Trucuri/idei pentru a face economii
Raspunsuri - Pagina 12
Mindy spune:
SSearafiotti,
E bine ca indoiesti sucul. Eu in sarcina am baut multe sucuri naturale pe cele care scria 100% (not from concentrate) si m-am ingrasat mai mult decat trebuie.
Doctorita mea (o nemtoaica) mi-a spus sa am mare grija cu sucurile ca sunt pline de zahar si sa le indoiesc 50-50% cu apa sau mai bine sa mananc un fruct si sa beau apa suficienta, la fel mi-a zis sa ma feresc de laptele cu procent mare de grasime care imediat se pune.
Eu am fost pro economisit, pro mediu chiar si inainte de problemele astea.
StMihaela spune:
Eu nu mai cumpar ziare/ reviste. Le gasesc pe net pe toate si selectez doar ce ma intereseaza. Ca la TV nu ma uit la stiri, ca sunt penibile sau "de groaza".
Economii fac de mult. Nu imi place sa arunc banii la gunoi, asa ca, fara a-mi lipsi copii de cele mai bune produse, nu risipesc nimic. Eu si sotul suntem vegetarieni si aici se simte iar in bine la portofel.
abbi spune:
eu sunt tare mandra:anul trecut am facut o mega economie.
am varuit peretii in dormitorul nostru, singura-singurik...tocmai aveam casa plina de moloz pt k ne inchideam balcoanele(2) si ce m-am gandit eu...tot e jale-n casa,peretii plini de jeg pt ca explodase caloriferul, barbatul....plecat, asa k nu avea cine sa ma certe ca imi rup oasele...........si a iesit, fetelor, super meseriash!
eram plina de var si in cap si pe unghii, dar am facut o economie si casa e misto.
Dragaica spune:
Fetelor sunt pro mediu si reciclare dar cand vine vorba de economie.........bunicii mei au economisit, parintii mei pe vremea lui Ceausescu au tot economisit saracii(la fel ca si parintii vostri), eu am carat la maculatura si sticle de mi-a venit rau .
Acum vreau sa traiesc, ce vreau sa zic este ca romanii tot economisesc de 2000 de ani, sa mai economiseasca si americanul sau canadianul, de cand traiesc aici am vazut in ce hal cheltuiesc canadienii, cum ies cu carutul incarcat de haine si mancare crezi ca se gandesc la altii sau la mediu.
M-am speriat ce "vapoare" de masini au, totul e mare e la masina de spalat, uscat(eu prima data am crezut ca sunt industriale ) frigider, etc.
Eu cred ca romanul nu mai are de unde taia, vorba cuiva care a scris inaintea mea la subiect, o sa iasa loboda, urzica si o sa tot manance romanul cu 0 cheltuieli.
Imi cer scuze daca am fost dura dar asta este realitatea, ai mei in tara nu si-au mai primit salariul de 2 luni de zile, fratele meu este student in Bucuresti, de unde oare sa ma taie bietii mei parinti si sunt sigura ca sunt multi oameni in situatia lor.
http://community.webshots.com/user/Dragaica
Aspiranta la titlul de mamica
http://tt.lilypie.com/87KXm4.png
Dragaica spune:
Imi cer scuze ca mi-am varsat off-ul aici dar ma luase flama.
Nu am ideii de economie in schimb reciclez mult, hartie, sticle, cele de plastic aici le duci la supermaket si primesti 5 centi pe fiecare, uleiul de la bucatarie il colectez in sticle inainte de a spala tigaia, sunt centre speciale de colectare a uleiului.
Medicamentele expirate nu le arunc la gunoi sunt colectate de farmacii si duse la un centru unde sunt distruse, bateriile care nu le mai folosesc la fel le duc la centre de colecatare.
Hainutele le dau la centre pentru nevoiasi(cele care sunt bune).....cam atat
http://community.webshots.com/user/Dragaica
Aspiranta la titlul de mamica
http://tt.lilypie.com/87KXm4.png
klavier spune:
Buna, fetelor!
hop si eu cu economia, inspirata de la sotzu'!
1. se poate face economie foarte mare la energie electrica daca se scot aparatele din priza pe timpul noptii / cand nu le folosesti. Cel mai simplu e cu prelungitoare dintr-alea cu buton pornit/oprit. Noi procedam asa cu televizorul si toata aparatura din birou (computer, modem, veioze, imprimante etc.). La fel si incarcatoarele de telefon nu au voie sa ramana in priza fara telefon la incarcat, pentru ca se pare ca acestea consuma curent si daca stau - pur si simplu - in priza.
2. energia calorica: e incredibil cat de mult economisim de cand ne-am pus incalzire centrala cu lemne. inainte aveam un consum lunar mediu de ca. 100 € doar gazul pt apartament cu 2 camere, acum avem pe AN ca. 200 € costul lemnelor pt o casa de 135 m² cu tot cu apa calda. aici ar mai fi de notat faptul ca am facut o izolatie foarte buna a casei (atentie, trebuie sa fie exterioara si de cel putin 14 cm grosime, altfel n-are rost, amanunte tehnice ar trebui sa va dea sotzu') si avem aerisire controlata, adica un aparat care baga tot timpul prin niste conducte aer proaspat de afara si il elimina pe cel folosit, pastrand in acelasi timp caldura printr-un schimbator special de caldura. Efectul e ca avem aer curat tot timpul si caldura nu se pierde prin ferestre, pt. ca nu le mai deschidem asa de des. Nu mai sunt sanse sa apara igrasie sau umiditate pe ferestre / pereti. Alt aspect esential e curatarea hornului - am vazut ca in Romania nici nu se mai fac hornuri la case, greseala enorma. Pe acolo respira casa. Si daca nu e curatat bine nu trage bine si consumi cu nustiu cate zeci de procente mai mult combustibil ca sa obtii acelasi randament caloric.
3. la capitolul curatenie am observat - si nu din economie, ci din nevoie (nu prea imi place mirosul substantelor chimice de curatat, in plus faceam tot timpul eczema la maini si trebuia sa port manusi) ca OTETUl e un adevarat miracol la curatat. incercati, de curiozitate (si cu geamul deschis ) sa umeziti chiuvetele si oglinzile din baie cu apa, apoi le frecati moderat cu buretele imbibat in otet, dupa care lasati un pic (1-2 minute) si clatiti iar cu apa. chiuvetele stralucesc, iar oglinzile nu mai au nici o urma (cel mai bine folositi si o chestie de-aia de sters parbrizuri, cu care indepartati apa de pe ele).
4. la capitolul cosmetica, din aceeasi nevoie (piele foarte sensibila) am inceput sa imi prepar singura mastile de fata si peelingul dupa tot felul de retete naturiste simple (argila, ou, ceai, tarate etc) si nu mai dau banii pe asa ceva. Creme folosesc de la Hemel (cica 100% naturale) si ultimele cutii m-au tinut doi ani si nu s-au terminat (nu dau nici semne ca ar fi stricate). Tot de la Hemel am un ulei care initial era "antirid" si nu prea il foloseam ca aveam cremele, intre timp am constatat ca daca pun cateva picaturi pe un tampon de vata umezit cu apa ma demachiaza mult mai bine decat produsele demachiante destul de scumpe pe care le folosesc de obicei. Si in loc de ulei special de masaj folosesc ulei de masline in care pun o picatura de ulei eteric de levantica (de la farmacie).
5. Am facut un curs de condus economic (gratis, oferit intr-o campanie promotionala Shell), dar aici ma intrece sotzu', care reuseste sa scoata consum sub 6 l/100 km cu masinile noastre, in timp ce eu trag mai tare (sunt mai vitezomana...) si scot mereu peste 6, dar din fericire sub 7 litri. Noi facem calculul la fiecare alimentare (facem plinul si impartim kilometrii la nr de litri pe care i-am pus, dupa care resetam iar kilometrajul partial). Ca idee, franarea brusca si deasa mareste consumul, la fel tona de obiecte carate dupa noi in masina, instalatiile de aer conditionat, viteza peste 90 km/h, condusul in viteze mici (1, 2, 3). Cu cat conduci mai lin si prevezi din timp modulatiile soselei (de exemplu, vezi ca vine o curba, nu franezi, ci iei piciorul de pe acceleratie cu suficient de mult timp inainte incat sa intri in ea cu viteza potrivita) cu atat consumi mai putin si esti si mai sigur in trafic.
6. Va intereseaza sa va spun si unde NU fac economie? (lenjerie intima, produse de machiat - din fericire ma machiez doar la concerte si in rest mai rar, pantofi - desi si pe astia ii luam la reduceri, dar de firma, alimente biologice, flori, vitamine si amenzile de la biblioteca.....)
Spor la economisit!!!
Adriana
klavier spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui lara_c
Fetelor, va zic la modul cel mai serios ca cel mai bine se economiseste cu masina de vspalat vase. |
subscriu. masina de spalat vase consuma mai putina apa si detergent decat spalatul acestora cu mana. daca e sa pui si energia consumata pt a incalzi apa, iar iesi mai bine cu masina. cu conditia sa fie plina cand o pornesti.
a, si mai poti economisi daca iti investesti banii intr-o garsoniera in loc de asigurare privata de pensie: platesti rata la banca, inchiriezi garsoniera, dupa 20 de ani ti-ai platit-o (din chirie, logic) si ramai cu incasarile lunare pe post de pensie. in plus, e a ta, e o valoare imobiliara pe care o poti vinde la o adica sau lasa mostenire in loc de contul bebelusului.
Adriana
sissica spune:
de felul meu sunt mai cheltuitoare,insa de cand cu criza asta,am inceput sa fiu mai atenta.de exemplu,
de fiecare data cand imi vine sa cumpar alte haine,deschid dulapurile si le caut pe cele pe care le-am cumparat ,,candva,,si n-am ajuns sa le port,
fac meniul saptmanal si cumpar strict ce am nevoie
legumele si fructele le cumpar de la piata,sunt mai sanatoase si mai ieftine
am gasit o fantana cu apa de munte controlata aproape de casa,si nu mai cumpar apa de la magazin
am ghivece cu patrunjel,busuioc,marar,
am o prietena care ma coafeaza acasa la jumatate de pret
bineinteles ca am redus si iesirile de la sfarsit de saptamana
vreau si eu un
sissica spune:
...........si am uitat sa va spun ca am renuntat la telefonul mobil,a fost greu........,dar economia a fost pe masura
vreau si eu un
chiccutza spune:
ma vopsesc acasa
manichiura,pedichiura,epilat-acasa
zugravim noi
becuri eco
nu mancam in oras
haine la reduceri 50-70%
am investit 14 euro intr-o masina de umplut tigari,asa ca economisim mult cu fumatul
MAMA DE FEDE SI DANI