Diabet zaharat la copii (5)
Raspunsuri - Pagina 16
Adrianaa spune:
Nu stiu sa calculez compotul, asa ca n-am facut. De cumparat, nu cumpar, ca nu-mi place acela. M-am linistit cu ideea ca mai bine ii dau fructe crude, fara sa le fierb si sa pierd vitamine pe drum.
http://diabet-zaharat.blogspot.com/
Teo_H spune:
Buna!
Nu imi place la AccuChek faptul ca foloseste o cantitate prea mare de sange, 1.5µL (sau chiar 2 µL in anumite specificatii) fata de alte glucometre care au nevoie de mult mult mai putin (Arkray 0.3µl, Free Style Lite - 0.3µL, Optium Xceed 0.6 µL).
Si nu imi place modalitatea de absorbtie a sangelui pe test. Iti trebuie o dexteritate mare cand pui testul pe picatura, ca sa nu obtii erori. Eu m-am obisnuit repede si nu mai gresesc insa mama si sotul meu primesc frecvent erori (in jur de 5-6 pe saptamana) - > si asta ma irita si pentru ca il stresam pe Tudor si pentru ca irosim testele, foarte scumpe de altfel (oricum nu ajung cele de pe reteta si mai luam cam 4-5 cutii la trei luni).
Intr-un cuvant Accu Chek nu mi se pare prea “client friendly” ca sa zic asa.
La Arkray imi place ca foloseste o cantitate infima de sange (0.3µl) si sangele se absoarbe foarte bine pe test strip. Mama a reusit performanta sa nu aibe nici un rateu . (stiu ca nu asta este cel mai important ci faptul ca valorile masurate sa fie cat mai aproape de realitate).
Dupa ce mi-a spus Mirela ce hemoglobine a obtinut cu Arkray vs. Accu Chek si asa cum spunea si Adriana, clar ca am dreptate cu teoria.
Folositi cumva AccuChek GO sau alt Accu Chek, gen Active, Contour etc?
Am cautat pe alte forumuri pareri despre glucometre de la diferiti utilizatori. Sunt si din cei care aveau trei glucometre si au facut testul comparatia glicemiei din vena. Se pare ca cel cu rezultate foarte aproape de realitate a fost Optium xceed, dar who knows?
Probabil ca in final o sa trec din nou la AccuChek (cu toate ca este cam sângeros), insa trebuie sa mai asteptam 3 luni pt ca abia am luat reteta cu testele (si le-am luat pentru Arkray).
Va mai tin la curent cu ce am facut – oricum imi este foarte clar ca nu voi sta linistita pana nu aplic metoda comparativa cu glicemia din vena (chiar cu pretul ca o sa-l supun pe bietul Tudor la o noua recoltare de sange ).
Mirela, noi nu facem compot (si nici nu consumam din comert – decat rar din cel de ananas, light, fara zahar) asa ca nu am idee cum s-ar putea calcula – poate o intrebi pe dna doctor cand mergeti la analize si ne spui si noua.
Va pup si va urez o seara buna!
(diseara plec la tara la copii )
Exact acum m-a sunat prietena mea si mi-a spus ca mi-a facut rost un aparat Optium Xceed. Deocamdata o sa iau o cutie de teste sa vad cum este si cu acesta. Daca este ok probabil ca pe reteta urmatoare o sa iau teste pentru asta (in functie si de rezultatele ce o sa le avem prin metoda comparativa)
pupici
Adrianaa spune:
spuneam intr-un post anterior ca vin cu ceva info despre fructoza, ca ar fi ea buna, dar totusi, cat de buna?
e bine sa stim ca fructoza este singura glucida care se metabolizeaza pasiv (nu are nevoie de insulina) si pana nu demult era considerata cea mai asimilabila si mai sanatoasa glucida. Ea initiaza arderea grasimilor, dar in acelasi timp stimuleaza asimilarea si sinteza unor lipide, dintre care cele mai temute- trigliceridele. Fructoza naturala din fructe prezinta efecte hipertriglicerilemiante nesemnificative, însa fructoza din solutii (sucuri industriale, produse lactate indulcite, inghetata, etc.), precum si cea din miere poate fi daunatoare acolo unde se semnaleaza tendinte crescatoare ale nivelului trigliceridelor si chiar a colesterolului.
Se spune ca fructoza e indicata si pt. GI scazut, dar se pare ca administrata singura (in sucuri, spre ex.), ridica nivelul glicemiei ca si cel obtinut cu glucoza. Consumul mare de fructoza se pare a cauza la rezistenta la insulina, obezitate, cresterea colesterolului LDL si trigliceridelor, iar acestea conduc la sindromul metabolic.
Studiile arata ca fructoza consumata inainte de masa poate reduce chiar raspunsul glicemic al mesei. Spre deosebire de glucoza, fructoza este aproape în întregime metabolizata in ficat. Un alt studiu recent al Jurnalului Medical Britanic a sugerat o legatura a consumului ridicat de fructoza si guta. Cazurile de guta au crescut în ultimii ani, considerata boala victoriana, si se suspecteaza ca fructoza ce se gaseste in bauturile racoritoare (de exemplu, bauturi carbogazoase) si alte bauturi indulcite este motivul pentru aceasta.
Un alt studiu a constatat ca fructoza glicozileaza hemoglobina de 7 ori mai repede decat glucoza.De asemenea, fructoza poate glica cu proteinele (reactie Maillard). Imbatranirea accelerata si complicatiile diabetului zaharat sunt rezultatul acestei glicozilari. Glicarea fructozei produce mai multe molecule oxidante (radicali liberi) decat glucoza.
Persoanele cu diabet zaharat au tendinta de a metaboliza fructoza în mod semnificativ mai lent, astfel creste rata complicatiilor in aceasta afectiune.
Consumul de fructoza a crescut un pic mai rapid decat consumul total de zahar in ultimii 25 de ani.
In concluzie, fructoza are un rol f. important in rezultatul hemoglobinei glicozilate. Ea induce structural si functional modificari ale hemoglobinei si este implicata in stresul oxidativ in diabetul zaharat.
http://www.absoluteastronomy.com/topics/Fructose
http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pubmed&pubmedid=18769702
----------------------
http://diabet-zaharat.blogspot.com/
mirela.d spune:
Buna seara!
Adriana, m-ai cam speriat cu fructoza asta. Nu folosesc multa. Chiar putina. Maxim 40 de grame pe saptamana (cel mai mult folosit) dar totusi... Sa inteleg ca glucoza este mai buna? Ca nu prea sunt de acord cu indulcitorii artificiali si nici nu vreau sa ii gatesc cu zahar. Cum ziceam, nu ii dau dulciuri foarte multe. In general,fructele sunt baza, dar totusi....
Teo, noi folosim Accu Check Go.
V-am pupat si va doresc o seara placuta!
Adrianaa spune:
Mirela, nu stiu daca este mult sau putin cat ii dai fructoza, dar e bine sa tinem cont sa diminuam cat mai mult cantitatea. In plus, trebuie sa tinem cont ca si alte alimente contin fructoza, in special mierea. Obisnuiam la ca hipoglicemii sa-i dau miere lui Alex, in loc de zahar sau fruct. Iata ca este f. bogata in fructoza.
As spune ca este important sa nu facem prajiturele sau checuri, placinte cu aceasta fructoza (pe care chiar o cautam inainte), pt. ca acea combinatie de fructoza , proteine din oua, faina si temperatura mare pt. preparare, aduc in plus factori importanti pt. reactia Maillard si tot ce am spus in postul anterior.
Am sa evit de acum si sucurile din fructe naturale (nectare)sau orice fel de sucuri.
http://hubpages.com/hub/High-Fructose-Foods
P.S. ii mai dadeam si niste batoane din cereale cu fructoza, unguresti sau nemtesti. Ma bucuram ca sunt tare sanatoase... :)
nu vreau sa va panichez, dar e bine sa stim!
http://www.safbaby.com/foods-targeted-for-our-kids-contain-high-fructose-corn-syrup-and-mercury
http://www.youtube.com/watch?v=BmJ4UAD485Y
alimente bogate în HFC
bauturi racoritoare
Sucuri din fructe si bauturi din fructe, care nu sunt 100 suc de fructe
Siropuri pt. prajituri
Iaurt cu aroma de fructe
Iaurt congelat
Ketchup si sosuri pentru barbecue
Sosuri pt. paste fainoase
Supe Conserve
fructe conservate (daca nu sunt în suc propriu)
Cereale pentru micul dejun foarte indulcite
http://www.diabeteshealth.com/read/2008/08/20/4274/the-dangers-of-high-fructose-corn-syrup/
http://diabet-zaharat.blogspot.com/
mirela.d spune:
Adriana, mmultumesc de informatii. Ca de obicei, esti foarte documentata.
Eu lui Iusti nu i-am dat niciodata miere. Era mic cand s-a imbolnavit si mierea este foarte alergena drept pentru care nu ii dadeam. Plus ca mie nu mi-a placut nicodata mierea si am obsevat ca am tendinta sa folosesc alimente care sunt pe gustul meu.
Glicemii bune va doresc!
Adrianaa spune:
http://www.chlorella-bio.com/menu/produkt/Trehaloza.php
Trehaloza este o sursa de glucoza, care poate fi inlocuita cu zaharul sau alti indulcitori. Sa intrebam si medicii daca ne recomanda.
http://diabet-zaharat.blogspot.com/
Anina_n spune:
Salutari din vacanta, dragi mamici !
Daca ar fi mai lunga...ca nu ne ajunge timpul sa facem tot ce am vrea.
Va invit la poze !
Ieri i s-a facut Cristinei Hb1Ac si avem un rezultat pe masura eforturilor depuse in ultimele 3 luni si jumatate. In mai, la Buzias rezultatul a fost de 9. Iar acum, avem 6,9 !
Ce inseamna sa fie copilul in vacanta si sa-l ai tot timpul sub ochi !
De luni, revin la serviciu si din nou la povesti cu voi, dragi mamici !
O zi faina, in continuare si un weekend excelent cu glicemii dintre cele mai bune la dulcinei !
Nina, mami de www.babiesonline.com/babies/n/ninacristina" target="_blank"> Nina-Cristina (10.01.2002)
Copilasi din 2002
Minunatele Scorpiute
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Fie-ti ingerii aproape, Emma, licurici scump !
lauradoom spune:
Salutare dragi mamici! Ma incanta enorm inforamtiile pe care le-am citit...sunteti cele mai bune specialiste
Imi pare bine de cunostinta Teo...eu sunt Laura, baietelul meu se numeste Eduard si are 2 ani si 8 luni, diagnosticat la 1 an si 11 luni du DZ1.
Ma incanta toate informatiile despte nutritie, ma chinui sa invat si eu cat mai multe dar cu cine sa le pun in practica??? Edutu a fost si este dificil in continuare in legatura cu mancarea...daca nu ar exista iaurtul si painea cred ca ar muri. Fetele care au fost la Buzias( Nina, Ana, Livia) stiu ffff bine despre ce vorbesc.
Cand vad ce mananca copii vostri, imi vine sa imi iau campii si sa fug in lume..noi nu o sa avem niciodata o hemoglobina corespunzatoare.
Daca nu ar fi Adrianaa sa ma mai incurajeze....si sa ma mai sfatuiasca, cred ca as innebuni.
Felicitari pentru hemoglobina, Nina si Teo.
Dupa 1 septembrie trebuie sa mergem la controul periodic...mi-e groaza de cat o sa iasa hemoglobina..este prima pe schema de la Buzias.
Livia ce mai faci?Nu te-am mai vazut nici pe messanger...Sunteti bine?
Cristina te saluta Edi...ti-a vazut pozele intr-o seara..era super incantat...zicea la toti din casa ca se uita la Chistina.
Va urez glicemii cat mai bune!!!!
Adrianaa spune:
Anina si Teo, multumim pt. poze. Anina, si noi ne-am mai indeletnicit vara asta, din cand in cand, cu pescuitul. Eu sunt doar cu galeria de pe mal si cu pregatirile, in rest ma bucur de soare, apa si aer. :) si ma gandesc cui sa dam putina captura cand ajungem acasa, ca nu suntem consumatori. Acolo, la voi, e tare fain si simt aerul tare...
Teo, ce noutati ai cu Optium Xceed?
si citeva info despre vitamine si diabetul zaharat>
http://www.drdv.de/pageID_8084321.html
P.S. Sabine Tiepolt, nutritionist si Dr. Med Monika Toeller, Institutul de cercetare a diabetului Düsseldorf ne spun ca persoanele cu diabet trebuie sa consume multe legume. Un studiu a aratat ca in urma consumului ridicat de legume, nivelul hemoglobinei glicozilate (HbA1c) scade pe termen lung in timp ce, chiar unele alimente cu indice glicemic scazut pot determina cresterea valorii HbA1c.
http://diabet-zaharat.blogspot.com/