Metode de educatie

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui greieras
Educatia unui copil este individualizata. Ce merge la unul nu merge la altul. Educatia implica disciplina. Sunt inseparabile. Disciplinarea se face si ea personalizat. Disciplinarea nu inseamna violenta, ci ajuta copilul sa invete de legea cauza-efect.

Greieras, atunci cand pui copilul intr-o situatie pe care nu o poate controla si il pedepsesti pentru asta, nu se cheama disciplina, ci altceva, nu zic ce. nu pedespesti copilul pentru curiozitatea de a explora un mediu strain, ci iti dovedesti neputinta de a il controla, prin pedeapsa. si noi mergem in case straine si sonia e curioasa sa atinga. dar daca se supara ca nu are voie, nu sunt atat de iresponsabila s-o pedepsesc. i-as transmite un mesaj contradictoriu, in primul rand: adica m-as da de mama incurajatoare cand exploreaza, dar dupa regulile mele - acasa da, altundeva nu. solutia e sa discuti cu gazda inainte sa-si mute bibelourile mai sus, mai ales daca e sora ta. daca e un strain, aduci cu tine jucarii de-acasa si atentionezi gazda dinainte ca s-ar putea sa aveti ceva probleme cu exploratul si discuti solutii. pe unele dintre prietenele mele nu le deranjeaza cand le ravaseste sonia rafturile, pe altele da. pe cele care nu au casa securizata, le mai vedem si prin parcuri, nu la ele acasa. imi respect prietenele, dar si copilul. si nu am pretentii exagerate de la un copilas de doi anisori. spui ca la sora ta nu erau obiecte periculoase in raza de accesibilitate, deci care e problema? sora ta nu te-ar fi invitat cu copilul daca ar fi preferat sa-si tina obiectele pretioase neatinse.

copiii nu "raspund" la pedepse altfel decat ca pe viitor te vor uri si tot vor incerca sa exploreze, dar fara asistenta ta. cand vor fi adolescenti, vei epuiza toate pedepsele posibile si nici nu-i va mai afecta. pedeapsa distruge, nu disciplineaza. in fond, ce intelegi tu prin disciplina? militarie? sa faca ce zici tu cand zici tu ca vrei tu?

pedeapsa e scurtatura spre satisfacerea propriei dorinte parintesti, nu e o metoda de educatie. sunt o multime de alte metode sa rezonezi cu un copil, tot asa, individualizate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns greieras spune:

Citat:
citat din mesajul lui anca_a

Citat:

Nu zic ca am reusit perfect in tot ce tine de educatie, dar asta nu inseamna ca nu continuam.

Un proverb romanesc care se termina cu "fudul" s-ar potrivi de minune in acest context.

Children's advocate

Am facut afirmatia de mai sus tocmai stiind ca raspunzand la acest subiect calc pe coji de oua. Tie nu-ti place parerea mea si atunci ataci cum poti. Pacat ca tie iti lipseste bunul simt fara de care un dialog este exclus.

Gloria si Eva (22 dec. 2004)

Craciun 2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns greieras spune:

Conchita, m-ai inteles gresit. In primul rand discut de copil care intelege ce se asteapta de la el (la nivelul lui). Ideea ta cu vizita este foarte buna. Daca vrei ca el sa exploreze liber este ideal sa vorbesti cu gazdele si sa le anunti din timp. Dar este o situatie ideala. Noi am locuit cu sora mea un an. Doamne fereste sa ma opun libertatii de explorare, dar atunci cand nu se poate, copilul trebuie sa stie ce inseamna "nu". Iar daca stie sa vorbeasca, sa ceara voie. In situatia descrisa este mai importanta reactia copilului la interdictia de a mai umbla in portofel. Practic ce a invatat copilul. Cand mami zice "nu e voie" tu te oftici si-i tragi una, sau doua, la care mama nu va reactiona. Acum e mica si e usor sa-i distrasgi atentia, dar cand va avea 4 ani nu va mai fi.

As vrea sa mai spun ceva, dar deja mi-a mancat prea mult timp calculatorul. Poate cu alta ocazie. Acum ma duc sa-mi iubesc fetita.

Gloria si Eva (22 dec. 2004)

Craciun 2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

greieras cuvantul 'pedeapsa' suna destul de violent. Eu nu am idee cum poti pedepsi un copil de 1 an si cateva luni (in teoria mea exclud violenta, inclusiv 'nevinovata' palma peste pampers). Cand ai timp, poti te rog sa-mi dai un exemplu concret de cum iti pedepsesti tu fata si pt ce fapta?

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)

www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Clipe%20de%20viata%202008&page=14" target="_blank">Clipe de viatza - gemei pupaciosi

Cugetari gemene, Fotografiile noastre
Filmulete cu shtrumphi
Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Citat:
citat din mesajul lui lisaelisa
De atunci, nu a mai lovit copii decat cand ea a fost lovita. Ea nu loveste copii, ii impinge.

Upsss... mei ce inseamna sa ai un copil Cand amandoi sunt ai tai si impingatorul si impinsul Upssss cum te simti.

Daca cineva da, am invatat-o sa-i prinda mainile, piciorul sau obiectul cu care se da. Si sa strigeeee ca nu stiu ce bullie poate fi agresivul. Unul mic sau mare fata de ea.

Oiiii si nu ma abtin.... greieras tu nu comunicai mai bine cu adultii? Zic si io... te costau cinci fraze: taioase deoparte si chimicale sus. Te mai costa si sa-i arati copilului casa. Sa o exploreze cu tine. Sa-i spui ce-i rau si bine. Sa-i gasesti chestii faine de facut. La varsta aceea (un an) o fi intelegand de zici tu ca intelege, dar si uita in urmatoarele cinci minute. Tu n-ai vazut ca si medicul de-i vaccineaza il uita dupa doua luni? Si il uita dupa sase zile daca-l intalnesti pe strada in alt context?
In loc sa pedepsesti puteai sa respui ca tot la fel de "nouta" era informatia in creierul ei... In capul fetitei nu esti cineva care a spus si respus ci cineva care pedepseste din senin.

Si legat de pedepse. Pana pe la trei ani cand vrei sa-i opresti fara ai contraria ii derutezi... adica duci cu presul. Nu mituire ci lasi activitatea sa moara prin inlocuirea cu o alta.

Apoi dupa trei ani eu ii anunt. Pui mana pe medalion dar nu tragi ca plec, asta-i ultimul desen si apoi gata. Si cand vin dupa ei le spun ... mami zis, acum o ajutati?
Apoi pe lista pedepselor vine ca fac in oglinda ce-mi fac ei. N-aud cand cand ii rog ceva, apai nici eu nu aud.

Dupa trei-patru anisori ajung in time-out pentru caftit sau pentru chestii care le pun viata in pericol si pe care le repeta. Eu am considerat ca au inteles ca nu-i fain ce fac si atunci pot fi pedepsiti. Nu in colt ci fiecare in camera lui. Si nu o eternitate ci numara pana la zece. Nu cu usa inchisa.

La mine merge si sa-i separ. Asta-i pedeapsa cea mai crunta. Pot sa se ciondaneasca rau dar daca io zic unu intr-o parte si unul intr-alta amandoi plang.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionica spune:

Buna seara mamicilor,

apelez la ajutorul vostru;
am o pitica de 2 ani si jumatate si nu am pedepsit-o niciodata,m-am mai rastit le ea cand depasea limita si atat.
Problema este urmatoarea,ma santajeaza cu urlete de fiecare data cand nu se face ca ea cum vrea ea.
i-am impus putine limite ce-i drept,casa este libera pt.explorare,avem securitate maxima peste tot.
Nu stiu cum sa mai procedez,deja a inceput sa ma streseze tipetele ei,cand nu-i convine ceva urla ca din gura de sarpe.

Chiar acum cand va scriu, o imbraca taica-su cu pijamaua si urla ca muscata fiindca nu sunt eu cea care o schimba.
astept sfaturile voastre,
Multumesc,

Sophia 2ani 06.09.06
+37 Sarah
http://community.webshots.com/photo/2379816330104564034uhnTsy

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lisaelisa spune:

Citat:
citat din mesajul lui lisaelisa

Citat:
citat din mesajul lui mamagiuliei

Si fetita mea, cand era la grupa mica, a lovit in cap un baietel din grupa cu o masina destul de mare.

Am fost ingrozita ca a fost atat de agresiva. M-am bucurat ca nu i-a spart capul bietului copil.

Am pedepsit-o nelasand-o o zi la desene si fara vizite la tataie, pe care il iubeste tare mult.
De atunci, nu a mai lovit copii decat cand ea a fost lovita. Ea nu loveste copii, ii impinge. Dar incerc s-o dezvat si de asta.

lisaelisa

mami de ingeras dragalas

Cand dai un citat, da-l complet, nu trunchiat.

lisaelisa

mami de ingeras dragalas

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danamiha spune:

greieras,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Upss nu te supara .... special am ignorat. Pentru ca tu nu pui egalitate intre imbrancit si lovit. Si la copii de aceeasi varsta ai dreptate oarecum. Dar pe pielea a lor mei am descoperit ca imbrancitul unuia mic (ce-i drept foarte pisalog fata ea) e extrem de neplacut pentru ca acela nu prea are echilibru. O percepe ca pe o continuare a luptei si in plus chiar se poate lovi zdravan, desi cea mare nu voia sa-i faca rau

Voiam sa-ti sugerez ca exista alte metode de aparare. Asa dragut. Ca altfel nu puneam smiley si vreunul de dadea cu capul.

Pai Ionica tu te rastesti nitel... si ea tipa nitel Amplifica ce faci tu. Singura solutie e sa te dezveti tu si cu vorba dulce si ea. De genul uite mami are X de facut ajut-o si lasa-l pe tati sa te-mbrace. Parerea mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luna1 spune:

Citat:
citat din mesajul lui greieras

Luna1 eu cred ca fetita trebuia pedepsita. Nu, nu este prea mica sa inteleaga. Din cate am inteles fetita nu era la prima abatere de genul asta, si sunt de acord ca trebuie sa le oferi har pana invata. Problema nu este ca i-a ti-a luat pentru a nu stiu cata oara portofelul (desi nici asta nu ar fi trebuit sa ii permiti daca stia ca nu are voie) ci faptul ca s-a razvratit impotriva autoritatii tale.

Craciun 2008

Greieras in primul rand iti multumesc pentru raspuns. Ma asteptam la pareri pro si contra.

Ti-am subliniat cateva cuvinte (doua) care pe mine ma fac sa cred ca fie-mea ispaseste o pedeapsa ceva cu inchisoarea la mine acasa. Si nu glumesc, nu te iau peste picior insa m-a durut sufletul propriu-zis cand am citit cele doua cuvinte si m-am intrebat daca nu cumva ar fi mai bine intrebuintate in cazul unui animal de casa.

Concret e adevarat fie-mea incearca de n ori pe zi sa ia portofelul, cutitul de bucatarie din suport (daca e la mine in brate il vede si il cere), jocul Nontendo al fratelui ei, incearca sa baga mana in toaleta, trage de portitele de securitate de la scari ca vrea sa coboare pe scari singura, se catara pe spatarul de la canapea si sare in canapea de acolo (deh, avantajul unui frate mai mare), mananca nisip din curte, arunca mancare pe jos, varsa apa din cana si lista poate continua. Acestea sunt exemple de explorare din punctul meu de vedere insa de abateri din punctul tau de vedere si razvratiri caci normal ca de fiecare data cand ii iau ceva din mana sau nu o las sa faca ceva ii explic de ce (deci in teorie ea stie ca nu e voie dar se RAZVRATESTE). Din punctul meu de vedre cu o simpla distragere a atentiei rezolv problema, sau gasesc o metoda de a o lasa sa exploreze (de ex urcam si coboram scari pana ne plictisim cu mine in spatele ei) insa din punctul tau de vedere ar fi pedepsita non stop.

Eu chair nu inteleg ce mesaj psihologic primeste un copil de un an jumate prin pedeapsa? Ca mama nu-l mai iubeste? Si care ar fi pedeapsa ma rog? Ca la desene nu se uita, dulciuri nu mananca, la colt nu ar sta nici de as vrea eu... Nu inteleg? Sau poate sunt eu mai grea de cap.

Nici cel mare nu a avut prea multe "pedepse" pana la vreo 4 ani, ii explicam cand ma supara ,de ce, si sincer e un copil extraordinar (nu o zic doar eu), nu loveste pe nimeni nici daca conflictul a fost inceput de altcineva. Nu e pampalau insa stie ca un conflict violent e mai bine gestionat de un adult decat de 2-3 copii infierbantati.

Si cand era mic imi dadea "bataie" mereu si uite nepedepsit a invatat cumva ca nu e bine.

Iar un copil cand loveste cand e asa mic nu o face ca e el o structura violenta ci pentru simplu motiv ca e "fun" (spre ex a mea il loveste pe frate-su ca el se preface ca plange si ei i se pare amuzant), lovesc din frustrare nu din motive adulte asa cum le vedem noi. Parerea mea.

Fetelor va multumesc tuturor pentru pareri, oricum m-am gandit ceva mai mult zilele aste si dupa discutii cu sotul am ajuns la concluziile noastre comune, cum ar fi ca noua ca si familie ni se par abuzive pedepsele mai ales in masura in care le aplici unui prichindel care nici macar nu intelege ce vrei de la el. Si asa suntem noi.

Binenteles ca atunci cand va lovi alt copil (inca nu s-a intamplat) vom adapta metoda pe masura, imi voi cere eu scuze, apoi o voi inlatura de la locul respectiv si ii voi explica ca nu este frumos (lucru pe care il fac si acum, de cate ori ma loveste ii spun ca nu e frumos).

Ionica imi permit sa-ti zic ce as face eu, mi-as continua activitatea care o desfasor(de ex daca vrei sa o imbraci sa mergi in parc si ea tipa ca nu vrea) explicandu-i pe un ton cat se poate de calm ( de obicei un ton calm si linistit este auzit) de ce trebuie sa fac lucrul acela. As incerca sa ma stapanesc si sa aud dicolo de tipetele ei. Dar nu iti pot spune ca am reusit mereu sa-mi pastrez calmul cand fiul meu proceda asa. Uneori poti alteori mai bine rogi pe altcineva sa o supravegheze cateva munute pana te calmezi tu.

Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)

Mergi la inceput