Dialog cu medici: despre vitaminele pentru copii
Raspunsuri - Pagina 3
Happiness_4_us spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Dr.VHerdea
In primul rand ar trebui sa stim ce parametri are Andrei- greutate, inaltime, ce patologie a avut Andrei pana acum. In al doilea rand , la varsta lui Andrei curioziatea si apetitul sunt doua din marile "probleme "existentiale ale copilului- O schema clasica de alimentatie a copilului ar fi- 8-lapte 250ml(varianta Nan junior este excelenta- cel cu miere ( uni copii adorm din nou dupa lapte 60- 90minute,altii nu) 8-9-ou fiert moale la canita cu unt . paine si fie lapte fie ceai 10-11-banana sau mar(plimbare) 13-14- supa de galusti(fara a fierbe direct carnea in ea, carnea se fierbe separat10-15 min , apoi se arunca apa de pe ea , se spala sub jet de apa rece si apoi se poate pune din nou la fiert - in felul acsta scapati de toxine;) Sub varsta de 3 ani este bine sa dati copilului dvs. doar carne alba- peste sau pui de tara( fara estrogeni) unii copii, doresc doar un fel, altii servesc doua feluri Dupa somnul de la amiaza 16-17- placinta cu mere sau crema de vanilie facuta in casa (plimbare) 20-peste/pui,orez,desert usor 21-22-lapte Nan Sfat- nu -l disperati ,va refuza masa, este perioada "cine este seful in casa". Fiti diplomata- dati-i castig la mici batalii(ce ii place sa manance), pt a castiga razboiul Excludeti bolile parazitare, posibilele infectii urinare |
In primul rand va multumesc frumos pentru sfaturi!
Andrei, la 18 luni avea 10.920kg, 82,5cm si perimetrul cranian 45,5cm.
A luat in greutate mereu asa cum trebuie, iar la 1 an a avut de 3 ori greutatea la nastere, adica 10,300kg.
La nastere a fost asa: 3,470kg, 51cm, 36cm perimetrul cranian.
O zi din viata lui, referitor la ce maninca, arata asa:
- ora 7-7:30 - 200ml lapte( 50ml milk-shake cu proteine +150 Nan)
- ora 11 - 1 iaurt simplu de 180gr
- ora 14:30-15 - branzica + miezul de la o felie de paine sau ( de vreo 3 zile si nu in fiecare zi vrea) 100gr spanac+ 1 lingura de smantana+ 1 polonic mic de supa de galuste
- ora 18 - pastute + branzica Philadelphia, sau mamaliguta + br+ smantana + 1 galbenus (la 2-3 zile)
- ora 20-20:30 - 200ml lapte ( 50ml milk-shake cu proteine +150 Nan)
Intre mese bea apa, cam 300ml/zi.
Sunt zile cand masa de la 11, formata din iaurt dispare, avand doar 4 mese pe zi, fie ca se trezeste mai tarziu, fie ca mut iaurtul in locul mesei de la 18.
Ce ma puteti sfatui? Ce artificii mai pot face?
Multumesc din suflet.
Nana, Andrei Stefan ( 26.09.2007)
Povestea nasterii fluturasului!
Fluturas iubit, sa nu uiti niciodata, ca mami este intotdeauna cu un pas in urma ta. Trebuie doar sa intorci privirea si sa intinzi manutza si mami te va ajuta in orice clipa!
Stelele care cad, nu pier! Stelele care cad, se duc pe un alt cer!Ramas bun, steluta iubita si scumpa, Emma!
Dorsilia spune:
Multumesc mult de tot pt raspuns.
As vrea sa mai fac cateva mentiuni si sper sa ma lamuriti putin, sa ma ghidati referitor la traseul de urmat in ce priveste investigatiile posibile si alimentatia
- eu tot la 2 luni ii recoltez copilei urina cu punguta sterila, deci e obisnuita, si fac asta de la nasterea ei, pt ca am adus-o din maternitate cu infectie cu E.coli. Neonatoloaga a spus ca e o infectie intraspitaliceasca frecventa la fetite si ca a depins imbolnavirea de imunitatea ei scazuta de un icter mai pronuntat, timp in care a refuzat alimentarea, deci s-a creat un lant vicios. Am tratat-o cu augmentin si a fost ok.
-acum i-am dat 10 zile de sumetrolim cf antibiogramei. Am fost cu ea cand avea 12 luni la un urolog, profesor, pediatru cu experienta, seful sectiei de urologie infantila din cadrul spitalului de copii, a ecografiat-o meticulos, a spus ca e normal ap renal, dar ca e posibil sa aiba o sensibilitate pe zona renala asa cum alti copii o au pe caile respiratorii si fac puroi sau rosu in gat frecvent. Ne-am linistit atunci pt ca nici nu a mai urmat vreo infectie urinara pana la cea de acum. Deci au trecut 18 luni de atunci, timp in care nu a mai luat nici un tratament pt nimic. Nu e posibil sa fi trecut cu vederea o infectie urinara pt ca asa cum am spus ii repet uroculturile tot a doua luna si in plus am un nas foarte fin si acum am stiu ca are infectie dupa mirosul urinei. Am asteptat urocultura doar pt antibiograma. Aceasta infectie nu a fost mai veche de 2 saptamani deci.
-Ceea ce ma deconcerteaza e ca am consultat un pediatru care ne-a trimis la acele investigatii pt depistarea refluxului insa ne gandim daca e cazul sa supunem copila la asa trauma. Daca se depisteaza eventualul reflux varianta e sa ia antibiotic permanent, insa ma intreb daca si asta e normal cata vreme nu face infectii dese. ma rog, nu sunt medic si nu vreau sa fiu "mai desteapta decat Papa", incerc doar sa discern ce e mai bine de facut in atari situatie. Din cate am inteles refluxul se rezolva de la sine in jurul varstei de 5 ani si nu necesita interv chirurgicala.
-mofturoasa a fost de cand s-a nascut, insa de crescut in greutate a crescut constant si mereu a fost pe linia de mijloc a graficului, pana acum, Doamne ajuta. Are la 2 ani si 3 luni 95 cm si 14 kg. Mananca putin cantitativ comparativ cu alti copii de varsta ei. De exemplu la masa de pranz mananca maxim 200 gr de piure de legume cu carne, plus un desert. Si desigur facem tot felul de giumbuslucuri ca sa manance, spunem povesti, punem desene etc. Adevarul e ca niciodata nu am avut inima sa o lasam sa rabde o zi intreaga. Ii servesc mesele regulat, tot la 4-5 ore ii dau ceva. In prezent are 1-2 mese de lapte, 2 mese de fructe+cereale si 1 de legume+carne, sau 2 de legume+carne si 1 de fructe+cereale. Intre mese nu roade decat rar, poate putin pufuleti sau seminte de floarea soarelui decojite.
Am inteles ca e f bun pikovitul si ii voi da mai ales acum ca e in convalescenta dupa tratarea infectiei urinare. Sper s-o ajute si cu apetitul si sa-i creasca rezistenta pe viitor.
Multumesc, astept cu mare interes raspunsurile Dvs. si va urez sa petreceti sarbatorile pascale in tihna si multumire!
lia
LILIMAR spune:
Baiatul meu are 10 ani si 5 luni, 150cm si 30 kg. Ne chinuim sa tot indreptam de cind eram mici niste sechele de rahitism. La ultimele analize pe care le-am facut luna trecuta valorile calciului ionic au iesit putin sub limita (4), iar cele ale calciului seric la limita inferioara, asta in conditiile in care a primit supliment de calciu cu D3 sau MG pe tot timpul iernii si alimentatia este corecta, cred eu. Bea mult lapte, fructe maninca cu carnea nu este foarte bun prieten, dar totusi o maninca in cantitati mai mici decit celalte proteine. A facut inot, face plaja toata vara. Intrebarea mea este daca ar trebui sa primeasca supliment de calciu si pe timpul verii si ce formula de calciu imi puteti recomanda pentru a-si face efectul mai repede si pe o perioada mai lunga de timp.
Multumiri anticipate si sarbatori fericite la toata lumea.
Dr.VHerdea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui axxxa Multumesc! |
Cu drag. Paste cu Lumina in Suflet , alaturi de cei dragi!
Dr.VHerdea spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui NanaMotoc
In primul rand va multumesc frumos pentru sfaturi! Andrei, la 18 luni avea 10.920kg, 82,5cm si perimetrul cranian 45,5cm. A luat in greutate mereu asa cum trebuie, iar la 1 an a avut de 3 ori greutatea la nastere, adica 10,300kg. La nastere a fost asa: 3,470kg, 51cm, 36cm perimetrul cranian. O zi din viata lui, referitor la ce maninca, arata asa: - ora 7-7:30 - 200ml lapte( 50ml milk-shake cu proteine +150 Nan) - ora 11 - 1 iaurt simplu de 180gr - ora 14:30-15 - branzica + miezul de la o felie de paine sau ( de vreo 3 zile si nu in fiecare zi vrea) 100gr spanac+ 1 lingura de smantana+ 1 polonic mic de supa de galuste - ora 18 - pastute + branzica Philadelphia, sau mamaliguta + br+ smantana + 1 galbenus (la 2-3 zile) - ora 20-20:30 - 200ml lapte ( 50ml milk-shake cu proteine +150 Nan) Intre mese bea apa, cam 300ml/zi. Sunt zile cand masa de la 11, formata din iaurt dispare, avand doar 4 mese pe zi, fie ca se trezeste mai tarziu, fie ca mut iaurtul in locul mesei de la 18. Ce ma puteti sfatui? Ce artificii mai pot face? Multumesc din suflet. Scuze pt ca am intarziat cu raspunsul, dar au fost cateva zile "mai plinute". Avand in vedere ca pana la urma vorbim de 4 mese, in cele mai negre zile, ar trebui sa "umblam" putin la ele.In primul rand nu ii scoateti laptele, dimineata si seara este obligatoriu sa bea lapte.Puteti sa scoateti shake-ul , ar fi o cauza pt care refuza sa mai manance pana tarziu . pt ca este satios(plus ca incaracatura de proteine poate afecta in timp un organism in formare). Puteti sa ii dati lapte cu miere de la Nan,simplu, 200 ml -250ml la canita ( asta ar fi cel mai bine), nu la biberon( discutam alta data despre caria DE BIBERON). dupa lapte la aprox 2 ore (timp in care unii copii dorm, altii se joaca),va putea manca micul dejun- cas , urda, cascaval ras cu paine prajita cu putin unt; telemea cu rosie ,paiine prajita cu putin unt deasupra si miere de salcam. La amiaza, ciorbita de legume sau de perisoare de peste sau pui(fierte separat nu in ciorba de legume), se acreste cu lamaiie sau bors. Dupa somn, variati- orez cu lapte, de 2-3 ori pe saptamana, nu mai des gris cu lapte( nu mult pt ca nu il vrem pufos),daca nu vrea atunci fructe in mana sau zdrobite(varianta in mana este mai buna pt ca il va face autonom, desi pare ca mananca mai putin) Seara, - mamaliguta cu branza, pilaf cu carne ( separat fiarta), si desigur laptele simplu la culcare. Obisnui-ti-l sa bea lapte cel putin de 2 ori pe zi in primii 7 ani, va avea o zi mai sanatoasa! Nana, Andrei Stefan ( 26.09.2007) Povestea nasterii fluturasului! Fluturas iubit, sa nu uiti niciodata, ca mami este intotdeauna cu un pas in urma ta. Trebuie doar sa intorci privirea si sa intinzi manutza si mami te va ajuta in orice clipa! Stelele care cad, nu pier! Stelele care cad, se duc pe un alt cer!Ramas bun, steluta iubita si scumpa, Emma! |
Dr.VHerdea spune:
citat din mesajul lui Dorsilia Multumesc mult de tot pt raspuns. As vrea sa mai fac cateva mentiuni si sper sa ma lamuriti putin, sa ma ghidati referitor la traseul de urmat in ce priveste investigatiile posibile si alimentatia - eu tot la 2 luni ii recoltez copilei urina cu punguta sterila, deci e obisnuita, si fac asta de la nasterea ei, pt ca am adus-o din maternitate cu infectie cu E.coli. Neonatoloaga a spus ca e o infectie intraspitaliceasca frecventa la fetite si ca a depins imbolnavirea de imunitatea ei scazuta de un icter mai pronuntat, timp in care a refuzat alimentarea, deci s-a creat un lant vicios. Am tratat-o cu augmentin si a fost ok. -acum i-am dat 10 zile de sumetrolim cf antibiogramei. Am fost cu ea cand avea 12 luni la un urolog, profesor, pediatru cu experienta, seful sectiei de urologie infantila din cadrul spitalului de copii, a ecografiat-o meticulos, a spus ca e normal ap renal, dar ca e posibil sa aiba o sensibilitate pe zona renala asa cum alti copii o au pe caile respiratorii si fac puroi sau rosu in gat frecvent. Ne-am linistit atunci pt ca nici nu a mai urmat vreo infectie urinara pana la cea de acum. Deci au trecut 18 luni de atunci, timp in care nu a mai luat nici un tratament pt nimic. Nu e posibil sa fi trecut cu vederea o infectie urinara pt ca asa cum am spus ii repet uroculturile tot a doua luna si in plus am un nas foarte fin si acum am stiu ca are infectie dupa mirosul urinei. Am asteptat urocultura doar pt antibiograma. Aceasta infectie nu a fost mai veche de 2 saptamani deci. -Ceea ce ma deconcerteaza e ca am consultat un pediatru care ne-a trimis la acele investigatii pt depistarea refluxului insa ne gandim daca e cazul sa supunem copila la asa trauma. Daca se depisteaza eventualul reflux varianta e sa ia antibiotic permanent, insa ma intreb daca si asta e normal cata vreme nu face infectii dese. ma rog, nu sunt medic si nu vreau sa fiu "mai desteapta decat Papa", incerc doar sa discern ce e mai bine de facut in atari situatie. Din cate am inteles refluxul se rezolva de la sine in jurul varstei de 5 ani si nu necesita interv chirurgicala. -mofturoasa a fost de cand s-a nascut, insa de crescut in greutate a crescut constant si mereu a fost pe linia de mijloc a graficului, pana acum, Doamne ajuta. Are la 2 ani si 3 luni 95 cm si 14 kg. Mananca putin cantitativ comparativ cu alti copii de varsta ei. De exemplu la masa de pranz mananca maxim 200 gr de piure de legume cu carne, plus un desert. Si desigur facem tot felul de giumbuslucuri ca sa manance, spunem povesti, punem desene etc. Adevarul e ca niciodata nu am avut inima sa o lasam sa rabde o zi intreaga. Ii servesc mesele regulat, tot la 4-5 ore ii dau ceva. In prezent are 1-2 mese de lapte, 2 mese de fructe+cereale si 1 de legume+carne, sau 2 de legume+carne si 1 de fructe+cereale. Intre mese nu roade decat rar, poate putin pufuleti sau seminte de floarea soarelui decojite. Am inteles ca e f bun pikovitul si ii voi da mai ales acum ca e in convalescenta dupa tratarea infectiei urinare. Sper s-o ajute si cu apetitul si sa-i creasca rezistenta pe viitor. Multumesc, astept cu mare interes raspunsurile Dvs. si va urez sa petreceti sarbatorile pascale in tihna si multumire! lia |
Din punctul de vedere al infectiei urinare se pare ca nu avem o situatie de mare gravitate, si sa va explic de ce. La fetite asa cum probabil vi s-a explicat, ductul urinar inferior are un traiect aproape drept, iar meatul(orificiul ) urinar fiind situat anatomic aproape de rect , infectia devine o problema mai mult decat regula, mai ales in primul an de viata. Asta nu inseamna ca stam tot timpul cu antibioticul pe copil! Ati procedat f . corect cu uroculturile de control, daca exista suspiciunea de ITU(infectie de tract urinar). Daca avem urocultura pozitiva , avem o antibiograma, se va alege un tratament si aici este o problema in ce ati relatat dvs. Daca am inteles eu bine tratamentul a fost facut de fiecare data cu un antibiotic 10 zile. Corect este (conform cu ghidurile de terapie actuale ), sa aveti un tratament cu 3 antibiotice dupa antibiograma(medicul fiind cel care decide care din antibioticele trecute in antibiograma sunt optime pt copil). Se va adm . ziua 1-10 1 antibiotic, ziua 11-20, alt antibiotic, ziua21-30 alt antibiotic. Se va face urocultura de control in ziua 7, 14, 21,si in urmatoarele 3 luni o urocultura de control.
In cazul dvs. probabil nu a fost considerata o ITU grava, si s-a procedat ca atare. Urmariti copilul cu uroculturi seriate 3-6 luni. tratati agresiv daca mai apar infectii si puteti sa amanati cistografia. Indicatia majora este in infectiile recurente , ori fetita a avut 2 episoade in 2 ani si...
In plus parametri sunt OK pt varsta!Statistic si scuze daca ma repet sub 1 an sunt 7-10 ITU care sunt autolimitate dar induc leziuni microscopice la nivel renal , iar peste ani litiaza renala.
As mai astepta sa vad daca mai repeta ITU!Nu se va neglija , doar se va urmari!Dupa varsta de 2 ani si peste ( si tecerea de la pampers la toaleta si cu igiena corecta;copilul trebuie invatat sa se stearga corect la fundulet din fata in spate si nu invers, sigur atunci cand o face singur se va controla), frecventa ITU scade.
Fara pufuleti ,va rog mult!!!
Fructe in mana , prajituri de casa, cereale cu fructe. In general are un regim corect!
Succes! Si Lumina in suflet si in gand!
Dr.VHerdea spune:
citat din mesajul lui LILIMAR Baiatul meu are 10 ani si 5 luni, 150cm si 30 kg. Ne chinuim sa tot indreptam de cind eram mici niste sechele de rahitism. La ultimele analize pe care le-am facut luna trecuta valorile calciului ionic au iesit putin sub limita (4), iar cele ale calciului seric la limita inferioara, asta in conditiile in care a primit supliment de calciu cu D3 sau MG pe tot timpul iernii si alimentatia este corecta, cred eu. Bea mult lapte, fructe maninca cu carnea nu este foarte bun prieten, dar totusi o maninca in cantitati mai mici decit celalte proteine. A facut inot, face plaja toata vara. Intrebarea mea este daca ar trebui sa primeasca supliment de calciu si pe timpul verii si ce formula de calciu imi puteti recomanda pentru a-si face efectul mai repede si pe o perioada mai lunga de timp. Pentru varsta lui tanarul domn este f. OK!! Sechelele de rahitism se trateaza corect in primii 5 ani de viata, ce se face la 10 ani este profilaxia imbolnavirilor in sezonul rece -primavara si toamna, obligatoriu pana la 14-16 ani! Adminstrati cu grija , (corect in functie de analize), calciu , vitamine, daca nu sunt alte deficiente), sau alegeti un preparat de polivitamine cum este Pikovit complex si dati in lunile oct-noi si febr- martie. Se poate asocia cu Septilin ( sirop sau comprimate) si ImunoRoyal Junior sau ImunoBaby si faceti profilaxia virozelor Va doresc succes si Paste cu Lumina in suflet! Multumiri anticipate si sarbatori fericite la toata lumea. |
puisorul spune:
Buna seara
Am o fetita de 1 an si aproape trei luni. La analizele facute in urma cu o luna s-a depistat fosfataza alcalina la valori crescute(400 fata de 280 VN). Restul analizelor au iesit perfect: sideremie, tb, sangvin, Ca, Mg, ASAT usor crescut( 50 fata de 48 VN), ALAT si Bb normala. De atunci am trecut de la Vigantol la ulei de peste la indicatiile medicului pediatru. Obiectiv fetita nu prezinta nici un semn de rahitism. Putem sa ii dam si altceva care sa ajute? Nu as vrea sa neglijez problema.
Multumesc anticipat si Sarbatori Fericite
Ani de Stefana (23.01.2008)
Stefi
Fericirea trebuie sa fie o rasplata, nu un scop. - Antoine de Saint-Exupery
Cum se topesc kilogramele