In ce sa mai crezi - despre valori si lipsa lor
Raspunsuri - Pagina 12
denizel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ile77 [quote]citat din mesajul lui ionica pe tine nu te enerveaza fraze de astea "eu ma consider un taran" sau " sint un simplu om de rind si intotdeauna ma voi intoarce cu drag in satul meu natal"..bla bla bla spuse de marii intelectuali ai societatii rom......si cind incolo tot prin londra, paris, new york ii gasesti Ile, mami de Vivian (07.03.2006) si 10+ http://good-times.webshots.com/album/568512292eJLims |
mama-lor-dar-astazi-si-maine .
denizel spune:
citat din mesajul lui ionica Ba ma deranjeaza ,tocmai de aceea am editat-o,fraza ,am crezut ca denizel o va interpreta dar se pare ca nu a reusit. |
Ionica, tocmai ce am declarat ca nu ma consider o intelectuala . Ce astepti de la mine? Nu-i oare de ajuns ca am o memorie excelenta? :-))))
denizel spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Deianira
mda... aia care au terminat dupa '95 is prosti gramada, nu stiu ce inseamna model, valoare sau progres. Curat murdar . Good things happen to good people. |
Aoleu, Deianira, abia acum mi-am dat seama ca tu nu glumesti.
Hai mai, cred ca nu m-ai luat in serios . Era o gluma legata strict de afirmatia cu 94-95 din mesajul-bomba .
P&ANA spune:
Mda , greu de raspuns la asemenea intrebare care ma macina si pe mine.
Eu vad lucrurile cam asa: valoarea =idealul sau principiul de viata pe care-l caracetizeaza pe individ in parte.
generatia actuala ,este interesata in special de "valoarea materiala"
acest ideal ocupa primul loc pentru ca asa le-a fost alimentata imagiea .Nu ei sunt vinovati ,ci toti cei care au contribuit la educatia lor .
Mai sunt indivizi (inclusiv eu) care ,desi au niste principii in viata , le pot incalca cu usurinta datorita mediului in care traim si care devine din ce in ce mai otravit.
Si intrebarea :daca romanii sunt patrioti sau patriotismul este o valoare?
Da, patriotismul este o valoare ,insa romanii nu mai sunt patrioti .
viviana spune:
Eu traiesc in Romania.
Am impresia ca multi dintre voi traiti in alta tara. Tara PRO tv-ului si a "Smecherilor de romania", tara stirilor de la ora 5 si a manelelor, tara youtubului si a silicoanelor.
Tara mea, Romania, are oameni valorosi, scriitori de elita, tineri care reprezinta ceva. are teatre, laptaria lui enache, librarii, bucovina, maramures, transilvania, poiana marului, malini...
Daca vrei paine te duci si cumperi. Daca nu gasesti paine proaspata si din lene de a cauta iei una intepenita nu e vina mea. Si nici a tarii mele. si nici nu inseamna ca faina folosita nu are valoare.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Guestus spune:
Yo cred ca voi si altii traiti cu impresia ca valoare inseamna numai si numai un Tudor Vladimirescu sau Stefan cel Mare, sau mai stiu ce alta figura a romaniei nascuta < 1900.
E....in anul 2009 nu mai vezi pe nimeni pe cai cu buzduganul in mina si nici sedinte la luminare pt salvarea tarii...totul e mult complex si evoluat decit pe vremea luptelor cu Osman pasa. E clar ce zic sau nu? wake up...e 2009....timpul a mers mult mai repede decit gindirea multora
P&ANA spune:
Guestus, ai dreptate , a trecut vremea buzduganului...
eu faceam referire la lipsa unor reactii din partea romanilor unele politice altele nu . Ti-as da exemple concrete dar sunt prea multe
filofteia spune:
Mi-am dat seama ca fiecare avem alte pareri despre ce inseamna valori.
Pentru mine nu sunt valori Djuvara (de care nu stiam), Eminescu, Arsinel, Stela, Tudor Vladimirescu...sau
Romania, are oameni valorosi, scriitori de elita, tineri care reprezinta ceva. are teatre, laptaria lui enache, librarii, bucovina, maramures, transilvania, poiana marului, malini... |
Pentru mine valorile vin din interior...adica dragostea, empatia fata de ceilalti, ceva de genul "Ce tie nu-ti place altuia nu-i face"...care nu tin de timp sau spatiu...poate sunt gresite valorile mele??? Pentru ca eu in primul rand pe astea vreau sa le transmit copilului meu.
Rufus spune:
Simona, e un subiect spinos. E bine ca dezbateti problema, majoritatea aveti copii mici, nici nu ati vazut ce inseamna tineri cu sau fara valori.
"Tinerii de azi" au destule valori. Problema este ca nu sunt invatati sa le respecte. E vina lor? Daca nu le sunt impuse, de unde sa le stie? Oare viata nu curge si fara valori? Ba curge, si inca usor.
Pentru ei valorile sunt o povara, din moment ce nu au crescut cu ochii pe ele. Orice e strain sperie, aduce nesiguranta, asa ca tinerii nostri fug de valori, le complica viata.
Avem acum reculul dragii noastre libertati, dar totodata primele semne de constientizare. Daca o sa stati atenti, copiii vostri nu vor suferi; cu o precizare: "pe vremuri", de educatie se ocupa inclusiv societatea, rolul parintelui nu era 100% necesar. Acum este.
Nu am citit interviul cu Djuvara. Asa ca nu stiu la ce valori se referea: valori la care tinerii sa se raporteze, sau valori dobandite din familie, sau societate. Oricum, Djuvara nu a descoperit roata cu afirmatia asta, au zis-o multi altii inaintea lui (stiu, Simona a citat pe cel care i-a cazut in mana). Nu sunt de acord cu afirmatia ca orice om educat ar trebui sa fi auzit de el; aproape orice am citit din ce a scris nu este o inovatie, ca sa nu mai zic de controversa recenta asupra istoriei (vorba Simonei cu apa plata).
poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007
beshter spune:
citat din mesajul lui sirimie Am citit un interviu cu Djuvara in care spunea ca tinerii de azi nu mai au valori. Eu as spune ca are dreptate, dar inainte care erau valorile care nu mai sint acum, care sint valorile pe care trebuie sa le aiba tinerii de azi? |
As vrea sa fi citit si eu interviul respctiv ca sa stiu precis la ce fel de valori se referea Djuvara. Insa, din ce ai postat tu si din ce au discutat ceilalti, inteleg ca e vorba de valorile 'traditionale' - adica aceleasi care i-au impins pe hippies sa-si ia lumea in cap.
Eu nu sunt de acord cu modul in care e inteleasa 'criza acuta de valori' cu care, de altfel, lumea se cam confrunta din cuaternar incoace. Dupa parerea mea, valorile sunt acum mai clare si mai bine definite ca niciodata.
Atunci cand o trasatura a lucrurilor e recunoscuta ca 'valoare' inseamna ca e recunoscuta si influenta pe care o poate avea in modelarea de sine si a celorlalti. Cei care vad valorile ca 'subiective' le considera ca pe un fel de exprimare a pozitiei personale, ca expresie a unei alegeri. Cei care le vad ca 'obiective' cred ca alegerea poate fi indrumata, plecand de la vreun sistem - Dumnezeu, ratiunea, natura umana etc.
Eu cred ca valorile sunt obiective - dar nu in sensul didacticist al cuvantului - nu ma intereseaza sa indrum sau sa impun un anume sistem de valori - ci in sensul ca valorile au ramas si raman aceleasi. Cu totii ne definim sau ne situam in opozitie fata de aceleasi valori ca strabunicile noastre. Mai cred, insa, ca sunt si subiective - pentru ca iluzia liberului arbitru ma bantuie inca.
As vrea foarte tare sa stiu ce l-a impins pe Djuvara sa afirne ca tinerii nu mai au valori. Asa, scos din context, seamana foarte tare - si aici ma tem ca ii dau dreptate Ionicai - cu minunatele conversatii babesti din tramvai.
Nu mi se pare nicio blasfemie faptul ca cineva se poate referi la Djuvara cu 'nenea'. Si nici daca n-a auzit de el. In fond, si Duchamp i-a pus mustati Giocondei si a mai si scris o porcarie sub figura ei - aluzie la homosexualitatea lui DaVinci - si lumea s-a scandalizat. Exagerez intentionat, ca sa va aduceti aminte de spiritul de fronda de demult.
Am spus, la inceputul acestui roman-fluviu, ca valorile mi se par -azi- mai clar definite ca niciodata. Probabil, primeaza valoarea materiala, dar aici ii dau dreptate lui Rufus - daca eu ma zbat sa-mi conving un posibil viitor student ca locul lui e la vreo facultate sarmana unde se sta la sala de lectura cu orele iar tatal imi spune nonsalant ca vrea sa-l faca fotbalist....
In rest, valoarea in care cred eu cel mai mult e libertatea individuala.