Embrion perfect sanatos - stiinta sau destin?

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Tonnia spune:

Eu inteleg altfel controversa, e vorba de o noua posibilitate de a interveni discretionar in selectia naturala, dovada e ca partidele religioase se opun in primul rand.
Or de asta am si dat exemplul cu amniocenteza care s epractica pe scara larga.
Eu cred ca e foarte usor sa nu fii de acord cand nu ai un istoric familial care sa te apese, cand probabilitatea aia sta ca o sabie deasupra capului.
Cand nu stii e OK.

Daca analiza asta ati vedea-o pe listele tuturor laboratoarelor alaturi de triplul test si altele, si ati avea antecedente familiale importante, nu ati face-o? Ce decideti apoi nici nu e important, nu e tema discutiei, asa cum nici toate amniocentezele cu rezultat prost nu duc toate in acelasi loc.
Deja cand te duci sa te intepi pentru triplul test inseamna ca nu iei totul asa cum vine, inseamna ca s-ar putea sa ai la ce sa te gandesti. Si il facem toate in ultimii ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Un embrion perfect nu inseamna un fat si un copil perfect si nici nu inseamna restringerea materialului genetic.
Modificari genetice se petrec si in uter si in primii ani de viata.
Fireste ca metoda mi se pare absolut minunata mai ales pentru cei care trec prin incercari grele boli cu componenta genetica si ar vrea sa isi protejeze proprii copii.
A

PS Ilse intrebarea ta e dezgustatoare, am crezut ca am citit tot in materie de lipsa de empatie pe acest forum, tu le-ai intrecut pe toate

www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ilse spune:

Ok, Andrada, intrebarea e dezgustatoare, de acord cu tine, dar realitatea ramane aceasi.
Si mai mult decat atat, se va crea un precedent, deci de la "selectia" referitoare la aceste gene se va trece poate la tot ce poate pune in pericol "perfectiunea" unui viitor om.

Mergi la inceput

Prefer sa ma gindesc la ce se intimpla la copiii de pe site sau cei nascuti astazi-miine decit ce sa va intimpla in 300 de milioane de ani
Si apoi genele astea un fel al lor de a evolua care depinde cumva mai putin de ce facem noi voluntar. E adevarat ca protectia genetica la malarie sau plaga au dat alte boli, dar au dat si protectie impotriva altora cum ar fi SIDA.
Inutil sa ma ingrijorez ce schimb eu in genetica secolului 25.000 cind modificari genetice se pot produce si daca stau prea mult la neon.
Asa ca si daca cu o secunda pot face viata unui copil mai buna, n-as ezita, d-aia le cumparam si lego, n-ar fi bine sa le dam si pprotectie la alte buba rele daca tot putem?

A

www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Andrada" target="_blank">Camera lui Marcu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

quote:
Originally posted by Tonnia

Eu inteleg altfel controversa, e vorba de o noua posibilitate de a interveni discretionar in selectia naturala, dovada e ca partidele religioase se opun in primul rand.
Or de asta am si dat exemplul cu amniocenteza care s epractica pe scara larga.
Eu cred ca e foarte usor sa nu fii de acord cand nu ai un istoric familial care sa te apese, cand probabilitatea aia sta ca o sabie deasupra capului.
Cand nu stii e OK.

Daca analiza asta ati vedea-o pe listele tuturor laboratoarelor alaturi de triplul test si altele, si ati avea antecedente familiale importante, nu ati face-o? Ce decideti apoi nici nu e important, nu e tema discutiei, asa cum nici toate amniocentezele cu rezultat prost nu duc toate in acelasi loc.
Deja cand te duci sa te intepi pentru triplul test inseamna ca nu iei totul asa cum vine, inseamna ca s-ar putea sa ai la ce sa te gandesti. Si il facem toate in ultimii ani.

Antonia

Problema e ca si pentru un simplu triplu test ar trebui consiliere.
Cand am fost la laborator asistenta m-a intrebat daca mi s-a explicat totul despre acest triplu test. De ce? Pentru ca altfel nu avea voie sa imi recolteze sange pentru test. Mi s-a parut putin ciudat, asa ca am spus da, mi s-a explicat... ceea ce nu se intamplase.
De abia cand am primit rezultatele proaste la triplul test am inceput sa citesc si sa studiez problema mai serios.
Si atunci m-am suparat ca medicul care mi-a dat trimiterea pentru triplul test nu mi-a facut acea consiliere de care vorbea asistenta de laborator. Pentru ca daca as fi fost informata nu l-as fi facut.
Mie mi s-a dat posibilitatea sa decid, dar nu mi s-au dat informatiile corecte, pro si contra.
Si am senzatia ca si aici la subiect tot asta se face, se discuta fara sa se tina cont de toate informatiile, desi Snee a adus multe argumente.

A mai spus cineva aici ca atunci cand vorbim de un embrion vorbim de fapt despre cateva celule. Insa nu toti gandim asa. Pentru mine, embrionul meu = copilul meu. Nu pot si nu vreau sa ma detasez, nu pot sa nu ii ofer iubire, azi sunt cateva celele, in cateva luni vor fi doi ochi care ma cauta. Nu as putea sa renunt la copilul/embrionul meu pentru ca s-ar putea ca la un moment dat in viata sa se imbolnaveasca de cancer. Sau ca s-ar putea sa se imbolnaveasca de orice altceva, sau ca s-ar putea sa aiba o viata grea, etc. S-ar putea sa se intample mult lucruri neplacute, dar pana la urma asta nu ne impiedica sa facem copii, nu?
Asa cum afland rezultatul prost al triplului test nu am putut sa iau in considerare nici macar amniocenteza, stiind ca exista un risc mic sa pierd sarcina. Pentru ca nu as fi intrerupt sarcina indiferent de rezultat, deci triplul test l-am facut inutil si mi-a adus mai multa bataie de cap. Si acesta e motivul pentru care consilierea, informarea corecta, sunt necesare. Deciziile pot sa fie diferite, dar sa fie luate in cunostinta de cauza.

Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

Mie mi se pare ca e mai putin important de simtim noi si faptul ca avem inima larga si acceptam un copil cu probleme, cu noi sta citiva ani din viata lui. Problema e ca acel copil va trai cu acele probleme ca asa am ales noi (cind ne-am gindit atunci ca avem inima larga si buna). In momentul in care faci FIV stii ca cel putin citiva din embrioni vor muri, toti care fac FIV isi asuma asta. Daca crezi ca fiecare embrion e un copil atunci nici FIV nici tipul asta de selectie nu poate fi pentru tine,
A

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Tonnia

Dar triplul test si amniocenteza nu conduc si ele uneori la o selectie "nenaturala"?
Care-i diferenta?
Oricum esti liber sa faci sau nu testul, sa accepti sau nu rezultatul.
Dar simpla testare n-are nimic deosebit de amniocenteza de ex.
Ca doar nu intra pe lista de obligatorii...

Antonia

Amniocenteza in sine are risc destul de mare pentru fat, testele genetice nu afecteaza embrionul,
A

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

quote:
Originally posted by Andrada

Mie mi se pare ca e mai putin important de simtim noi si faptul ca avem inima larga si acceptam un copil cu probleme, cu noi sta citiva ani din viata lui. Problema e ca acel copil va trai cu acele probleme ca asa am ales noi (cind ne-am gindit atunci ca avem inima larga si buna).

Si atunci altii dintre noi, cei cu inima si mai larga si mai buna, il omoram ca sa nu duca o viata grea. Ne facem mila de un copil si il omoram din timp, nu? Eu nu vad unde e mila in cazul asta, atunci cand decizi negarea unei existente despre care nu ai nici o idee cum va decurge, ci doar presupui ca ar putea sa fie una trista.
Pe langa problemele pe care le are, sau mai corect, le-ar putea avea, de ce sa nu ii dam sansa sa cunoasca si bucuriile pe care ti le aduce viata?
Calitate a vietii poate sa existe si in conditiile unei boli grave.

quote:
In momentul in care faci FIV stii ca cel putin citiva din embrioni vor muri, toti care fac FIV isi asuma asta. Daca crezi ca fiecare embrion e un copil atunci nici FIV nici tipul asta de selectie nu poate fi pentru tine,
A

Nu stiu ce as face in cazul asta. Cu siguranta ca m-as gandi serios, mult si bine. Pana acum n-a fost cazul sa ma gandesc, asa ca nu am un raspuns.
Insa daca vrei sa stii ce merge pentru mine , o sa-ti spun un alt lucru la care m-am gandit, si anume la metoda de contraceptie. Drept pentru care am exclus steriletul, care impiedica fixarea embrionului in uter. Din moment ce conceptia a avut loc, gasesc ca sunt responsabila pentru celulele alea care au rezultat de acolo.

Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Donia

quote:
Originally posted by Andrada

Mie mi se pare ca e mai putin important de simtim noi si faptul ca avem inima larga si acceptam un copil cu probleme, cu noi sta citiva ani din viata lui. Problema e ca acel copil va trai cu acele probleme ca asa am ales noi (cind ne-am gindit atunci ca avem inima larga si buna).

Si atunci altii dintre noi, cei cu inima si mai larga si mai buna, il omoram ca sa nu duca o viata grea. Ne facem mila de un copil si il omoram din timp, nu?

Eu nu cred ca un embrion e un copil, deci, ca sa zic asa n-am aceleasi probleme morale ca si tine (evreii fundamentalisti chiar au si citeva citate din biblie care le sustin ideea de FIV, stem cell etc). Eu nu vad alegerea asta ca o crima ci ca o nastere.

Un cercetator stiintific Douglas Melton care are doi copii cu o conditie incurabila si acum face studii stem cell sa ii vindece spunea ca daca laboratorul lui ar lua foc el si-ar salva copiii nu eprubetele cu celule, asa vede el disputa stem cell/embrio/viata...etc. (Iar copiii lui spuneau sa mai lase vorbaria si sa se apuce de treaba)
Pentru unii "arde",e un incendiu, pentru altii nu e..
A

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ilse spune:

Andrada eu de exemplu nu sunt o credincioasa, religioasa, ia-o cum vrei, cu toate astea vad "sensul etic" al acestei discutii despre a "selecta" un embrion...pai hai sa vedem: o femeie da la toti viitori ei embrioni aceste gene, si ajunge la un numar de nspe embrioni si nu vorbesc despre cei conceputi in eprubeta unde e mai "neafectiv" sa zic asa, e un material din care se produce o divizare pana la 8 celule, le testam, etc, etc...dar daca ei sunt conceputi intrauterin, asta inseamna avort, si avortul este o trauma chiar si pentru atee, agnostice, etc, etc...deci nu vorbim aici din punct de vedere religios, ci uman...ba mergem mai departe, mama lui Kylie Minogue, care cu totii stim a trecut printr-un cancer de san, ar fi dispus la vremea respectiva de un asemenea test, si ar fi descoperit ca embrionul Kylie are gena respectiva deci va dezvolta probabil, nu se stie cand un cancer de san, si ar fi ales eugenic sa nu supuna viitorul copil la asa ceva...asa se pune problema, iar Kylie a trecut peste cancer ca si Anastacia sau Lance Amstrong si exemple sunt destule.

Mergi la inceput