O problema mai complicata!

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Pot sa vin cu niste citate din lege? Dar inainte, sa vedem care lege.
In momentul solicitarii dreptului se aplica legea in vigoare la momentul solicitarii. Presupunem ca se solicita in septembrie 2003. Conform reglemetarilor in vigoare in septembrie 2003, stagiul necesar este, cf art 98, "(4) Beneficiază de drepturile prevăzute la alin. (1) lit. d) asigurații sistemului public care au realizat, în condițiile art. 37 și/sau în una sau mai multe dintre situațiile prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. a), un stagiu de cotizare de cel puțin 10 luni în ultimele 12 luni anterioare datei nașterii copilului" (ordonanta de urgenta 9/2003). Deci, se iau in considerare luni din anul 2002. Apoi, se calculeaza indemnizatia:
In legea 19, asa cum arata in septembrie 2003, scrie, la art 99 alin 2: "(2) Baza de calcul a indemnizației de asigurări sociale prevăzute la art. 98 alin. (1) lit. d) se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 10 luni anterioare datei nașterii copilului, pe baza cărora s-a datorat sau, după caz, s-a achitat contribuția individuală de asigurări sociale în lunile respective, conform prevederilor art. 23, și/sau drepturile prevăzute la alin. (9) sau (10), după caz, din cele 12 luni din care s-a constituit stagiul de cotizare" (tot ordonanta de urgenta 9/2003).
Am copiat direct din legi.
Deci baza este suma la care s-a platit acel 11,67%, in 2002, suma care era plafonata la 3 salarii medii din 2002. Acea suma reprezinta venit asigurat.
Oricum, subiectul este foarte incitant

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Heeiii, de ce nu mergi pana la capat cu ceea ce ai scris. Totul e absolut Ok, numai ca in Ord. 9 chiar cu modificarile facute de Ord. 23 este precizat in afara de faptul ca pt a beneficia de asigurare este necesar un interval minim 10 luni din ultimele 12 anterior nasterii copilului ceea ce ai scris si tu, ca, baza de calcul ca si perioada este tot de 10 luni ceea ce ai scris, insa ceea ce ai omis este art. 23 ultimul punct redat mai jos din care, sau prin care incepand cu ord. 9 se limiteaza plafonul maxim asigurat din acest moment la 5 salarii medii brute (de la 3 salarii medii brute) pentru oricine solicita acest drept din acest moment incolo bineinteles aceasta prevedere fiind valabila doar pana la modificarea sau aborgarea ei ulterioara (ceea ce inca nu s-a intamplat)

7. Articolul 23 va avea următorul cuprins:

"Art. 23. - (1) Baza lunară de calcul a contribuției individuale de asigurări sociale în cazul asiguraților o constituie:

a) salariile individuale brute, realizate lunar, inclusiv sporurile și adaosurile, reglementate prin lege sau prin contractul colectiv de muncă, în cazul asiguraților prevăzuți la art. 5 alin. (1) pct. I, sau veniturile brute de natura drepturilor salariale realizate lunar de asigurații prevăzuți la art. 5 alin. (1) pct. II;

b) venitul lunar asigurat, prevăzut în declarația sau în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic de o pătrime din salariul mediu brut.

(2) Baza lunară de calcul a contribuției individuale de asigurări sociale pentru personalul român trimis în misiune permanentă în străinătate de către persoanele juridice din România este salariul brut lunar în lei, corespunzător funcției în care persoana respectivă este încadrată în țară, inclusiv sporurile si celelalte adaosuri care se acordă potrivit legii.

(3) Baza de calcul prevăzută la alin. (1) și (2) nu poate depăși plafonul a de 5 ori salariul mediu brut.
(4) Salariul mediu brut este cel prevăzut la art. 5 alin. (3)."




Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ierima spune:

Marius, de ce vrei tu sa ne bagi de tot in ceata cand tu trebuie sa ne limpezesti mintile si sa ne inveti sa interpretam si noi legile astea ciudate.
Sincera sa fiu in acesta situatie vad totul destul de clar.
Tatal asigurat solicita la 1 octombie 2003 concediu de ingrijire copil pentru fetita care s-a nascut in august 2002.
La 1 octombrie 2003 legea spune ca asiguratul dinainte de 17.03.2003 are nevoie pentru CIC de 6 luni cotizate anterior nasterii copilului.
Asiguratul avea un salar de 20 mil, care in 2002 depasea plafonul maxim de 3 salarii, adica 16 mil si deci in perioada februarie-august 2002 a cotizat la asigurarile sociale 11,67%din 16 mil si nu din salariul lui de 20 mil. Deci cum se poate sa-i treaca venitul pe lunile februarie-august 2002 20 mil daca el a cotizat par raport la suma de 16 mil? In fond si la urma urmei intra in calcul suma asigurata pentru o anumita luna/perioada, iar daca acesta e limitata sau nu este o a doua conditie.

Livia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

cand o sa ajungeti la o concluzie sa ma anuntati pt ca sunt direct interesata.

Pana atunci cruda realitate din bucuresti cel putin (si m-am aflat de 2 ori in situatia de a pune cerere de ingrijire a copilului anul acesta)este ca se iau in considerare veniturile cotizate in ultimele 10 luni inainte de nasterea copilului. In acest caz pt ingrijirea unui copil nascut inainte de 31 dec 2002 se vor lua in calcul max 3 salarii medii pe economie pt ca mai mult nu puteam cotiza la acea vreme.


marina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxi spune:

M-am mai interesat si eu intre timp la un jurist specializat pe Codul Muncii si la un tip care face o aplicatie de salarii si este la curent cu legislatia in domeniu si amandoi mi-au spus: 5 salarii medii pe econ. Ce fac cei de la Casa de Pensii este un abuz. Dar cine sa-i traga la raspundere?!?!?! Oricum am vorbit cu cei de la depart. fin. de la mine de la firma si au spus ca vor trimite o adresa oficiala la cei de la Casa de Pensii, sa vedem ce raspuns dau. Desi il cam banuiesc!!!


Ruxi si Clara pisicuta, 1 an
Implinirea cea mai mare pentru o femeie este acea de a fi MAMA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Livia eu sunt foarte retinut ca lui i s-a retinut 11.67% dar nu mai mult de 3 salarii medi brute. De retinut i s-a retinut la brut si la 100 de milioane daca a fost au plecat 11.600.000 lei precis insa daca ar fi solicitat atunci nu i se iau in considerare decat suma retinuta si nu mai mult de 3 salarii medii brute. Azi suma platita dar nu mai mult de 5 salarii medii brute. Cam asta ar fi. Nu iti face iluzia ca CAS-ul nu pretinde 11.67% din brut insa de cerut cere de platit recunoaste doar plafonat. Aici e chichitza.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

Exista:
a) baza de calcul a indemnizatiei cuvenite in cazul unui concediu medical sau CIC
b) baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale.

a) se iau in considerare veniturile asigurate, pe baza carora s-a platit contributia individuala
b) contributia individuala este un procent din venitul asigurat.

Venitul asigurat a fost intodeauna plafonat (in 2002 la 3x5.852.000, in 2003 la 5x6.962.000).

Prin urmare, in 2002, oricat de mare ai fi avut salariul, contributia lunara platita era de 11,67% din plafonul venitului asigurat, adica din 17.556.000. Acest 3x5.852.000 reprezinta venitul asigurat, care se ia in considerare la baza de calcul a indemnizatiei. La fel, in 2003, contributia maxima individuala este de 9,5% x 5 x 6.962.000. Venitul maxim asigurat la care s-a platit CAS va fi, pentru 2003, 5 x 6.962.000, valoare care se va lua in considerate pentru concediile medicale sau CIC pentru care stagiul necesar se constituie din luni din 2003.
Despre baza de calcul a contributiei individuale scrie la art 23 din legea 19.

Mergi la inceput