Codex Scepticus

Codex Scepticus | Autor: doruletz

Link direct la acest mesaj

Suntem bombardati cu informatie. Uneori informatia pe care o primim e folositoare. Alteori e total inutila. Alteori e pur si simplu o aberatie. Iar uneori este chiar periculoasa pentru noi insine si pentru cei din jur. Cum ne descurcam in oceanul de informatii?

Cu ajutorul expertilor si a spiritului nostru critic.

Expertii de azi sunt cei care folosesc metoda stiintifica (observatie, experiment, predictie, concluzie) pentru descrierea realitatii. O explicatie a unui fenomen trebuie sa raspunda unor reguli stricte: reproductibilitate, masura, comparatie. Unele fenomene nu au inca o astfel de explicatie. Asta nu inseamna insa ca le putem pune pe seama fortelor supranaturale. Un fenomen inexplicabil ramane un fenomen inexplicabil si atat.

Expertii sunt si ei specializati intr-un anumit domeniu (f. restrans) dar pot deveni complet ignoranti cand se exprima asupra unui alt subiect dintr-un alt camp de activitate. Pot sa-l admir pe actorul Dan Puric pe scena si in acelasi timp sa consider discursul sau despre genetica drept o mare ineptie (ceea ce si este). La fel si cand e vorba de arhitecti de interior care editeaza carti despre teoria evolutiei sau despre specialisti in tarot care se pretind experti in imunologie si dau verdicte anti-vaccin.

Spiritul critic este acea atitudine care presupune o analiza rationala a oricarei afirmatii (inclusiv cea provenita de la experti) inainte de a o considera drept adevar.
Atunci cand o informatie nu raspunde satisfacator intrebarilor "cine, ce, unde, cand, cum si de ce" o putem clasifica intre cele nesigure si deci de luat in considerare cu mare prudenta.

Unele dintre "efectele" pe care ar trebui sa le recunoastem ca artificii ale imposturii:

1) Efectul berzei, cel mai frecvent utilizat pe piata "para /supra" naturala, mai ales cea a vindecatorilor: confuzia intre corelatie si cauzalitate. S-a constatat (statistic) ca satele cu mai multe cuiburi de berze au o natalitate mai mare decat media pe tara. Daca nu punem la contributie spiritul critic vom trage firesc concluzia ca unii dintre bebelusi sunt adusi de berze. Utilizand insa demersul sceptic e usor de aflat ca berzele prefera sa-si faca cuib in sate mai degraba decat in aglomeratii urbane si ca natalitatea la tara e mai ridicata, cu berze sau fara. Acelasi "efect" intervine si in cazul "vindecarilor" presupus datorate homeopatiei, energiilor, rugaciunilor si altor intervenii ale unor forte supranaturale.

2) Efectul presului de la intrare: se utilizeaza confuzia intre termeni fapt care induce o confuzie de sensuri. Pusi in fata unui pres pe care scrie :"stergeti-va pe picioare" toata lumea va intelege in mod natural "pantofi" in loc de "picioare". Efect fundamental fara de care nu ar exista nici un 'fenomen paranormal'.

3) Efectul bipediei (sau sindromul Pangloss): atunci cand se pleaca de la concluzie ca sa se ajunga la cauze. Ex de rationament circular: "lumea a fost creata de o forta superioara altfel cum se explica perfectiunea ei" e echivalenta cu afirmatia "existenta blugilor dovedeste ca o forta superioara a vrut ca omul sa fie biped ca sa ii poata purta".

4) Sindromul Galilei: cei ce adera la o pseudo-teorie pe care o cred revolutionara se considera persecutati de ceilalti (ex adeptii cultului antivaccinalist cred ca sunt persecutati de mafia farmaceutica etc)

5) Efectul "nu are ce sa strice". Unul dintre cele mai periculoase. De cate ori nu am auzit "ce rau poate face homeopatia, descantecul, astrologia, feng-shui, rugaciunea" si alte credinte irationale. Da, uneori acestea pot face rau.
Cineva s-a gandit sa stranga pe un site toate informatiile despre "ce rau face" uneori absenta spritului critic.
Cifrele vorbesc de la sine:
368.379 morti, 306.096 raniti si peste 2 miliarde de dolari risipiti. Si asta doar intr-o parte a globului...

Lista victimelor de pe siteul citat mai sus ar trebui parcursa ori de cate ori ne punem intrebari despre "ce rau poate sa faca" ... lipsa unui Codex Scepticus.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Scepticismul, dilema, dubiul ar fi primul pas spre cugetare dar nu esti chiar "acolo". E un fel de ratiune intreruptus ptr o idee.
Exemple ar fi:
Copilul meu baga degetele in priza: sa il pocnesc sau il duc la terapie progresiva ptr dysinhibiton syndrome?
A

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elle_seb spune:

Ideea generala e de bun simt as zice.
Si ca sa mergem pe aceiasi idee , o intrebare am si eu: cine-s acesti experti din site-ul recomandat de articolul mei sus mentionat (http://whatstheharm.net/), de se pricep asa de bine la de toate?


Elle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

Din pacate hemoragia asta de "informatii" nu face decat sa agraveze o stare de fapt mai veche - fiecare disciplina oricat de mica isi are proprie eczema fetida aparuta fix in frunte si care'si aroga toate meritele organismului parazitat. Astronomia se chinuie cu fabulatiile agramate ale Uraniei, geografia are de infruntat multipli Galiei care cred ca Pamantul e gol pe dinauntru de la 0 la 12 si plat in restul timpului. Biologii s'au intepenit in campuri informationale care modifica ADN'ul in 2012 odata ce trecem in alta dimensiune doar pentru a'i enerva pe fizicienii care nu au auzit de asa ceva.

Pana si sentimentul benign, profund uman de admiratie in fata naturii e deturnat de secte demente care'ti promit puterea suprema de a creea curcubeuri sub dus dupa ce consumi un pic din urina lui Guru. Orice mister, orice "oaaau", orice chichita matematica e in proprietatea primului "intelept" care si'a'nfipt fantasmagoriile mistice la radacina lui. Nu pot indrazni sa cercetezi mai departe fara a expune lumii intreaga'i ignoranta.

Nu exista domeniu mai parazitat de "spiritualii" de mai sus decat medicina. Probabil din cauza disperarii bolnavilor, disperare ce'i predispune la cele mai mizerabile extorcari.
Doar pentru a adauga un caz la zecile de mii de oameni ucisi "alternativ" imi aduc aminte de un bun prieten si coleg de birou, bolnav de leucemie care si'a petrecut ultimele luni din viata ratacind periodic printr'un cartier obscur din Bucuresti pe o strada desfundata unde astepta in fiecare miercuri sa'si ia printre ulucile unui gard un PET jerpelit de 0.5l plin cu o miraculoasa licoare "preparata" intr'o darapanatura de garaj dintr'o curte sordida.

Astazi min(ci)unile au etichete lucioase, sint aratate la TV impresurate de testimoniale miraculoase, se gasesc si pe rafturi in farmacii pierdute printre sampoane si creme de slabit. Halate impecabile indesate cu intelectualitaturi te invita zambind de prin ziare sa beneficiezi de cele mai moderne realizari ale tehnicilor de prostire: biorezonanta, iridoscopia, bioterapia, bioenorgoterapia (!?), homeopatia, campuri de torsiune (purtate si de vedete), clisme cu celule stem si orice altceva ce va trimite in groapa intr'un timp suficient de lung pentru ca ei sa scape cu bine. Nu e nimic ce nu pot vindeca 'ei' cu minunatele lor masini zumzaitoare. Tot ce trebuie e sa'ti bagi un electrod in fund apoi unul in gura. Dupa care le schimbi intre ele.

Fiti intelepti! Ganditi natural!


Come to The Dark Side ... we have cookies!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elle_seb spune:

Citat:
citat din mesajul lui xenocid
Tot ce trebuie e sa'ti bagi un electrod in fund apoi unul in gura. Dupa care le schimbi intre ele.

Fiti intelepti! Ganditi natural!


Asta mi-a placut cel mai mult


Elle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

Citat:


Expertii sunt si ei specializati intr-un anumit domeniu (f. restrans) dar pot deveni complet ignoranti cand se exprima asupra unui alt subiect dintr-un alt camp de activitate.



aviz celor care se exprima la subiecte despre care n-au habar!

m-am uitat si eu pe siteul ala...abunda de "experti" pe net in zilele noastre!



*************************
Vocea mamei, ciripitul pasarelelor, sunetul dulce al ploii de vara...PENTRU SONIA!


MIHAITA ESTE UN COPIL NORMAL! CU AJUTORUL MEU, AL TAU SI AL TAU SI AL TAU
************************

Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MissParker spune:

Eppur si muove


Participam si noi la concursul www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20viata%202008&page=17" target="_blank">Clipe de viata 2008 - mis1 si mis2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

io va propun lectura deseara, "A cincea fiola".



*************************
Vocea mamei, ciripitul pasarelelor, sunetul dulce al ploii de vara...PENTRU SONIA!


MIHAITA ESTE UN COPIL NORMAL! CU AJUTORUL MEU, AL TAU SI AL TAU SI AL TAU
************************

Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Citat:
citat din mesajul lui doruletz

Cum ne descurcam in oceanul de informatii?
Cu ajutorul expertilor si a spiritului nostru critic.

Usor de zis. Greu de facut.
In special pentru aceia pentru care contactul "institutionalizat" cu stiintele s-a oprit la nivel de bacalaureat, ei alegindu-si alte drumuri in viata, alte domenii de specializare.

Intri in librarie, te indrepti spre o sectiune anume. Gasesti maxim 15 carti (da, da, alea de la Humanitas) de bun simt, gasesti in schimb 151.515 carti cu bazaconii.
Deschizi televizorul. Plin de buna credinta, dai pe Discovery. Ups, azi e despre fantome. Schimbi pe TVRCultural. Prinzi chiar horoscopul, eeeee, asta e deja de bon ton, daca tot consulti astrele, macar o faci pe TVRCultural. Sintem intelectuali, ce mama naibii...
Scena de la taraba de carti si reviste din colt nu o descriu, ca deja ne apuca plinsul.


Deci, ramine intrebarea: cum te orientezi?
Cu ajutorul expertilor, spui tu.
Hm.

Daca in cazul lui Dan Puric e relativ usor sa te lamuresti, ce te faci cu oamenii potriviti, gasiti in locurile potrivite, care-ti prezinta ... lucruri nepotrivite?

Poveste scurta: asta-vara mi-am dus odorul la Planetariul din Constanta.
La sfirsitul expunerii, piticul si-a dorit cartile carora nenea le facuse o apriga reclama timp de 5 minute din cele 20 cit dureaza programul.
La cea despre cosmologia lui Eminescu, am zis pas. Lasa, sa o deprindem noi intii pe cea din enciclopediile Teora, avem timp de Eminescu mai incolo.
Dar pliantele, nah, le-am luat. Cum era sa nu le iau?

Seara l-am deschis pe cel despre Luna.
Incepe civilizat, date fizice, distante, diametru, etc. Corect.
Continua cu "istoria lunii" - Galilei, Apollo 11, Neil Armstrong. Bun.
Urmeaza "farmecul lunii". Versuri de Eminescu. Incintator.
Apoi, brusc si fara avertizare, este prezentata ideea ca "Luna actioneaza ca un urias releu cosmic, deoarece ea retransmite impulsurile provenind de la fiecare planeta si care sint integrate in fiinta umana datorita centrilor de forte (chakre)care se afla in corpul nostru energetic". Urmeaza insiruirea chakrelor. Localizare. Culoare asociata. Care ce guverneaza. Sfaturi despre cum se poate contracara influenta energetica negativa a lunii. Si tot asaaaa!!!!!!!
Pliantul se incheie triumfal, cu tabelul produselor alimentare yang.
.
Evident ca nu am citit copilului acest pliant cumparat dintr-o institutie demna de incredere, compus de custodele ei.

Ramine intrebarea.
Cum te descurci, cum te orientezi?
Ma rog, in cazul de fata nu era greu sa te prinzi, dar in general cum faci?
Cind pe toate drumurile ti se prezinta cam pe acelasi ton ba chiar uzind de aceiasi termeni (stiintifici, of corz, de preferinta legati de fizica cuantica, deh, asta da mai bine) speculatii netestate si adevaruri incontestabile?



P.S. Ma bucur totusi ca va pot povesti, din proprie experienta, doar acest moment amuzant, nu si vreunul tragic legat de sanatate.





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Interesant Codex scepticus si cu un strop de sare chiar merge...

Imi ridica unele probleme insa.
Am deschis site-ul "ce rau face" si am apasat pe Acupuncture. Prima informatie pe care am gasit-o a fost despre Sylvie Cousseau: infectata cu HIV, dar a urmat tratamente alternative incluzand homeopatia, acupunctura si bautul porpriei urini. In final a murit de SIDA.
Am apreciat totusi ca ultima propozitie a adus aceasta clarificare: Sylvie a murit de SIDA, pentru ca altfel una din concluziile posibile ar fi putut sa fie ca Sylvie a murit din cauza acupuncturii sau din cauza homeopatiei sau ca a ucis-o propria urina.
Trag in final concluzia ca acupunctura nu face rau, insa lipsa tratamentului conventional a facut ca Sylvie sa moara.
Dar daca mai citesc putin aflu ca Sylvie a trait 14 ani dupa ce a fost diagnosticata ca purtatoare de HIV!!! Ceea ce nu e rau deloc, nu? In plus, citind scrisorile lui Sylvie, inteleg ca era destul de bine informata asupra infectiei cu HIV, asupra tratamentelor. Deci ea a ales in cunostinta de cauza ce a crezut ca i se potriveste mai bine. A luat o decizie informata, ceea ce e un drept al fiecaruia.

Intrebarea e: cand deciziile altora se bat atat de tare cap in cap cu propriile credinte, mai gasim putere in noi sa le dam dreptul altora de a lua decizii? Daramite sa le mai si respectam?
Cand noi am gasit adevarul, mai putem sa avem ingaduinta pentru adevarul altora? Sau trebuie sa ii desfiintam, sa le radem in nas si sa ii facem bucati in piata publica?
Si asta e cumva o alta problema pe care mi-o ridica postarea lui doruletz, si anume faptul ca e... tintita... Ca in loc de a fi deschizatoare de ochi, e mai degaraba plata unor polite.







Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Citat:
citat din mesajul lui Donia


Dar daca mai citesc putin aflu ca Sylvie a trait 14 ani dupa ce a fost diagnosticata ca purtatoare de HIV!!! Ceea ce nu e rau deloc, nu?


Asta e simpla cruzime da?
HIV nu e mai e sentinta de moarte demult.


A

Mergi la inceput