Atitudinea fata de tigani(rromi)
Ce atitudine aveti fata de tigani?
Ati accepta in clasa/grupa copilului vostru un tigan?
Ar trebui evitati?
In anturajul meu eu nu am nici un rrom si nu sunt sigura cum as reactiona.Cred ca in primul rand as avea retineri dar de fapt am retineri fata de tot necunoscutii.
Voi cum ii percepeti pe rromi?
Mami de Razvan(07 martie 2004) si de
Cand Dumnezeu inchide o usa , intotdeauna deschide o fereastra.
Raspunsuri
Lorikay spune:
Atitudinea mea fata de rromi nu difera de cea fata de "non rromi". Sunt romani pe care nu i-as accepta in anturajul meu sau al copilului si sunt tigani cu care bebe se joaca in parc fara probleme. Am avut vecini rromi si erau foarte curati si foarte civilizati. Oare de cate ori trebuie sa repetam ca nu conteaza culoarea pielii ci comportamentul si educatia unei persoane?
ioanadara spune:
quote:
citat din mesajul lui asi
\Ati accepta in clasa/grupa copilului vostru un tigan?
Draga mea, nu prea are sens intrebarea pentru ca pur si simplu nu cred ca iti va cere cineva parerea. Ca parinte, nu te poti pronunta in legatura cu colegii copilului tau.In Romania cel putin, la scolile de stat.
asi spune:
Claudia nu cred ca e rasist.Am cerut doar o parere nu am spus ca sunt rai sau buni.
Ioana intr-adevar nu se cere parerea insa tu ca parinte poti influenta parerea copilului fata de copii de alte etnii.De fapt asta ma interesa daca noi din cauza prejudecatilor influentam parerea copiilor nostrii?
De multe ori parintii isi ameninta copii cand fac o boacana "stai cuminte ca daca nu vine tiganul si te duce cu sacul" sau "vine tiganul si te fura".
Lorikay asa este nu conteaza culoarea pielii ci educatia si mediul in care traiesc anumite persoane.Ore cat de usor suntem capabili sa trecem peste prejudecati?
kindaras spune:
pentru mine , 'tigani' si 'rromi' parca ar fi doua entitati diferite. tiganii sunt aia nespalati si 'rai' iar rromii sunt aia mai curatei si mai civilizati. mda.
cred ca nimanui nu i-ar conveni sa-i aiba prin preajma numai ca uneori n-avem incotro si trebuie sa-i acceptam.. chiar daca nu recunoastem asta. si din pacate rromii 'civilizati' sunt prea putini.
Miluna spune:
quote:
De multe ori parintii isi ameninta copii cand fac o boacana "stai cuminte ca daca nu vine tiganul si te duce cu sacul" sau "vine tiganul si te fura".
Eu nu am vorbit niciodata nimic de tigani in casa, dar soacra-mea l-a amenintat asa pe baiatului meu si m-am trezit ca copilul vorbeste cu frica de tigani . Pina nu l-am auzit nu mi-am pus problema sa-i spun ceva despre asta... dar acum nu stiu cum sa procedez. Sa-l las sa creada in continuare ca sunt rai, sau sa-i explic ca defapt nu e asa? Eu nu sunt rasista, si n-as vrea sa fie nici el. Pe de alta parte nu e bine totusi sa fie mai precaut cu "tiganii" de pe strada? Am pus in ghilimele caci poate nici nu sunt rromi, dar sunt o speta de oameni ai strazii, cauta prin gunoaie, umbla in grupuri... Acuma sincer si mie mi se mai stringe inima daca trec pe linga ei, mai ales seara.
La scoala cred ca nu m-ar deranja, atita timp cit sunt curatei si nu vorbesc urit.
ina_nz spune:
Exercitiu de imaginatie: incercati sa inlocuiti in text cuvantul tigani cu: evrei, negrii, unguri, etc
Nu se gaseste nici un moderator sa inchida aberatia asta de subiect?
Ina
Cristina_C spune:
Nu am idei preconcepute. Prefer sa cunosc omul mai intai si apoi sa trag concluziile. Atata timp cat copilul meu nu este influentat in mod nefast de un alt copil - indiferent ce origine are acesta, n-am nimic impotriva sa faca parte din anturajul lui.
loryi1974 spune:
quote:
Ce atitudine aveti fata de tigani?
Ar trebui evitati?
In anturajul meu eu nu am nici un rrom si nu sunt sigura cum as reactiona.Cred ca in primul rand as avea retineri dar de fapt am retineri fata de tot necunoscutii.
Voi cum ii percepeti pe rromi?
Chiar daca nu ai in anturaj un tigan,tu personal ce atitudine ai fata de tigani?Ca trebuie sa ai una totusi...
E atat de trist ca se deschide un subiect atat de controversat in plina nebunie italiana...
"Ati accepta in clasa/grupa copilului dvs.un tigan?" ma duce cu gandul la politicile rasiste ,si alea apuse,din Africa de Sud si din alte parti.
Nu neaparat originea/religia/handicapul defineste un om
,trebuie intai sa il cunosti pe el ca individ si apoi sa dai un raspuns.
La ce raspunsuri te astepti?Da,sunt tigani infractori;da ,unele cartiere sunt groaznice;da, cersesc prin Europa;da, unii sunt de temut;da ,se ocupa de tot felul de activitati;da,ne place sa dam tot timpul vina pe ei;da,canta manele si isi fac case imense cu turle;da,isi iau masini scumpe ,opulente fara sa declare la fisc vreun venit.Da,am auzit mereu in jurul meu ca trebuie sa ma feresc de tigani.
Dar oare trebuie sa punem in scolile romanesti un afis de genul "Aici nu intra tiganii si cainii"?
denizel spune:
quote:
De fapt asta ma interesa daca noi din cauza prejudecatilor influentam parerea copiilor nostrii?
Da, Asi, da, da, da, de o mie de ori da!!!! Din cauza prejudecatilor influentam parerea copiilor nostri!!
Nimeni nu crede si nimeni nu o sa sustina altceva. Copiii nostri, cel putin pana la o anumita varsta, sunt imaginea noastra in oglinda.
Cat despre intrebarea din postarea initiala
quote:
din fericire pentru evolutia rasei umane, cel putin aici unde traim noi, nu se pune aceasta intrebare.
Nu ne intreaba nimeni daca suntem de acord ca un tigan sa fie colegul copiilor nostri.
Sa speram ca nimeni, niciodata, nu va trebui sa raspunda acestei intrebari.
Daca spui ca intr-adevar nu ai prejudecati, daca spui ca ai deschis acest topic doar pentru a vedea daca noi, parintii, influentam gandirea copiilor nostri, poate ca ar fi cazul sa il inchizi. Pliiiiz!!!!!!
Simt asa niste ochisori atenti si niste degetele nerabdatoare sa scrie ce cred ele despre una-alta...