Diversificare la copil alaptat exclusiv
Deci - peste cateva saptamani vom incepe si noi diversificarea, si vreau sa stiu exact care sunt instructiunile.
Cum pe primul nu l-am alaptat, ma gandesc ca de data asta diversificarea va fi destul de diferita.
Si asta ptr ca mandra mea nu accepta biberonul (deci - adio lapte cu cereale seara in biberon, sau supa in biberon).
Vreau sa stiu de la mamicile care au dat NUMAI san copilasilor, cum s-a petrecut diversificarea.
La baiat de ex, seara ii dadeam cereale in biberon, nu foarte multe, doar cat sa ingros nitel lapticul.
Cerealele erau cu gust de legume, de cacao sau vanilie. Si imi amintesc ca lua cam 210ml...
Se preteaza sa ii dau 210ml la lingurita?... Sau nu e cazul sa ii dau cereale?
Si ce fac: ma mulg si ii dau lapte cu cereale? ca nu i-as introduce lapte din cutie..
Cum faceti sa nu diminueze laptele?
Eu ii dau lapte la cerere.. La biberon, la baiat, reusisem (desi nu era la ore fixe), sa am vreo 6 mese pe zi.
La fata nestiind cat mananca.. nu am numarat mesele, dar sigur sunt mult mai multe. Plus ca noi ne jucam la tzitzi, si mai are si rol de suzeta pe langa ala de papa. (nu accepta nici suzi).
In alta ordine de idei, la baiat am inceput direct cu morcovel mixat, cate-o lingurita.
Mama imi spune sa incep cu zeama de morcov fiert - de la o lingurita la vreo 50ml, treptat, si abia cand am atins ml astia sa incep sa ingros cu morcov mixat.
Zice ea ca asa va accepta mai bine legumele.
Si evident, asa sa fac cu toate legumele (ma rog, mai bine zic cu :morcov, dovlecel, cartof, radacina de patrunjel), iar dupa ce cunoaste toate gusturile, sa le amestec si sa i le prezint in supa.
Si ca evident, supa sa o ingros din ce in ce mai mult pana ajunge la stadiul de piure...
(probabil ca pe la 6 luni va incepe sa bea din canita cu cioc, si va fi mai usor sa ii dau supica la canita)
Voi cum ati facut?!
Majoritatea spun: intai legume apoi fructe. (daca ma iau dupa praslea al meu - indiferent cu ce as fi inceput - tot aia ar fi fost ca pe toate mi le-a refuzat.. exceptand spanacul). Are pana la urma vreo importanta in ce ordine o incep?
(precizez ca stiu la ce varsta se dau anumite legume/fructe, deci nu asta e problema)
Astept idei.
Multam fain anticipat!
Raspunsuri
Sabina spune:
nu prea conteaza cu ce incepi, dupa 6 luni in orice caz.
Eu la fata am inceput cu fructe, la baiat cu legume.
I-am dat sincer direct piure un pic mai moale, nu supa.Azoi un pic, miane un pic...si tot asa. Am avut noroc ca el e un Haplea.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina, Sofia Galagia si bb Gheo
spic de grau spune:
Multumesc mult Sabina!
Ma gandeam sa incep cam la 5 luni jumate (pe la mijlocul lui iulie, ca daca incep munca in septembrie sa vad eu ca incep diversificarea si e ok..).
Sincer - nici la baiat nu i-am dat supa... insa mama imi tot spune ca "d'asta nu mananca copilul acum ciorbe", ca eu nu l-am obisnuit cu supa, si ca asta e baza...si tot asa...
Nu mi-ai zis daca le-ai dat cereale... Sunt necesare?
alexpa spune:
ca regula diversificarea se incepe de la 6 luni la cei alaptati exclusiv
cum am facut eu:
- piure de fructe, mar la inceput,- dupa o saptamana piure de morcov cu pastarnac, (totusi am inceput la 6 luni, nu mai era cazul sa o lungesc cu suculeturi, supici, asa ca i-am dat totul la inceput sub forma de piure. daca veneam de la plimbare ii dadeam la inceput cateva lingurite de supica de sete, apoi piure, la urma iar supica daca vroia) apoi alte legume progresiv, branzica carnita etc. ai zis ca pe astea le stii
- cereale eu i-am introdus mai tarziu de pe la 8 luni, pt ca avea vreo 9 kg la 6 luni, asa ca am mai asteptat cu fainosul, la inceput i-am dat fara gluten, i-am dat milupa cereale bio fara lapte amestecate in piureul de fructe (pe cutie era mentionata si varianta asta cu fructe), am mai incercat combinatia cu iaurt dar nu i-a placut. combinat cu lapte de la mine nu am incercat pt ca eu faceam parte din categoria care nu reusea sa scoata mare lucru cu pompa.
- sanul a ramas la cerere, completare dupa mese, iar daca era f flamand ii dadeam si inainte de masa la inceput, caci altfel nu ma intelegeam cu el, pana a inceput al sa manance o cantitate rezonabila la masa si sa-i tina de foame pana la masa urmatoare. la inceput nu te stresa prea tare cu "programul" meselor, programul e dupa cum ii este lui foame, nu dupa ore fixe. o sa se adapteze el pe parcurs
Sabina spune:
poti sa incepi si cu cereale, in laptele tau daca ai chef sa mulgi.
Dupa care adaugi repede avocado in combinatie;)
La Gh a fost de fapt mai ciudat, am inceput cu morcov piure, a luat raceala de la sor'sa, am intrerup. peste o sapt am inceput din nou, pt vreo 10 zile, f bine cu legumele, pana s-a constipat. I-am dat un pic de para si a urmat o diaree crunta, de a ramas doar pe san vreo saptamana.
Apoi pe la 7 luni am reluat cu fructe, si cand am reusit finalizam masa de fructe am continuat cu legumele de unde ramasesm.
O aiureala.
A, si nu ii dadeam cereale seara in laptele meu, ci o pasta mai solida din cereale milupa.Asa, devreo 2, 3 ori pe saptamana.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina, Sofia Galagia si bb Gheo
musetto spune:
Am inceput la 6 luni fara o zi cu piureuri din legume (introduse pe rand). Dupa legume, am introdus fructele, apoi iaurtul. Cu cerealele am asteptat pana spre 7 luni daca imi aduc bine aminte, ca era grasuta fetita. Oricum, pana pe la 9 luni, laptele meu a fost baza, diversificarea a fost mai mult ca sa se obisnuiasca cu arome diferite, pt ca nu manca prea mult. Nici vorba sa cantaresc mancarea, a papat cat a vrut. Cu supele eu nu-s de acord, am preferat piureurile. Alaptatul l-am continuat la cerere.
Mult succes!
musetto spune:
Am uitat sa spun de carne: nici aici nu imi amintesc foarte bine cand am inceput, cred ca spre 7 luni si i-am dat carne de vita si pulpa de pui (facute la steamer si apoi piure).
AB spune:
pai dupa sase luni.
Eu m-am muls si am dat cateva lingurite de cereale cu laptic de o consistenta de pureu de legume si apoi completat cu un supt.
Abia pe la sapte luni legume (morcov, cartof..)
Ca sa-mi accepte legumele initial dadeam cateva lingurite de legume (2-4) si restul il dadeam amestecat cu laptic muls cat sa-i schimbe putin gustul. Si ai rabdare daca nu-i place revii la ea peste cxateva zile. Nu te grabi.
Mult noroc
adra_bell spune:
Eu am inceput la 6 luni cu legume. Dupa vreo luna am trecut la a doua masa, de fructe, a mai trecut vreo luna si am inceput sa-i dau iaurt, seara. Am incercat sa-i pun cereale in iaurt, nu a acceptat de nici un fel, ei ii placea iaurtul, simplu, fara cereale. Am cumparat tot felul de tipuri de cereale, nimic. Nici acum nu vrea cereale.
La canita i-am dat apa, tot pe la 6 luni, o lunga perioada de timp numai apa bea din canita, scuipa daca simtea alt gust. Acum bea si suc de portocale, supa nu, numai cu lingurita.
Nu stie ce-i ala biberon, cred ca ar fi foarte caraghioasa reactia ei daca as incerca sa-i dau ceva din biberon.
Cred ca poti incepe fie cu legume, fie cu fructe, eu am inceput cu legume fiindca citisem ca la fructe copilului ii va placea gustul dulce se va obisnui asa si va refuza legumele. Aiurea, ea refuza fructele si manca legumele.
Laptele diminueaza doar in masura in care va suge mai putin, de disparut nu dispare. Daca la un moment dat va avea nevoie de mai mult lapte (a mea a facut o enteroviroza pe la 10 luni si a stat numai pe san) sanii tai vor mari secretia
adra_bell si Eva-Elena (14 nov 2007)
aventurile unei printese adevarate
Inseamna si asta ceva dar nimeni nu intelege ce
puisorul spune:
Noi am inceput diversificarea pe la 6 luni si cateva zile. Am inceput direct cu piure de legume( morcov si patrunjel) vreo 3 lingurite. Nu vad rostul unei supe fierte si rasfierte care nu mai are nimic hranitor in ea si pe care te si chinui sa o dai cu lingurita. Dupa vreo 2 saptamani i-am dat fructe apoi seara am introdus cerealele. I-am dat cereale cu lapte inclus pe care le faceam cu apa dar mai grosute sa le pot da cu lingurita. Nu i-am cantarit niciodata mancarea pt ca pitica mea nu e o mancacioasa si as fi dat in depresie. Carnea trebuie sa fie doar de animal matur( gaina, vita). Alaptatul a ramas la cerere, de multe ori si dupa mese pt ca manca putin la inceput. Acum in principiu mai suge seara si dimineata, noaptea cateodata si cand e suparata sau maraita. Secretia de lapte se va adapta la noul program asa ca nu trebuie sa iti faci probleme.
Succes cu diversificarea si inarmeaza-te cu rabdare multa
Ani de Stefana (23.01.2008)
Stefi
Fericirea trebuie sa fie o rasplata, nu un scop. - Antoine de Saint-Exupery
Cum se topesc kilogramele
alinutza00 spune:
acum sunt pe fuga..vroiam doar sa ti spun ca aici se incepe cu cereale puse in supa de legume, nu se pun in lapte. Schimba gustul supei, fiind astfel acceptata mult mai usor. Si eu i am alaptat pe amandoi exclusiv pana la 5 luni jumatate. Cu primul eram inca in ro, asa ca i am cerealele in lapte, apoi supa, pe care mi a refuzat o.Cu toma, i am dat direct cerealele in supa si totul a fost ok