RETETE CU VARZA
Raspunsuri - Pagina 2
Marianar spune:
initial postat de Camelia
VARZA CALITA CU CARNE
Iata si reteta mea: tai varza marunt si o framant cu sare.Carnea (preferabil de porc ) o tai cubulete.Calesc in ulei o ceapa taiata marunt si adaug varza.Separat calesc carnea in ulei incins (doar 2-3 minute, cat sa-si schimbe culoarea), o adaug peste varza si amestec.Pun cateva crengute de cimbru si putina apa si las la fiert.Cand e aproape gata, adaug putin suc de rosii, condimentez si..gata!Pofta buna!
Marianar spune:
VARZA CALITA
initial postat de Floare de Colt
Inainte sa pui varza, poti sa calesti 1-2 cepe tocate marunt si 1 ardei gras tocat fideluta, cu putina sare ca sa se inmoaie ceapa si daca vrei poti sa pui si f. putina apa si s-o acoperi. Apoi pui varza tocata, frecata inainte cu putina sare, pui putina apa si cand este aproape gata pui bulion sau cateva rosii tocate cubulete. O mai lasi putin pe foc, o potrivesti de sare, pui piper, cimbru din belsug si dupa ce o iei de pe foc marar tocat.
Eu o mai fac uneori cu soia cubulete fierte inainte in apa si sare, dar tu poti sa pui bucatele de carne si le calesti putin.
Dupa ce a inceput sa fiarba, poti sa bagi cratita la cuptor, dar vezi sa nu iasa prea uscata.
Nu uita de mamaliguta.
Pofta buna!
Pupicei,
Camelia
Deschide poarta sufletului si vezi in tot ce te inconjoara splendoarea lui Dumnezeu.
initial postat de Taty
Eu as face-o asa: tai marunt niste ceapa, morcov (nu f. mult, ca indulceste), adaug varza (tocata) si le pun toate intr-o cratita cu putin ulei la foc mic.Adaug foi de dafin, piper, (sarea la sfirsit).Pun capacul sa fiarba inabusit. Dupa ceva timp adaug suc de rosii si las pina se fierbe. Iese delicios, se poate minca cu mamaliguta.
Daca vreti sa fie cu carne, la inceput puneti carnea taita in cubulete, se frige putin si se adauga legumele de mai sus, continuind in aceeasi maniera, pina este carnea fiarta.
Spor la treaba!
Taty
initial postat de oanaesn
Intr-o tigaie adanca sau intr-o cratita torni un pic de ulei, pui pe foc, adaugi varza. Pui sare si amesteci. Varza scade mult si devine mai galbuie. Daca nu e gata si se prajeste prea tare adaugi putina apa. Cand e aproape gata se adauga piper, cimbrisor si rosii curatate de coaja si taiate cubulete. Rosiile se pot inlocui cu suc sau bulion, dau un gust un pic acrisor.
Milia spune:
Se face absolut la fel, numai ca nu se mai adauga sare, varza fiind destul de sarata: se caleste varza taiata marunt in grasime (ulei, de post, dar multa lume face cu untura, care ii da un gust mai bun). La sfarsit se adauga 1 lingura de bulion. Acuma, asta e baza, adaugi ce iti place: se poate pune ceapa prajita (calita), se pot pune foi de dafin, boabe de piper, piper macinat, cimbru, boia de ardei (sau chiar un ardei taiat fideluta), etc. In general, ti-am spus, retetele pentru varza dulce raman valabile.
Sa-ti spun cum fac eu varza calita: calesc intai carnea (pulpe de pui, piept de pui sau bucati de carne de porc care au stat cu sare o jumatate de ora) in ulei si adaug apa, lasandu-le sa se inabuse (intr-un vas acoperit). Cand carnea e patrunsa, o scot si adaug varza (dulce sau acra) si condimentele. Las varza sa se caleasca in aceeasi cratita, in zeama lasata de carne, varza imprumuta gustul de friptura. Se poate pune si in cuptor. Cand varza e aproape gata, adaug bulionul si pun deasupra, peste varza, bucatile de carne, si apas usor, sa intre putin in varza, sa ia gustul verzei. Dau la cuptor pana se rumeneste friptura. La masa adaugam peste varza fierbinte iaurt (rece) si, bineinteles, ardei iute. Cu mamaliguta e o nebunie!!!
Babee spune:
va scriu si eu reteta pe care am invatat-o de la mama, si pe care sotul meu o adora.E putin diferita, zic eu, poate fi facuta cu varza acra sau varza dulce.
Deci:
-2 verze cam de 1,5 kg fiecare
-500 grame costita de porc sau rata daca preferati
-condimente(sare, piper, vegeta)
-foi de dafin(cam 4-5)
-bulion si bors(cam 500 ml)
Varza o tai fideluta, si o pun la fiert cu vegeta si putin ulei, separat prajesc costita de porc, innabusind cu apa, sa nu fie uscata, iar cand varza este fiarta o scot, o strecor, pun intr-o tava patrata(mai inalta) strat de varza, bulion, sare, piper, carnita deasupra si iarasi varza, cu bulion si condimente si frunzele de dafin rupte bucatele mici, deasupra torn borsul si completez cu apa pana se ajunge la nivelul verzei, si bag la cuptor pentru o ora, sa scada apa si sa prinda putin o pojghita deasupra.Noi mancam cu adrei iuti si painica calda.
Este foarte usoara, mie una asa mi se pare.In cazul in care folositi varza acra, se pune la desarat cu o seara inainte, si nu se mai pune bors deloc.
Pofta buna
'Fiecare dintre noi este un inger cu o singura aripa.Si nu putem zbura decat imbratisandu-ne unul pe celalalt.'
Iubi, mamica cu burtica:)