Scuze!!!
Raspunsuri - Pagina 3
Ela spune:
Experientele personale, oricat de neplacute sau de numeroase - nu pot fi baza unei statistici -decat personale!!!!
Si Raly - iti doresc sedere placuta in Romania alaturi de cei dragi, dar da-mi voie sa observ ca dorul de casa te face sa scrii asa!
In 2 ani - eu am fost de 4 ori acasa - si NU ai cum sa nu observi mizeria de pe strazi sau cat de stresati sunt oamenii!
Si asa cum am mai spus - vorbesc din perspectiva unei persoane hotarate sa se intoarca acasa - nu mai vorbiti de Romania si de plecatul de acolo ca de fuga din Vietnamul in flacari!!!
Extremele - oricare din ele - nu reprezinta realitatea!
Viitor poti avea oriunde, perfect nu e nicaieri si pana la urma conteaza unde se simte fiecare bine si implinit!!!
A - si mi se pare interesant de citit
http://www.dbrom.ro/articles.html?secid=1&artid=419
E reprezentativ si sugestiv si asupra realitatii si a posibilitatilor de schimbare - parerea mea!
Ca de obicei,
Numai bine!
Camelia spune:
quote:
Originally posted by craciunitza
ca nemtii sunt perversi, porcosi si ca vechea atitudine nemteasca a devenit legenda.
Multumesc frumos!
Craciunita, daca tu te-ai simtit prost cand prietena ta ti-a spus ca romanii sunt hoti, de ce trebuie sa procedezi ca ea? Prin afirmatia asta m-ai atins, nu de alta dar traiesc printre nemti si ma simt chiar bine printre ei! Sunt romanca pana in varful unghiilor si nu scap nici o ocazie sa afirm cu mandrie chestia asta, dar incerc sa fiu obiectiva si sa vad ca si printre noi, romanii, si printre ei, nemtii sunt oameni si oameni.
Credinta face totul posibil; dragostea face totul usor
natydea spune:
Bravo Craciunitza,
M-a uns pe suflet ce ai scris tu. Nu stiu de ce toti cei plecati afara, o data ce se intorc in tara, asteapta sa fie tratati ca niste vedete si sa-si denigreze natia.
Am niste prieteni plecati in Canada, emigranti. Cand au plecat de aici aveau o situatie pe care multi si-ar fi dorit-o. Cu toate astea au dat cu piciorul la tot si au plecat. Au venit vara asta in tara. Nu pot sa-ti spun cum aratau. De unde inainte erau eleganti si pusi la 4 ace, parca erau scosi de la second hand. Ea nu avea serviciu nici pana acum si stateau intr-un apartament de 2 camere. Aici stateau intr-unul de 4. Camerele de acolo erau la fel de mari ca cele de aici, numai ca de acum erau in SUA. Si cu toate astea tot in SUA era mai bine cu toate ca singuri recunosteau ca si acolo ca sa-si gasesti un serviciu tot pe pile se merge!
Tara asta e asa pentru ca singuri ne-o facem cu mana noastra! E trist dar adevarat!
Dea
papadie spune:
PÄRERE PERSONALÄ:
De ce aveti senzatia ca dacä spunem ca suntem furati la fiecare coltz e chestie de denigrare?
Eu anul asta cum am intrat in Romania, cum am ramas fara bagaje. Culmea mi le-a luat o femeie care arata a doamna. Imbracata la 4 ace, manechiura, pedichiura, costum frumos etc. Par aranjat si vopsit. Mi-a luat geanta de voiaj si a fugit intr-o masina si vaya con dios. La politie m-au intrebat cum o chema pe femeia care mi-a luat geanta. Bingo bäi! Eu vin acasä la mama mea, la tata , la tzara mea, la prieteni, la colegi... la teii din parc si la castanii de pe strada scolii. Nicidecum ca o vedetä. Vin ACASÄ!!! Si anul ästa, färä exceptie, toti au incercat sa "tragä" câte ceva. Aia e, ne däm cu firma în cap. Nu înteleg înversunarea voasträ. Si apropos de eticheta, aici lumea preferä sä umble îmbräcatä comod si sa-si vadä fiecare de curtea lui, nu umblä la 4 ace si susoteste la fiecare coltz despre masina Popeascai si despre copiii Ioneascäi.
Si oricum ospatarii si mecanicii auto sunt o natie aparte deci nu pretindeti respect si bunavointa de la ei in nici o parte a lumii. E mai greu, dar nu imposibil.
M-am bagat pt ac pur si simplu mesajele voastre imi dau senzatia ca va bucurati pt prietenii vostri care au dat-o in bara. Daca gresesc, scuzele mele.
O zi fastä oriunde ati fi!
"În afara de constiinta totul e bestialitate" (Camil Petrescu)
tinatache spune:
Se pare ca fetele, "emigrate" in Germania au spus deja ce simt si eu. Padure fara uscaturi nu exista. Noi am fost acasa si majoritatea dintre noi au fost, ne-am sunat prietenii, ne-am simtit minunat. Unii au venit, altii nu, fiecare si le stie pe ale lui. Nu m-am asteptat la nimic altceva decat ce-am gasit, nu am fost dezamagiti dar nici extaziati. Asta e situatia, o luam ca atare si atata vreme cat nu contribuim cu nimic la imbunatatirea ei nici nu-mi vine sa comentez. E drept ca uneori iti vine sa "dai cu cutitu'n ghiatra" dar... astia suntem, ce sa facem...?
Cristina, mamica cu burtica
craciunitza spune:
Exact asta am vrut sa subliniez, ca fiecare experienta este personala, strict personala si padure fara uscaturi nu exista.
Este adevarat ca Romania nu se poate compara cu Germania sau alta tara vestica, dar asta nu inseamna ca suntem gunoaie.
As putea sa va scriu un roman cu intamplarile traite alaturi de matusa din USA sau cat de bine ma simt cand ma intalnesc cu verii din Olanda.
Imi cer scuze daca am jignit pe cineva, n-am avut intentia asta, mi-am spus direct si simplu parerea mea personala despre nemti.
Poate ar trebui sa invatam sa fim mai uniti, macar putin.
Katink spune:
Pe lumea asta exista toate categoriile de oameni, normal ca toti stim asta... nu e nimica nou, dar pe mine ma deranjeaza GENERALIZARILE!!!
Noi romanii suntem un popor ospitalier, primitor asta nu inseamna ca toti suntem asa, de exemplu caz real zilele trecute ne-au venit niste rude in vizita, nu mie, parintilor, in Constanta. Ei stau intr-un apartament de 3 camere (sunt 3 persoane) si au mai venit 3, ei bine ai mei au spus ca e loc suficient (de' sunt ospitalieri), dar sora tatalui care are casa cu 3 dormitoare! in care nu locuieste nimeni! si apartament cu 2 camere in care locuieste doar ea singura, le-a spus musafirilor la telefon ca ea nu are loc sa ii primeasca, ciudat, nu?!
Asta nu inseamna ca gata, neamul tatalui meu in frunte cu tata sunt nesimtiti (daca o luam dupa generalizarile care s-au facut) depinde de la individ la individ, nu?!
Hai sa nu mai generalizam, sa povestim ce ni s-a intamplat, bune si rele si sa tragem invataminte din ele, daca sunt care tind sa fie intr-un fel sau altul sa incerce poate, daca pot, sa se schimbe. Stiu ca dupa o varsta oamenii nu se mai pot schimba asa mult, dar totusi, sa nu aruncam cu rosii unii intr-altii.
Numai bine,
Katink
PS: cat despre nemti am cunoscut doar din cei cu bun simt, se pare , e vorba de cei apropiati, dar mai sunt si altii mai putin cumsecade
Timpu-i un ac, iar noi suntem ata din el...
angiVa spune:
Ma bag si eu in discutie ca sa va povestesc ca eu am patit-o in Germania: in urma cu 3 ani, aflata in delegatie in Germania, eram la cumparaturi intr-un magazin Norma. Ca orice roman, imi faceam calcule sa vad cat imi permite buzunarul sa mai adaug produse in cosul meu. Cand am ajuns la casa, surpriza: imi cere casiera cu vreo 20 marci in plus.... Uimita, achit bonul, apoi ma pun sa-l studiez: ma incasase pe fructe 23 marci in loc de 2.30 marci. Ma rog, este o greseala omeneasca sa spunem. Ii explic eu, asa cum am putut (nu cunosc f. bine lb. germana) si o rog frumos sa rezolve problema. Tipa mai intai m-a studiat intr-o privire, dupa care m-a rugat sa astept ca sa rezolve problema. Nu stiu daca ma credeti, dar a atrebuit sa astept vreo juma' de ora, si nu a considerat ca era cazul sa-si mai ceara si scuze pt. ca nu eram tot om, ca si ea....
Alta data m-am simtit cumplit de penibil cand intr-o benzinarie, cand impreuna cu sotul meu cautam sa cumparam niste ciocolatele pt. fetitele prietenei mele la care mergeam in vizita. Vanzatorul s-a plimbat tot timpul dupa noi, dupa care ne-a mai si intrebat de unde suntem si la cine locuim acolo....cand a aflat ca suntem in delegatie si suntem cazati la vila firmei de vis-a-vis s-a mai linistit, ... cred eu pt. ca stia unde sa reclame daca-i lipseste ceva la inventar..... Ce sa va mai zic, degeaba eram noi apreciati la firma pt. munca prestat, ca aveau grija altii sa ne faca sa simtim ca provenim din "lumea a 3-a"... din pacate! Si nu zic ca erau departe de adevar.
Ma mai intreb totusi de ce aveti impresia ca doar voi, cei care veniti acasa in vizita , sunteti tratati asa la restaurante, hoteluri, etc???? Aveti cuvantul meu ca in aleceasi situatii si noi am fi la fel tratati de catre aceste persoane fara respect si pic de educatie.
Referitor la incalcarea legislatiei rutiere, cerd ca si la voi in tara in care ati emigrat se platesc amenzi, si probabil mult mai scumpe decat mita catre "garcea"....sau acolo liniile continue cunt mai continue decat aici si nu va mai permiteti sa le depasiti???
Imi cer scuze de interventie, si nu vreau sa generalizez pt. ca sunt si oameni deosebiti de ambele parti, si nu merita sa judecam un popor dupa cazuri izolate.
angi
papadie spune:
Pärere personalä:
Angi sa stii ca pe usa multor magazine in Germania sunt afise in limba romana : "Nu incercati sa furati!Magazinul este dotat cu alarma!"... Si din experiente nefaste au ajuns sa scrie asta.
Am intilnit acum o saptamina un grup de 6 romani(3 femei si 3 barbati) intr-un magazin care intrau la cabina de proba in maieuri si plecau infofoliti cu pulovere si geci:( Mi-a crapat obrazul!
Am intilnit si tiganci dintr-alea cu fuste care mergeau in tramvai si aratau cartonul "HILFE habe 2 kinder " ...nemtii credeau ca intreaba de vreo adresa...si nu plecau de linga ei pina cind nu scoteau macar un 50 de centi. Si vb lor "hai dati un euro ca sunteti doi :((("
Deci suntem tratati ca atare. Si eu ma sochez cind simt ca sunt privita ca un potential hotz...dar ce pot sa spun cind sub ochii mei vad ca se fura ca la balamuc?
Ce sa-ti mai spun ca am vrut, in Romania, sa-mi cumpar o pereche de pantofi si vinzatoarea nu mi i-a aratat "ca sunt prea scumpi si ca nu-i scoate din vitrina"?!
Apropo atunci cind se greseste la casä...vinzatoarea termina de servit toata coada si pe urma remediaza greseala. Si nu, nu ai dreptate liniile de aici nu sunt delok mai putin continue decit acasa...Amenzile sunt mai mici :-)
dyana spune:
Parere personala:
Generalizarile nu sunt bune si nu trebuie facute. Nici de catre noi, nici de catre nemti sau altii.
Adica daca vad niste romani ca fura, gata, zic , toata natia romana e o natie de hoti.
E o greseala.
Pentru ca de exemplu 40% din populatia Amsterdamului sunt homosexuali si nu am nimic impotriva, dar as putea sa zic de acum incolo ca toti olandezii sunt homosexuali. Ca sa nu mai zic ca se drogheaza multi intr-o veselie. Dar nu am dreptul sa ma uit la orice olandez ca la un drogat, nu?
Sau putem spune ca toti englezii sunt pedofili, pentru ca au venit niste pedofili englezi si pe la noi prin Romania? In vara asta am vazut la stiri ca si un turist olandez tot cu copiii se ocupa...
Sau ca nemtii sunt rasisti, nu???
Sau ca italienii sunt mafioti???
Sa mai continui?
Deci sa nu generalizam. Si faptul ca nemtii se uita la romani ca la nu stiu ce , foarte urat din partea lor ca generalizeaza. Papadie, tratamentul pe care tu il primesti de la nemti , in calitate de romanca , e incorect, pentru ca nu faci nimic rau, si orice om e nevinovat pana la proba contrarie. Sunt cumva rasisti?