cum il invat sa citeasca?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns danamiha spune:

Citat:
citat din mesajul lui Adina Iulia

Copiii sunt diferiti!

Sunt copii care poate nici nu vor sa auda de litere, cifre, calcule...
dar sunt multi copii care invata in joaca si le place.

atata vreme cat copilul nu este fortat sa faca ceva ce nu-i place, nu vad de ce apar discutiile astea, fiecare are ritmul lui. Poate sa invete sa scrie si la 1 an si la 10 ani - cata vreme asta se potriveste cu ritmul lui.

Corina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tanya spune:

Cum??
Are 3,5 ani si nu stie inca sa citeasca? Vor exista unele probleme sa-l inveti teoria relativitatii la 4,2 ani dar sper sa treci usor peste ele...as rade daca nu as crede ca TOTI copiii au nevoie de copilarie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danamiha spune:

Al meu la 5 ani jumate d'abia se sterge singur la fund

[/quote]

Al meu are aproape 8 si in vara insista sa mearga in tabara, dar cand e acasa ma striga pe mine sa-l sterg, dar cu servetele umede

De citit nu l-am invatat, daca intreba ce litera e x sau y ii spuneam, invata acum la scoala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui musetto
1. Nu mi se pare iesit din comun ca o mama, mai ales la primul copil, sa se teama de o boala sau alta, oricat de deplasat li se pare celorlalti. Cred ca e in definitia mamelor sa reactioneze asa din cand in cand :) Si eu ma temeam cand vedeam anumite gesturi ale fetitei mele, sa nu fie autista, sa nu aiba aia sau aialalta... Incerc sa ma stapanesc, dar nu reusesc intotdeauna .

2. Corina, nu iti fa griji, ai sa vezi ca daca baiatul o sa vrea, o sa invete sa scrie si sa citeasca in romaneste peste cativa ani, chiar daca va merge la scoala in Grecia. Iar daca nu o sa vrea, o sa uite tot, chiar daca invata acum... Cel mai bine e sa te relaxezi si sa "enjoy" fiecare clipa cu tot ce aduce ea. Acum citeste-i carti romanesti (povesti, poezii), ca sa ii deschizi apetitul si mai tarziu, daca va vrea, va lua singur cartea in mana si te va ruga sa il ajuti sa citeasca in romaneste.

1. Boala fiind ca nu poate sa citeasca la 3 ani...

2. Hai sa mai spun o data: the skill of reading - capacitatea de a citi se achizitioneaza o singura data intr-o singura limba de catre copil. Care, apoi, o transfera in alta limba sau in alte limbi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns speed spune:

la 3 ani jumate e muuult prea devreme sa-l inveti sa citeasca...nu necaji/stresa micutul...
e adevarat ca exista copii precoce/genii care pot citi la virsta asta dar o fac din proprie initiativa si din placere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gazzella spune:

Corina, nu stiu de unde sa incep...
deci ai mei prunci sunt inscrisi amandoi la biblioteca si saptamanal mergem si luam carti - ale noastre si ale lor -
si biblioteca asta (e un consortiu bibliotecar, unde cartile le prenotezi vroind via net) are diferite programe de-a atrage copilul in tainele lecturii si inca de la 2 ani
se organizeaza laboratoare peste laboratoare, spectacole, care toate cauta sa introduca copilul in universul lecturii
majoritatea carticelelor cartonate pentru copii puncteaza si pe asta
sub catel ii scris cu litere mari de tipar C A T E L
sub vacuta V A C A, iar pe coperta este indicata varsta de la care se recomanda lecturarea a astfel de carti..si tot asa...de la 2 ani in sus
acum despre mine, de ar durea lenea eu as urla cel mai tare, nu-i ca ma inghesui sa le citesc, prefer sa citesc ale mele carti, dar...nah!
ma rod sentimentele acelea cum ca nu fac si as putea si iaca-ma citindu-le C-A-M-I-O-N
si asa au invatat amandoi literele, broasca inca le scalda cu succes, dar el nu are dubii decat in privinta lui b, d si p
dar deocamdata nu pot sa zic ca-i dislexic
azi mi-a scris pe tabla cu litere magnetice OK dar cu K intors
asta o stie de la calculator cand se pune sa-si instaleze jocuri si ma intreaba:
- acum pe ce apas?
- "ok!"
- cum se scrie?
- O si K

tot asa a mai reusit sa individualizeze cateva cuvinte jucandu-se pe calculator

asta e cu scrierea! pana la o anumita varsta ei nu reusesc sa inteleaga ca pentru trei sunete diverse exista acelasi semn grafic pozitionat "aiurea"
despre dislexie se poate vorbi ceva mai tarziu si dupa anumite teste riguros desfasurate
cum a invatat sa le lege? nu stiu exact cum. Felix combina diverse metode
multe cuvinte nu le-a invatat, nu le-a legat ci doar le-a memorat, le recunoaste, dar il mai surprind si facand tentative de a le lega
cand e lung cuvantul ii schimba terminatia cam cu ce ghiceste el si-l corectez
recent am primit niste suporturi informative, sau cum sa le numesc, pentru educatori de la materna (pana-n sase ani), unde am vazut ca lectura le este prezentata copiilor in gradinitele italiene
nu doar ca le este prezentata, dar se insista mai nou pe importanta famializarii copilului cu lectura incepand cu 2 ani
dar nu am in evdere lectura asa cum am insusit-o noi ci doar o familiarizare cu aceasta in sensul ca copilul va fi incurajat sa manipuleze cartile, sa le rasfoiasca pentru a ajunge sa inteleaga ca o carte poate sa ofere placere (poveste, jocuri), informatie (descrierea functionarii unui camion), etc; daca de ex. ma intreaba ceva despre om ii sugerez sa-mi aduca enciclopedia unde ii despris omul, alege bine din 21
la fel cu plante, planete, animale, etc
un astfle de copil familiarizat cu lectura va avea cunoscut conceptul de biblioteca, adica acel post unde gasesti carti, colt/sala de lecura, moment al lecturii
va desprinde ca o povestire are inceput, cuprins si final, va intelege ca se poate discuta pe marginea unei lecturi, ca o fraza e alcatuiata din cuvinte, cuvinte care sunt alcatuite din litere, etc
va intelege ca lectura poate sa fie deprinsa oricand si intr-o maniera libera prin interactiune cu un adult care-i va explica pe masura interesului sau cam ceea ce poate sa intre in sfera "lectura"
asa...si din toate curentele astea educationale am desprins ca toti copiii normodotati au o nisa de deschidere inspre lectura foarte mare la 4 ani

practic lectura la 4 ani deprinsa in aceasta maniera e una accesibila orisicui

ceva bibliografie:

Le savoir-lire aujourd’hui : les méthodes de lecture et l’apprentissage de l’écrit / Gérard Chauveau

iar documentul asta e unul util, dupa mine
http://www.inrp.fr/vst/LettreVST/english/31_november2007_en.htm

deci concluzie: daca nu stai langa el sa invete pentru ca-i musai, daca gaseste placere si te simti cumva obligata interior sa-l sustii vazandu-i interesul doar cauta sa-i citesti, sa-i oferi multe astfel de posibilitati de-a deprinde lectura, iar metoda si-o va gasi singur
(de obicei la caesta varsta copiii au tendinta sa combine toate cele trei metode, sunt descrise in documentul de mai sus)
practic doar imprumuta-i carti de la biblioteca citeste-i si explica-i ce-l intereseaza...si gata :-)))

Felix (4 ani) Bendis (2 ani)
"Il bambino e l'unico essere ragionevole in un mondo folle"
Daiario clinico, Sándor Ferenczi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Eu nu mi-am pus niciodata problema s-o invat pe Monica sa cteasca. Adica cumva va face asta la scoala. Dar copilul ma mai intreba si ii raspundeam. Dupa 6 ani intrebarile s-au schimbat. In loc de "ce litera e asta" a inceput sa intrebe cum se citeste "CHE" si chestii de-astea. A inceput sa citeasca. Motivul? Nu-i plac colegii de gradi, ei se joaca intr-un fel pe care ea nu-l agreeaza si plictisindu-se a cerut carti. A pus intrebari si incet-incet a invatat sa citeasca, practic singura. Din punctul meu de vedere raspunsul la intrebarea "Cum il invat sa citeasca?" este "il dai la o gradi unde nu-i plac colegii si are timp sa se plictiseasca"
Personal nici macar nu eram de acord sa citeasca bine inainte de a se duce la scoala, pe motiv ca se va plictisi acolo si dupa a I-a nu va mai avea motiv dar va ramane cu ideea "stiu tot si e plictisitor". Dar iata ca de voie - de nevoie se va duce la scoala stiind sa citeasca ...

Sorana si Monica (6 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns musetto spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mihaelka

Citat:
citat din mesajul lui musetto
1. Nu mi se pare iesit din comun ca o mama, mai ales la primul copil, sa se teama de o boala sau alta, oricat de deplasat li se pare celorlalti. Cred ca e in definitia mamelor sa reactioneze asa din cand in cand :) Si eu ma temeam cand vedeam anumite gesturi ale fetitei mele, sa nu fie autista, sa nu aiba aia sau aialalta... Incerc sa ma stapanesc, dar nu reusesc intotdeauna .

2. Corina, nu iti fa griji, ai sa vezi ca daca baiatul o sa vrea, o sa invete sa scrie si sa citeasca in romaneste peste cativa ani, chiar daca va merge la scoala in Grecia. Iar daca nu o sa vrea, o sa uite tot, chiar daca invata acum... Cel mai bine e sa te relaxezi si sa "enjoy" fiecare clipa cu tot ce aduce ea. Acum citeste-i carti romanesti (povesti, poezii), ca sa ii deschizi apetitul si mai tarziu, daca va vrea, va lua singur cartea in mana si te va ruga sa il ajuti sa citeasca in romaneste.

1. Boala fiind ca nu poate sa citeasca la 3 ani...

2. Hai sa mai spun o data: the skill of reading - capacitatea de a citi se achizitioneaza o singura data intr-o singura limba de catre copil. Care, apoi, o transfera in alta limba sau in alte limbi.

Apreciez raspunsurile punctuale, dar nu au nicio legatura cu cele doua probleme (distincte, in interpretarea mea), la care am incercat sa raspund.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sinzi_ana spune:

La varsta asta, singurul ajutor real pe care poti sa il dai in ceea ce priveste buchisitul precoce, este sa ii citesti TU cat mai mult!!!! (nu pe litere, dar povestea in sine...)
Si apoi incurajeaza=l sa puna intrebari...
Va citi cand va fi pregatit sa o faca si cel mai important: va citi cu placere!!!!

“One test of the correctness of educational procedure is the happiness of the child.

Sinzi, Radu si David psihologul
:
varsta, poze,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana C spune:

Ce as mai adauga la ce au spus fetele, este sa ii citesti din carticele de maxim 2-3 fraze pe fiecare pagina. Eu am citeva carti pentru copii din Romania, dar au vreo 20 de fraze pe pagina, gen povesti lungi (care nu sint bune pt asa ceva).
Citeste-i carti cu fraze scurte, chiar daca e sa va intoarceti la favoritele lui de acum 1-2 ani, si arata-i cu degetul cuvintul pe care il citesti (urmaritul cu degetul fiecare cuvint, gen cum sa facea inainte in tara in clasa 1 - nu stiu daca se mai face si acum).
As fi sugerat recunoasterea cuvintelor de la semnele de circulatie, gen STOP, sau cuvinte mari de pe billboard-uri, dar cred ca sint in alfabet grecesc.
O alta sugestie este sa ii faci tu (daca nu se gaseste in Romania) un joc gen Bingo, carduri de 3x3 sau 4x4 imagini simple cu nume scurte, cu numele sub ele, plus aceleasi imagini/cuvinte pe carduri separate. Si joci Bingo cu el. Cind crezi ca a invatat citeva cuvinte, refaci jocul, nu ii mai pui imaginile, ci doar cuvintele. Mie mi-a venit ideea asta de la jocul www.amazon.com/Think-Fun-7700-ThinkFun-Zingo/dp/B00006408Q/ref=pd_bbs_sr_1?ie=UTF8&s=toys-and-games&qid=1230957596&sr=8-1" target="_blank">Zingo si e unul din jocurile favorite ale Evei (tot 3.5 ani).
Cam asa s-a intimplat la noi, urmarit cuvintele cu degetul pe carti scurte (ca la cele lungi nu ma tin muschii sa ii arat), observat cuvintele obisnuite de pe strada si jucat Zingo.
Oricum, daca e pregatit, va prinde repede, daca nu, poti sa te stresezi cit vrei. Nu te mai gindi la asa ceva, cum adica sa fie dislexic, mai??? Are doar 3.5 ani! Si povestea cu tati care citea cursiv la 3 ani, spusa de mama soacra ... eheheeee

Oana si Eva (29 iunie 2005)

Mergi la inceput