Codex Scepticus

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns musetto spune:

Sunt de acord cu ce scrie doruletz. Dar, fiind o fire mai puturoasa, de fiecare data cand ma intalnesc cu subiecte similare, imi gasesc usor o scuza ca sa nu particip la polemici. Si filosofia mea (a se citi 'scuza') se bazeaza pe studii ca cel de mai jos, care incearca sa explice de ce omenirea e mai degraba religioasa, decat atee:

Religion May Have Evolved Because of its Ability to Help People Exercise Self-Control
http://www6.miami.edu/UMH/CDA/UMH_Main/1,1770,2593-1;65728-3,00.html

Poate exista fenomene similare care au facut sa supravietuiasca in timp si aceasta 'ubiquitous' fascinatie a omului catre supranatural. In cazul asta, ce sens ar avea sa ma opun eu naturii si sa incerc sa conving pe cineva ca respectivul curcubeu apare indiferent ca se roaga sau nu? La urma urmei, daca teoria evolutionista ne demonstreaza ca omul religios (superstitious as well, maybe?) are sanse mai mari de supravietuire decat cel ateu, mai bine-mi vad de... steaua mea (pun intended), ca la o prima vedere pare sa fie mai in pericol decat curcubeul lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

haha...ce-i aici razboiul stelutelor?? Cine nu-i cu voi e impotriva voastra??

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gaba-rema spune:

Nici eu nu cred in toate potziunile, licorile, biorezonantele si fen'shuiurile astea... dar aveam impresia ca homeopatia ar avea un soi de fundament stiintific. Inteleg de la voi ca e tot un descantec de babe contra dedeochiului. Dar observ ca doctorii nu-ti mai recomanda la raceala nurofen, ci cu oscillo bla-bla si tinctura de lemn dulce-acrisor... Da' toti, dom'ne , nu doar unu' mai exaltat pe ici pe colo! E o moda, stiu, dar medicina conventionala rezistase destul de bine pana acum valului de vrajeli si incantaii, si zemuri de putut...
Revin: pt. niste chisturi la san (nimic grav) o fi indicat tratamentul homeopatic cu Mastodynon, indicat de chiar unii endocrinologi sau ginecologi, sau e frectie? Ca nici nu stiu daca are sens sa il iau sau e aqua pluvialis...
E oarecum dificil sa ma decid intr-o directie sau alta ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

Citat:
citat din mesajul lui iileana
Ramine intrebarea.
Cum te descurci, cum te orientezi?
Ma rog, in cazul de fata nu era greu sa te prinzi, dar in general cum faci?
Cind pe toate drumurile ti se prezinta cam pe acelasi ton ba chiar uzind de aceiasi termeni (stiintifici, of corz, de preferinta legati de fizica cuantica, deh, asta da mai bine) speculatii netestate si adevaruri incontestabile?



P.S. Ma bucur totusi ca va pot povesti, din proprie experienta, doar acest moment amuzant, nu si vreunul tragic legat de sanatate.





www.trilulilu.ro/bright/566e0d1c4a9b15" target="_blank">see details

Ai dreptate, am avut si eu aceeasi impresie cand am fost in vacanta in ro. Din punctul asta de vedere a fost aproape ca o calatorie in timp, imi imaginez ca doar in evul mediu mai exista o astfel de densitate de astrologi, ghicitori, paranormali si alti maniplatori de "energii" necunoscute. Insa macar pe vremea aia nu exista televizor
Sigur, in astfel de conditii e dificil de pastrat un demers critic. Si mai dificil de a-l transmite copiiilor. Dar nu imposibil (din cate se vede:)

Cum ar trebui sa arate un "manual al scepticului":
1) Nu acordam incredere "expertilor" autodeclarati decat dupa ce am verificat competentele si sursele. Originea informatiei este fundamentala.

2) Aplicam chestionarul sceptic (Ce, Cine/Pentru cine, Unde/Cand/Cum et De ce) inclusiv afirmatiilor provenite de la specialisti

3) nu acordam incredere mass mediei (asta e deja un pleonasm:) cand e vorba de 'fenomene misteroase" Unicul scop pentru care mediile prezinta acest gen de fenomen este audienta si nicidecum cautarea adevarului stiintific

4) toate informatiile care vorbesc despre centri de forte (?), chakre si alte "energii necunoscute" care pot fi 'utilizate' in diverse scopuri (vindecari, terapii, telepatii, telekinezii etc)... pot considerate din start sarlatanii sau pur si simplu aberatii. Fie si numai pentru faptul ca cei dotati cu asemenea 'puteri' ar guverna planeta, ar avea cele mai bune joburi, ar anticipa toate catastrofele naturale si ar salva mii de oameni. N-ar mai exista tribunale pentru ca vinovatii de crime ar fi imediat descoperiti, politia ar rezolva cazurile in cateva ore etc.
In loc de asta, ce sa vezi? Toti prezicatorii, telepatii si alti paranormali isi fac reclame prin ziare de mana a doua si incearca sa castige un ban "cinstit" ghicind cu cine se va casatori vecina de la parter cand de fapt ar putea sa-si puna capacitatile extraordinare in serviciul umanitatii.

5) Prudenta in interpretari: facem distinctia dintre corelatie si cauzalitate

6) expresii care ar trebui sa ne trezeasca imediat spiritul critic:
- din cele mai vechi timpuri se stie ca
- e de notorietate publica faptul ca
- toata lumea stie ca

7) Nu ne incredem in propriile simturi atunci cand e vorba de credinte si superstitii (de preferat o analiza logica si rationala). Apropos, ati urmarit vreun spectacol de iluzionism?

8) Facem distinctia intre adevar si ceea ce ne-ar placea noua sa fie adevarat

9) Orice fenomen prezentat ca veridic sau stiintific trebuie sa fie verificabil, verificat si falsificabil (trebuie sa existe cel putin o metoda prin care sa putem dovedi ca e fals). De asemenea trebuie sa fie reproductibil.

10) Onestitatea si buna credinta nu sunt argumente. Atentie la erorile de logica.

11) Evitarea afirmatiei "cred asta deci e adevarat"

etc

Spiritul critic nu inseamna insa neagarea existentei fenomenelor bizare sau inexplicabile, nu respinge din start nici o noua teorie, nici o ipoteza oricat de bizara ar fi ci isi rezerva dreptul sa intrebe care sunt observatiile, dovezile obiective, experimentele care o sustin?
Scepticii incearca sa distinga intre credinte, opinii plauzibile si adevarate cunostiinte stiintifice si incearca sa faca asta cu ajutorul metodei stiintifice.

O lista a domeniilor in care se manifesta azi scepticismul:

- astrologia
- creationismul
- Inteligent Design
- vindecari miraculoase
- coincidente stranii
- teoriile consipratiei
- telepatia
- micul buda
- aura energetica
- paranormal
- medicina alternativa
- homeopatie
- osteopatie
- acupunctura
- bioenergia
- naturopatia
- clarvazatorii
- numerologia
- psihokinezia
- telekinezia
- reincarnarea
- feng shui
- rapirile de catre extraterestrii
- Yeti
- religii
- etc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Citat:
citat din mesajul lui xenocid



Doar pentru a adauga un caz la zecile de mii de oameni ucisi "alternativ" imi aduc aminte de un bun prieten si coleg de birou, bolnav de leucemie care si'a petrecut ultimele luni din viata ratacind periodic printr'un cartier obscur din Bucuresti pe o strada desfundata unde astepta in fiecare miercuri sa'si ia printre ulucile unui gard un PET jerpelit de 0.5l plin cu o miraculoasa licoare "preparata" intr'o darapanatura de garaj dintr'o curte sordida.

Come to The Dark Side ... we have cookies!



In principiu sunt o sceptica dar ... omeneste vorbind il inteleg pe omul ala.
Atunci cand medicina spune "mai ai 3 luni de trait" incerci ... orice. Da, ok, cand e la altii e usor sa zici - dap, a mai trait 3 luni. Cand e vorba de copilul tau, de parintele tau, de partenerul tau .... nu-i chiar asa.
Ce vreau sa spun este ca inainte sa moara mama mi-a zis dr ca mai are putin (exprimarea a fost "nu stiu daca trece noaptea asta". Daca in momentul ala venea un nene cu un "licoare miraculoasa" care zicea el ca o face bine luam chestia si ii dadeam sa-o bea.
Probabil pe asta se bazeaza si "vrajitorii" respectivi - pe disperarea oamenilor. Pe speranta ca ... poate ....
Da, de acord, sunt niste creaturi jalnice care speculeaza durerea oamenilor, le aprind speranta doar pentru a fi dezamagiti ulterior. Dar nu oamenii care iau acele tratamente sunt de vina, judeacata lor fiind intunecata de boala, sau le iau doar pentru cei dragi, ca sa le arate ca se trateaza, ma rog, un milion de motive.
Ar trebui starpiti "vrajitorii", sa convingi po****tia sa nu le mai cumpere produsele e ... misiune imposibila.



Sorana si Monica (6 ani)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca se tem de o pedeapsa sii spera într-o rasplata, atunci chiar ca suntem o adunatura jalnica" - Albert Einstein

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Doruletz io as fi de acord cu tine in principiu... dar tu ce autoritate ai?


Un numar mare de stiinte sunt experimentale si s-au dezvoltat testand ipoteze care initial pareau fanteziste. Unele s-au infirmat, altele s-au confirmat. Exista erori de masura si repetabilitatea experientelor tine de factori al caror control nu-i trivial. In contextul acesta spiritul critic daca nu-i dublat de rigurozitate si cunostinte e de pomana.

E inutil ceea ce faci. Esti cel putin la fel de semidocta ca si altii in domenii care nu tin de competenta ta. Bunul simt te poate ghida, dar asta nu-i ceva obiectiv. Eu te-am prins cu aberatii matematice de nivel de facultate primul an de care erai sigura si zeflemitoare. Asa ca singura scapare este ca profesorii recrutati sa fie buni iar in scoala sa se predea cat mai logic un numar de cunostinte si-n rest asta e.

Ceeea ce vezi in Romania este esecul de a pune bazele logice ale cunoasterii despre lume.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Citat:
citat din mesajul lui AB

Doruletz io as fi de acord cu tine in principiu... dar tu ce autoritate ai?



Doruletz face o incercare rationala de a trimite spre surse autentice nu se erijeaza in autoritate. Altfel te-as intreba pe tine ce autoritate ai tu sa o judeci pe ea si altcineva dupa mine ar contesta autoritatea mea etc si nu asa ne jucam aici.








Citat:
citat din mesajul lui AB

[b]


Un numar mare de stiinte sunt experimentale si s-au dezvoltat testand ipoteze care initial pareau fanteziste. Unele s-au infirmat, altele s-au confirmat. Exista erori de masura si repetabilitatea experientelor tine de factori al caror control nu-i trivial. In contextul acesta spiritul critic daca nu-i dublat de rigurozitate si cunostinte e de pomana.



Toate teoriile pe care le mentioneaza doruletz au avut citeva sute de ani (in majoritate) sa fie confirmate sau nu. Daca acupunctura vindeca multiple sclerosis am fi aflat pina acum nu?

Citat:
citat din mesajul lui AB

[b]



E inutil ceea ce faci. Esti cel putin la fel de semidocta ca si altii in domenii care nu tin de competenta ta. Bunul simt te poate ghida, dar asta nu-i ceva obiectiv. Eu te-am prins cu aberatii matematice de nivel de facultate primul an de care erai sigura si zeflemitoare. Asa ca singura scapare este ca profesorii recrutati sa fie buni iar in scoala sa se predea cat mai logic un numar de cunostinte si-n rest asta e.




Doruletz propune ca gindirea rationala sa nu ne paraseasca cind ne luam diploma de la secretariat. Irelevant ptr subiect daca mai stie sa faca inele autoinjectate in dimensiunea Goldie finita (n-am zis ca nu stie).

Daca ne fixam pe "messenger" facem exact una din greselile pe care le semnala doruletz.

A

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Tocmai Andrada nimeni nu se poate pretinde o "autoritate" care sa darame toate ineptiile existente. Nu exista asa ceva si tocmai de aceea proflifereaza.

Eu nu contest ce a zis ea... ba chiar aprob lista aproape in totalitate, dar nici eu nu-s o autoritate.

Nu m-am fixat pe messenger. Cred ca pe doruletz am prins-o cu doua chestii de cand o stiu pe DC, in timp ce eu facui mai multe boacane. Dar le-am facut tocmai pentru ca simtul critic si toate regulile rationale nu sunt decat o unealta pe care o folosesc cu diferite grade de indemanare si stiintificii si semidoctii.
Nu uneltele codex-ului sunt cheia ci formarea unei baze de cunostinte fara gaurele de la o varsta frageda. Omul renascentist nu cel unidirectional in vreun camp stiintific e solutia.

Asta era mesajul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona J spune:

Eu stiam ca in Romania natalitatea e scazuta in mediul rural.

What's the harm e un site stiintific? Am dat si eu sa vad cit de grav e cu acupunctura si am aflat ca o tipa a murit de HIV. Cred si eu, daca mergea la clinica de apartine probabil ca murea tot de HIV. Sigur ca in cazul asta nu mai intra in statistica site-ului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Citat:
citat din mesajul lui Elle_seb

Ideea generala e de bun simt as zice.
Si ca sa mergem pe aceiasi idee , o intrebare am si eu: cine-s acesti experti din site-ul recomandat de articolul mei sus mentionat (http://whatstheharm.net/), de se pricep asa de bine la de toate?


Elle


Site-ul e un "joke".

Hai sa luam ceva simplu "autism denial".

Citat:

Katie McCarron

Age: 3
Morton, Illinois


Murdered by her mother
May 13, 2006
Influenced by those who believe childhood vaccines might cause autism, Katie's mother felt extreme guilt over vaccinating the autistic child. This led to a depression, and the death of the child at her mother's hands.




Adica refuzul autismului e problemna mamei???? Eu cred ca-i nebunia. Ca sa-ti omori copilul pentru ca-i autist sau pentru ca tu crezi ca l-ai facut autist... io zic cu spirit critic ca suferi de ceva mai mult decat "denial" si lipsa de simt critic.

Citat:

Abubakar Tariq Nadama

Age: 5
Portersville, Pennsylvania


Died
August 23, 2005
In a attempt to "cure" his autism, Tariq was given chelation therapy. His heart stopped. The practitioner was brought up on charges, which were later dropped. Read more & more & more


Habar n-aveam ce-i "chelation therapy". Am citit pe site-ul lui http://www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=4493
ca e un tratament pentru eliminarea de metale grele.

Din spirit critic producatorii de vaccine au scos thimerosalul.
http://www.fda.gov/Cber/vaccine/thimfaq.htm
Si Center for Biologics Evaluation and Research, U.S. Food and Drug Administration spune frumusel ca "However, depending on the vaccine formulations used and the weight of the infant, some infants could have been exposed to cumulative levels of mercury during the first six months of life that exceeded EPA recommended guidelines for safe intake of methylmercury. As a precautionary measure, the Public Health Service (including FDA, National Institutes of Health [NIH], Centers for Disease Control and Prevention [CDC] and Health Resources and Services Administration [HRSA]) and the American Academy of Pediatrics issued a Joint Statement, urging vaccine manufacturers to reduce or eliminate thimerosal in vaccines as soon as possible."

Deci intoxicarea cu mercur era posibila si de aceea au drop charges. Dar iaca trebuie mai mult decat simt critic ca sa stii ca "otravirea" sistemului nervos este ireversibila. Si daca "ai putea scoate metalele" raul ramane.


Citat:

Jack Piper

Age: 5
North London, England


Bowel perforated in 12 places
1998
Jack was subjected to a needless colonoscopy that perforated his bowel and left him gravely ill. This was alleged to be a treatment for his autism. The hospital publicly apologized and the doctors involved were investigated. Read more


Scuzati dar aici e un malpraxis ordinar. O colonoscopie nu trebuie sa duca la moarte. Este un examen invaziv, dar nu-i o taiere de capete. Ah ca era inutil. Asta se poate. Dar copilul a fost internat cu "bowel problems" nu cu autism. Ca sa vezi de ce are cineva sange in fecale se introduce intr-adevar un tubulet numit endoscop atasat la un monitor ca sa vaza de unde curge. Unde-i iritatia sau chiar gauricea.


Si cu asta spiritul meu critic...imi spune ca poate cauza e buna, dar exemplele is lousy.

Mergi la inceput