Embrion perfect sanatos - stiinta sau destin?
Raspunsuri - Pagina 5
Siminaf spune:
Genele respective nu garanteaza aparitia nici unui cancer, ci arata doar predispozitia spre asa ceva! Cum adica sa omorim posibili copilasi care, traind intr-un mediu adecvat, ar putea sa nu faca niciodata nici un fel de cancer??? Este peste puterile mele de intelegere!
De fapt vroiam sa scriu ceva scurt de tot: Brrrr, unde vom ajunge???
Clover spune:
E vorba oricum de a selecta din tz embrioni pe aia de ii implantezi. Eu una i-as alege normal pe aia nepredispusi la cancer. Cum sa ii refuzi unui copi dreptul la viata? Cum sa il codamni statistic la suferinta pe el si pe copiii lui? Daca el stiind genetica sa va alege sa nu aibe urmasi desi ar dori? Se compara asta cu durerea de a alege un embrion in loc de altul atunci cand sunt o gramajoara de celule?
If all else fails, look cute.
Fomalhauti spune:
Din cate am inteles eu nu discutam numai despre a alege un embrion pentru a-l implanta ci despre testarea unui embrion unic aflat in corpul unei femei si despre decizia de a-l pastra sau nu....
Cred ca....nu ne putem opune. Exista niste personalitati, eu stiu de Lev Tolstoi, Marx si Asimov care cred ca istoria si evolutia viitoare nu depind de personalitati ci de o multime de factori pe care nu-i putem controla. Evolutia este inevitabila si se va desfasura intr-un anume sens indiferent de ceea ce credem sau facem noi. Repet, ca sa nu fiu gresit inteleasa, este vorba despre factori obiectivi. Dupa Asimov chiar, daca am cunoaste toti acesti factori am putea sa prevedem viitorul omenirii in ansamblul ei.
On topic: Cred ca se vor descifra din ce in ce mai multe aspecte ale transmiterii genetice a bolilor. Inevitabil (sau poate si dorit!) se vor descifra si alte aspecte legate de transmiterea genetica. Probabil vor fi gasite si gene ale optimismului, ale inteligentei, ale unor talente. Si atunci multi vor spune: cum pot sa-i refuz copilului meu dreptul la optimism si inteligenta (in ordinea asta, dupa parerea mea). Poate azi tehnica despre care se discuta aici va fi interzisa in Olanda. Dar nu este decat o chestiune de timp. Stiinta va progresa si descoperirile vor fi aplicate - bune sau rele. De fapt, bune si utile pana la un punct, dar cu urmari care nu pot fi estimate pe termen lung.
As vrea sa va mai spun ca am citit intr-o revista ca se lucreaza intens la "uterul artificial" dar se estima acolo ca este inca la 10-15 ani distanta. Au trecut cam doi ani de cand am citit asta... Dar va fi cu siguranta. Va fi o sansa fantastica pentru marii prematuri (adica micii, foarte micii...), dar unde se va ajunge mai departe.....
Si scriind aici, mi-a venit, uite-asa, o idee. Nu stiu daca s-a mai facut....Ce-ar fi daca noi, ca forum, am scrie un roman colectiv. Acum m-am gandit la un SF, dar cred ca sunt si alte experiente care merita facute roman, mai ales combinate intre ele....
Siminaf spune:
Citez din articol, dar nu mai traduc acum, ca e miezul noptii aici:
"The new decision expands that policy to include some genes that significantly increase the odds -- but do not guarantee -- that a person will get cancer. The policy also for the first time includes diseases -- primarily breast, ovarian and colon cancer -- that do not strike until adulthood and often respond to treatment."
Este efectiv inuman sa curmi o posibila viata care ori nu va avea niciodata cancer, ori il va avea cindva in viata adulta, si inca cu sanse mari de tratare. Cred ca v-ati infierbintat un pic cam devreme in legatura cu posibilitatile stiintei.
cl spune:
Try, , multa putere si sanatate va doresc!
Mirela, nu e vorba ca ma obliga pe mine cineva sau nu sa pastrez sau nu embrionul sanatos sau nesanatos (desi, mai incolo, cine stie daca nu vor emite si o lege, tot ce e nesanatos trebuie inlaturat . stiu, pare SF, dar multe care odata erau SF-uri acum nu mai sunt...). Nu sunt genetician, am facut in scoala foarte putina genetica, ca tot omul. Dar din ce imi aduc aminte, totul e chestie de PROBABILITATI, deci nimic sigur! Atunci cum pot inlatura eu un embrion, care ESTE POSIBIL, deci NU SIGUR, sa faca un cancer. Cancerul il poate face in copilarie, la maturitate, la batranete sau niciodata! Si uneori se si trateaza. Am eu dreptul sa decid ca acel embrion sa nu traiasca? Daca acel embrion va trai si va descoperi leacul contra nu stiu carei boli si ar salva nu stiu cate vieti? Sau va avea un copil, la randul lui, care va descoperi nu stiu ce medicament miraculos...
Vad ca si Sneeuwklokje a explicat, cine ne garanteaza noua ca inlaturarea unei gene nu va duce la alte mutatii genetice si aparitia unor boli impotriva carora nu avem leac?
Am mai spus, mi se pare o incalcare a dreptului la viata! Cu ce drept decid eu daca cineva are voie sa traiasca sau nu, cu ce drept?
desprecopii spune:
Cl - eu am spus ce spun cercetatorii aici - ca voi nu credeti ce spun ei si va indoiti , este desigur alegerea si opinia voastra pe care o respect. Ca or fi lipsit de la scoala si isi dau cu presupusul... asta nu am cum sa verific.
Aici nu e vorba de garantii sau juraminte din parte lor - este pur si simplu un lucru stiitific pe care il fac si il propun femeilor care vor sa ofere copiilor mai putine riscuri in viata.
Ca or fi ei prosti si nu se pricep la meseria lor - well, asta eu una nu as judeca. Stiu ca noi aici la DC suntem mult mai destepti decat ei, anyway... eu insa ma simt bine sa cred in stiinta si in logica.
Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.
iubesc:www.supereva.ro Blog: http://mirelablog.supereva.ro/dblog/
cl spune:
Mirela, si eu tot pe stiinta si logica mizez . Nu e vorba ca nu cred ce spun cercetatorii (nu am pus asta la indoiala), nici nu ma intereseaza gradul de desteptaciune pe DC, dar ma intreb (am voie, da? ) ce se va intampla pe termen lung si daca am dreptul sa decid asupra dreptului la viata al cuiva. Elimini un risc si dai peste cate altele? Stim peste ce dam? Nu, din pacate! Ai vazut ce spunea Andreea despre gene, talasemie, cartofi...
Genetica inseamna si probabilitati. Iar la probabilitati este posibil sau nu. Este minunat sa nu mai existe boli, dar e imposibil, din pacate. Si intotdeauna o actiune inseamna si o reactiune. Inlaturi o gena, ce se va intampla, care va fi reactiunea? Asta nu avem de unde sa stim, e de durata (si nu vreau copilul meu pe post de cobai!). Mie mi se pare ca, uneori, ne jucam prea mult cu focul.
Nu-i judec pe acei cercetatori! Este treaba lor ce fac. Aici mi-am exprimat doar punctul meu de vedere, ca nu as putea lua dreptul cuiva la viata, numai datorita faptului ca e POSIBIL sa faca ccc cancer. Atat!
Deianira spune:
quote:
Originally posted by lorelaim
Wellcome GM Babies :-)
http://www.dailymail.co.uk/health/article-1024262/Disease-free-designer-babies-DNA-parents-years.html
Intrebare pt un posibil scenariu SF: daca ei sunt PERFECTZI... oare, cand vor creste mari, ce le va da prin minte sa faca cu noi... restul lumii... adica... imperfectzii? :-)
Editez ca pusesem anterior un link grestit - scuze :-)
Si, daca tot am apucat sa citesc din urma, Try - multa sanatate si numai binetzi doresc
Ilse - la intrebarea ta uite un... posibil raspuns :-) http://www.dailymail.co.uk/news/article-1024297/Mothers-anger-turns-delight-baby-survives-abortion.html
Lorelai
May 3, May 2, May 1
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."
Am citit articolul, e foarte emotionant.
Ca sa fiu la subiect, daca as fi nevoita sa pastrez un embrion care are posibilitatea sa faca ccc cancer vreodata (cum au zis si alte fete, poate la 20 de ani, poate la 35, poate niciodata) l-as pastra.
Tonnia spune:
Dar triplul test si amniocenteza nu conduc si ele uneori la o selectie "nenaturala"?
Care-i diferenta?
Oricum esti liber sa faci sau nu testul, sa accepti sau nu rezultatul.
Dar simpla testare n-are nimic deosebit de amniocenteza de ex.
Ca doar nu intra pe lista de obligatorii...
Fomalhauti spune:
Noul test este..."un pas inainte" fata de amniocenteza. Amniocenteza pune un diagnostic de certitudine pentru o boala care exista. Si este vorba de boli care sigur vor duce la niste probleme, mai mari sau mai mici, dar niciodata neglijabile...
Noul test vorbeste despre probabilitati. Copilul poate va avea o boala, poate o va avea peste 50 de ani si poate atunci boala va fi vindecabila. Este vorba de un pas inainte pe un drum care nu stim unde duce, in orice caz foarte departe....
Daca intr-o zi, vom putea "vizualiza" aspectul viitorului adult si constatam ca va fi....urat. Cei mai multi oameni urati sufera ca sunt urati, nu-i asa? Dar asa cum scriam, cred ca evolutia in aceasta directie este inevitabila.