cum se vede criza financiara de la voi de acasa

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Criza economica nu a declansat-o cineva, asa la comanda, acu' e momentul sa-i dam drumul. Criza a inceput cand s-a spart la propriu balonul financiar umflat cu pompa pentru profituri scriptice vreo 15-20 de ani. Creditul a devenit din instrument financiar, materie prima de facut bani, obiect de tranzactie si de aceea au fost acordate orice fel de credite ca sa se "extraga" din piatra seaca materie prima sa aiba ce sa vinda mai departe. Pasivele s-au umflat de mult mai multe ori decat activele si cu o rata de crestere mult mai mare decat piata imobiliara. Cu ghilimelele de rigoare a fost un fel de Caritas financiar care acum a devenit clar ca trebuia sa pocneasca la un moment dat. Problema este ca aceste credite acordate oricui si oricum au alimentat cresterea consumului, a investitiilor si apoi a tuturor ramurilor economice conexe. Acum a venit scadenta...
Eu am 50 de angajati la firma mea, casa in constructie si mi-e groaza de scaderea vanzarilor firmei. Deocamdata e normal ca ianuarie-martie sa mearga prost, da' oare isi va reveni ? Daca nu, nici nu ma pot gandi la ce urmeaza... Iar masurile de a nu mai creste salarii, de a renunta la oameni nu sunt asa de usor de luat, dar daca nu le iau s-ar putea sa o luam cu totii la vale.

Iar despre cei cu cash care asteapta scaderea preturilor .... nu cred ca e valabil decat pentru anumite produse si mai ales pentru case, terenuri, anumite materii prime unde profiturile erau la nivel de 100-200%. In rest, afacerile cu o rata de profit de 5-10%, de unde sa mai scada ? Intrarea intr-o spirala de scadere nu e iarasi atat de benefica cum pare la prima vedere. Poate genera si o avalansa de falimente si o adancire a crizei.

Mie mi se pare foarte complicat totul si mai rau este ca statele foarte bogate si cu somitati in stiinte economice nu au reusit pana acum sa ia masuri cu efecte clare de incetinire/stopare a crizei. Ce sa mai speram noi, romanii de la un guvern si nepriceput si intr-o tara saraca ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deianira spune:

Din punctul meu de vedere, criza e foarte pe bune . La mine la firma s-au facut concedieri destule, tatal meu e fara job si fara salariul de la fostul job, cauta in disperare si mama mea traieste cu stresul ca o va trimite acasa. Pe la prieteni pe la joburi e la fel, peste tot se fac reduceri de personal.



Good things happen to good people.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Citat:
citat din mesajul lui escu

Ce mi se pare mie ciudat este ca acesta criza este declansata de cateva banci americane, detinatoare de RRSPuri, adica banul pe care tot americanul si-l depune pentru pensie. Un fel de fond de investitii.
Banca il tine ani de zile, il investeste si reinvesteste ca sa produca profit. O mica parte din el revine viitorului pensionar, iar restul in buzunarul bancii.
Cand vine scadenta, adica varsta de pensie a americanului investitor, iata ca fondul (banca) se declara falita.
Nu mai are lichiditati.
Daca corelam momentul, cu cel al inceperii iesirii la pensie al baby boomerilor americani, momentul mi se pare mai mult decat profitabil pentru banca.
Ce este de fapt banca? Un grup de actionari care si-au pus la adapost de mult profiturile acumulate din fondurile de pensii.
Ce moment mai bun ca asta, sa declansezi o criza economica?


Nu stiu cum sa-ti zic.. dar esti pe langa...
Tu ce crezi ca-s pensiile? Pe scurt portofolii de actiuni. Componenta nu-i stabila ci un numar de elemente de un anume risc, un numar de elemente de alt risc. Cat de riscant sau nu e portofolilul depinde de planul de pensie la care aderi.
Ce fac bancile/fondurile de investitii? Ca orice alt agent pe piata financiara : cumpara si vand actiuni pentru clienti si eventual pentru angajati/patroni.
Ce se intampla cand vrei sa te retragi? Ti se evalueaza porofoliul la pretul pietei si ti se vand actiunile.
Ce are banca/fondul? Are actiuni si un fond cash mai mic decat actiunile.
Asa ca nu stiu ce crezi tu ca investete si reinvestete banca... Si banca castiga iar clientul pierde... Pierd amandoi la fel. Necazul e cand ca acum salariile si bonusurile unora nu sunt in concordanta cu castigurile bancii.
In fondurile de investitii bonusul managerului este legat de profit. Ceea ce e perfect. In timp ce bancile de investitii vechi aveau in contract bonus minim garantat indiferent de rezultate. Cele mai riscante fonduri de investitii au si "watermark" adica si daca fondul merge bine acum managerul nu primeste bonus daca s-au pierdut bani in trecut si banii aceia inca nu au fost recuperati pentru investitori.
Si evident ca instrumentele de creditare.. trebuia sa fii nebun sa investeti in ele gandintu-te ca va tine. Mai ales intr-o economie atat de flexibila ca a US. Oricine stie putine finante pricepe ca credit default swap-ul este o mizerie statistica. Adica tu vinzi faptul ca 10 000 de John si Mary isi platesc casa.. utilizand date statistice de boom... si cand economia face buff .. ai date de down ... ce sa te miri ca e alta situatia???
Au pierdut.. da..pai si la cazinou se pierde. Aiurea e ca cineva a lasat instrumentele acestea pe piata cu buna stiinta desi nu stiu cati puristi financiari au urlat de ani de zile. Si cum nu era tichia bine pusa au lasat ca cei care le produc "issue" sa fie cei care le dau pretul.
Si stiti de ce? Pentru ca nenea Clinton a vrut sa aiba toata lumea casa.. asa ca a fortat bancile sa accepte credite mai laxe. Si bancile au zis... bine noi dam credite asa, dar da-ne voie sa ne asiguram ca nu vor plati. Cat se poate de nereglementat.... Interventionism... amestecat cu coruptie.


Si da criza e rea. Deocamdata noi nu suntem afectati, dar, dar... a fost lunga coada la supa in iarna asta in NY. Multi oameni necajiti...
Nu mi-e mila de cei care au investit in Madoff. Pentru ca daca-ti pui intr-un fond toti banii esti prost si lacom. Bancile garanteaza fiecare 100k per persoana nu per familie. Macar 10 banci mai sunt asa ca poti avea un milion deoparte si trai linistit asteptand sa treaca furtuna. Daca vrei insa sa faci n-spe milioane peste noapte si nu-ti lasi in banca.. e ca sa zic asa treba ta.

Si in Romania inca nu e afectata de primul val de criza. Si asta io datorati lui Isarescu. De ce ? Pentru in Romania nu se face trading pe instrumente de credit. Asa ca de aceea se simte efectul incetinirii economice si schimbarii de rata euro/leu, dar nu e mai rau. A fost mereu un purist nenea Isarescu si la capitolul asta jos palaria.

Sa fim toti sanatosi si sa treaca si asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns escu spune:

Interesant ce spui AB, numai ca portofoliul de actiuni a fost cumparat de niste specialisti financiari. Mi-e greu sa cred ca lor le lipsea logica ta, ca nu s-au gandit la consecintele atat de previzibile in conditiile astea de risc. Si totusi au facut-o constienti. Nu exista, la momentul ala, risc in sensul pozitiv. Stiau bine care vor fi consecintele. Criza nu i-a luat prin surprindere. D-asta zic eu ca a fost "in purpose".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB spune:

Mda in orice meserie sunt unii care risca, nu? Ce soferii care se grabesc primii pe linia de tramvai.. nu stiu ca daca vine tramvaiul ii ia...? Asa si ei au crezut ca-s inaintea valului... si nu-ti fie tie teama Acum doi ani in vara au inceput sa arunce sacii(portofoliile) din caruta pe market... Pentru toti cei din lumea financiara in 2007 a fost inceputul crizei. Si au tot sperat ca ei scapa de portofolii si se gata se renunta la tot si ei au castigat, preturile scad, dar nu exagerat si gata. Eh numai ca erau prea bagati pana-n gat (leveraged). Si lichidand portofolii mixte cu actiuni riscante si actiuni bune, au fortat pe toti sa vanda. De cde? Pentru ca acoperirea financiara elementara este avand pozitii scurte si lungi. Actiuni pe care mizezi sa le scada valoare (short) si cele la care mizeze sa le creasca (long). Daca unul arunca pe piata ceea ce tu crezi ca de tinut, te-ai ars pentru ca trebuie sa vinzi si scurtele si lungile tale, deci iti vei lichida si tu portofoliul. Si asta costa..; ca sa te retragi de pe market lichidand tot .. inseamna sa platesti penalitatile tuturor contracteloir de cumpare vanzare neonorate, zeci si poate sute de milione daca ai ceva volum tranzactional. Si retragandu-te maresti presiunea..pana cand e un dumping gebneral si o reevaluare de pozitii.
Si institutiile financiare seriose pierd din prostia unora si cel mai rau pierd companiile ale caror actiuni scad intrucat se regasesc pe piata in cantitate mare din cauza lichidarilor. Si cand se recumpara pozitii nu vei recumpara tot.. ca doar ai vandut in pierdere si nu mai ai acelasi capital, deci vei si mai selectiv in cumparare. Deci unele companii medii vor fi penalizate de lipsa ta de bani si si cele bune vor fi cu investitori mai putini.

In fine.. nu trebuie sa ma crezi pe mine.. uite ce au zis in fata Congresului, unii din putinii oameni care n-au iesit prost din criza. Sau pentru ca nu s-au bagat in asemenea instrumente sau pentru ca de patru ani si mai bine urla la luna ca e o prostie care va sfarsi rau pentru cine mizeaza pe cresterea lor.

Uite ce a fost scris de catre cercetatori si de catre cei care au facxut peste un miliard in 2007. In 2008 nu inca public.
http://oversight.house.gov/story.asp?ID=2271
ai si video dar merge greu.; selectionat ai aici

http://www.nytimes.com/2008/11/14/business/14hedge.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns escu spune:

Am sa ma uit la link si revin maine cu comentarii, ca acum nu mai pot sta, scuze AB, promit sa revin.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Claudelu spune:

La mine in casa se simte! Se simte si inca prea tare. Eu fac parte din cei 200 de disponibilizati ai companiei la care am prestat timp de 6 ani....deci simt criza pana'n maduva spinarii

In momentul de fata nici faptul ca esti cel mai vechi din departament nu conteaza...criteriile prin care se vor face si se fac disponibilizarile sunt, pentru noi, cei de jos, misterioase! Vorba cuiva, acum e momentul ca patronii sau directorii sa se scape de angajatii care nu sunt pe placul lor (cei cu limba scurta...sau mai degraba cei fara limba) ...

Sotul meu e bugetar si daca va fi asa cum zice domn prim ministru "pusta si cureaua lata/ ce sporuri si stimulente aveati odata" clar situatia noastra nu va fi una roza...io viitoare somera (ca degeaba mi-am bagat vreo 20 CV daca pana acum nu s-a aratat nimic) si sotul meu va ramane doar cu salariul de bugetar (unu rusinos de mic)...o viata "minunata", tocmai cand incepeam sa o ducem bine...

Sa nu dai in depresie ??




Claudia si Raul-Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Delphinas spune:

Claudelu eu tocmai ce m-am pricopsit cu un pui de depresie azi la munca. am avut sedinta...pa si pushi sporuri, aveam si noi unul chinuit si vai de el, cel de antena. cu chiu cu vai ne-a bagat luna asta contabila banii de la sindicat, dar daca mai marele nostru sef zice halt...o luna dam din buze maruntel
se simte criza fratilor. se simte pe bune.
si unde mai pui ca joi plec cu sotu la operatie...vrem si noi un pui de copil mic acolo...cu toata criza asta, eu vreau un copil. cred ca nu sunt sufiecient de normala. vai de mama noastra..

poze, Just Me
Infertilitatea este o boala
ambitioasa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anyella spune:

Eu o vad pe pielea mea direct.Am contracte,nu incasez banii(e un vis spus...la timp).Nu stiu cind ii voi incasa,ca prestator de servicii.In concluzie am adus bani de acasa,am tot adus ca sa platesc salarii,furnizori pina am ajuns la fundul sacului.


Falimentez? Sper eu niciodata! Dau lumea in judecata? Ce cistig...o reesalonare peste nu stiu cit timp,niste bani luati cu tiriita.Unde e munca mea,unde sint sacrificiile mele.E un tavalug.

Asa resimt eu criza.Rau.Milogesc banii mei.



Tashi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cait spune:

Si pe aici se simte , toata lumea e stresata nu mai fac nimic si asteapta sa treaca criza.Cand o trece asta nu cred ca stie cineva.
In rest in tara mama tot bugetara e si la fel mi-a zis ca le-a luat toata sporurile pe care le aveau.
Iar in fiecare dimineata in ziare citesti numai des somaj , inchidere de uzine, fabrici etc.Pe mine una m aia depresia mai ales ca termin scoala in vara tocmai intr-un moment super nasol.

Cait
Home is where heart is...

Mergi la inceput