Ce stiti despre EMO?
Raspunsuri - Pagina 4
Natasa spune:
Clover, la 12 ani trebuie sa stii ce anturaj are copilul tau si daca nu ti se pare in regula, sa-l indepartezi de el! Evident ca nu poti sa-i controlezi toata viata anturajul, dar poti macar sa-l pui pe un fagas normal, sa stie sa aleaga ce e bine pentru el, ce-i spune personalitatea lui, nu cei din jur. Daca la 12 ani nu-i cunosti prietenii si pe parintii acestora, atunci e clar ca la 16 ani cind o sa-ti permiti sa-l intrebi unde merge la 10 seara, o sa-ti rida in nas. Un parinte nu poate controla totul, ar fi si absurd, dar poate tine lucrurile in friu pentru a nu se ajunge la drame ca cea de care vorbim. Eu aveam voie sa ma vopsesc si sa ma machiez la 14 ani, sa merg la petreceri toata noaptea, sa plec in excursiii cu amicii, dar nu exista pas pe care mama sa nu mi-l stie. Cind au inceput sa apara lucruri pe care nu le stia eram deja suficient de coapta incit sa nu-mi fac rau...Ceea ce spun eu este ca parintii nu trebuie sa impuna un regim totalitar de genul "faci cum iti spun eu pentru ca asa vreau eu", trebuie doar sa fie atenti la semnele pe care le dau copiii lor. Numai ca semnele astea nu le poti vedea cind vii la 8 seara si cind duminica esti prea ocupat sa mai faci o plimbare cu copilul tau...
Sa va mai povestesc de un elev de-al meu, de data asta nu emo ci neonazist. Tatal sau are un singur mod de comunicare cu el- bataia. Vine si ne explica si noua, profesorilor, ca ii ofera tot ce poate visa un copil, ca are in camera sa echipamente audio de mii de euro (si le are), dar cu toate astea fi-su il uraste. Credeti ca e de vina anturajul??? In niciun caz. Anturajul a fost doar o supapa (una gresita) prin care a evadat din mediul de acasa. Adolescenta este oricum o perioada grea, cu multe schimbari pe care adultii nu mai vor sa le inteleaga, daca si noi le subminam increderea in ei, nu le acordam dragostea pe care o cer (chiar daca nu verbal), atunci se ajunge la situatiii de criza.
Copiii astia sint asa cum este societatea in care traiesc. Daca modelele adulte sint extrem de rar demne de urmat (uitati-va in jur sa vedeti cind de degradati moral sint multi dintre semenii nostri), atunci isi aleg un model pe care il au la indemina, unul care pare ca-i intelege, unul in care se regasesc. Asa cum copilul mic isi imita parintii, asa si adolescentul are nevoie de un model. Depinde de noi sa treaca peste perioada asta cu bine si trebuie sa-i intelegem si sa-i ajutam, nu sa-i compatimim sau sa-i blamam. Nu sinteti superiori pentru ca in copilarie asculati Maria Ciobanu, Depeche sau Sandy Bell, nu sint cu nimic mai rai pentru ca asculta Merlin Manson sau Parazitii. Tot ce trebuie noi ca parinti sa le oferim este dragoste, timp si reguli de bun-simt. Ca este posibil ca si asa sa avem esecuri, sint de acord, dar cu siguranta vor fi mult mai rare decit ce se intimpla acum. Eu cind aud copii de 10 ani (curati, bine imbracati), venind de la scoala si injurind cum nici in visele cele mai urite nu-mi imaginam ca se poate, fumind pe strada, atunci nu pot sa nu ma gindesc ca parintii lor sint inconstienti si sub scuza "muncesc mult, am proiecte multe", tocmai isi rateaza cel mai important proiect!.
In sfirsit, m-am intins mult si sper ca m-am facut inteleasa. Pe scurt, la 12 ani nu anturajul e de vina pentru ce se intimpla si doar tu ca parinte!
Natasa spune:
Vroiam sa va multumesc pentru floricele si aprecieri
O si pentru voi! CInd vorbesc pe tema asta o fac cu multa pasiune si nu-mi place sa aud cit de rai sint copiii din ziua de azi si cum, desi le au pe toate, nu stiu sa aprecieze. Aceeasi greseala au facut-o toate generatiile si e pacat. Un copil are nevoie de dragoste, nu de "bananele" pe care nu le-am mincat noi in copilarie...
inaioana spune:
quote:
Originally posted by Clover
Minimizati importanta anturajului si presiunea exercitata de acesta. parintii pot face multe, dar nu totul.
Nu. Consider si sustin ca intre proasta calitate a anturajului si proast calitate a parintilor e intotdeauna eglitate. Daca un copil are un anturaj prost si o lipsa crasa de discernamant (atat cat poate fi el la varsta respectiva) atunci parintii nu fac ce trebuie. Si, nu e obligatoriu sa fie la munca toata ziua, pot fi si acasa someri, pot fi batausi, pot fi pur si simplu neglijenti, pot fi abuzatori emotional, psihic, pot fi ignoranti..si asa mai departe. In regula nu-s.
Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)
CriPOD spune:
quote:
Originally posted by inaioanaquote:
Originally posted by Clover
Minimizati importanta anturajului si presiunea exercitata de acesta. parintii pot face multe, dar nu totul.
Nu. Consider si sustin ca intre proasta calitate a anturajului si proast calitate a parintilor e intotdeauna eglitate. Daca un copil are un anturaj prost si o lipsa crasa de discernamant (atat cat poate fi el la varsta respectiva) atunci parintii nu fac ce trebuie. Si, nu e obligatoriu sa fie la munca toata ziua, pot fi si acasa someri, pot fi batausi, pot fi pur si simplu neglijenti, pot fi abuzatori emotional, psihic, pot fi ignoranti..si asa mai departe. In regula nu-s.
De ce spui asta? N-ai auzit de adolescenti exasperati chiar de bunele intentii si implicarea parintilor? Care au facut cele mai proaste alegeri tocmai de-aia? Dac-ar fi retete...
Common sense is not so common... [Voltaire] DJ
lorelaim spune:
Chiar azi dim am citit: http://www.dailymail.co.uk/pages/live/femail/article.html?in_article_id=566481&in_page_id=1879
Cred ca parintzii - chiar si cei care, ado fiind, au trecut prin faza de "rebel" - nu stiu cum trebuie sa reactzioneze cand se confrunta cu ado... "rebeli"... dar intr-un mod dif... de rebeliunea prin care au trecut ei insisi...
E trist, e socant... e derutant ca parinte sa nu stii efectiv cum trebuie sa "apuci" probl cand te confruntzi cu ea...
Lorelai
May 3, May 2, May 1
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."
inaioana spune:
quote:
Originally posted by mQQm
De ce spui asta? N-ai auzit de adolescenti exasperati chiar de bunele intentii si implicarea parintilor? Care au facut cele mai proaste alegeri tocmai de-aia? Dac-ar fi retete...
Ooops, am uitat sa enumar explicit si parintii control-freaks-cu -intentii-bune. Intr-adevar, cred ca-s cei mai rai!
"Drumul spre iad e pavat cu intentii bune!"
Btw, vin de pe forumul comunitatii emo (unul dintre ele - care a venit primul la google,ca or fi mai multe) si vreau sa va spun ca m-am distrat copios.Nu stiu cine spunea aici ca se tund urat. Mie tunsorile mi se par super-misto.(Singurul lucru care ma opreste sa ma tund si eu asa este simtul ridicolului - nu mai am varsta potrivita!) Sunt niste pusti absolut ok,asa cum ma si asteptam, de fapt...chiar mai cumintei dect imi imaginam.
arminad spune:
Natasa ,in teorie e minunat ce spui tu dar cind o sa ai copii de 12 ani vei gindi alfel despre vina parintilor .Eu nu fac cariera ,stau acasa cu miinile lipite de mobil sa stiu unde e fiica -mea mai tot timpul ,nu e EMO ,da mi-e o frica de morr in fiecare zi .Eu m-am obisniut in postura de parinte care primeste oua clocite si rosii in cap pt "bad parenting" de la ala micu de aia ma simt solidara cu toti parintii care sunt facuti vinovati.E asa de greu...Cum zice mQQm dac-ar fi retete..
rory76 spune:
Uite ca mi-o pun pe natasa in cap acu', dar eu in postura de fost cadru didactic si de parinte, am alta parere...am vazut-o pe fii-mea ca acsult amuzika aia care nu e chiar nasoala dar nu pricep de ce li se pare asa de nemaipomenita frate, am vazut0o mcu unghiile negre si neagra cu dermatografu'meu pe la oki...cand am intrebat-o care -i faza, mi-a zis ca daca nu se da dupa colegele de la scoala, alea n-o mai baga in seama...stii cum e la 11 ani sa stai singura cuc intr-un grup de persoane 7 ore pe zi? O barfeau si radeau de ea: Nu mai vorbiti cu Anka, ca ea nu e emo, nu e cool...si copilu' meu suferea ca prostu'! si am stat de vorba cu ea, am timp si am renuntat la job pentru ea, si ia zi-mi mie, Natasa, cum convingi tu un copil ca moartea nu e cool? Cand formatia pe care o asculta, colegii si prietenii tai zic ca e? explic: maika, moartea nu e cool delok! E cool doar ca esti rece! Nu te mai poti intoarce de acolo in vecii vecilor amin, esti teapan si dupa o vreme te mananca viermii, cu toate frezele si bratarile si machiajele tale cu tot! Ajungem acolo cu totii, e singra certitudine din viata asta! si da-i si da-i, nimic nu s-a lipit de ea, ca eu sunt invechita, ca nu stim noi nimic, dar uite ca fetita aia a reusit sa ii deschida okii mai mulkt decat am reusit eu...si ma bucur si ii multumesc pentru asta din nou. Mie mi-a adus copilu' inapoi intr-o lume nu ideala, dar mai rozalie un pic...Natasa, nu zic, teoriile tale suna bine la ureche, sunt asa, conforting pentru un profesor, stii, genul:"nene, eu mi-am facut datoria, de-acuma nu e treba mea!"Cunosc genul, l-am vazut si auzit prin toate cancelariile prin care m-am plimbat timp de 12 ani...si crede-ma ca au fost destule ca sa ma faca sa plec! Daca de asa profesori are parte copchilu' meu, prefer sa nu...prefer sa stau acasa cu el, lucrez de pe calculator, fac un purkoi de bani si il am sub oki! si la scoala il aveam sub oki, chiar eram la aceeasi scoala cu ea, deci teoria cu privire la supravegheat cade, eu eram pe ea in pauza, colegii mei in ora, eu pe ea acasa...deci, unde era ea lasata de capu' ei? La wc, doar! Si acolo nu mai stiu, maika ce se intampla!
"sky is the limit!"
rory76 spune:
Imi cer scuze pentru restul participantilor la discutie, m-am infierbantat, dar dupa ce ca, copiii din ziua de azi sunt atat de rautaciosi efectiv, mai sunt si profesori la fel de rautaciosi, nu ma pot abtine! sper sa nu degenereze discutia asta...
"sky is the limit!"
LoraG76 spune:
Rory, ti-ai spus doar parerea, nu e cazul sa ne certam aici pentru ca avem pareri diferite, nu? Stai linistita, sper sa avem atata minte sa nu o facem. Ma bucur ca fetita ta s-a convins ca nu e bine ce fac ceilalti, ca anturajul nu e bun - pacat ca a trebuit sa moara cineva ca sa inteleaga asta...ce ironie...
Eu nu spun ca doar parintii sunt vinovati pentru asta, normal ca si anturajul te determina sa faci multe, insa mi se pare totusi ciudat ca un parinte sa spuna chiar si dupa ce se intampla ceva cu copilul lui - nu a fost vina mea, doar anturajul e de vina...asta e parerea mea...poate gresesc, dar asta cred, ca sunt in egala masura vinovati si parintii...sper sa nu ma confrunt ca parinte niciodata cu asta, insa nimeni nu-mi poate garanta ca nu voi gresi si eu...bine ar fi sa fie o scoala a parintilor, dar nu e....
Lora, mami de Iustina