Dialog cu medici: despre vitaminele pentru copii
Raspunsuri - Pagina 8
EvaF spune:
Multumim frumos doamna doctor Herdea pentru sfaturile dv f utile.
Am si eu nevoie de un sfat. Acum ca Vigantol a fost retras de Merk, ce dam copiilor pana la 1 an? Am inteles ca e buna Vit D3 de la Biofarm. Ce parere aveti?
Multumesc anticipat.
************************************************************************************
Eva, mami de Luca Noah (08.09.2008)
Welcome, my son!!!
RAMONELLA spune:
Eu in locul Vigantolului am inceput sa-i dau ulei de peste Lisi,cate 5 ml pe zi.Am inteles ca si Vigantolul poate fi o cauza a lipsei de pofta de mancare.
Ramonel,mami de Bea(08.11.2007)
Adriana mica spune:
Multumim pt aceasta oportunitate.
Baietelul nostru are la 2ani si 7luni, in jur de 14kg si 95cm. Nu am avut niciodata probleme de alimentatie, consider ca mananca destul de diversificat. Si are energie cat doi!
Nu a fost deloc alaptat. De la varsta de un an am inlocuit laptele praf cu cel de vaca (pasteurizat) in care adaugam cereale pentru bebelusi (de la Milupa, de exemplu).
Anul trecut am facut un set de analize de bilant; la acel moment, s-a depistat doar o lipsa de Fe, pt care am facut o cura recomandata de medicul pediatru. In rest, toate analizele au iesit ok.
Inca de acum un an, medicul pediatru nu ne-a mai recomndat Vigantol. Si nici vreun supliment de vitamine.
Am vazut ca recomandati profilactic vitamine, in anumite perioade din an, si incep sa ma intreb daca in cazul nostru a fost o "scapare" din partea medicului pediatru, sau conform celor descrise de mine, nu este cazul sa ii administram suplimentar vitamine.
Adriana, mami de Tudor alias 'Dudu'(26sept2006)
Uite ce mare am crescut...
www.totsites.com/tot/tudorandrei" target="_blank">Povestea merge mai departe...
Flori1978 spune:
Buna ziua!
Am si eu o rugaminte la domnii doctori - stiu ca intrebarea mea nu are legatura cu tema.
Baiatului meu de 3 ani si 10 luni i sa inrosit pielea in zona genunchiului dar pe partea dorsala (acolo unde se pliaza piciorul), i-am dat cu rivanol si crema Baby(preparat farmaceutic) iar pielea a devenit aspra de cateva zile si tot nu i sa vindecat.
Ce anume poate fi?
La fel s-a inrosit putin si la maini la cot.
Cu ce pot sa il mai dau acolo?
geniest spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Dr.VHerdea
Sespune ca mai bine mai tarziu dacat niciodata , asa si eu cu raspunsurile , dupa 100 de zile,dar... Lambliaza sau giardioza este un calvar si pt parinti si pt medici pt ca se trateza relativ usor dar reinfectia este aproape o regula. Copilul mic ,are o placere am putea spune teribila sa manance orice pantof, jucarie de pe jos, si de ce sa nu spunem si adultii nostri sunt needucati, pt ca sunt sigura ca ati vazut si dvs. ca orice adult "respectabil" care vede un Bebe, se simte dator fie sa ii pupe mana"vai dragalasul..." sau fie macar sa puna mana murdara pe copil,venind fie de la tramvai , metrou sau mai stiu din care lift si fireste fara a se spala pe mana! Nu mai spun ce tragedie iese daca ai cumva curajul sa ii atragi si atentia, ca nu este permis sa faca asa... 1.Nu ati precizat ce anume tratament ati urmat,presupun deci ca "prin tratament clasic " se intelege trat. cu Zentel 5 zile - 1 flacon seara la culcare cu repetarea trat. la 2 saptamani(in mod corect toti adultii si copii din casa vor face trat in acelasi timp) 2.O alta schema de trat ar fi Furazolidon in doza de 6-8mg/kg corp/zi adm in trei sau patru doze timp de 7 zile 3. Metronidazolul sub forma de Flagyl suspensie in doza de 15-30 mg/kg/zi in functie de greutatea copilului, varsta sa, 7 zile 4. Tiberal , in doze adaptate 5. Nu administrati Fasigyn-este interzis de Food and Drug Administration din SUA, dar din pacate se mai utilizeaza la noi... 6.Cura regretatului prof Popa - 3 saptamani seara aprox 50-60 de seminte de dovleac neprajite si nesarate se mananca si se beau 200 ml de ceai de cimbrisor indulcit doar cu miere 7 Giardinocid- 3x10pic 21 zilesau Helmifores in ac doze Tratamentele sunt multiple , dar regula DE AUR ESTE sa tratezi doar copii simptomatici, pt ca in Romania sunt infestati peste 80% dintre copii si probabil si f . f multi adulti Nu confera imun itate nici un tratament,si nu uitati tratati si adultii din casa(bunica , bona,etc) Manutele curate, tacamuri pesonale, paharul peronal sau sticle de apa plata peronala la gradinita... Adminstrati hrana vie copiilor dvs, - legume, fructe, suc de fructe, peste alb , slab si suplimentai cu vitamine acolo unde se constata anemierea organismului(Pikovit contine multa vitamina C si B)si ca o ultima regula aveti grija de imunitatea copilului dvs, pt ca parazitozele vin si pe fondul scaderii rezistentei imune a dvs si a copiilor dvs. |
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul atat de amanuntit. Din pacate a luat cam tot ce enumerati dvs. mai sus, cu exceptia Fasygin-ului-din asta am luat noi, parintii)....a luat si Helmifluores, Giardinofug...partea proasta e ca el chiar este simptomatic (nu absoarbe bine alimentele, este f slab pt varsta de 5 ani si 10 luni, eliminand cu analize alte posibile cauze ale absorbtiei deficitare), insa nu-l pot tine numai cu Zentel si Tiberal...am renuntat la chimicale de vreo 2 ani...
De 2 luni de zile ii dau in fiecare zi 1 lingura de Propolis in apa (este un produs care se cheama "Propolis - solutie fara alcool"), am observat ca il ajuta in ceea ce priveste pofta de mancare....insa cu absorbtia tot prost sta....
Multumesc inca o data pt. raspuns !
www.andreialmeu.piczo.com
Dr.VHerdea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui housepocket480 DrCMandric In primul rand va multumesc mult pentru raspunsuri... Referitor la intrebarea daca manaca diversificat, raspunsul este da si nu.. adica diversificarea s-a facut la momentul respectiv bine, dar am ramas tot acolo... O sa va explic mai pe larg meniul lui la varsta de 1 an si 10 luni.. 1. dimineata la 5-6 ma trezesc si ii fac un biberon de 180 ml lapte. Il bea in somn pentru ca daca se trezeste nu il mai bea de loc si sarim peste. Si asa in somn imi ia ca m o ora sa il dau (uneori il vrea pe tot dintr-o data, uneorio nu bea decat 100 ml si il las sa adoarma bine sa il dau iar) (gresit sau nu, eu acaum asa fac, dar am avut si experienta sa se trezeasca sa imi spun categoric "NU" si pa masa de lapte dimineata) 2. La ora 10-11 mananca pasat 1 mar, o para si o banana cu o lingurita de cereale. Le mamanca relativ bine, uneori in 20 minute, altoribagam o ora la masa ca trebuie sa-i facem si jucarele si ne mai urcam si pe geam si mai vedem o pisica si un catel etc. Am incercat mar, para sa-i dau bucati mici si a spus "Nu" categoric ba mai si fuge mancand pamantul...Mai rar mai musca din banana, dar mai mult de jumatate din banna nu vrea.. 3. Ora 14 (dupa plimbarea in parc) un biberon de lapte Milumil Junior de 210 ml pe care ii bea repede si bine. Stiu ca o sa-mi spuneti ce cauta masa de lapte la pranz, dar daca vin la ora 13, 13 si jumatate din parc, nu mai are el rabdare de o ora de masa la supa, mai ales ca acolo merge tare greu.. 4. Ora 18 (dupa ce s-a trezit) mananca piure de legume cu cane sau ou (adica tot felul de legume: 1/2 dovlecel, 1/2 ardei, 1 ceapa mica, conopida, spanac, brocoli, morcov, pastarnac, telina, etc. fierte cu o lingurita ulei si un varf de cutit sare) si carne de pui, peste sau vita (alternativ) fierte separat si adaugate la legume ulterior inainte de pasare. Se trece totul la blender (o data pe saptamana pun ou rasfiert)darv in ziua respectiva nu mai pun carne. Si mananca cu cantari (sambata mi-a luat o ora si jumatate sa manace 100 ml de astfel de piure. Nu vrea piure de cartofi (vomita efectiv) iar pilaful de orez il mamamca, tot greu, dar pasat. Daca mananca un borcan de 180 ml de piure nu-i mai dau nimic pana seara, daca nu reusim, ii mai dau un iaurt simplu fara fructe pe care il mananca cu mana lui (daca mai e si danonino - nu-i dau deloc, fff rar se intampla, tipa sa il dau). Si mai mananca cu mare pofta (iti cere din frigider) cascaval. 5. Seara la 22 un biberon cu lapte 240 ml, mancat cu jucarii. Meniul lui este stas, nu suporta schimbari de la program. este un copil conservator in multe feluri, dar la mancare bate recordul. Cu toatte astea arata fff bine, are 12 kg si e inalt si e totul ok. De aceea doctora lui de familie a spus sa-l las asa cum vrea el ca atata timp cat lui ii merge bine ea e multumita. Eu insa nu, pentru ca stiu ca meniul lui nu e tocmai in regula si cu cat persist in greseala cu atat e mai greu sa-l schimb. Copilul meu va face 2 ani i mananca ca la 6-7 luni. Insa este un copil care te stoarce (la mancare vorbind) de toti nervii. Nu va puteti imagina ce ne trece prin cap sa-i facem jucarii ca sa manance. Nu este nici de lasat nemancvat pentru ca am mai facut prostia asdta (la recomandarea unui medic) si la 3 zile eram cu el deshidratat in spital ca nu a vrut sa manance. Apa sau ceai (baby drink) bea numai dupa ce mananca si si atunci daca era ceva mai "pikant" sa spun, sau daca alearga prin parc, altfel, ceaiul este adiacent. Nu mananca pufuleti (chiar sa-l si rog) si nici dulciuri. Fff rar ii dau sticksuri care ii plac. scuze ca m-am intins dar vreau din tot sufletul un raspuns profesionist intrucat sunt unii medici care ne-au trimis la psiholog cu el ca cica are inhibitie fata de mancare. Va reamintesc ca a fost diagnosticat cu anorexie comportamentala. Va multumesc mult Mama lui Matei Alexandru |
Puiul dvs. nu pare a fi un tip care sa nu fie hranit,problema lui nu cred ca este faptul ca nu mananca ci cat si cum mananca?
Ar putea fi incercata diversificarea mai rapida a alimentatiei, de exemplu sa primeasca in loc de formula ,un preparat de lapte integral cu putin Brumi sau NesQuick(f. putin).De incercat ou fiert moale la canita,cu un strop de sare si cu paine. Atunci cand ii introduceti un aliment nou, atentie nu ii dati mult deodata,introduceti progresiv.Dati-i supa acrita cu bors sau lamiie.Nu il fortati pt ca abia daca e fortat rectioneaza mai prost.La aceasta varsta pot avea 4-6 mese.Ajutati copilul sa se alimenteze singur.Incurajati-l
O alta varianta, mai putin agreata este aceea de a aduce pe cineva cu el la masa.Il va stimula si il va copia ,mai mult decat credeti.
Din pacate un sfat perfect nu exista. Ca ar fi de facut?-faceti-i repetati analize pt o eventuala cauza parazitara, hemograma , sideremia, markeri de infectie, urocultura, examenul din scaun repetat
Dr.VHerdea spune:
citat din mesajul lui NanaMotoc Din ce a scris Housepocket il identific si eu pe Andrei al meu foarte bine! Am incercat n variante si toate fara succes. Astept si eu cu foarte mare interes raspunsul dumneavoastra la ce s-a scris mai sus. Poate ne foloseste si noua! P.S. Andrei nu maninca absolut deloc fructe, nimic dulce si nu vrea sa rontzaie nimic singur singurel. Orice-i bag in gurita si il indemn sa guste, esueaza si el incepe sa planga. Ce sa mai zic de datul in manutza si sa pape singurel. No chance! Nana, Andrei Stefan ( 26.09.2007) Povestea nasterii fluturasului! Fluturas iubit, sa nu uiti niciodata, ca mami este intotdeauna cu un pas in urma ta. Trebuie doar sa intorci privirea si sa intinzi manutza si mami te va ajuta in orice clipa! Stelele care cad, nu pier! Stelele care cad, se duc pe un alt cer!Ramas bun, steluta iubita si scumpa, Emma! www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Povestea unui licurici scump! |
Asa cum am mai spus, model ideal exista doar in carti, in realitate putem doar sa ii incurajam pe micutii nostri, sa ne bucuram pt ca ne dau ocazia sa ii crestem, sa le fim de folos si sa fim acolo langa ei tot timpul cat sunt mici, pt ca apoi cresc ...si cresc ...si se vor independenti.Din punct de vedere practic, masa micutilor ar trebui sa nu dureze mai mult de 30 de min.;sa nu fortati copilul sa accepte ceea ce nu iiplace , va refuza toata viata respectivul aliment.Stiu ca este disperant sa vezi ca nu a mancat, dar mai rau este sa devina masa un moment de nebunie. Copii diagnosticati cu tulburari comportamentale,tratati ,rastratati de pediatru, de nutritionist,de parazitologi, neuropsihiatri si de fapt doar copii stresati,costransi de noi sa faca ceea ce noi consideram ca este mai bine pt ei. Lasati-i mai liberi, supraveghind parametri lor de dezvoltare-greutate,inaltime,perimetru cranian, fontanela la cei sub 1an si 8 luni, dar mai mult decat orice masuratoare urmariti evolutia lor neuro-psihomotorie-este cel mai sigur indicator al unei bune dezvoltari a copilului nostru.Nu orice copil mai dolofan este si un copil sanatos si nu uitati cu cat va veti enerva mai tare in fata copilului dvs . veti pierde mai mult teren!Fiti blande ,dar ferme! succes!
Dr.VHerdea spune:
citat din mesajul lui housepocket480 NanaMotoc Dupa ce ai scris acest mesaj, imi pare si bine si rau... Imi pare bine pentru ca eu pe tine te "urmaresc" ca sa spun asa de cand vroiai sa ramai insarcinata si scriai la anumite capitole din "Asteptand un ingeras in viata noastra" si ma bucur sa te revad. Mai imi pare bine ca nu sunt singura in situatia asta, desi as vrea sa sti ca situatia noastra s-a ameliorat un pic decand a venit soacra sa aiba grija de el (are mai multa rabdare, nu e stresata ca mine, are experienta) si nu se mai creaza acel cerc vicios mama crizata si nervoasa si copil fortat sa manance. Deci solutia ar fi sa vina o a treia persoana si sa va ajute. Imi pare si rau pentru ca suntem in aceasta situatie, nimanui nu-i pare bine ca se chinuie cu mancarea copilului si cred ca cea mai mare nefericire a unei mame este sa nu-si poata alimenta copilul. Si as vrea sa mai adaug ceva... Bineinteles ca sfaturile doctorilor ne sunt de mare ajutor, dar am ajuns sa spun ca teoria e una si practica e alta. Asata pana cand am cunoscut o doctora care este fix in situatia mea si, desi e pediatra, tine copilul la reclame sa-i poata da sa manance...ce sa faci, te pliezi dupa copil Pupici Mama lui Matei Alexandru |
Dr.VHerdea spune:
citat din mesajul lui RAMONELLA Hop si noi! 1 an si 6 luni aproape si 8,6 kg.De mica nu a mancat nici laptele praf,dupa 2 luni se plictisea de acelasi gust,am schimbat 5 felusri de lapte...Pana la urma am ramas la Humana. Alaptata a fost numai o luna,pentru ca nu am avut,si cum a simtit ca curge mai bine din biberon nu a mai vrut sa suga de la mine. S-a nascut cu 2700,la termen.In primele 2 luni,a pus cate 700 de grame.Dupa vaccinul de 2 luni,a inceput sa nu mai pape bine.A pus doar 400 de grame,pana la 8 luni.De la 8 luni,pana la 1 an si 2 luni,a pus doar 1 kilogram.In 6 luni.La 1 an avea 7 kilograme. Am fost pe la o gramada de doctori de tot felul,i-am facut o gramada de analize si spre surprinderea tuturor au iesit foarte bine.Unele chiar aproape de maxim,ma refer la calciu,magneziu,fier...Toti au spus ca manaca cat sa supravietuiasca,nu cat sa creasca.Vitaminele si le-a luat din laptele praf,ca de altundeva nu avea de unde. Diversificarea am inceput-o la 5 luni,dar niciodata nu s-a omorat dupa mancare.Ma chinui cu ea o ora sa manance ceva.Umblu cu farfuria dupa ea,si ii tot bag in gura.Normal ca am incercat diverse metode,dar nu am reusit cu nimic. In scaun i s-au gasitamidon nedigerat si fibre vegetale nedigerate.A facut tratament cu Kreon si cu Sanzyme,dar nu s-au prea vazut imbunatatiri...Am trecut chiar si pe lapte fara latoza,Alfare,chiar daca n-a iesit in sange intoleranta,dar a zis pediatra ca si maldigestia ar putea fi o cauza de intoleranta.Si de cand bea acest lapte,arata mai bine scaunul. Lapte bea cam in jur de 500 ml pe zi,cu cereale. Mai ia si Peritol,am observat ca mananca putin mai bine de la el,dar dupa cateva zile trece efectul.Fac pauza o saptamana si apoi ii mai dau. Acum am inceput sa-i dau Vitam,cate 5 ml de 3 ori pe zi.Oare o ok,nu e prea mult???Avand in vedere ca ea sta ok cu vitaminele.Dar poate totusi ii face pofta de mancare.A mai luat mai demult,dar nu a avut nici un efect. Pediatra ne-a mai dat sa luam Polycal,este o pudra pe baza de carbohidrati(maltodextrina),care se foloseste in boli de malnutritie. In rest fetita e foarte vesela,activa,nu da semne ca ar fi bolnava.Vreau sa va spun ca la fel am fost si eu si sotul cand am fost mici,nu mancam mai nimic,si eram slabi.I-am inebunit pe parinti.Ar putea fi o legatura??? In mod aproape cert puiul dvs nu are chiar o situatie atat de grava precum o malnutritie severa. Faptul ca a fost investigata este OK.Nu intrati in panica daca este bine dezvoltata neuromotor,poate creste cu un alt ritm decat ceilalti copii,important este sa fie o crestere constanta iar evolutia sa psihica sa fie f. buna. Trebuie sa tineti cont si de parametrii dvs la varsta de copil si de adult.Copii au o genetica proprie, dar amprenta este a familiei. Atunci cand i se alcatuieste regimul alimentar, sa tineti cont de aspectul scaunului,este singura recomandare sigura pe care v-o pot face ,in rest vitaminizati-l corespunzator cu anotimpul si parametrii lui biologici(analizele periodice pe care sigur le faceti in functie de recomandarea pediatrului dvs). |
Dr.VHerdea spune:
citat din mesajul lui NanaMotoc Hai ca am intrat la subiect ptr ca am vazut ca a scris Ramonella si stiam si situatia ei. Housepocket, a fost la noi mama soacra si a stat 3 luni iar acum e mama. A 3-a persoana nu a avut nici un efect la noi si am testat de mai multe ori. Nu vrea si basta. Nu maninca decat ce stie/ cunoaste. Incercam zilnic combinatii fel si chip, aveam mereu pregatite la pranz cate 3 feluri de mancare si bineinteles felul favorit pe care stiam sigur ca o sa il vrea. Cand s-a rupt vraja cu spanacul si combinatia de rigoare, pe care l-a papat vreo 3 luni, 2 saptamani la pranz i-am dat tot lapte ptr ca altceva nu vroia. A fost un chin. Acum, de aproape 3 sapt am inceput sa-i dau ulei de peste si ca o fi coincidenta sau nu, de joia trecuta, Andrei a inceput sa pape la pranz 1-2 polonice de supa + spanac( acum alta combinatie) care daca nu are carnita de pui, nu il papa. Supa o papa in scaunelul de masa, timp in care ii dau sa se joace cu masinute, cam 5 la numar, pe care evident le scot pe rand ca sa pot sa-l tin la masa si sa am timp sa-i dau supa, dupa care ne mutam in fotoliu la tv, mami pune baby Einstein, si continuam cu spanacul. Toata treaba dureaza undeva intre 30-40 minute. Eu nu sunt deacord cu tv, insa asta a fost varianta ultima la care am apelat, disperata fiind. Dupa ce maninca, tv-ul este inchis si Andrei la joaca. Nu este o metoda pe termen lung, dar daca asa il pot face sa pape ceva, asta e. In rest nu fructe, nu altfel de carne, nu sucuri, nimic altceva. Nici la noi nu s-a aplicat absolut nimic din carti, dar nimic. De cand am inceput diversificarea si ne-am lovit de problema asta sunt prezenta pe forum in speranta ca gasesc ceva concret, un caz similar, si efectiv sfatul unei mamici care a trecut prin ceva asemanator, si acum te-am gasit pe tine. In concluzie, ca m-am intins ca o placinta. astept in continuare parerea avizata a medicilor de aici, care au avut bunavointa si si-au sacrificat din timpul lor sa ne raspunda si noua.Am urmerit mesajele dvs. si cred ca in primul rand nu ar trebui sa va mai culpabilizati pe dvs. insiva pt ca puiutii dvs. nu mananca glorios-asa sunt 90% dintre copii, ceilalti 10% sunt fie geniali fie exceptii care confirma regula . Este clar ca faceti eforturi pt a va creste copilasii cum stiti mai bine-fiti mai sigure pe dvs. ati vazut singure ca si alte mamici au intampinat dificultati cu copii.Nu va lasati prada nervilor, depresiei induse de masa copilului sau de telefoanele date de "prieteni" care se lauda de obicei cu kilogramele pe care le au copii lor cu cat sunt de avansati copii lor fata de ai dvs.Reziliati astfel de prietenii si vorbiti mai mult cu cei onesti din jurul dvs. si care sunt dipusi sa va incurajeze si nu sa va dea un vot de blam daca piticutul dvs. nu a luat "2 kg in ultima saptamana". Diversificarea alimentara presupune rabdare,pasi mici, un singur aliment nou pe zi, cel putin 3-4 zile crescandu-l progresiv, pt a evita alergiile posibile la acel aliment.Si desi nu este f corect ,cu totii am hranit macar o data in viata copilul la tv.Nu e OK, dar este real.Nu dati lichide dulci inainte de masa!Incercati sa mancati si dvs cu copilul la masa, faceti un mic concurs rasplatit cu premii in pupicuri.Succes! Nana, Andrei Stefan ( 26.09.2007) Povestea nasterii fluturasului! Fluturas iubit, sa nu uiti niciodata, ca mami este intotdeauna cu un pas in urma ta. Trebuie doar sa intorci privirea si sa intinzi manutza si mami te va ajuta in orice clipa! Stelele care cad, nu pier! Stelele care cad, se duc pe un alt cer!Ramas bun, steluta iubita si scumpa, Emma! www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Povestea unui licurici scump! |