Alaptare pana la 2 ani si jumatate?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dcm spune:

In cartea de puericultura dupa care ma ghidez (editata sub egida The American Academy of Pediatrics, asociatia profesionala a medicilor pediatri) scrie ca alaptatul la sin e recomandat doar pina la 1 an. Deja la virsta asta nu mai satisface nevoile nutritionale ale copilului si e de preferat introducerea laptelui obisnuit (whole milk). Dar fiind o chestie emotionala e mai greu de impus limite stricte. Pe de alta parte, in US nu exista concediu de maternitate platit (iar cel neplatit e in jur de 6 saptamini sau cite sick days ai acumulat) si nici obligatia de a ti se pastra locul de munca mai mult de un anumit interval de timp (parca tot 6 saptamini), deci mamele care lucreaza au o presiune foarte mare sa rezolve cumva problema. Cu toata publicitatea facuta alaptarii la sin, chiar saptaminile trecute a aparut un studiu care arata ca majoritatea femeilor aici renunta la aproximativ 6 luni.

Numai bine,

dcm

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Da asa recomanda AAP pina la un an, sau pina cind e comfortabil si pentru mama si pentru copil. Si eu cred ca in jurul virstei de un an e virsta ideala pentru intarcat. Pina cind copilul incepe sa lege emotional si fizic actul alaptarii de mama.
Andrada

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Garofitza spune:

Eu mi-am alaptat puiul pana la 2 ani si 3 luni. Nu a fost niciodata bolnav. Sabina, baiatul de 17 ani de care zici tu, ma gandesc ca-i o exceptie.
Aici, in State pediatrul recomanda alaptarea cat mai mult. Nu am avut probleme sa-l intarc. Stie ca mami a avut lapte la piept si-a supt. Nimic mai mult. Pana acum nu a fost afectat negativ ca l-am alaptat asa de mult.
Este acelasi lapte, iar productia a fost la fel de multa ca la inceput. (Cerere si oferta, nu a avut colici si nici probleme cu stomacelul. Da, cunosc mamici americance, ce au alaptat cca. 2 ani-2 ani si jumate. Acum voi va ganditi ca un copil de 2 ani este alaptat excusiv numai la piept? Cand spun ca l-am alaptat chiar si la 2 ani si cateva luni, ma refer ca alaptatul reprezenta pentru el comfort, supliment, si "bond" intre mama si copil. Il alaptam dimineata si seara inainte de culcare.
Pentru mine a fost o experienta pozitiva. La 2 ani si ceva avea toti dintisorii si nu m-a muscat niciodata, nu am avut nici o rama la piept si nu am avut sangerari la sfarcuri. Am avut noroc ca am avut lapte destul si ca am stat acasa cu el.
Cred ca depinde de la caz la caz. Si cred ca fiecare face cum crede ca-i mai bine pentru copilul sau. Sper sa am aceesi experienta si cu al doilea copil. Numai bine la mame si copilasii lor.

Garo

Sanatate, ca-i mai buna ca toate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Sint de acord cu Garofitza. Eu am alaptat-o pe Agata pina la doi ani, o luna si cinci zile si intarcarea s-a facut fara probleme. Am inceput-o de la un an si 7 luni, atunci am incercat pentru prima data, dar a fost cumplit si pentru mine si pentru ea. Asa ca am renuntat la ideea de a o intarca definitiv (si dupa ce am corespondat cu fete pe DC si am gasit-o pe Garofitza, am simtit de atunci ca si la noi vor sta lucrurile la fel), dar am inceput sa-i dau doar dimineata si seara si asa am mers pina la doi ani si o luna. La un moment dat i-am scos masa de seara, si apoi pe cea de dimineata si in cinci zile era intarcata. Nu a plins, nu a cerut titza, i-am spus ca e fetita mare, ca trebuie sa bea lapte din canita si ca mami i-a dat titza cit a putut, dar acum nu mai este bine nici pentru mine, nici pentru ea. A inteles tot, ba chiar le explica si celorlati cum sta treaba, nu a fost si nu este dependenta, nu a avut probleme afective, a inceput gradinita cu titza in gura cum se spune. Eu cred ca totul depinde de copil si de mama. Eu nu am fortat-o pe Agata sa faca nimic, ca nu am fost in stare, nu pentru ca nu as fi vrut sa faca... si poate nu va vine sa credeti, dar in mai putin de doua luni, adica imediat dupa ce a implinit doi ani, a inceput sa doarma singura, in patul ei si in camera ei, a inceput gradinita fara probleme, nu a mai plins dupa mine din a doua saptamina, am intarcat-o extrem de usor cum nu ma asteptam, a inceput sa faca la olita singura, astazi mi-a spus educatoarea sa-i aduc de miine si chilotei (isi da pampersul jos, face pipi, ia olita si o toarna in WC, trage apa, isi trage scaunelul si se urca la chiuveta, o clateste si o pune la loc, se spala pe miini... ma uit la ea si nu-mi vine sa cred, acum doua luni ma uitam la copii de virsta ei si ma intrebam cind va face si Agata la fel). Asa ca, am ajuns la concluzia ca nu numai mama isi educa copilul, ci si copilul mama si pe el insusi, atunci cind e pregatit.

Cornelia, mamica Agatei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MLDiana spune:

[quote]Originally posted by dcm

In cartea de puericultura dupa care ma ghidez (editata sub egida The American Academy of Pediatrics, asociatia profesionala a medicilor pediatri) scrie ca alaptatul la sin e recomandat doar pina la 1 an. Deja la virsta asta nu mai satisface nevoile nutritionale ale copilului si e de preferat introducerea laptelui obisnuit (whole milk). Dar fiind o chestie emotionala e mai greu de impus limite stricte. Pe de alta parte, in US nu exista concediu de maternitate platit (iar cel neplatit e in jur de 6 saptamini sau cite sick days ai acumulat) si nici obligatia de a ti se pastra locul de munca mai mult de un anumit interval de timp (parca tot 6 saptamini), deci mamele care lucreaza au o presiune foarte mare sa rezolve cumva problema. Cu toata publicitatea facuta alaptarii la sin, chiar saptaminile trecute a aparut un studiu care arata ca majoritatea femeilor aici renunta la aproximativ 6 luni.

Numai bine,

dcm
Sunt de aceasi parere.

Lidia ,Tiara si David D.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns SECA spune:

Subiectul este interesant, dar cred ca nu trebuie sa ne gandim ca acolo, sus, este un drob de sare care o sa cada intr-o buna zi... (apropos de baiatul de 17 ani...).
Parerea mea e ca daca MAI AI/vei mai avea lapte e bine sa-i dai. (Si eu fac parte din categoria mamicilor care s-au straduit tare mult sa-si hraneasca copilul in mod natural dar a reusit numai cateva luni...)Cat priveste varsta pana la care ai putea sa-i dai, cred ca acela care va decide va fi (dupa tine) copilul.
Dar daca nu vei mai avea lapte?Oricum, decizia e a ta (in principal).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Ce bine imi pare ca mi-ati raspuns! Oricum eu vreau sa-i dau pana la un an si 6 luni, pentru ca e efectiv innebunita, suge cu placere, nu e doar un moft.Si am inca destul lapte....
Dupa aceea voi incerca sa ii reduc portia treptat, si eu am noroc, fiind si la anul studenta n-o sa fiu asa mult plecata de-acasa.
Garo si Nelia, cred ca ati procedat foarte bine, mai ales ca puiutii vostri sunt acum independenti si siguri pe ei.
mai astept opinii, mi se pare interesant subiectul!!!

Sabina & Sofia Galagia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iris spune:

eu nu am citit mult pe tema asta pentru ca pur si simplu mi s-a parut ca alaptatul prea indelungat e riscant din punct de vedere al "dependentei", si mai ales valoarea nutritiva a laptelui matern la 6 luni dupa nastere e categoric in scadere; copilul are nevoie de diversificare , de stimulare a gustului si nu vad ce rost are sa mentii obiceiul alaptatului pina la virste atit de mari; rolul laptelui matern e de a hrani si mai ales de a aduce copilului anticorpi pe care la virsta mica nu ii poate secreta ; cel putin din ce citisem pe vremea aia si din spusele medicilor pediatri problema cu anticorpii pare a fi rezolvata dupa 6 luni, si pentru un copil sanatos nu mai are prea multa ratiune sa-l alaptezi; o doctorita pediatra care lucrase multi ani si la tara mi-a spus si ca indicatia medicului data mamicilor de a alapta cit mai mult se dadea si pt ca se stia ca nu au conditii sa ii hraneasca adecvat, adica treceau direct pe lapte de vaca, igiena era cum era samd; exista deci multe motive pro si contra; cel mai bine-i sa facem cum ne pica bine dar sa tinem cont ca intarcatul devine dificil cu cit copilul e mai mare si poate ca trauma de la intarcat depaseste ca efect cistigul afectiv dat de o alaptare prelungita; problema asta cu alaptatul eu o pun in aceeasi categorie cu dormitul cu/fara parinti in camera, mersul devreme la gradinita si alte aspecte care ne ajuta poate sa crestem un copil sociabil si independent in adevaratul sens al cuvintelor;
m-am cam ambalat cu subiectul asta, pt ca tocmai m-am despartit de o verisoara care si-a alaptat acum cca 20 de ani fetitele timp de cite 1,5 ani, dupa care s-au tinut de fusta ei efectiv multi ani iar acum dupa ce a incercat sa le faca mai independente s-a trezit ca-s prea independente; e greu sa iei o decizie, si trebuie ascultate cu atentie si sfaturile si povestile si actionat cit mai aproape de sufletul tau; seu zic ca alaptatul trebuie facut cu placere nu cu spirit de sacrificiu, tinind cont ca sinteti mamici dar si femei samd, bla bla bla; pina la urma o mamica ce doarme cu bebeul pt ca vrea sa il alapteze noaptea sau dimineata si isi lasa sotul sa doarma singurel nu e decit o falsa eroina, asta e parerea mea; trebuie sa existe limite in ceea ce facem pt bebica si pentru noi ;

cit despre pediatrii americani , eu nu i-as urma orbeste: sfaturile lor tin cont de specificul societatii americane si al obiceiurilor lor alimentare; adica mai bine alaptat exagerat decit sa ii dat unt de arahide alergen bebelusilor!!!!

si nu uitati exemplul mamicilor-animalute din jurul nostru; am povestit mai demult cum am luat eu lectii de la cateaua noastra; ele alapteaza pina ce puii au dinti si invata sa manince si apoi le cam dau un sutuletz...

imi cer scuze pentru atita vorbarie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iren spune:

Eu sint de parere ca alaptarea ar trebui facuta pina la maximum 8 luni,pentru ca laptele isi pierde consistenta,copilul oricum poate sa-si ia vitaminele din alimente,iar anticorpii deja si-i produce singur.Sora mea si-a alaptat fetita pina pe la 2 ani jumate`,acum are trei si doctorita i-a spus ca dezvoltarea ei mintala s-a oprit in jurul a 1 an si 3-4 luni,va trece destul timp pina va recupera;o cunostinta de-a mea are aceeasi problema,a fost alaptata pina la 3 ani si e putin intirziata,are deja 2 copii si tot nu si-a revenit.

Iren&Bogdanelu`

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Garofitza spune:

Eu nu am stiut ca laptele matern poate dauna copilului in dezvoltarea mintala. Dimpotriva. Probabil ca studile difera de la tara la tara.

"Human breast milk enhances brain development and improves congnitive development in ways that formula can not. One study has found that the average I.Q. of 7 and 8 year children who had been breastfed as babies was 10 points higher than their bottle fed peers. All of the children involved had been born prematurely and tube fed the human milk, indicating that the milk itself, not the act of breastfeeding, caused this difference in I.Q. level.
Another study to support this statement was done in New Zealand. An 18-year longitudinal study of over 1,000 children found that those who were breastfed as infants had both higher intelligence and greater academic achievement than children who were infant-formula fed.
Horwood and Fergusson, "Breastfeeding and Later Cognitive and Acadenic Outcomes", Jan 1998 Pediatrics Lucas, A., "Breast Milk and Subsequent Intelligence Quotient in Children Born Preterm." Lancet, 1992; 339:261-262Vol. 101, No. 1

Garo

Sanatate, ca-i mai buna ca toate.

Mergi la inceput