Si totusi ... ce va face fericiti?

Si totusi ... ce va face fericiti? | Autor: desprecopii

Link direct la acest mesaj

M-am intors acasa dupa un concediu in Romania. Ca o parere personala, am remarcat, ca de fiecare data - ca romanii nu stiu sau nu vor sa defineasca in cuvinte exacte ce anume ii face fericiti.

Romania este, in umila mea parere obsedata de verbul: a avea.
Nu pot sa cred insa ca fericirea consta numai in aspectul material: care cine are cel mai mare viloi, ce masina noua sta la poarta, ce piscina sau ce salarii cu nu stiu cate cifre intra pe card.
Intr-un anume fel, romanii sunt mereu in alerta si alergare. TVul este dat la maxim si vorbeste intr-una, parlamentarii fura si nu ii prinde nimeni, show-urile cu fuste scurte sunt pe alese, micii sfaraie pe gratare in munti sau pe marginea paraielor. Si chiar in curtea bisericilor. Plin de hramuri, popime hapsana si nemiloasa ... si jeepuri. Oamenii cara, vin, se duc, transporta, alearga, se streseaza si se aprovizioneaza.
Cei mai multi nu au timp sa se gandeasca la fericire. La acele lucruri simple care conteaza ... cine mai are timp si de asta?

Va intreb pe voi: ce anume va face fericiti?

Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.
iubesc:www.supereva.ro Blog: http://mirelablog.supereva.ro/dblog/

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Nu cred ca poti sa generalizezi si sa definesti o tara ca un intreg. Olanda cum e, pe oamenii de acolo ce-i face fericiti? Da, probabil la noi e mai pregnanta dorinta de a arata cit ai (nu stiu daca se explica prin anii de comunism sau prin altceva), dar nu cred ca americanul, sa zicem, traieste pentru a citi. Fiecare om luat in parte are bucuriile sale. Pe mine ma face fericita (pe linga familia mea frumoasa), sa calatoresc. Dar pentru asta trebuie sa muncesc si sa am bani. Atunci sint obsedata de verbul a avea? Am timp sa citesc o carte, sa-mi plimb copilul prin parc, sa petrec un weekend linistit cu cei dragi, dar nu pot sa nu ma ingrijorez cind vad cum cresc preturile, cum imi permit din ce in ce mai putin cu salariul meu...Nu vreau sa cumpar proprietati, nu-mi trebuie masina mai mare sau piscina, dar pentru a avea o familie linistita si relaxata trebuie bani. Poate intr-o tara mai stabila, cu preturi care au o legatura cu salariile (nu ca aici!), viata e mai roz si mai frumoasa, dar aici omul cu un salariu mediu nu are cum sa nu se gindeasca daca in luna respectiva mai face fata sa plateasca toate cele sau nu. Si probabil de aici parerea ca toti am fi obsedat de "a avea". Dac at ereferi la toti hotii si copiii lor care isi fac case de 50 de camere si isi cumpara masini de 500.000 de euro, nu stiu ce sa-ti spun, cazurile astea ar trebui sa fie pe mina justitiei si nu cred ca ma definesc si pe mine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Qamar spune:

eu sunt happy cand sunt pe drum, cand calatorim, cand ne miscam, cand vizitam, cand suntem in masina, tren, avion, vapor si am mereu in minte...:

it's not where you end up, but what you do along the way

insa cel mai fericita ma face Bia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anda141 spune:

Generalizezi...exact cum fac italienii, spaniolii si altii ..vai romanii sunt un popor de tigani, de hoti , feriti-va de ei !
Natasa are dreptate, daca nu tragi tare cu munca , nu ai cum sa traiesti, nu mai vorbesc de o casa a ta, o masina etc.
Ei, uite eu muncesc si am timp sa ma gandesc si la fericire si sunt multe lucruri care ma fac fericita , nu trebuie sa le expun aici.
Insa nu ma mira cum gandesti, ca toti romanii plecati din tara ..se mira cum de rezistam noi in tara asta de rahat, continuat de sfatul binevoitor...de ce nu plecati din tara ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaelk spune:

Sunt fericita atunci cand imi revad prietenii si stam a o vorba, cand dansez, cand imi vad nepotii si ma alinta cum numai ei stiu, cand reusesc ceva prin propria munca si straduinta, cand ma joc cu copiii, cand calatoresc, cand am bani ca sa imi satisfac micile sau marile capricii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hristina spune:

Da' voi - olandezi,canadieni,americani,italieni,nemti,elvetieni,etc- nu tintiti mereu la un job f bun sau mai bine platit sau la un post superior? Hm', ma indoiesc ca va plafonati...
Nu va bucurati cand reusiti sa aveti o casa a voastra,pentru care ati muncit din greu sau ati facut un credit pe care trebuie sa-l achitati in nu stiu cati zeci de ani,tot din niste bani castigati prin sute de ore de munca si poate chiar si ore suplimentare?!?..
Nu va simtiti bine cand va plimbati prin lume intr-o masina a vostra...aici trebuie sa faci leasing sa te bucuri de un lucru al tau care sa te duca de colo-colo sau sa iei credit, ptr care vei munci si nu vei dormi de griji, sau again lucrezi de-ti sar ochii si o iei cu banul jos sau...furi si gata...ai masina de miliarde...

Cred ca a picat cam prost problema sau felul in care a fost pusa...sunt multi cei care sunt fericiti nu de casa,masina,piscina, ci de faptul ca au familie sanatoasa cu care pot calatori in tara sau in afara ei, asta depinde de bugetul fiecaruia, si ne intoarcem de unde am plecat...banii... sau sunt fericiti pur si simplu ca se au unii pe altii si seara stau si isi impartasec micile bucurii ale zilei sau micile capricii ale vietii,nu neaparat pe terase luxoase,in statiuni ultra-all, poate doar pe canapea in sufra sau in patul matrimonial...si ar mai fi si altele...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alex2 spune:

Ba da, asa este, romanii sunt obsedati de a avea. Cel putin in universul din care fac parte eu. Mereu a avea. Ai un apartament, vrei unul mai mare, ai o masina, vrei una mai scumpa, si tot asa. Omul nu va multumit niciodata. Poate nu doar romanii. Sau poate romanii se straduiesc mai mult, la nivelul lor de trai.
Sa nu uitam cati romani merg la teatru, cati mai merg la opera. Ce valori mai avem, in afara de orice costa, de orice se reduce la valori materiale. Pe fetele care nu gandesc asa le invidiez, poate in cercul vostru. Mi-as dori sa cunosc aceasta lume. La fel ca cei din jurul meu, si eu traiesc ptr a avea. mereu mai mult. Poate asta e si cea mai mare satisfactie: sa ai. dar conteaza ce valori ai, ce consideri valoros sa ai. Daca reduci totul la puterea banului, daca-ti vinzi si sufletul ptr bani, atata inseamna ca si valoreaza.
In schimb prefer sa ma consider omul care a dorit sa aiba, si cand a avut, s-a gandit si la altii. Ma refer la cei cu care muncesc, la cei care muncesc ptr mine. Iar in ultimul timp una dintre prioritati imi este cum spuneti voi sa calatoresc. Dar nu calatoria in sine, ptr ca eu oricum calatoresc destul in inters de serviciu, ci sa vad lumea. Chiar daca 3 zile, un weekend, o saptamana, am incercat sa vedem cate o tara, cate un oras. Sa-mi amintesc la batranete, sa am ce povesti la nepoti.
Cea mai mare fericire a mea e copilul meu, m-am implicat de la inceput in educatia lui. Ma joc cu el, invat cu el, citim reviste, vizionam desene animate. Merge la gradinita, dar tot mai cred ca cel mai mult a invatat tot de la mine. N-as da minutele petrecute impreuna cu el ptr nimic in lume.
Cat despre partea politica si socio-culturala, e ceea ce iasa la suprafata, ceea ce vedem si noi zilnic la stiri. Insa nu cred ca numai noi aveam asa ceva. Si tot nu as migra in alte tari, cand ma intorc in tara (prefer sa plec cu masina) si vad drumurile spre Arad ma cuprinde un sentiment de liniste. Sunt roman, si daca asta e pretul, sunt dispus sa-l platesc.

Alexandru, tati de copil perfect
_
Am risipit timpul sau timpul m-a risipit pe mine?Daca am ochii deschisi de ce pasesc in intuneric?M-am contopit cu el si m-am pierdut in abisul gandurilor infinite.Stiu ca nu stiu nimic si nici macar asta nu stiu.Cand voi inceta sa exist am o armata de ingeri in suflet si una de demoni in sange.Si totusi,sunt doar o fiinta asteptand...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tala spune:

Copilul meu - el ma fericeste cel mai tare, un zambet de satisfactie din partea lui chiar reprezinta bucuria mea cea mai mare.
Sotul meu - toate dovezile de iubire din partea lui imi aduc fericire incontinuu
Banii - ooo da. Cum as putea fii fericita fara ei? daca n-as putea sa-i cumpar o jucarie lui David, hainute, mancarica preferata?. sunt fericita cu Tico-ul meu pt ca il pot plimba pe David si nu trebuie sa-l chinui prin trolee. Mi-am dorit si am reusit sa avem o casa la curte, tot pentru David, si nu in ultimul rand pt mine. Cum s-ar putea toate astea fara bani?
Cu exceptia tibetanilor, poate, cine nu se gandeste si la bani? Nu cred ca lucrul asta tine de granite, tot ce se intampla in lumea asta se invarte in jurul banilor, al verbului 'a avea'. Atata vreme cat nu este dusa la extrem dorinta asta, cat nu te indragostesti de bani si te limitezi doar la functia lor de a-ti satisface nevoile, nu vad ce este gresit.
Si cu cei care se bucura de un mic la marginea padurii ce aveti? asta ii face fericiti si poate nu isi permit altceva...

Bucurie!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lorelaim spune:

Ma amuza ideea ca doar cei care traiesc in Ro sunt obsedatzi de verbul "a avea" :-)
Tocmai ce am vizionat un documentar pe History despre Tulip Mania http://en.wikipedia.org/wiki/Tulip_mania
Acolo sa vezi o ADEVARATA OBSESIE in a avea... un bulb de lalea :-)
Hai sa fim seriosi - din cele mai vechi timpuri si absolut in orice societate a existat si va exista dorintza de "a avea"/"a acumula" cat mai mult... Unii vor putere, bani, proprietatzi, etc... altzii vor sa stie cat mai mult, altzii vor sanatate, dragoste, copii, altzii vor timp... unii le vor chiar pe toate... poate ca au norocul sa le si aiba... ferice de ei!
NU TOTZI romanii din Ro traiesc cu TV-ul dat la max... si OBSEDATZI de aspectul material al vietzii. Cei din exemplu tau sunt cei care fac cea mai mare galagie si sunt f vizibil... restul sunt mult mai discretzi, unii sunt prea saraci si prea resemnatzi, altzii scarbitzi dar tac si isi vad de treaba lor...

Lorelai

May 3, May 2, May 1
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dianocica spune:

daca ai fi intrebat 'ce ne face fericiti' ti-as fi raspuns ca viata mea de acum ma face fericita. faptul ca am redescoperit lumea prin copilul meu. el si felul in care ne-a facut sa ne schimbam, sa deschidem ochii si sa ne bucuram de cele mai mici lucruri. de o floare, de un animal, de un cuvant ciudat. si faptul ca ii pot fi alaturi. dar daca pui problema asa

Citat:
citat din mesajul lui desprecopii

Romania este, in umila mea parere obsedata de verbul: a avea.
Nu pot sa cred insa ca fericirea consta numai in aspectul material: care cine are cel mai mare viloi, ce masina noua sta la poarta, ce piscina sau ce salarii cu nu stiu cate cifre intra pe card.
Intr-un anume fel, romanii sunt mereu in alerta si alergare. TVul este dat la maxim si vorbeste intr-una, parlamentarii fura si nu ii prinde nimeni, show-urile cu fuste scurte sunt pe alese, micii sfaraie pe gratare in munti sau pe marginea paraielor. Si chiar in curtea bisericilor. Plin de hramuri, popime hapsana si nemiloasa ... si jeepuri. Oamenii cara, vin, se duc, transporta, alearga, se streseaza si se aprovizioneaza.

apoi nu pot sa te intreb :ce romanie ai vazut tu? si unde? caci te referi la vacanta ta, nu? cine sunt cei care te inconjoara de vezi numai asta?

si dupa asa o generalizare, in care descrii romanii intr-un asa fel, vii si intrebi, voi ce parere aveti? voi, ca romani, nu? aia obsedati de a avea... mi se pare extrem de jignitor mesajul tau.

asa, de curiozitate, daca eu as zice, vai, cum e dc-ul asta...parinti care isi bat copiii, care se napustesc asupra lor ca ulii si cer compatimire apoi, mame care declara cu nonsalanta ca nu isi alapteaza copiii ca nu au chef, ca sunt toti niste rasfatati santajisti care se gandesc numai la ei, care isi doresc numai copii obedienti, femei care distrug casnicii...o, dc-ul e obsedat de a avea control asupra copiilor si nu pic de intelegere...cum ti-ar pica? a, scuza-ma, parlamentarii fura si nu ii prinde nimeni. no, nici pe toti cei de mai sus nu ii deranjeaza nimeni. doar avem grija sa nu le vorbim prea urat, sa nu cumva sa se simta jignita mama care isi bate copilul cu ura si poate-poate sa aiba vreo mustrare de constiinta data viitoare, sa nu cumva sa se supere cineva si sa nu mai alapteze deloc al doilea copil, si sa ii batem prieteneste pe toti pe umar, ca doar sunt cei mai buni parinti pt copii lor ...

I'm not trying to be difficult...it just comes naturally.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Delia21 spune:

Sunt fericita mai tot timpul ...si cand iau catelul la o plimbare jumate de ora de dimineata,caci ma simt responsabila,...si cand apoi imi duc odrasla de 2 ani si jumate la gradinita si si mai mare fericire am cand il iau acasa si-l vad fugind cu manutele intinse spre mine,...si de fiecare data cand ies la cumparaturi si iau ceva si pentru nepotelele mele nu doar pentru printul meu.Ma mai bucur si de fiecare data cand mai invat un cuvant,expresie noua,sau vad cate o emisiune din care invat ceva.Deci,...imi iau serotonina la fiecare cateva minute caci sunt dependenta de asta.Dar pe langa toate astea,...ma bucur ca ma numar printre cei pe care dumnezeu i-a lasat sa schimbe destinul altora,chiar daca putini la numar,in bine.Nu vreau sa dau amanunte,ar suna a lauda prea mare,treaba asta e intre mine si dumnezeu,...dar e un sentiment minunat.Si mai am o mare binecuvantare si anume ca am intalnit si m-am intovarasit cu oameni buni de la care am vazut si putut invata lucruri bune.Asa ca sa mentionez in treacat,de exeplu ,mi-a trecut pragul o fosta profesoara din liceu,care mi-a predat economia si psihologia,ai pe care m-am simtit in al noua-lea cer ca sa o am oaspete pentru o saptamana.Ne culcam dimineata la 3 caci la 10 seara il puneam pe piticul meu la somnic si atunci nu ne mai terminam povestile despre toate cunostintele noastre comune precum si discutii de economie;era si este genul de om care cititnd enorm stie multe.Aceeasi persoana mi-a spus ca s-a ocupat in ultimii 8 ani de organizarea unui cor dintre elevii de la liceul meu si,...au fost pe la concursuri de muzica populara,la televiziune,au scos si un disc,...pe care il ascult chiar acum cu "m-am suit in dealu Clujului" .Deci sunt si oameni care se mai ocupa si de cultura si educatie,inclusiv auto-educatie.Noroc la toti, fug la baita cu pruncul .

Mergi la inceput