Despre cipuri. Fara ´´numarul fiarei´´

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

Lady, dimpotriva eu voiam sa-ti multumesc pentru deschiderea acestui subiect

constatam doar cu dezamagire ca nu e un subiect de interes pentru multi si ma gandeam cat de reala e sentinta aceea cu somnul ratiunii

parerea mea e ca nu noile pasapoarte ar trebui sa ne ingrijoreze ci faptul ca ele sunt inca un pas in realizarea acelei societati super controlate de care s-a tot vorbit

stiu ca suna SF, dar va puteti imagina o societate fara bani lichizi, fara acte , in care omul are asupra sa toata informatia prin care el se raporteaza la societate? n-o spun eu, dl Presura o spune:

CIPurile vor fi incluse doar în pasapoarte si buletine sau, în final, vor fi implantate în organismul uman si la ce nivel?

Cristian Presura: Momentan ele vor exista doar în pasapoarte. Pe viitor însa, exista posibilitatea ca acestea sa fie implantate în corpul uman desi, daca vor fi implantate, acestea vor lua o forma cu totul diferita. Discutia este deschisa si exista atât pe masa de lucru a cercetatorilor, cât si în dezbaterile legiferatorilor. Avantajele tin, de obicei, de usuarea administrarii (ca de exemplu: plata la magazin, care se poate face automat, numai trecând pe lânga casa de marcat!).



sunt o multime de oameni care spun: ok, si ce-i cu asta? n-am nimic de ascuns, nu-mi pasa ca sunt supravegheat, totul se face in interesul meu si pentru securitatea mea

toate bune si frumoase, dar sa presupunem ca eu, ca individ, traind intr-un astfel de sistem mondial, descopar ca imi sunt incalcate flagrant drepturile, ca sunt inselat, exploatat, folosit in scopuri care contravin constiintei mele (dau doar niste exemple teoretice), si vreau sa ies din sistem...teoretic este posibil...dar practic?

sa nu uitam ca istoria si-a dovedit ciclicitatea, ca nu stim niciodata ce ne rezerva viitorul, ca multe din descoperirile stiintei au fost folosite in scopuri distructive...oare nu ne asumam o robie de bunavoie?

va puteti imagina cum ar fi folosit un astfel de sistem de supraveghere si control ajuns la indemana unui alt hitler? (stalin, ceausescu etc)

si ca sa ma inteleg si cu Denizel, ma gandeam ca bunicul meu, care a trait teroarea legionara, teroarea comunista, care a facut puscarie si nu a acceptat sa devina "membru de partid" probabil ar fi respins aceste ingradiri ale libertatii, pentru ca stia ca istoria te poate conduce in plin kafka fara sa te anunte

eu, am dubii...nu stiu daca, ce si cum

dar am impresia (si mi s-a parut interesant ca dl Presura exprima aceeasi opinie) ca baiatul meu nu-si va mai pune aceste intrebari

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Scuza-ma Doina, am inteles eu gresit

Revin la mesajul tau , acum ma cheama datoria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ilse spune:

Pai oricum nu mai e mult timp din pacate, traim deja istorie.
In olanda exista pentru transportul public un card pe care depui bani, cati vrei tu, cand intri la metrou ti-l citeste, pac iti ia banii, ma rog nu intotdeauna corect sunt inca groaznic de multe plangeri la faza asta, te duci la tren la fel, autobuz la fel, ma rog deocamdata zona Randstad, Rotterdam...dar cum aici pica computerele intr-o veselie in transportul public, o sa fie un haos asa micut, pentru cine stie: in Utrecht, in gara, nod mare de transport se intersecteaza mai multe magistrale, cand pica computerele e varza acolo, e blocat tot traficul...totul e computerizat aici(alta tampenie, vedeti cat de usor se poate face o nebunie, de vazut linkul dat de xenocid).

Ah, iar cu platitul(la supermarketuri si magazine si presupun in viitor pe unde se poate), pai vor sa introduca marea dobitoceeeeeeenie sa platesti cu degetul...daaaa, ati auzit bine, fac aparate cum sunt cele de securitate maxima, de citit amprenta, smecheria aia te recunoaste, iti citeste contul si se serveste d-acolo.
Nu merci.
Deocamdata se afla totul la stadiul de visat cai verzi pe pereti si sper sa ramana asa ca de cand cu criza asta, managerul olandez mai zgarcit asa cum sunt ei, au zis:no way, ca ne costa prea mult, e bataie de cap, etc, etc.
So, privacy, putem sa tragem apa dupa ea.
Ca sa nu mai zic ca amprentarea asta, mie una crescuta in comunism, mi-aduce aminte a militie...dar asa pe fata

eu si 3 banditi: ilse, sven si thor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Doina, stii cum e, imaginatia poate depasi normalul. Poate asa si noi: ne facem probleme si tot felul de scenarii cu ce va fi..dar oare, cum poti fi obligat de exemplu sa accepti un cip in frunte, care sa spuna totul despre tine, dar totul, oricui si oricand(chiar cand comanzi pizza)


Si daca te gandesti bine, nici acum nu putem afirma ca suntem liberi. Avem acte de indentificare, folosim carduri, zburam cu avionul(unde exista liste de pasageri), avem dosare medicale,avem cazierele, etc.

Ei, probabil toate astea vor fi intr-un singur loc...(in frunte)probabil(acum ne imaginam). Plus amprenta, evident

Si acum ne sunt incalcate drepturile, se fura identitati, se exploateaza persoane..adica nu poti spune ca suntem mai in siguranta acum.


Revenind la pasapoarte, am inteles ca vor fi aceleasi date personale dar in format electronic.Ok, si acestea se pot ´´fura´´ si deci falsifica,in ciuda copertii de aluminiu.De aceia imi pun intrebarea: este necesar? Care-i siguranta in plus?(a mea ca cetatean)La ce ma ajuta PE MINE, cetateanul?

Spunea cineva mai sus ca, avantajele ar fi prinderea mai rapida(dupa amprenta) a criminalilor.Asta e foarte bine,nu?
In rest, cu drepturile tale ca om, repet, nici ACUM nu esti lipsit de atentate asupra datelor si drepturilor tale...

O faza haioasa, azi vb la telefon cu bunica mea, 78 de ani.Ii explic ca imi fac pasaport nou, biometric(era vorba de calatorii).
Ma intreaba ce-i ala.Ii explic asa, cat mai clar cu putinta

Si imi spune ´´Dar dragu mamii, da din poza nu te vede ca esti tu? Pentru ce-ti mai face poza daca vor sa te caute dupa buricele degetelor?´´
bunica...

Deci, parca vad cum voi reactiona eu cand vor veni nepotii sa imi impartaseasca noutatile...


Subiectul vad ca e citit, insa se pare ca lumea chiar nu are o problema cu aceste noi pasapoarte, deci nu e nimic de comentat.
Eu in schimb, sunt pare-se la varsta intrebarilor si a problemelor existentiale

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

lady, nu e chiar imaginatie in stare pura, uite postarea ilsei

am vazut un documentar duminica, despre cele mai noi si mai performante masini...intre altele, masini care pornesc fara cheie, numai cu amprenta posesorului

fi-miu , fericit:"iti dai seama, nu vor mai fi hoti"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui fdoina

lady, nu e chiar imaginatie in stare pura, uite postarea ilsei

am vazut un documentar duminica, despre cele mai noi si mai performante masini...intre altele, masini care pornesc fara cheie, numai cu amprenta posesorului

fi-miu , fericit:"iti dai seama, nu vor mai fi hoti"


vezi, deja incep astia micii sa inteleaga mai bine si mai altfel decat noi.Nu-si mai pun milioane de intrebari..si sunt mititei, imagineaza-ti


Ilse..da ce se intampla la voi acolo???Chiar nu stiam ce povesteti tu!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns doruletz spune:

Citat:
citat din mesajul lui fdoina
eu nu consider ca discutam despre pasapoarte si cipuri, ci despre o cutie a pandorei pe care aceste aplicatii ale tehnologiei o pot deschide

Din cate inteleg, daca acceptam pasaportul biometric inseamna ca in curand ne vor implanta cipuri in creier care ne vor transforma pe toti in zombie la cheremul unui hitler sau stalin?
Asta seamana cu o eroare de rationament care se numeste "Panta alunecoasa":)

Cipurile alea exista de vreo 50 de ani... si de cel putin vreo 20 se vorbeste despre posibilitatea implantarii lor in corp (inclusiv in filmele SF de care zice ileana).

Aceeasi isterie s-a iscat si la aparitia cartilor de credit, oamenii protestau ca nu mai au viata privata, ca vor fi controlati etc. Pe undeva exista o urma de adevar, nimeni nu stie azi mai multe despre noi decat bancherul personal: un extras de cont e mai detaliat decat orice spovedanie Bancherul stie in ce tip de casa locuim, ce masina avem si cat o folosim, ce marca de haine preferam, cat mancam si de unde, cat de des mergem la restaurant, unde ne facem vacanta, de cate ori mergem la librarie sau la teatru etc. E un fel de duhovnic la puterea 10:)) Cu toate astea cartile de credit au fost acceptate cu usurinta pana la urma pentru ca reprezentau un sistem mai practic, mai sigur, mai rapid, mai eficient etc. Nu numai ca s-a trecut cu vederea imixtiunea nasului bancherului in viata noastra privata dar il mai si platim (scump!) pentru asta:))
De aceea probabil ca in viitor copiii nostri nu numai ca vor face ei insisi demersurile pentru implantarea cipurilor dar vor mai si plati bani grei pentru asta:)

Altfel, la ora actuala pe glob exista f multe societati ne-informatizate si cu sanse mici de informatizare in viitorul apropiat .. la o adica, cei care se tem de o asemenea evolutie au (inca) de unde sa aleaga:)



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Doruletz, legat de exemplul tau cu cardurile: da, sunt mai eficiente, mai sigure, mai rapide(observ pe bune o mare problema a oamenilor cu rapiditatea asta,toti vor sa fie rapizi), dar oare sunt cipurile din pasaport o metoda intr-adevar mai eficienta,mai sigura, mai rapida?

Eu asta ma intreb.ok, evoluam, e foarte bine, insa e eficienta metoda asta? E BUNA metoda x?Este pe bune o evolutie spre binele general?
Sau ajungem la vorba Capcaunului: ´´raul si binele sunt relative, ce e bine pt mine poate fi rau pentru tine´´(citat aproximativ)

Pana la urma, cred ca trebuie sa vedem avantajele si dezavantajele unei idei.Daca avantajele sunt mai multe, pentru societate in general,aplicam.Ca la nivel de individ ne pierdem in multe detalii.Ba chiar consider ca daca o idee s-ar raporta la nivel de individ in parte, s-ar numi ideea ZOMBY

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ilse spune:

Citat:
citat din mesajul lui fdoina

lady, nu e chiar imaginatie in stare pura, uite postarea ilsei

am vazut un documentar duminica, despre cele mai noi si mai performante masini...intre altele, masini care pornesc fara cheie, numai cu amprenta posesorului

fi-miu , fericit:"iti dai seama, nu vor mai fi hoti"


Stati linistiti la locurile voastre...se poate falsifica si amprenta digitala, am vazut un documentar aici, ca evident ca-i freaca problema despre cum niste baieti smecheri, luam amprenta digitala de pe o usa d-asta de obicei la locuri ultra-pazite, unde se intra cu asa ceva.
Deci mai ceva ca politistii care stiti voi vin cu prafu ala tac-pac si iau amprentele de la locul crimei.
Ei bne astia aveau lipite pe buricele degetelor un fel de plastilina, nu stiu exact prea bine materialul, luau frumos amprenta, plecau acasa,faceam o "masca" de silicon, si-o puneau pe deget(efectiv era amprenta unuia dintre aia de intrau acolo), s-au intors a doua zi la astia la sediu si au intrat in ditamai zona, cica"supra-securizata"...ca ma si gandeam: aoleu dar astia sunt nebuni,le dau idei la tot felul de dementi...practic iti aratau pas cu pas, ei bine, cred ca totusi, adica sper ca mai sareau niste detalii.
Plus daca va aduceti aminte parca in Gataca tot asa cumva "manarea" ala amprent digitala, tot tacamul.

eu si 3 banditi: ilse, sven si thor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fdoina spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

vezi, deja incep astia micii sa inteleaga mai bine si mai altfel decat noi




de asta mi-e si mie frica

dorulet, ai punctat tu foarte bine multe lucruri pe care eu n-as fi indraznit sa le afirm, dat fiind ca ma cunoaste lumea...deci, nimic ingrijorator?

Mergi la inceput