Va rog sa imi spuneti ce sa fac?
Raspunsuri - Pagina 5
spic de grau spune:
Edip - eu vorbesc de Paris, Ile de France (zona maxim 4 Sud, zona ok, nu Nord - ca atunci e alta mancare de peste).
In chirie, un apartament de 55m2 zona 4, la vreo 20km de centrul Parisului, costa cam 850-900€/luna. Bani care ii dai, si nu ii mai vezi. Sunt bani aruncati.
Daca e sa il cumperi - te costa aceiasi bani, insa diferenta e ca in 20 de ani e apartamentul tau. Chiar daca platesti si interese (dobanda).
Apoi: cnd esti in chirie: curentul, caldura, sunt ale tale ca si cheltuiala. Taxa orasului tot a ta e. Ce nu platesti e taxa fonciara.
Daca vrei sa faci o imbunatatire - te poti intelege cu proprietarul, insa ce te faci daca zice: e treaba ta, apartamentul asa cum e, e ok.
De zugravit e obligat sa o faca, cred, o data la 5 ani.
Ei si daca tie nu iti place tapetul, sau zugraveala - si el nu te intelege, cine face investitia? TU!
Cand pleci ai interesul sa astupi toate gaurile facute, sa refaci tot apartamentul, ca altfel te trezesti ca nu-ti mai vezi garantia data la inceput (vreo 2 chirii).
Aici - cnd intri si iesi din apartament, ai interesul sa numeri gaurile din pereti, dungile de pe zugraveala, gaurile din parket, petele, tot!
Se merita stresul?
Ideal ar fi sa nu mergi pana la limita maxima de indatorare (30% aici in Fr). Insa - cnd vezi ce poti cumpara in momentul X, putini se gandesc la rau. Mai ales daca esti tanar si in putere. Ideea care o ai in cap e ca: in job vei evolua, salariul peste 5 ani probabil ca va dubla etc etc Nu?
Iar daca vezi ca nu iti mai poti permite sa platesti ratele - atunci vinzi, si te muti in garsoniera de 30m2 chit ca pana atunci aveai apartament de 150m2. Asta e!
lui David Andrei 4.5 ani si 34+
Marox spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Edip
si care e diferenta intre a umple buzunarul altuia sau al bancii? Eu nu cred ca rata la casa (in vest ca in Ro totul e posibil:)) poate fi egala cu chiria... in primul rand la o casa mai sunt si taxe si multe alte cheltuieli. Chiar daca ar fi egala, inchiriezi ceva mai mic. In general dupa 5 ani nu platesti mai mult de 10% din imprumut asa ca sunt multe calcule care se iau in considerare. Chiar si ideea ca o chirie poate scadea. |
Diferenta e ca dupa 20 de ani, daca ai platit imprumutul la banca, ramii cu o casa, daca ai platit chirie...imbogatesti proprietarul si tu continui sa platesti chiria.
Eu sint de acord cu Spic de Grau, asta e mentalitatea in Franta, mai bine platesti rata la casa decit chirie. Lumea spune: "mai bine string cureaua si platesc 100-200 € in plus pe luna, dar stiu ca la pensie, cind veniturile sint mai mici, stau in casa mea".
spic de grau spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Marox Spic de Grau, am postat in acelasi timp... Marox, mama lui Alex (n. 14.06.03) si a Juliei (n. 29.03.05) |
BalMascat spune:
citat din mesajul lui Adina Iulia BalMascat, adica ipotetic daca tu vii la mine sa-ti imprumut 100 EUR ca ai de cumparat ceva, eu ti-i dau, nu-ti iau garantie pe ei, tu cumperi acel ceva dar apoi iti pierzi serviciul si nu mai poti sa-mi dai datoria, se cheama ca eu am facut o afacere proasta si ca e doar problema mea ca am fost proasta si ti-am imprumutat banii aia? |
Adina,
tu daca te decizi sa-mi dai mie banii, trebuie sa iei in calcul si varianta ca eu as putea sa nu tii dau inapoi. din diverse motive. dar daca totusi decizi c(unoscand situatia mea) sa ma imprumuti, inseamna ca esti dispusa la asemenea risc.
In America sunt o multime de case in foreclosure, pt ca nu au mai putut fi platite.
din acelasi motiv ca al autoarei subiectului de fatza.
monabella spune:
Hm... in primul rind eu cred ca ap. meu din Bucuresti s-ar vinde la o adica pt. ca e intr-o zona foarte buna. Acum n-o sa-mi spuneti ca nu mai sint oameni cu bani in Bucuresti ca doar lumea are masini mai delux si haine mai de lux decit vad eu aici.
Pe de alta parte eu am si alte rezerve financiare in caz ca mi s-ar intimpla asa ceva. Plus ca daca as ramine fara job mi-as face business propriu. Ideea e ca nu trebuiau sa se bage in datorii prea mult fara sa puna si raul in fata, eu asta sustin. Cum sa nu te gindesti cind semnezi pt o asa suma mare ca s-ar putea sa ramii fara job. Eu nu stiu ce profesii au ei si de ce nu-si gasesc altceva.
Am de pilda iste prieteni care in 2004 au trecut printr-o sit. similara el si-a pierdut jobul si era cel cu venitul mai mare. Ca sa nu-si piarda casa stiti ce au facut? Si-a gasit omul de lucru in alt oras, s-au mutat, si au inchirirat casa. In orasul in care s-au mutat au stat initial cu chirie apoi au cumparat un duplex. Intr-o parte au stat ei in cealalta au inchiriat. Casa lor originala a fost inchiriata vreo 2 ani timp in care dincoace in noua casa practic plateau mortgage-ul din rent. Dupa 2 ani s-au intors cind economia si-a revenit si omul si-a reluat vechea slujba dar o luna au stat la niste prieteni pt. ca prima lor casa era inchiriata.
Si uite asa, trebuie sa fii putin creativ sa te descurci in astfel de situatii.
Chestia aia cu mortgage pe 50 ani imi da de-a dreptul frisoane.
escu spune:
eu cred ca pe autoarea subiectului o doare exact in dos de raspunsurile noastre, ca n-a mai dat pe aici. Asa ca n-are rost sa facem noi tot felul de presupuneri si scenarii. Eu ma opresc aici cu presupunerile.
Va doresc sa va tineti bine in sa la joburile voastre si sa nu va atinga criza asta financiara.
spic de grau spune:
citat din mesajul lui escu eu cred ca pe autoarea subiectului o doare exact in dos de raspunsurile noastre, ca n-a mai dat pe aici. Asa ca n-are rost sa facem noi tot felul de presupuneri si scenarii. Eu ma opresc aici cu presupunerile. Va doresc sa va tineti bine in sa la joburile voastre si sa nu va atinga criza asta financiara. |
Nu spuneam si eu la fel acu cateva pagini? Cineva arunca un subiect de dragul de a curge paginile, iar noi ne dam de ceasul mortii pe marginea unui subiect ipotetic.
Lore. spune:
Buna ,va multumesc foarte mult pt raspunsuri,si va sunt recunoscatoare fiecaruia dintre voi pt ca incercati sa gasiti o solutie la aceasta problema.
sa stiti ca nu ma doare fix in,,dos,, de raspunsurile voastre ,asa cum a spus escu.Nu am internet acasa si am venit astazi la un locutoriu.
Am sa va spun mai pe larg,cum stau lucrurile cu apartamentul.
Apartamentul a costat 195.00.Acum valoreaza poate intre 180-190.000.Pretul nu e foarte mare ,ideea e ca nu se vinde nimic acum in Spania.Cine vrea sa cumpere,nu primeste credit de la banca.Banca a putut sa ne dea creditul pt a trimis un evaluator care a umflat valoarea apartam la 230.000.
Noi doi lucram la aceeasi firma si aveam un salar normal.Dupa veniturile noastre nu prea putea banca sa ne dea 200.000 de euro.Banc aa zis ca trebuie sa aducem un girant,iar daca nu avem girant trebuie sa platim o asigurare care era 3000 euro.Aceea asigurare avea sa acopere 20% din valoarea datoriei in cazul in care se ajunge in situatia in care nu mai putem plati.Chestia este ca noua banca nu ne-a dat nici o chitant apt cei 3000 de euro.Am fost la banca sa intrebam despre aceasta asigurare.Prima data cel de la banca a zis ca 20% sunt acoperiti de catre asigurare pana cand se amortizeaza 20% din suma pe care o datoram la banca,pe urma nu mai exista.Atunci i-am zis ca noi inca nu am platit nici 10% ceea ce inseamna ca putem profita de asigurare.Urmatoarea zi cand am fost la banca sa cer un justificant,mi-a zis sa astept catev azile ,iar acum spun ca nu exista nici o asigurare.Deci am luat teapa.Au incasat 3000 euro si nu au facut nici o asigurare,sau nu vor sa imi dea nici o hartie pt ca atunci asigurarea ar trebui sa plateasca pt noi ceva bani frumosi.Banca nu avea voie sa ne dea 100%.ci doar 80%.
Adevarul este ca noi ne-am grabit sa luam apartam cand nu stiam inca prea bine limba ,nu am avut traducator si am semnat.Ulterior am citit in contract ca,notarul afirma ca noi am semnat fara sa citim ceea ce semnam.E vina noastra.SUNTEM NISTE IDIOTI,o recunosc dar e tarziu.Am facut acest gest necugetat pt ca in acel moment am gandit altfel,l afel c amajoritate aromanilor care au cumparat aici in Spania apartam.Nu te gandeai ca o sa ajungi in situatia asta,pt ca in acea perioada apartam se vindeau ca painea calda.E zona turistica si in max 3 luni se vinde aun apartam.Am considerat c a,decat sa platim o chirie cu 600-700 euro mai bine cumperi ,si cand crei sa il vinzi iti recuperezi banii,nu sunt bani pierduti.Dar lucrurile au luat o intorsatura ciudata.creditele se acordau foarte usor.
Acum lucreaza doar sotul meu si nu putem plati 1300 de Euro pe luna.Dorim sa plecam din Spania pt ca de luna viitoare va intra si sotul meu in somaj.
Aici in Spania,foarte multe persoane au rezolvat cu banca problema apartam.Adica,s-au inteles intre ei.Clientul prefera sa piarda cat a platit pana acum,iar banca ramane cu apartam,far aavocati,fara justitie....Problema este c anoi am semnat cu o banca super potenta,Caixa care nu sta de vorba cu tine.are o armata de avocati care lucreaza pt ei si se ocupa doar de interesele bancii.De aceea banca nu discuta,te da direct in judecata.Noi am luat apartam in 2006.Am sa va mai scriu cand vin la net zilele astea.Va pup pe toti,si va multumesc din suflet
Lore. spune:
Am uitat sa v ascriu ca noi nu am girat cu nimic din Romania.Adica e un credit ipotecar garantat cu apartam cumparat cu banii bancii.