Codul bunelor maniere
Raspunsuri - Pagina 4
ciufulici spune:
Buna tuturor, am citit si eu cu ani in urma cartea recomandata de scarmanus, am mai citit si altele, sunt acolo pe raft in biblioteca dar in Romania.
Ce mi se pare mie destul de dificil e ca nu o pot invata pe fetita mea anumite reguli. Ea are acusi 5 ani.
Cum sa se adresese de exemplu cu dumneavoastra persoanelor mai in varsta? In limba engleza "you" tine loc de multe. Cand am fost in Romania anul trecut a fost destul de greu sa ii explic ca nu prea suna bine cand spune anumitor persoane "tu", mai ales ca erau persoane trecute de 50 de ani. Sau mai este regula cu saru'-mana. E imposibil de aplicat intr-o tara straina decat ro.
Noi numai suntem pe vremea bunicii spun multi dar, macar cateva reguli elementare as dori tare mult sa le gasesc in comportamentul celor tineri.
Mi se intampla de multe ori cand vine cineva la noi si aduce in dar cate ceva sa ma trezesc spunind ca; "multumesc dar nu trebuia".
Desi multumesc respectuos pentru deranj tot mai scap acest "nu trebuia".
Am vazut ca majoritatea povestesc din ce fac alti, ideea e, noi respectam aceste reguli?
Draga scarmanus, ca sa raspund la intrebarile tale, se intampla de multe ori ca in familie sa mai uitam de codul bunelor maniere. Ca sa le poti respecta (manierele, ca de ele vorbim) trebuie sa le cunoasca si cei din jur. Sunt momente cand e mai frumos daca participa mai mult decat unu.
Si faptul ca scrii de venirea rudelor, inseamna ca ei s-au anuntat deja.
Cu telefoanele mobile nu m-ai prins, nu folosesc. Dar faptul ca se utilizeaza peste tot asta imi reaminteste inca odata de Alvin Toffler si cartile lui, "Al treilea val" sau "Socul Viitorului".
O sa va citesc mai departe.
Ciufulici
MadalinaM spune:
"Sarutatul miinii femeilor"
Cum i-ati spune unui coleg sa nu va mai sarute mina de cite ori va vede?
Katink spune:
Eu stiam ca depinde de felul in care ii intinzi mana... De obicei cele care nu vor sa le fie mana pupata, dau noroc cum dau si barbatii, si mai mult, atunci cand ti se pupa mana stiu ca femeia intinde mana, nu?! nu e normal ca barbatul sa se repeada sa ii ia mana la pupat... Ma insel?!
In cazul tau nu stiu cum este, dar daca se repede sa iti ia mana, mie mi s-a intamplat si urasc sa mi se pupe mana (doar sotul meu imi mai ia mana si mi-o saruta si normal ca asta imi place, dar nu e cazul tau )... eu am tras mana in jos, transformand salutul intr-unul prietenesc, cam fac barbatii cand dau noroc...
Din pacate "Codul bunelor maniere" e in biblioteca parintilor, nu am cum sa verific.
Katink
Sisi spune:
Ce subiect bun scarmanus! Presimt ca vor iesi ceva istorioare haioase din asta. Serios vorbind acum, trebuie sa recunosc la multi oameni din jurul meu si chiar la mine, anumite goluri de ... stiinta a bunelor maniere. Dar cred ca nu intotdeauna respectarea literelor cartii te face mai manierat ci mai degraba bunul simt si capacitatea de a te adapta la situatii neprevazute cu eleganta, in asa fel incat sa nu superi sau deranjezi. Ceea ce nu e intotdeauna usor, nu? De aia s-a inventat codul...
Cu descaltatul nici eu nu sunt de acord. Probabil ca nu mi-as lua niciodata un covor alb atat timp cat vreau sa vina prieteni pe la mine pe orice vreme... O solutie, pentru noroaie este, ca atunci cand ajungi, sa ceri ceva cu care sa iti cureti pantofii, sau OK, te descalti si te duci cu ei la baie si ii faci ca noi. Si gata problema!
Cu autobuzele, am incercat si eu expeienta de cand sunt insarcinata si mi-e mai greu sa conduc. Doamne cata marlanie pe barbati! Vezi o femeie care abia isi tine burta in echilibru si lasi alte femei in varsta sa se ridice sa ii ofere locul....
Si stai sa vezi cate as avea de povestit daca ar fi sa ma apuc sa povestesc de manierele in afaceri... Aici ai parte de niste surprize de proportii, din pacate nu am timp acum, poate mai revin mai tarziu.
Cum a fost cu cadourile alea la nunta?
Aurelia spune:
Sacré subiect,nici nu stiu cu ce sa incep mai intii ,cu intrebarea lui scarmanus bineinteles:Am inteles eu ,casa de vacanta a socrilor este in Cipru ca si a voastra dar nu este una si aceiasi cu a voastra,deci in cazul asta normal este sa va sune si sa va spuna ca vin in vacanta de cind -pina cind,voi sa-i sunati apoi sa vedeti cind puteti merge in vizita ,iar apoi ei la sfirsitul vacantei sa vina la voi sa-si ia ramas bun ,in felul asta fiecare dintre voi face o vizita celorlalti si asta este suficient ca politete.Despre descaltat s-a spus deja mai mult decit se putea spune.Despre telefonul inainte de vizita eu zic ca e OBLIGATORIU,soacra mea i-mi da un telefon inainte sa vina sa ma vada absolut de fiecare data ,o facea si cind stateam doar la doua strazi distanta!!!.Locul de linga sofer este al sotiei,INTOTDEAUNA,chiar daca masina e cumparata de socrii!!si eu ca "duda" i-l ofeream soacrei inainte de "frica "ei dar ea l-a refuzat politicos intotdeauna asa ca am incetat dupa un timp s-o mai fac.Cit despre venitul in vizita CU MINA GOALA,mai Gabi si aici este acelas prost obicei! si eu am ramas stuperfiata de acest lucru,si cum nu-mi place asa ceva ,ori de cite ori mergem in vizita ducem o sticla de vin fie el si un vin de masa,sotul meu era si el asa cind ne-am casatorit dar in timp "l-am modificat eu"foarte putini din prietenii nostri vin cu ceva cind sint invitati la masa!la francezi florile sint atit de scumpe incit sa cumpere un buchet de flori ar insemna sa plateasca cit ar minca la restaurant!Recunosc ca acest prost obicei m-a socat cel mai mult pe linga cel de a ne dona la cununie pe lista de mariage o suma de patru ori mai mica decit a costat tacimul fiecaruia!!!!si asta toti dar absolut toti invitatii!!noi inca mai platim si azi dupa trei ani datoria de la cununia civila!!!
Aura&Luca,18 luni
Lauraa spune:
Legat de faza cu soacra, sotul si eu in masina.Am venit din Ro pana in Germania toti trei in masina. Sotul a condus, eu am stat in dreapta lui si soacra in spate, desi aveam masina full. I-am propus de cateva ori (e drept cu juma de gura) sa schimbam,dar politetea sau tonul meu au convis-o sa refuze.Si bine a facut.
Laura
try spune:
Parerea mea legat de venitul cu mana goala este alta decat a voastra. Trebuie sa nu uitam ca Bunele Maniere sunt diferite de la cultura la cultura. Sunt reguli ce se intalnesc aproape in fiecare cultura, dar sunt si reguli ce nu apar in alte culturi sau, mai mult, sunt in opozitie. Va dau doar 2 exemple: ragaitul dupa masa in Japonia si descultatul cand intri in casa - la ei arata respectul fata de gazda. Acu' poate or veni fetele din Japonia sa-mi zica ca nu se mai practica obiceiul. Nu le contrazic, dar asa arata codul bunelor lor maniere care probabil nu a fost adaptat de sute de ani (ca de altfel si codul bunelor maniere de la noi - e poate nu sute de ani, da' zeci tot sunt). Sa nu uitam ca oamenii s-au schimbat intre timp, relatiile se trasnforma incet-incet, plus globalizarea asta care isi pune amprenta nu numai supra economicului, ci si socialului, mentalului, psihologiei, relatiilor interuname.
Si ma intorc la venitul cu mana goala. Daca vine un roman de-al tau (implicit aveti acelasi cod al bunelor maniere) cu mana goala, va dau dreptate sa va suparati, caci "asa e frumos" la noi. Dar aici, in Canada, nu exista obiceiul asta. Asa cum nici obiceiul cadourilor de ziua de nastere nu prea exista. Nu-i nimic straniu daca la ei te duci fara cadou la o petrecere de ziua cuiva. In schimb, la noi e o adevarata tragedie, de fapt nimeni n-are curajul s-o faca.
E stupid sa te superi pe frantuz/neamt/norvegian sau ce mama lui o fi ca a venit cu mana goala. Cum ti s-ar parea ca congolezu' sa se supere pe tine ca atunci cand te-ai intalnit cu el pe strada nu v-ati dat de 2 ori popou in popou ca asa e obiceiul la ei (glumesc, am vrut sa fiu plastica).
Si-acum chiar in interiorul alor tai eu consider protocol exagerat atunci cand prietenii cu care ne facem vizite saptamanal sa mai vina cu ceva la noi sau noi cu ceva la ei. Se ajunge la un moment dat la un anumit nivel al relatiei care dupa mine trece dincolo de formalismele sociale. Unele o sa ziceti ca n-o faceti din formalism, ci pentru ca va face o mare placere sa ii duceti cate ceva respectivului de cate ori va duceti in vizita. In cazul asta e OK, dar asta nu trebuie sa duca ulterior la afirmatii de genul "ia uite, nesimtitii, noi de fiecare data mergem cu ceva, iar eu vin cu mana goala". Daca ajungeti sa spuneti asa ceva, atunci gestul de a nu te duce cu mana goala nu mai este dorinta proprie, ci formalism.
In general in relatiile informale si in familie codul bunelor maniere se restrange simtitor, raman numai cateva reguli de baza, dar cele mai sofisticate devin ridicole folosite in astfel de medii, la asta se adauga si neadaptarea acestor reguli la noul stil de viata. Mi-e una mi s-ar parea ridicol ca frate-miu sa-mi pupe mana. Ei, acum cateva zeci de ani asta era un obicei la ordinea zilei.
In alta ordine de idei, daca stau bine sa ma gandesc multe din manierele descrise in diverse carti nu fac altceva decat sa sublinieze pozitia femeii in raport cu barbatul. Pupatul mainii, oferirea locului numai pt. ca e femeie etc. nu fac altceva decat sa sustina pozitia de inegalitate dintre barbat si femeie, adica tratamente speciale numai pt ca esti femeie sau barbat. Stiu ca ideea asta poate deranja pe multe dintre voi, dar asa vad eu lucrurile. Vrem ca el sa devina egalul nostru, sa spele, sa calce, sa faca curat cot la cot cu noi, in schimb avem pretentii de a ni se pupa mana sau de a ni se oferi locul in autobuz (nu ma refer aici la batrani, gravide, mame cu copii, accidentati etc.). De ce, numai pentru ca sunt femeie? Da' ce, un barbat nu poate fi obosit de la servici? Vrem egalitate, atunci hai sa ne-o sustinem pe toate fronturile caci dup-aia devenim meschine si ne facem "rasa" de ras.
Legat de "saru' mana" mie una nu prea mi-a placut niciodata formularea asta, nu ma incanta cand un copil mic imi zice asa, iar eu una n-o sa-mi invat copilul sa "saru' maneasca". Nu cred ca unu' care zice "saru' mana" e mai educat decat ala care zice "buna" sau "buna ziua". Important e sa saluti si mai putin cum saluti. Unii/unele deja de la a doua intalnire te pupa pe amandoi obrajii, altii nu te pupa nici la ziua ta, altii fac o plecaciune. Are asa mare importanta? Cum bine zicea una dintre voi, e important ca toate astea sa vina din suflet, din convingere, nu din obligatie, nu pentru ca asa scrie la carte.
Sper ca n-am jignit pe nimeni cu mesajul meu, am vrut doar sa-mi spun opinia, iar daca m-am folosit de unele din exemplele voastre am facut-o numai ca sa pot scoate in evidenta parerea mea.
Oricum subiectul i se pare interesant, ca de altfel orice legat de relatiile interumane.
"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
Lauraa spune:
Mie mi-a placut mesajul tau! E plin de bun simt! Si sunt de acord cu tine!
Si am si ras la faza cu congolezul
Laura
Aurelia spune:
Si mie!!!caci a avea o opinie diferita nu inseamna a ma simti jignita ,dealtfel cu timpul am inteles asa cum zici si tu ca bunele maniere se schimba un pic de la un popor la altul in functie de cultura fiecaruia ,asta i-mi aduce aminte de o fatuca de la noi caruia i-am facut cunostinta cu un francez si care in momentul cind a vazut ca la masa acesta sterge farfuria cu piine i s-a facut rau si a facut cale intoarsa,degeaba i-a explicat sotul meu ca aici acest gest este un gest de apreciere la adresa gazdei care a gatit mincarea ,ca ea a tinut-o pe a ei ca e "mitocan" si ca ea se intoarce acasa!!!!deci cu timpul cum ziceam m-am obisnuit si eu sa ma pup de patru ori cu fiecare cind mergem in vizita s-au cind vine cineva ,caci asta-i obiceiul si trebuie musai sa fie de patru ori caci daca e de doua ori e lipsa de respect!!!!
Aura&Luca,18 luni