii odata pt. ca sotului meu ii place tare.
V-am pupat
P.S Din aluat ies niste saleuri minunate daca mai puneti in primul chimion si cascaval…
Marianar spune:
initial postat de Andreuta
saratele, reteta buna si rapida
Pui la fiert intr-o cratita: jumatate apa, jumatate ulei si sare. Daca vrei, poti sa pui si niste cascaval. Dupa ce se raceste compozitia asta, incepi sa pui faina pana se formeaza un aluat, pe care il intinzi si incepi sa il tai in forme de saratele. La cuptor cu ele...eventual poti sa ungi saratelele cu galbenus si chimen. Si iese ceva bun bun bun...
Andreuta
Alecsia spune:
Aseara am incercat reteta de crema de zahar ars postata de papadie.Nu va pot spune cum a iesit.... mmmmmmmmmmm
Mihaela
Marianar spune:
initial postat de tlaura
Crema de zahar ars
E simpla, mie imi iese intotdeauna si nu o cocolosesc prea mult. Sunt doar 5-6 miscari: Bati ouale (6 sau 8 la 1 l lapte), intr-e timp pui vasul in care vrei sa faci crema pe aragaz cu zahar in ea pentru carmelizare. cantitatea depinde de tine 2-3 linguri, dupa ce s-a carmelizat zaharul incerci prin rotirea vasului sa ungi si peretii acestuia. Amesteci alte 2 -3 linguri de zahar cu laptele, pui arome, ouale batute, si toata compozitia o bagi la cuptor. Nu stiu cat timp, eu o incerc din cand in cand. O sa-ti dai seama cad e gata. Pofta buna si sa ne spui cum a iesit.
Pupici
Laura, mama lui Andrei
Marianar spune:
initial postat de Corina
prajitura cu ciocolata
125g unt,125g ciocolata menaj,150g faina,150g zahar,un pachetel de praf de copt si 4 oua
Faina ,zaharul si praful de copt se amesteca bine cu o lingura,apoi se adauga ciocolata si untul topite,plus ouale batute in omleta.
Se amesteca totul bine cu mixerul si se pune in tava unsa.
Se incinge cuptorul inainte,se coace 40 de minute,la foc potrivit (160 de grade)
pofta buna si sa imi spui daca ti-a placut!
Corina si Anna nazdravana
Quand on veut une chose, tout l'univers conspire à nous permettre de réaliser notre rêve.
( Paolo Coelho)
Marianar spune:
initial postat de aba
PRAJITURA RAPIDA
Eu propun o reteta de prajitura, rapida si gustoasa
Blat -> 8 oua + 8 linguri zahar + 8 linguri faina (se omogenizeaza si se coace in tava de aragaz la foc potrivit, pina devine usor maroniu);
Crema puding de vanilie/ciocolata instant -> se intinde peste blatul racorit si insiropat din belsug (~3 cani de sirop);
Frisca -> se intinde peste crema.
Optional presara deasupra ciocolata rasa sau cacao.
Pofta buna si distractie placuta ,
Camelia.
adi2003 spune:
MEIZES
Ingrediente:
- o jumatate kg faina
- 100 gr. Untura (unt sau margarina)
- 2 oua (din care un albus se pastreaza pentru uns pe deasupra)
- 4 linguri lapte
- 200 gr. Zahar
- 2 linguri miere
- 1 lingurita bicarbonat stins cu zeama de lamaie sau otet
- 1 lingurita scortisoara
- 1 lingurita cuisoare
Se freaca faina cu untura (cu mana), se adauga zaharul, ouale, mierea, bicarbonatul, scortisoara, cuisoare, iar la urma se pune laptele.
Sa fie un aluat consistent (nu foarte moale)
Se lasa mai putin de jumatate din aluat pentru grilaj, iar restul se intinde pe fundul tavii.
Pe fundul tavii pui hartie pe care o ungi cu grasime.
Umplutura – dupa preferinta
( gem sau gem cu nuca si eventual zahar).
Peste umplutura se pune grilajul. Apoi ungi grilajul cu albusul batut de la 1 ou.
adi2003 spune:
Va recomand:
MIMOZA
Este o prajitura cu 4 foi umplute cu crema.
Foile:
700 grame faina
250 grame untura sau 300 grame margarina
150 grame zahar
4 galbenusuri
1-2 pliculete zahar vanilat
1 varf de cutit de bicarbonat stins cu zeama de lamaie
smantana cat cuprinde,ca sa fie un aluat potrivit.
Se framanta faina cu grasimea, se adauga zaharul, galbenusurile, foarte putina sare, zaharul vanilat, bicarbonatul stins si smantana cat cuprinde, sa fie un aluat potrivit, nici moale, nici foarte tare.
Aluatul se imparte in 4 parti, din care se intind 4 foi, ce se coc pe dosul tavii. Tava se poate unge (pe dos) cu margarina/ulei si tapetata apoi cu faina. Se coace fiecare foaie, pana se rumeneste putin.
Crema
- O jumatate de litru lapte
- 4-5 linguri faina
- 100 grame zahar
Toate acestea se omogenizeaza si se pun la fiert, mestecand continuu pana se ingroasa.
- 150 grame zahar pudra se freaca spuma cu un pachet de margarina de 250 gr.(Rama e foarte buna) sau se pune unt, din care scoti apa inainte.
Cand fiertura e rece, se amesteca cu margarina frecata cu zahar, se razuieste coaja de la o lamaie si se toarna progresiv zeama de la lamaie sa-I dea gust dulce-acrisor.
Se umplu cele 4 foi cu crema sau se poate sa pui intre foaie 2 si 3 un strat de gem (de caise, spre ex, sau de alt fel) si crema intre celelalte foi (1-2 si 3-4)
Prajitura se pudreaza pe deasupra cu zahar vanilat (pudra).