televizorul e nociv pentru bebelushi?
nu de alta de Theodora mea(la cele 3 luni jumate) e absolut fascinata de TV indiferent ce ruleaza pe el.
ma straduiesc s-o las cat mai putin sa se uite si cat mai de departe dar sunt curioasa daca din punct de vedere medical e o problema
cristiana si bb Theodora Alexia
http://photos.yahoo.com/thea_alexia
Raspunsuri
Mirunda spune:
Da Carrie, este o problema, si chiar foarte mare. Exista studii medicale clare pe aceasta tema, chiar daca nu ma insel, si in Revista Mami a fost un articol pe aceasta tema de curand. Iti spun din experienta mea ca medic si ca mama, nu este bine sa sa uite bebelusii la TV! Cand mai cresc un pic, este altceva. Problema este ca un copil mic, pana spre 3 ani, nu poate discerne intre virtula si real. Daca el vede un monstru , de exemplu , la TV, ec chiar crede ca acest monstru exista. Exista studii clare despre asta, de aceea parerea mea (si nu numai a mea):
-pana spre 1-2 ani, bebelusii nu au ce cauta in fat TV-ului
-pana la 3-4 ani copii mici se pot uita la TV (limita pana la aceasta varsta este de 30-max.60 min, cu exceptii, desigur, dar oricum, mai bine mai putin decat mai mult) si mai ales, la emisiuni pt. varsta lor, desene frumoase, fara morti, violente, etc
-dupa 4 ani limita este cam de 1h/zi, filmulete si desene mai variate, dar adaptate varstei lor
Mara, fetita mea, are 8 ani si se uita max.1-1,5h/zila TV si max.1h/zi la computer, dar nu in fiecare zi, stie clar regula, si o accepta.
O alternativa frumoasa sunt casetele audio, cu povesti sau muzica. Astea le pot asculta copii dupa placul inimii. Ascultatul le stimuleaza imaginatia si gandirea, TV-ul ii impresioneaza, dar imaginile raman pe retina si...atat. Casetele audio ii stimuleaza, Tv-ul , iarta-ma ca o zic asa, ii prosteste. Asta bineiateles nu se intampla daca noi, parintii, stim sa facem niste reguli clare, de care sa ne si tinem... Sigur, pt. noi este comod uneori sa ii punem la TV si sa ne facem treaba, dar ar fi mai bine, in loc de TV, sa ii punem la desenat, ascultat o poveste, jucat pe afara, plimbat, sau chiar si sa zdranganeasca cu oalele pe jos in timp ce noi gatim!
Toate cele bune,
Mirunda
"Copilului tau, atunci cand este mic, sa ii daruiesti radacini, atunci cand este mare, aripi".
carrie spune:
dar la 3-4 luni ei pot discerne ceea ce vad, sau sunt doar niste imagini luminoase care ii atrag?
hihi Mirunda as vrea eu s-o pun sa desenez si sa se joace afara dar e cam tanara pentru asta...
multumesc pentru raspuns ,il gasesc f pertinent
pupici
cristiana si bb Theodora Alexia
http://photos.yahoo.com/thea_alexia
Adela P spune:
Draga Carrie, al meu are 5 luni. Dar sa sti ca si eu am observat ca e tare atras de TV de pe la 2 luni deja. Eu il las sa se uite cate putin dar stau si eu cu el. Si eu cred ca la varsta asta e mai mult schimbul de imagini, sonorul, animatia cele care il atrag si nu cred ca discerne prea mult intre personajele pe care le vede la TV. Sigur ca odata de stie sa se joace si altfel alte activitati ii vor inlocui programul.
Adela
http://community.webshots.com/user/adela23_1999
Mirunda spune:
hi hi hi...ai dreptate Carrie, e cam greu cu desenatul la varsta bebeului tau...dar sti ce faceam eu la varsta asta? Aveam un fel de scaunel, semana cu cel de la masina, si o duceam cu mine la bucatarie, sau pe unde eram, si ea se uita la fel de fascinata la ce faceam eu ca la TV! Eu nu zic sa nu se uite, daca esti si tu cu ea, si stati in fata TV-ului, sigur ca nu discerne, dar ei totusi discern la varsta asta mult mai mult dacat credem noi...daca esti si tu acolo, si ai grija ce vede, ma rog, cum crezi tu....eu as evita TV-ul, cat se poate, dar daca vrei neaparat sa o lasi, atunci ai grija ce vede, una este sa se uite la desene cu Bambi, si alta este un film politist sau asa ceva...desi si stirile sunt mai ceva cateodata decat cele mai tari seriale politiste...
Toate bune!
Mirunda
"Copilului tau, atunci cand este mic, sa ii daruiesti radacini, atunci cand este mare, aripi".
Dana_ spune:
BB Andy cand sta in camera noastra,se uita tot spre tv,inca de la 2-3 luni se tot uita.Deci...nu-l mai las!E chiar periculos
Dana
Aalina spune:
Pai daca nu discern inca, de ce fiul meu de 4 luni le zambeste doar prezentatoarelor si nu si prezentatorilor?
puppe spune:
Si Andrada mea "se uita " la Tv cand o iau in dormitorul nostru, desi ma indoiesc ca pricepe ceva la nici 3 luni...M-am gandit ca ii face placere sunetul vocilor (am observat ca plange mai putin cand la TV sunt stiri sau interviuri decat atunci cand sunt filme). Oricum, eu nu vreau sa o las sa se uite la TV mai devreme de 4 ani, fiindca, asa cum zicea o alta mamica, pana si unele reclame sunt groaznice si o pot marca pe mult timp. Cat despre desenle animate care se transmit ...fara suparare, dar mai bine ma lipsesc !Am butonat si eu intr-o zi telecomanda pe toate posturile de desene animate si m-am ingrozit: batai, violenta, monstri, numai tampenii...Unde sunt Tom si Jerry, Mickey Mouse, Donald, toate desenele lui Walt Disney ???Asa ca prefer sa-i iau casete video si audio, decat s-o las la TV .Oricum, pana creste bebele meu...
O chestie faina: la meciul nostru cu Danemarca, la sfarsitul ultimei reprize, a inceput fata mea sa urle de n-ai vazut din alea...Vorba lui taica-su: pana si copiii mici s-au prins ca arbitrul e magar !!!
tinatache spune:
Pt cine prinde acest canal, va recomand KIKA, este canalul pt copii de aici din Germania. Desenele animate nu sunt asa de violente ca prin alte parti, la 9 dim. ora noastra, 10 ora Ro sunt tele-tubbies dupa care Andra e innebunita si cum spun "lala" cum se aseaza pe pat gata de vizionare. Nu e cu desene animate, e o emisiune... educativa cumva, cu povestioare reale, cu personaje principale copii. Cat despre faptul ca e in germana... nici Andra nu stie (cred!) prea multa germana... si ce daca? Vede un catel si il striga "ham", vede bebele de la sfarsit si mai ales "lala"!!!
Si mai sunt si alte emisiuni alese cu grija (or fi si cu monstri, da' eu n-am dat peste ele... deocamdata).
Cristina, mamica cu burtica
Danza spune:
quote:
Originally posted by tinatache
Pt cine prinde acest canal, va recomand KIKA, este canalul pt copii de aici din Germania. Desenele animate nu sunt asa de violente ca prin alte parti, la 9 dim. ora noastra, 10 ora Ro sunt tele-tubbies dupa care Andra e innebunita si cum spun "lala" cum se aseaza pe pat gata de vizionare. Nu e cu desene animate, e o emisiune... educativa cumva, cu povestioare reale, cu personaje principale copii. Cat despre faptul ca e in germana... nici Andra nu stie (cred!) prea multa germana... si ce daca? Vede un catel si il striga "ham", vede bebele de la sfarsit si mai ales "lala"!!!
Si mai sunt si alte emisiuni alese cu grija (or fi si cu monstri, da' eu n-am dat peste ele... deocamdata).
Cristina, mamica cu burtica
hi-hi, si noi ne uitam la tele-tubbies, dar i-am tradus si le spunem grasanii, asa ca puiul meu tot cere "acuma gatianii!", mai ales cand suntem la bunica, pt ca acasa nu avem acest program. Le stie la toti numele: Lala, Pod (pt Po), Dipsy, si Tinky-tinky pt Tinky-Winky, pe cel mov si galben chiar ii avem acasa, cu care se joaca bine, le da papi, ii culca in patut:))
Ne mai place sa ne uitam la Tom Jerry, dar nu-l las mult.
Cu drag,
Dana, mamica lui Danutz - 2 ani pe 20 septembrie
Album:http://www.yamafoto.com/?ref=6599
oanamarchezi spune:
Nu cred ca un bb este la fel de fascinat cand sta cu mine in bucatarie de ceea ce fac eu atata timp cand isi aude melodiile lui preferate fuge cu premergatorul si se opreste drept in fata TV si nu poti sa-l urnesti de acolo decat daca vrei sa te stie tot blocul...si sa manance ar vrea sa o faca tot acolo daca s-ar putea....
Asa ca nu cred ca uitatul la televizor mai ales la programele de muzica sunt asa periculoase pentru bb...Si oricum Cristi este un mare fan TV....de fapt Atomic Tv./.
OANA si CRISTI
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=oanamarchezi