Familia regala - un model al vietii de familie
Raspunsuri - Pagina 17
ilse spune:
Ce legatura are columbeanu cu republica, chiar crezi ca automat republica (si Franta este republica) este "cuibul" unde se inmultesc toate modelele de ne-admirat si monarhia exact opusul...sincer nu vad legatura.
Pe de alta parte nu monarhia olandeza isi respecta cetatenii (in mod deosebit ma refer, sa fim intelesi), ci drepturile civice sunt garantate printr-o constitutie, care la ora actuala exista in majoritatea tarilor, nu vorbim aici de dictaturi.
Ca model al vietii de familie sunt foarte multe exemple pe lumea asta de admirat, si daca vrei iti copiez aici din "oranje boven" un soi de fituica scoasa in Olanda de catre un mare supermarket unde se precizeaza ca in familiile regale, chiar daca nu au o casnicie minunata, divortul era ceva de neconceput...asa ca lasa-ma si pe mine sa admir cupluri normale cu o casnicie minunata, nu neaparat de asa-zis "sange nobil".
hristina spune:
quote:
Originally posted by valentinag
Deci Paul este unchiul lui Mihai nu?So,are tot dreptul la avere!El a primit ceva pana acum?Castele,mosii,paduri,d'astea de primi Mihai!
Si alta intrebare,noi platim renta viagera regelui Mihai,sotiei acestuia,margaretei si sotului ei,Radu Duda?Celelate fete nu primesc nimic?Stiti vreun link sa ma lamuresc!
Multumesc!
"La vita e bella"
De mancare
Din gradina mea
Tatal lui Paul a fost Carol Mircea Lambrino,nu?
Bun,Carol Mircea si cu Mihai sunt frati de tata,da? Sunt ai lui Carol II,da?
Atunci,Paul ii e nepot( nelegitim) regelui Mihai,nu?!?
Sneeuwklokje spune:
DidiAlex exemple de rege vai de capul lui din Casa Regala a Romaniei interbelice atat de visate:
Carol II:
sa vedem se casatoreste in 1918 Joanna Marie Valentina Lambrino, zisa Zizi Lambrino) romanca, fata unui general.
Bun primul sau act politic este sfidarea Constitutiei care prevedea clar o sotie straina, nu romanca.
Nebuniile tineretii.
Se desface casatoria, din care a rezultat si un fiu Mircea Lambrino care va da linia lui Paul de Romania. Atat de contestata, dar neclara, pentru ca nu stiu in ce masura bastarzii sunt exclusi de la tron in .ro explicit. Si anularea s-a facut dupa concepere in fine... incucaturi regesti.
No romanii inca il considera bun de tron si-l casatoresc Printesa Elena aGreciei si Danemarcei in 1920. Saraca era exilata impreuna cu familia in urma unui complot. O printesa fara tara mai amarata care sa fie gata sa accepte "podoaba".
La vreo trei ani dupa casatorie prin 1923 intalneste o tanara sotie sau proaspat divortata (aici se contrazic bine sursele) Elena Lupescu. El insurat cu un copil de doi ani (Mihai). Frumos ii statea, nu?
Scandalul ia proportii si in 1925 e obligat sa renunte la tron in favoarea lui Mihai I sub regenta. Acesta devine rege in 1927 si in 1928 Elena a Greciei divorteaza si ea acum ca fiul sau a capatat coroana.
Alte asemanari cu "Irinel Columbeanu" ? Se pare ca a avut un fiu si fiica cu eleva de liceu Maria Martini.
Dar, dar romanul e iertator, nu?
S-a intors in 1930 si in ziua urmatoare sosirii a redevenit rege. Evident ca divortul ex-reginei a facilitat afacerea.
Dar mintea nu i-a venit la cap...nuuu. A facilitat creearea Frontului de Renastere Nationala, cand a vazut ca-i scapa Garda de Fier de sub control in 1938 a scos-o in afara legii.
El a inventat "pionierii" se numeau Straja Tarii... si aveau un costum identic. Am vazut pozele bunicilor
A fost atat de faimos ca puteti citi fictiune pe tema lui in nuvelele Oliviei Manning. Ca sa nu facem referi la romani
Nu a fost vai de capul lui nu?
Bine sunt de acord ca restul au fost decenti. Ferdinand I avea votul meu, Carol I si nereusita familiala care au dat ani intregi de nesiguranta cu cine va fi mostenitorul tronului... e normal. Carol al II penibil, Mihai I nehotarat si influentabil.
Statistica nu se face pe cateva cazuri, nici in bine, nici in rau.
Deocamdata prededinti n-avuram decat Iliescu, Constatinescu si Basescu si nu le-am dat o viata nici unuia sa ne dovedeasca ceva, doar doar.. asa precum lui Carol al II lea.
Oricum ceea ce regii Romaniei au produs mai rau, este mai rau decat ce produc deocamdata alesii Romaniei. Opinia mea.
In plus sa zicem ca ar fi venit pe tron Mihai I pentru ceva vreme. Apoi ce faceam, modificam legea dinastica ca sa o acceptam pe Margareta care nu doar ca nu era in linie conform linei dinastice ci sa si casatorit cu un roman, a doua incalcare a constitutii. Pai atunci de ce nu-l acceptati pe fiul lui Carol cu mme Lambrino. Ca singura greseala fu ca aceea domnisoara era romanca. De aceea s-a anulat casatoria, pentru ceva ce azi ati fi gata sa acceptati. Sau trecand peste ce vrea Casa Regala acum ati incepe sa cautati mostenitorul conform legilor dinastice.
Sunt curioasa la modul cel mai serios vorbind, daca aveti un consens in acest sens.
Daca mai vreiDidiAlex regi vai de capul lor... hmmm Printul Charles al Regatului Unit, casa princiara de Monaco din cei recenti. Altii si-au rezervat dreptul de a face ce vor cu viata lor. Eu chiar o admir pe regina Olandei careia i-au picat ochii pe printul Claus fost ofiter german imediat dupa razboi... dar nu mi-ar fi picat bine atunci ca supus. Si protestele au fost masive, dar a facut ce a vrut. Omul s-a dovedit de treaba si echilibrat, dar gestul politic a fost sfidator fata de propriul popor.
Sneeuwklokje spune:
hristina si valentinag tatal lui Paul era frate cu Mihai, deci Mihai ii este unchi lui Paul.
Leagat de indemnizatii si retrocedari... chiar nu mai intereseaza din momentul in car n-am mai platit taxe in .ro.
Ilse nu Constitutia e izvorul bunastarii, ci faptul ca e respectata. Aici e o problema de societate civila veche.
Pe vremea cand romanii trageau obloanele la ferestre si lasau sa fie macelariti de Garda de Fier oameni de cultura si evrei, iar regele abia isi lasase camasa verde, olandezii cu regina Wilhemmina il dizavuau pe Hitler public spunand ca o casatorie a Juliannei cu un print german nu este o alianta cu Germania, in 41 erau greve contra nazistilor, docherii olandezi refuzau sa coopereze la deportarea evreilor.
Asa ca... din punctul meu de vedere, ne aburim cu regalitatea salveaza Romania... ideea ca vine domne ceva un miracol sa ne salveze tara muma. Nu, mama draga... munca, cinstea si respectul si minimul ajutor si compasiunea fata de cel de langa noi... precum si alte cateva valori uitate si desuete pot salva Romania.
Parerea mea.
Marox spune:
Cind am intrebat daca sint persoane care cred cu adevarat ca regele ar reprezenta "scaparea" pentru România, n-am facut-o la misto. Voiam sa ma conving ca am inteles corect ceea ce banuisem pina atunci. Si citind posturile, m-am luminat. Am impresia ca unii dintre voi traiesc cu atita disperare situatia din România (unii find in tara, altii afara) incit regele pare chiar ultima speranta. Un deus ex machina care sa rezolve totul. Si probabil ca daca si el, prin absurd, ar dezamagi, urmatoarea speranta ar veni direct de la Dumnezeu.
Ramona J spune:
quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
[
Asa ca... din punctul meu de vedere, ne aburim cu regalitatea salveaza Romania... ideea ca vine domne ceva un miracol sa ne salveze tara muma. Nu, mama draga... munca, cinstea si respectul si minimul ajutor si compasiunea fata de cel de langa noi... precum si alte cateva valori uitate si desuete pot salva Romania.
Parerea mea.
--------------
"You know what despair is; then winter should have meaning for you."
Two thumbs up!
The best thing you can do for your children is to love your wife.
DidiAlex spune:
Snee, discutia o purtam cu ilse, pe care am rugat-o sa-si sustina afirmatiile si cu niste nume, date ....
Dar daca tot te-ai documentat (traiasca wikipedia ) si ai completat tu mesajul ei, iti pot spune ca ai dat un exemplu cum nu se poate mai bun.
Ce s-a intamplat cu Carol al II-lea dupa ce s-a casatorit cu Ioana Lambrino? A fost exclus de la tron. Deci pentru aventurile lui a fost sanctionat de catre casa regala! Deci nu a mostenit tronul oricum!
quote:
Originally posted by Sneeuwklokje
S-a intors in 1930 si in ziua urmatoare sosirii a redevenit rege.
Sursele tale au dat gres aici! El nu a "redevenit" rege, pentru ca nici nu fusese inainte rege!
------------------
quote:
In plus sa zicem ca ar fi venit pe tron Mihai I pentru ceva vreme. Apoi ce faceam, modificam legea dinastica ca sa o acceptam pe Margareta care nu doar ca nu era in linie conform linei dinastice ci sa si casatorit cu un roman, a doua incalcare a constitutii.
Care constitutie? Statutul casei regale este schimbat de insusi Regele. Cum poti pretinde ca si in ziua de azi Casa regala sa fie guvernata de Constitutia de la 1923? Si daca acea constitutie nu prevedea, de exemplu, ce se intampla in caz ca Regele are parte doar de fiice, nu ti se pare firesc sa fie schimbate normele in concordanta si cu vremurile?
Nu poti judeca un rege din secolul trecut in baza regulilor democratice de astazi si in spiritul drepturilor omului! Dupa logica asta, si Stefan cel Mare, considerat unul dintre cei mai mari romani, ar pica testul vostru cu democratia si a sanselor egale pentru toti.
Marox, daca te-ai luminat cam cum stau lucrurile pe aici, bravo tie!
Alina
xenocid spune:
Eu cred ca din cauza titlului gresit ne'am impartit in doua tabere.
Daca ar fi fost: "Familia regala - un model al vietii de familie regale" nu era nici o problema.
In rest fiti seriosi, cum sa'ti alegi un rege model!? Cum sa doresti sa ajungi ca el? Asta e crima de lese-majeste si se pedepseste cu hârsht!
simali spune:
quote:
Ilse, subiectul se numeste Casa Regala de Romania (si aici sper ca toata lumea e de acord ca nu e nici fosta nici tranzitoria ci singura) -un model al vietii de familie.
Tu traiesti linistita intr-o monarhie care isi respecta enorm supusii si care incearca sa se comporte exemplar chiar daca asta inseamna sa fie nefericiti. Nu stiu ce fel de model ai tu ca nu ai mentionat.
Eu traiesc intr-o republica in care model de viata de familie este casa (viloiul) de columbeanu - "neantul la patrat" iar oameni care au reusit in viata gigi becali si fratii camataru.
In consecinta, permite-mi sa admir in continuare familia lui Mihai si a Anei de Romania si sa incerc sa nu regret prea mult epoca aceea plina de "corupti, depravati si aroganti" de pe vremea in care in fatza conducatorului Romaniei multi dintre capii Europei plecau fruntea cu respect.....
quote:
Mdelele mele nu sunt nici Columbeanu si nici Becali si nici fratii Camataru. Si sunt tanara si traiesc in Romania si nu am degand sa plec nicaieri de aici.
Romania are, slava domnului, in continuare oameni deosebiti care sa ne fie modele. Modelele mele:
- parintii mei
- profesorul de istorie din liceu - Maruntelu
- Aurora Liiceanu
- Ana Blandiana
- Stefan Caltia
- Mircea Cartrarescu
- Laurentiu Sreza
- prietena mea cea mai buna Iulia
- etc., etc., etc.
Fiecare dintre modelele citate mai sus nu este perfectiune intruchipata. Sunt oameni cu calitati si defecte. Dar sunt oameni decenti, care pastreaza valorile neamului romanesc si stiu cu har si talent sa le trensmita si altora.
alice
b.nica spune:
Este trist!Nu se stie istoria Romaniei,nu se cunosc mecanismele care echilibreaza patimile intr-o tara in care nu sunt sigure parghiile care sa asigure ierarhia puterilor intr-un stat de drept.
Nu v-ati intrebat de ce a fost nevoie sa se aduca un rege strain si mai mult, sa nu i se permita lui si descendentilor lor, sa se casatoreasca cu cetateni romani?
Dar pozitia si influenta Reginei Maria in Primul Razboi Mondial o cunoasteti?Consecintele pentru tara, datorita ei, le cunoasteti?Puteti lectura, lejer, ca o prezentare a epocii vazute de o regina, Jurnalul Reginei sau biografiile ei.
Noroc ca Dumnezeu ne iubeste mai mult decat unii romani si ne blagosloveste cu oameni potriviti in timp de restriste!
Este trist cand citesti cate eforturi a depus aceasta regina straina pt. poporul roman si cat l-a iubit!
Xeno are drptate si daca cineva incearca sa deturneze sensul celor spuse de mine consider ca o face pe propia raspundere pt. ca orice roman de bun-simt nu il va sustine.