Va rog sa imi spuneti ce sa fac?
Raspunsuri - Pagina 4
ritah spune:
Monabella, poate ca ei au ramas amandoi fara salar, se poate, nu stiu cati dintre noi am putea face fata la asa ceva. Din pacate somajul din Spania e mult mai mare decat in US. Nu cred ca nimeni dintre noi are un plan prea grozav de subzistenta in vremurile astea. Ca sa-ti spun drept acum, si planul tau cu vandutul apartamentului din tara nu e o alegere prea grozava, am prieteni care sunt in Romania si imi spun ca nu prea poti sa vinzi nimic asa de usor acum. Ce sa faci, nu prea a putut nimeni sa prevada ceea ce s-a intamplat.
escu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui monabella Olim nu am zis ca de ce si-a luat casa ferit-a sfintul, am intrebat de ce cind au luat casa nu au luat in considerare ce se intimpla daca ramin fara job or poate ca au facut un imprumut mai mare decit puteau plati. Eu de pilda am pus raul in fata am zis ca daca ramin fara job vind apt din Ro in caz de extrema urgenta daca nu imi gasesc alt job (etc)... |
monabella probabil ca asa si-au facut si ei socoteala, ca si tine, numai ca in caz de criza imobiliara, ea nu se opreste la granitele romaniei. Acum si in ro. daca vrei sa vinzi o casa nu poti. Nu ca n-ar fi doritori, dar bancile nu dau credite si n-ai cui s-o vinzi. Poate doar s-o donezi .
Zau, lasand gluma la o parte daca-ti pierzi joaba e nashpa rau, mai ales daca se intampla simultan pentru ambii soti.
Fetele au dreptate, trebuie studiat contractul. De obicei un credit ipotecar este garantat de ipoteca pe casa. Asa ca ar trebui sa se limiteze la casa ipotecata, dar nu stim ce alte clauze sunt pe acolo.
Edip spune:
citat din mesajul lui ritah Monabella, poate ca ei au ramas amandoi fara salar, se poate, nu stiu cati dintre noi am putea face fata la asa ceva. Din pacate somajul din Spania e mult mai mare decat in US. Nu cred ca nimeni dintre noi are un plan prea grozav de subzistenta in vremurile astea. Ca sa-ti spun drept acum, si planul tau cu vandutul apartamentului din tara nu e o alegere prea grozava, am prieteni care sunt in Romania si imi spun ca nu prea poti sa vinzi nimic asa de usor acum. Ce sa faci, nu prea a putut nimeni sa prevada ceea ce s-a intamplat. |
eu cred ca multi au vazut ceea ce s-a intamplat... am amici care si-au vandut casele in 2007 sau inceputul lui 2008 in unele orase din Canada. Eu unul am vazut si sunt in cash din Noiembrie 2007 de exemplu. Urlau bloguri prin toata lumea despre colapsul asa financiar cu imobiliarele si creditele date aiurea. Si nu era o problema de Spania sau de Canada sau de Ro.. era si este globala problema... Niciodata nu pui toate ouale in acelasi cos cum zic astia... Daca nu ai cel putin bani sa traiesti un an fara job nu faci rate si nu te intanzi. In plus nu cumperi daca nu e pretul corect... multi au cazut in plasa, si au crezut ce li s-a spus ca nu isi vor permite niciodata o casa daca nu iau "ACUM" ca or sa se scumpeasca... cunoscut sloganul? Eu l-am auzit f. des in ultimii 3 ani si in Canada si in Ro si peste tot....
spic de grau spune:
Din cate am inteles eu, in Spania se acordau imprumuturi cu limita de indatorar la 70% si pe 50 de ani.
Este clar ca poti f usor sa cazi in imposibilitate de plata.
In ceea ce priveste recuperarea bunurilor in afara granitelor tarii (respectiv Spaniei), este f greu, chiar daca vorbim de UE. Costurile sunt mari, si apoi trebuie sa se tina cont de legile interne fiecarui stat.
Cum spuneam - intai si intai trebuie vazut cat valoreaza casa acum.
Banca recupereaza in ultima instanta bunul, il pune in vanzare si il vinde. Restul datoriei insa - ramane al celui care a facut imprumutul si nici falimentul bancii nu il va scutii de datorie.
Nu stiu daca stransul catrafuselor si plecatul in RO va ameliora situatia. Nu vad sa ii dea prin Interpol...sau poate depinde de valoarea datoriei.
Mutati-va intr-o garsoniera. Inchiriati apartamentul ptr platirea ratelor.
Daca banca v-a dat in judecata inteleg ca s-au strans deja ceva scadente neplatite. Voi ati incercat ceva ptr iesirea din impas? Reconversie de ex.
Bine ar fi daca autoarea ar mai da niste amanunte. Asa - nu facem decat supozitii pe marginea unui caz ipotetic.
lui David Andrei 4.5 ani si 34+
Eliza5 spune:
citat din mesajul lui spic de grau Banca recupereaza in ultima instanta bunul, il pune in vanzare si il vinde. Restul datoriei insa - ramane al celui care a facut imprumutul si nici falimentul bancii nu il va scutii de datorie. lui David Andrei 4.5 ani si 34+ |
Asta nu e adevarat.. Si eu am incheiat un contract ipotecar si stiu bine ce am semnat. Ipoteca este doar pe casa achizitionata cu ajutorul acestui imprumut. Atat. Daca eu nu mai pot sa platesc ratele imprumutului, banca imi ia casa. ATAT. Desi eu am mai multe proprietati, banca nu are niciun drept sa imi "rechizitioneze" altceva decat casa ipotecata. Si da, pierderea ramane a bancii. Pentru ca aceeasi banca mi-a trimis evaluator imobiliar inainte sa imi dea banii, iar acesta a evaluat casa la o valoare superioara sumei acordate. Tocmai pentru ca banca sa se puna la adapost in cazul in care eu falimentez. Si da, teapa, in momentul acesta, casa valoareaza in acest moment probabil SUB evaluarea facuta de acel evaluator. Dar din fericire (pentru banca ) eu imi pot plati ratele.
Dar repet, trebuie citit contractul. Daca este credit IPOTECAR, inseamna ca banca a pus o IPOTECA pe un bun. Daca nu mai poti plati ratele, banca iti sechestreaza bunul/bunurile pe care s-a pus ipoteca (in contract) si atat.
spic de grau spune:
Eliza - iti doresc sa nu ajungi in situatia de a vinde casa la un pret mai mic decat cel de achizitie, si sa crezi ca banca va ramane cu paguba.
Crede-ma ca stiu despre ce vorbesc. Sau poate in Ro sunt alte legi.
Eliza5 spune:
citat din mesajul lui spic de grau Eliza - iti doresc sa nu ajungi in situatia de a vinde casa la un pret mai mic decat cel de achizitie, si sa crezi ca banca va ramane cu paguba. Crede-ma ca stiu despre ce vorbesc. Sau poate in Ro sunt alte legi. lui David Andrei 4.5 ani si 34+ |
Pai tocmai, asta am spus, am semnat contractul cu avocatul langa mine si m-am informat foarte bine inainte sa semnez. Banca poate recupera doar bunul pe care s-a pus ipoteca, atat. Asta daca vorbim de un credit ipotecar. Daca e altfel de credit, atunci nu mai stiu.
capcaunul spune:
citat din mesajul lui Edip Daca nu ai cel putin bani sa traiesti un an fara job nu faci rate si nu te intanzi. |
spic de grau spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui capcaunul
|
Depinde!
Depinde la ce limita de indatorare te duci! Daca rata la casa este egala sau mai mica decat chiria - ce alegi? Sa umpli buzunarul altuia, sau sa pui la rata?
Problema e sa nu stai cnd vezi ca incepi sa te afunzi si sa astepti ceasul al 12 lea.
Aici - apropo de limita de indatorare, in 2005 cnd am luat noi imprumutul, nu se accepta indatorare mai mare de 30% din venit.
Si se tinea cont daca esti cu contract pe perioada determinata, sau nedeterminata. Apoi e si compania de asigurare care te gireaza, si pe care o platesti, si care te "ajuta" in caz ca tu esti in dificultate de plata.
Insa - daca ai un venit de...sa zicem 2000€/luna si dai 1300 pe rata, si mai ai si intretinere, si impozite, si papa, si tv si etc etc...
E acelasi caz ca in RO! Cand auzeam de preturi de case echivalente celor de aici, insa cu salarii de RO (adica 1500€ brut zici ca l-ai prins pe Dumnezeu de picior; si stai ca in general un salariu in RO e pe la 500€... si plateau 400€ rate sau poate si mai bine! ca ziceau ca venitul pe familie e de 700-800€/luna si gandeau ca 600€ e ok ca si rata).
Ideea e - cnd faci un imprumut: nu depasi 30% din venituri! Si asigura-te ca si somer ai putea sa platesti....Asta depinde de somaj, de conditii.
Edip spune:
citat din mesajul lui spic de grau Depinde! Depinde la ce limita de indatorare te duci! Daca rata la casa este egala sau mai mica decat chiria - ce alegi? Sa umpli buzunarul altuia, sau sa pui la rata? |
si care e diferenta intre a umple buzunarul altuia sau al bancii? Eu nu cred ca rata la casa (in vest ca in Ro totul e posibil:)) poate fi egala cu chiria... in primul rand la o casa mai sunt si taxe si multe alte cheltuieli. Chiar daca ar fi egala, inchiriezi ceva mai mic. In general dupa 5 ani nu platesti mai mult de 10% din imprumut asa ca sunt multe calcule care se iau in considerare. Chiar si ideea ca o chirie poate scadea. Iar regula cu de 3 ori venitul iar nu e sigura zic eu.. eu as lua de 3 ori venitul mediu in considerare ca daca ai un job bun si se intampla ceva s-ar putea sa dureze pana ajungi iar la aceleasi venituri daca ramai somer. un venit mediu e mai usor de obtinut... vezi cazul celor din finante din USA unde de la joburi de $100k pe an in banci sau finante au ajuns la $40k. mai poti plati aceeasi rata?