OBAMA presedinte !!!
Raspunsuri - Pagina 31
Andrada spune:
Eu cred ca nitica inflatie n-ar strica in America acum.
Cind economia merge bine e deflatie:
cantitatea de bani creste
cantitatea de bunuri scade
Cererea de bani scade
Cererea de bunuri creste
Cind economia e rea, e inflatie
cantitatea de bani scade
cantitatea de bunuri creste
cererea de bani creste
cererea de bunuri scade
Cind mecanismul functioneaza si inflatia e sub control, preturile la case vor creste, exportul va creste (ptr ca dolarul scade) si economia se revigoreaza ca se misca banul.
Cu cit tin astia de deflatie, si tin dolarul sus, cu atit preturile la case vor scade, GDP-ul va scade, economia va intepeni. Cei care profita din deflatia mentinuta sint tot cei care au folosit sistemul si in anii trecuti adica bailoutistii
amoga spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Andrada Cind economia merge bine e deflatie: cantitatea de bani creste cantitatea de bunuri scade Cererea de bani scade Cererea de bunuri creste Cind economia e rea, e inflatie cantitatea de bani scade cantitatea de bunuri creste cererea de bani creste cererea de bunuri scade |
Hmm, eu unu' nu-s sigur c-am inteles poezia asta de mai sus... Imi inchipui ca prin "cantitatea de" vrei de fapt sa spui "oferta de", caci al'fel n-ar prea avea sens ce spui. (Bunaoara, cind economia merge prost se cheama ca un numar de producatori de bunuri si ofertanti de servicii ajung sa dea faliment, ceea ce duce automat la scaderea cantitatii de bunuri si servicii de pe o piata; nu neaparat si a ofertei vazuta ca si raport la cerere. [Cererea o ia mult mai iute-n jos decit oferta, ceea ce face ca produsele sa stea pe raft chiar daca sunt mai putine decit atunci cind economia duduia.])
citat din mesajul lui Andrada Cind mecanismul functioneaza si inflatia e sub control, preturile la case vor creste, exportul va creste (ptr ca dolarul scade) si economia se revigoreaza ca se misca banul. Cu cit tin astia de deflatie, si tin dolarul sus, cu atit preturile la case vor scade, GDP-ul va scade, economia va intepeni. Cei care profita din deflatia mentinuta sint tot cei care au folosit sistemul si in anii trecuti adica bailoutistii |
Cine sunt astia care tin de deflatie?
Ca, din cite-mi dau eu seama, administratia americana depune eforturi serioase sa-si devalorizeze moneda. Numa' azi au anuntat fo' doua planuri de garantii bancare in valoare de sute de miliarde de dolari. Adauga celelalte sute de miliarde promise in ultimele doua luni. De unde fras o sa scoata banii astia? Clar tiparind mai multi, ceea ce inseamna automat inflatie.
Faptul ca dolarul american se inzdraveneste in comparatie cu celelalte monede e pentru ca e prapad pe piata de stocuri si (cei mai) multi din cei care-si lichideaza stocurile prefera sa obtina valuta americana in schimbul actiunilor. Asta creaza o cerere incredibila de moneda americana si-o face sa mearga-n sus. Cererea asta de valuta e insa temporara si o sa se termine in citeva luni. (Unde fras sa tot scada si piata de stocuri? A picat deja aproape la jumatate din cit era la-nceputu' anului.) Ehh, dup-aia o sa fie interesant de urmarit cum o sa se comporte dolaru'. Probabil ca o sa se prabuseasca nitel... asa ca fii atenta ce-ti doresti ca s-ar putea sa se-mplineasca.
A.M.
Andrada spune:
Falimentul se intimpla ptr ca bunurile respective nu se mai cer, deci oferta e mai mare decit cererea (altfel n-ar da faliment).
Prin cantitate ma refer la oferta, la disponibilitate.
Economia americana se raporteaza la difericiti indici, unul din ele fiind inflatia care e definita cum ziceam mai sus.
Sistemul merge ciclic daca cantitatea de bani ramine constanta, daca insa banii se adauga deflatia e mentinuta artificial, mecanismul e exact pe dos. Cu cit vor pompa mai multi bani, cu atit deflatia va fi mentinuta, iar preturile vor ramine constante artificial. Economia se poate "strech" in anumiti parametri, indata ce schimbi unii dintre parametri nu mai vorbesti de sistem inchis, sau de control.
Aceasta mica inflatie ar fi aratat ca sistemul se poate mentine inchis,
A
A
www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu
amoga spune:
citat din mesajul lui Andrada Falimentul se intimpla ptr ca bunurile respective nu se mai cer, deci oferta e mai mare decit cererea (altfel n-ar da faliment). Prin cantitate ma refer la oferta, la disponibilitate. |
Asa ziceam si eu.
citat din mesajul lui Andrada Economia americana se raporteaza la difericiti indici, unul din ele fiind inflatia care e definita cum ziceam mai sus. |
Unde mai sus?
citat din mesajul lui Andrada Sistemul merge ciclic daca cantitatea de bani ramine constanta, daca insa banii se adauga deflatia e mentinuta artificial, mecanismul e exact pe dos. Cu cit vor pompa mai multi bani, cu atit deflatia va fi mentinuta, iar preturile vor ramine constante artificial. |
No way! Cu cit tiparesti (pui in circulatie) mai multi bani, cu atit creezi mai mare inflatie. Fix ce s-a-ntimplat in Romania post-'89.
Gindeste-te la o balanta pe a carei talere intr-o parte e cantitatea de bani in circulatie, iar in cealalta cantitatea de bunuri si servicii. Ehh, balanta asta e in permanenta intr-un echilibru aproximativ. Ce se-ntimpla acum in economia americana e ca guvernu' continua sa arunce bani pe taleru' cu galbeni, in timp ce producatorii continua s-o ia-n barba si sa scoata produse si servicii de pe cel'lalt taler. Astea sunt doua forte care ar trebui sa fie inflationiste. Ce le compenseaza e nebunia de pe piata de stocuri, unde s-au vindut actiuni in prostie in ultimele luni (adica s-au incasat bani pe ele). Nebunia asta adauga "greutate" pe taleru' ala de pe care dispar produsele si serviciile. Da' asta nu poa' sa mai tina multa vreme... Ce-o fi dupa? Anyone's guess. (Io as paria [da' nu mult :-)], ca o sa urmeze o devalorizare semnificativa a monedei americane.)
citat din mesajul lui Andrada Economia se poate "strech" in anumiti parametri, indata ce schimbi unii dintre parametri nu mai vorbesti de sistem inchis, sau de control. Aceasta mica inflatie ar fi aratat ca sistemul se poate mentine inchis, |
Aici n-am mai priceput nimic. Ce parametrii? Si cum adica economie inchisa sau deschisa? Adica o economie globala (deschisa) vs. una izolata (inchisa)? Probabil ca nu, ca nu se leaga de fel de ideea in discutie...
A.M.
Andrada spune:
Eu zic ca lipsa de cerere si oferta prea mare produce falimentul tu spuneai pe dos.
Inflatia/economia in regres se produce cind :
cantitatea de bani scade
cantitatea de bunuri creste
cererea de bani creste
cererea de bunuri scade
cind maresti cantitatea de bani artificial spre producatori/cei care ofera servicii numai (in timp ce consumatorii au acces redus la bani), si le mentii pe toate celelalte in aceeasi parametrii atunci mentii un pret artificial la bunuri care nu mai sint cerute si ai deflatie. Sistemul nu mai e inchis, pentru ca aduci din afara bani spre o anumita parte numai, iar inflatie nu poate fi consumatorul nu are mai multi bani.
Inflatia (temporara, moderata) ar fi un semn de regenerare, face parte din curba unei economii tinute sub control (la asta ma refeream cind ziceam inchisa).
Altfel economie in sensul globalizarii nu merge extraordinar de bine. Daca incerci sa faci pamintul flat in termenii lui Friedman, cam ajunge totul flat,
A
PS usoara precizare, habar n-am economie, doar ma oftic ca unii se bailout the heck out of it si io nimic
caro spune:
Andrada, amoga are oleaca dreptate. Tocmai acum o saptamana rasunau canalele de stiri ca economia intra in deflatie. Ce spuneau (CNN, ABC, NBC) e ca au scazut preturile cum nu s-a mai intamplat in 60 de ani.
Preturile scad pentru ca produsul sta pe raft pentru ca tzugulanul de rand nu se mai avanta sa cumpere (altceva decat hrana si strictul necesar). Inflatia are loc atunci cand exista multi bani in mana consumatorului, consumatorul vrea sa-i foloseasca, se avanta la cumparaturi "grele" (vezi case, LCD-uri de cel putin 50", SUV-uri si mai nou cross-over-uri, vacante, diamante, imbracamainte si incaltaminte de firma). Deci cererea de produse (mai mult sau mai putin de lux) creste, producatorul creste pretul si tot asa. De unde si inflatie. Asta este unul din mecanismele ce duce la aparitia inflatiei. Altul ar fi devalorizarea accelerata a monedei nationale in conjunctie cu rate ale dobanzilor ridicate.
amoga spune:
citat din mesajul lui Andrada Eu zic ca lipsa de cerere si oferta prea mare produce falimentul tu spuneai pe dos. |
Huh? Unde am zis eu care ar fi legatura dintre faliment si cerere/oferta?
Eu ziceam ca in afirmatiile pe care le-ai facut folosesti impropriu "cantitatea", cind de fapt probabil vrei sa spui "oferta".
Cantitate e ceva ce se exprima numeric -- 15 masini, 77 prune, etc.; in timp ce oferta e un concept mai vag, care de regula se exprima prin raport la conceput-pereche: cerere. Cantitatea si oferta nu e obligatoriu sa se miste sincron -- adica ambele sa creasca sau sa scada simultan. Bunaoara, ce se-ntimpla acu' pe piata americana e ca desi scade cantitatea de produse si servicii, creste oferta in raport cu cererea tot mai slaba pentru acestea.
citat din mesajul lui Andrada Inflatia/economia in regres se produce cind : cantitatea de bani scade cantitatea de bunuri creste |
Daca te uiti la astea trei afirmatii e mai limpede unde faci greseala de exprimare. Ca economia e-n regres e limpede (de inflatie nu e asa sigur), desi cantitatea de bani creste (doar pompeaza guvernantii la greu miliardele), iar cantitatea de bunuri scade (doar isi inchid destui activitatile economice).
citat din mesajul lui Andrada cind maresti cantitatea de bani artificial spre producatori/cei care ofera servicii numai (in timp ce consumatorii au acces redus la bani), si le mentii pe toate celelalte in aceeasi parametrii atunci mentii un pret artificial la bunuri care nu mai sint cerute si ai deflatie. Sistemul nu mai e inchis, pentru ca aduci din afara bani spre o anumita parte numai, iar inflatie nu poate fi consumatorul nu are mai multi bani. |
Asta cu controlul pretului prin pomparea de bani la producator cred ca-i spune subventionare, si se practica pe scara larga in agricultura americana/europeana. (Si la unele medicamente de larg consum.)
Al'fel, banii circula, nu stau pe loc (la producatori numai, sau la consumatori numai). Nu cred ca are vreo importanta unde-i arunci in sistem -- o data ajunsi in circuit au sa se tot invirta...
citat din mesajul lui Andrada Inflatia (temporara, moderata) ar fi un semn de regenerare, face parte din curba unei economii tinute sub control (la asta ma refeream cind ziceam inchisa). Altfel economie in sensul globalizarii nu merge extraordinar de bine. Daca incerci sa faci pamintul flat in termenii lui Friedman, cam ajunge totul flat, |
Un alt Friedman (Milton) zicea intr-un interviu despre cum se poate opri inflatia: "Simplu! Inchizi fabricile de tiparit bani." (citat aproximativ)
Teoria lui fiind aceea ca exista o corelatie directa intre cantitatea de bani ce circula intr-o economie si preturile practicate.
S.a.m.d. (poate continui al'data, ca acu' ma cheama datoria.)
A.M.
Llaura spune:
Andrada si cu vecinu', n-am inteles nimic din ce ati scris si habar nu am ce e deflatia asta de pe toate canalele radio si tv
Eu stiu asa: inflatie inseamna cand sunt prea multi bani pe piata (fie din tiparnita cum a fost in Romania dupa 89, fie din boom cum a fost aici in 2006-2007). Multi bani pe piata, preturile cresc. De obicei inseamna devalorizarea monedei.
Daca sucim totul pe dos, deflatia ar fi putini bani pe piata, preturile scad, producatorii se duc la vale. Is that right?
Andrada, zicea cineva mai sus ca tot primeste oferte de refinantare a ipotecii...mai, poate va vine bailoutu' in posta si voi nici nu stiti
Andrada spune:
citat din mesajul lui amoga Al'fel, banii circula, nu stau pe loc (la producatori numai, sau la consumatori numai). Nu cred ca are vreo importanta unde-i arunci in sistem -- o data ajunsi in circuit au sa se tot invirta... |
Pai are, tocmai asta e ce spuneam. Sustinatorii bailout-ului spun ca tine, eu cred pe dos. Ca banii nu se invirt in cercuri echidistante (de aia avem criza mondiala nu?? de ce nu invata din greseli?). Daca bagi bani spre producator nu neaparat ajung in aceeasi proportie spre consumatori. Bottleneck-urile ucid fluiditatea, si consumatorul ramine cu bani putini, si oferta mare. Si daca nu lasi sa moara citibankul, omoara el economia. Ca sa nu mai zic ca nu e fair.
Llaura, nu asta e baiul, sa imi lase bailout-ul la usa daca nu sint acasa.
A