Familia regala - un model al vietii de familie
Raspunsuri - Pagina 18

mariana_1976 spune:
Am dat din intimplare peste niste articole despre Rascoala din 1907 scrise de cineva pe care l-am cunoscut in Romania in copilarie.
Omul este istoric, dar nu ma pricep sa apreciez veridicitatea documentelor pe care se bazeaza...
Asa ca o iau ca o simpla ipoteza...
quote:
"Cine nu a auzit de rascoala taranilor din 1907? Timp de mai bine de 45 de ani, regimul comunist a considerat evenimentele ca pe un exemplu elocvent al caracterului capitalismului românesc, dur si nemilos, care a ajuns pâna într-acolo, încât a ordonat sa se traga asupra taranilor nemultumiti de conditiile de munca si trai. Nu întâmplator, istoricul oficial al stalinismului românesc, Mihai Roller (Magazin istoric, nr. 10/2002), a strâns si publicat în 1948, cu o repeziciune demna de o cauza mai buna, documentele rascoalei din 1907. Tot ceea ce sustinea propaganda comunista se afla acolo: executii, interventia armatei, cifra de 11.000 de morti preluata din articolele lui Constantin Mille si, în final, grozavia ascunderii dosarelor de catre însusi regele Carol I.
Astazi, la peste 95 de ani de la evenimente, documentele ne spun o poveste diferita de aceea cu care marea majoritate ne-am obisnuit deja. Un adevar ascuns prea mult timp în spatele discursului oficial.
[...]
Interesul Puterilor Centrale fata de România nu era de data recenta. Iar în preajma anului 1907, el se intensificase brusc. Istoricul Karl Scheerer (Magazin istoric, nr. 11/1974) a observat, la rândul sau, noul tip de atentie acordat României în acest interval cronologic. O rascoala care ar fi pus puterea de la Bucuresti în imposibilitatea de a mai guverna, urmata de interventia, solicitata sau impusa de la Viena, a trupelor austro-ungare pentru ocuparea si "salvarea" situatiei în zona. Si astfel se distrugea orice posibilitate a României de a actiona pentru eliberarea românilor transilvaneni.
Un mare arendas, Mochi Fischer a refuzat sa semneze învoielile agricole cu taranii sai pentru anul 1907. A amânat si refuzat orice oferta, pâna când, la începutul lunii martie, taranii dintr-un sat cu nume parca predestinat, Flamânzi, temându-se ca vor ramâne fara lucru si hrana, au cerut cu violenta semnarea contractelor. Speriat, Mochi s-a refugiat la Cernauti, la prietenul sau, fara însa sa semneze nimic si lasându-i pe oameni de-a dreptul disperati. Pericolul lipsei de pamânt, deci de munca, era din ce în ce mai puternic.
Imediat, pe miile de hectare arendate de Fischer, apar personaje ciudate, care dau de baut la toata lumea si îndeamna la violenta. Ataca primariile, posturile de jandarmi; sunt înarmati si au o evidenta pregatire militara. Toate rapoartele de la Botosani, din judetul Neamt, arata acelasi lucru: indivizi din afara satelor, cu uniforme ciudate si rute de deplasare pe linia Botosani-Cernauti sunt la radacina tuturor atacurilor. Carol I a înteles rapid ce se întâmpla si, pe data de 7 martie 1907, a ordonat ca frontiera de la Suceava la Mihaileni sa fie ocupata militar, pentru a împiedica infiltrarile agentilor austro-ungari. Dar era destul de târziu.


avmaria spune:
Snee, iti eram datoare cu un raspuns, desi santem out off topic si probabil ca devin plictisitoare reinviind mortii de-acum cateva pagini. Si totusi...
In legatura cu cei o mie de studenti - facusem referire la cei amenintati cu moartea- in inchisoare mi se pare- in caz ca Mihai nu facea jocul comunistilor. De aia nu prea inteleg raspunsul tau, singurul lucru pe care-l inteleg si-l aprob e pozitia Israelului la Munchen, si mai deduc ca parintii tai au fost foarte norocosi sa faca facultati in conditiile date de copii de chiabur, bravo lor.
"Cam asa si eu nu blamez regele, blamez sistemul." - nu inteleg ce anume sistem blamezi, o spun la modul cel mai sincer
"Revenind la modelele noastre si coeziunea. Tu spui ca lipsa de modele nu ne-a afectat decat putin" - nu am spus asta. Imi pare rau daca asta s-a inteles. Am spus ca nu stiu de ce nu avem o constiinta nationala dezvoltata. Dar daca as fi pusa la zid sa dau un raspuns cu orice pret, in nestiinta mea, as pune inaintea lasitatii lui Mihai sentimentul de origine diferita a sangelui de care te-ai prevalat (foarte frecvent la noi si aproape intotdeauna cu o tenta nerostita de superioritate), si mai presus de toate, in contextul post 89 - a manipularii la care am fost supusi.
"Am fost socata sa vad ca dreptatea aceea pe care o vedeau realizata ai mei la caderea comunismului nu a venit. Senzatia ca ai fost uitat in raft ... " Sant perfect de acord. Ca sa-mi parafrazez un prieten : ti-e foame, foarte foame, dar te-ai obisnuit cu senzatia asta de atata vreme... Si dntr-o data si se aseaza pe pervaz o pizza aburind. Si pe cand te pregatesti sa infuleci din ea, ti se ia din fata. Frustarea devine mutl mai insuportabila decat toata foamea indurata atatia ani, pe care cum necum, ai invatat sa o gerezi. Asa s-a intamplat in 89, si nu vad legatura cu "ca cei care se-ntorceau nu-si invatasera nepotii sa zica buna-ziua, timp in care batranii tai le-au aprins pe ascuns lumanari toata copilaria ta?" O vad doar daca te-ai oprit la salamul cu soia ...
"Dar suntem atat de multi plecati. Din liceu am doi colegi de clasa ramasi in tara, din facultate din grupa am vreo patru. Eu cred ca am ajuns asa din lipsa de-ncredere si de modele. Ne-am adaptat binisor pe unde am ajuns preluand facil modelele locale."
Din lipsa de incredere, perfect de acord. Dar care era cauza profunda a neincrederii? Eu fac parte din cei care au plecat in 90 din lipsa de neincredere, dintr-o dezamagire crunta, pentru ca "mizasem" totul pe ceva ce ne-a fost trecut sub nas dar luat la fel de repede. Neincrederea a fost atat de mare incat, din motive ideologice, am plecat fara facultate (era doar inceputa), cu putini bani si cu strangerea de inima aferenta asigurarii date mamei mele de catre o profesoara universitara la franceza care fusese la PAris ca eu n-am cum sa o scot la capat decat facand trotuarul. Si neincrederea fusese atat de mare incat desi imi luasem in gand adio de la facultate, si speram sa nu ajung sa fac trotuarul, am plecat totusi.
De aceea te intreb eu iarasi : care crezi tu ca sant cauzele neincrederii, in ordinea importantei? Il consideri pe rege ca fiind vinovat?


b.nica spune:
Snee,fara suparare, dar cred ca in loc sa scormonim istoria cand Regele la 18 ani(!)a fost obligat cu pistolul pus ostentativ pe birou in fata lui,sa abdice, mai bine ne-am gandi ce modele avem acum, in societatea de astazi si care sa fie urmate, astfel, incat sa ne transformam si noi intr-o societate respectabila,decenta,demna de civilizatiile europene.
Peste tot in media sunt scosi in fata tot felul de parveniti,vulgari,needucati si cu moralitate indoielnica;apar ca indivizi care s-au "descurcat"in viata si isi permit orice:iata modelul care tacit ni se ofera.


xenocid spune:
quote:
Originally posted by b.nica
Snee,fara suparare, dar cred ca in loc sa scormonim istoria cand Regele la 18 ani(!)a fost obligat cu pistolul pus ostentativ pe pe birou in fata lui,sa abdice...
27(!!!)
Nici in timpul pogromului de la Iasi nu avea 18(!) ci 20(!!!)


b.nica spune:
Xeno, mea culpa;OK,tu la 27 de ani ai luat hotarari importante care ti-au marcat destinul tau si al familiei tale?Le regreti?


avmaria spune:
Snee, nu doresc sa-ti raspund pe PM din mai multe motive. Unul dintre ele este ca acest ultim mesaj al tau mi-a oferit in sfarsit inelul care lipsea din lant. Nu intelegeam, nu vedeam legatura, chiar nu pricepeam, tot puneam intrebari, acum am inteles. Un alt motiv este ca eu consider ca devierea de la discutia generala s-a produs datorita continuelor tale exemplificari cu strabunicul, cu motivele emigrarii tale, cu sangele tau, and at least but nor the last, intoarcerea la primul razboi mondial si la evrei etc. Si ar mai fi unul, nu sant genul de persoana care sa se conformeze antzvzai cand e pusa pe tusa (I'm bad). Daca tu in schimb doresti sa-mi scrii pe PM sau sa nu-mi raspunzi, te inteleg. Sa stii ca eu voi continua sa te citesc cu aceeasi placere la alte subiecte, si daca voi avea ceva de spus iti voi raspunde cu drag, si nickul tau ramane one of my favourites
.
Dar sa revin la regele Mihai. Cu o rectificare :
"Da am inteles ca te-ai referi la cei o mie de studenti care riscau inchisoarea si probabil viata. "
Nu, m-am referit la cei o mie de studenti DEJA in inchisoare, cu a carei moarte l-a amenintat Petru Groza daca nu abdica.
"Dar refuzand sa abdice poate ar fi salvat vietile altor zeci de mii de oameni. "
Cu aceasta idee ne "razboim" noi doua de atatea pagini, si pornind de aici s-a tot deviat. Ma bucur ca ai sintetizat-o in acest ultim mesaj. Ca nu-ti place monarhia, no problem, e dreptul tau. Ca nu-ti place regele Mihai, no problem, why not. Ca-l consideri las, no problem, poate a fost las. Ca-l consideri responsabil de ce au facut comunistii, big problem ! Oricine stie ca soarta noastra a romanilor a fost pecetluita in 1944. Motivele pt care la noi comunismul a fost atat de dur, canalul, iarasi speram ca le cunoastem cu totii. Dar se pare ca nu.
Si mai era un aspect in discutia generala : acuza adusa regelui ca nu si-a invatat copiii limba romana. Este intradevar un aspect controversat care inteleg ca nu lasa indiferenta pe multa lume. Dar, cu riscul de a deschide cutia pandorei -sper totusi sa nu - vreau sa vin si eu cu o poveste din viata mea, a strabunilor mei, povestita de bunica mea. Bunicul meu, regatean get beget care n-a vorbit o boaba ungureste, s-a indragostit de bunica mea unguroiaca pur sange la un bal. Bunica la fel. S-au casatorit in ciuda opiniei familiei bunicii care nu dorea un roman pt bunica. Ani de ani, bunicii mei mergeau in vizita duminica de duminica la sora bunicii, unde traia si mama ei deci strabunica mea, si fata si nepotii, toti unguri. Ma duceau si pe mine cand eram copil. Strabunica mea n-a vorbit niciodata romaneste. Eu niciodata n-am inteles cum bunicul meu a putut merge duminica de duminica atatia ani intr-o casa in care nimeni nu vorbea cu el, toata lumea vorbea ungureste. El nu a fost nefericit din cauza asta. Eu as fi fost. Si nu a fost un caz aparte, ci mai degraba ceva frecvent printre unguri in cadrul acelei generatii. Nu cred ca esti straina de ceea ce iti scriu. Si de aceea, in acest context, si strict de la tine, "pretind" - daca-mi pot permite asa ceva- mai multa toleranta vis a vis de acest aspect atat de controversat al vorbirii limbii.
Snee, cum presupun ca nu o sa-mi raspunzi, fiind o persoana consecventa, iti doresc all the best si sa ne revedem la alte subiecte !


Sneeuwklokje spune:
Iti pot raspunde asa avmaria : si la buna re-intalnire virtuala si poate la o cafea prin Franta


avmaria spune:
Snee, iti admir la modul cel mai sincer atitudinea si fairplay-ul. It was a real pleasure meeting you.
Si cu mare drag te astept la o cafea in Franta, fais-moi signe !


voljena spune:
mie-mi pare bine ca-i bagati voi in seama pe asa-zisa familie regala ca neamurile lor nu se omoara... pe aici nu-s invitati la chermeze si cand rareori se face referire la ei este intotdeauna cu EX...


Marox spune:
Voljena, spune-mi daca ma insel, parca am citit in presa ca principesa Margareta, in tineretile ei, a fost amica lui Gordon Brown?!!
