Sa-l las flamand ?!!!

Sa-l las flamand ?!!! | Autor: Vistiana

Link direct la acest mesaj

Stiti ce stresant e sa ai un copil care nu mananca,la orice ora iti spune ca nu-i e foame sau cand ii este totusi ia 2 lingurite si gata??!!Eu simt ca innebunesc!

La 3 ani nu mananca niciodata singur dar macar de s-ar lasa hranit!Pana azi il hraneam cu povesti,cu poezii si cu multa,multa imaginatie il faceam sa manance ceva.Dar stau cel putin o ora la fiecare masa si acum,fiind in luna a opta ma doare spatele de mor si nu mai am rabdare

Azi l-am lasat in pace:la micul dejun a refuzat ca de obicei si nu am mai insistat.S-a jucat si a alergat pe-afara de ziceai c-a luat energizante!!!La pranz,nici vorba de foame! I-am pus in farfurie,nu s-a atins deloc. Am inceput sa-i dau eu(supa cu galusti).Dupa fix 4 linfgurite-inghitite printre 100 de intrebari(el nu tace decat cand doarme)-a zis ca nu mai vrea. L-am trimis la culcare,acum doarme dar nu-s sperante sa ceara cand se scoala.

Am procedat bine asa sau sunt o mama denaturata???!!!
Ce trebuie facut?! Il hranesc in continuare cu chiu cu vai ca e si mic si slabut sau il las sa manance cand vrea si ce vrea,adica mai nimic?!Sau ce metoda sa folosesc!?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Nokia spune:

Cunosc ff bine situatia!
Si fetita mea facea la fel. Insa, de cand merge la gradinita nu mai am probleme cu mancarea. Nici inainte de gradi nu am insistat sa manance.O puneam cu noi la masa, noi mancam linistiti, ne minunam ce buna e mancarea, tati mai cerea o portie. Ii puneam tot timpul mai putin, ca sa mai ceara. Ea manca cat ii trebuia, de cele mai multe ori abia daca gusta.
Parerea mea este sa ii dai mancare insa daca nu vrea sa nu insisti, sa nu te superi, sa nu il pedepsesti. Sa se intample intr-o atmosfera cat mai naturala, fara reprosuri. Tu ii dai...mananca bine, nu mananca iarasi bine, doar nu crezi ca o sa moara de foame. Cu cat il "inghesui" mai tare sa manance, cu atat se va impotrivi mai tare.
Poti sa incerci si varianta asta caci nu ai nimic de pierdut.
Stai linistita ca nu esti o mama denaturata ci mai degraba o mama insistenta.
Te pupic si iti urez SUCCES!
NASTERE USOARA!
Cosmina

UN SUT IN FUND, UN PAS INAINTE!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Otilia spune:

Draga Vistiana,

Pentru ca tot mi-ai spus ca te intereseaza absolut toate cartile despre educatia copiilor, iti voi traduce un pasaj din cartea "Aimer sans tout permettre" (Sa iubim fara sa permitem totul) scisa de Fithzugh Dodson.
In situatia pe care tu o descrii (si care e departe de a fi singulara in lume :))) cea mai simpla metoda este de a aborda principiul consecintelor naturale prin care mama (sau tata) lasa pur si simplu sa se produca consecintele dezagreabile dar naturale rezultate din comportamentul negativ al copilului.
Exista mai multe exemple, dar ca sa revenim la subiectul mesei:

"Putem sa aplicam acest principiu (al consecintelor naturale) si pentru copiii care nu respecta ora mesei. Mama reactioneaza intotdeauna de parca ar fi problema ei, nu a copilului, ca acesta sa vina si sa manince la ora stabilita. Daca este vorba de copii mici strigati-i o singura data. Daca este vorba de copii mai mari, care se pot juca afara, puteti cu putina cheltuiala sa le daruiti un ceas. Ei trebuie sa stie ca masa se serveste la o anumita ora si cei care sunt la masa la ora respectiva pot minca ceva cald. Cei care sunt in intirziere pot, ca o consecinta naturala, minca ceva rece... sau pot chiar ramine nemincati (si suferi de foame pina la masa urmatoare) daca restul familiei nu le-a mai lasat nimic. (Mama trebuie, desigur, sa reziste tentatiei de a pastra la cald farfuria celui intirziat).
Principiul fundamental al sistemului consecintelor naturale consta in a lasa copilul sa achizitioneze un comportament pe baza experientelor personale, de fiecare data cind aceasta este posibil fara a risca un accident grav. Daca consecintele actelor sale sunt agreabile, copilul nu-si va schimba comportamentul. Dar daca, dimpotriva, consecintele naturale sunt dezagreabile (in cazul de fata, copilu va fi infometat), el va fi motivat pentru a-l schimba.
Sunteti adesea tentati sa va protejati copilul de consecintele dezagreabile naturale. Dar in acest caz el nu va avea nici cel mai mic motiv pentru a-si schimbati comportamentul. Atunci dvs. veti fi obligati sa va ocupati de el in permanenta fara ca el sa invete sa se ocupe de el insusi singur. Din contra, daca ii dati ocazia sa invete prin mijlocul propriilor consecinte naturale a actelor sale, veti favoriza increderea in sine."

Asa ca parerea mea (personala, sau aproape :))) este sa il lasi sa flaminzeasca, da, in nici un caz sa nu-l obligi sa manince. Vei vedea ca foarte curind isi va schimba atitudinea!

Succes!

Otilia&LaAdelita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mirunda spune:

Draga Vistiana,

in nici un caz nu esti o mama denaturata! Cred ca este f. important sa nu faci din mese un subiect de dezbatere, cearta, etc. Pur si simplu fara stress, intr-o atmosfera cat mai calma, va asezati la masa, ii oferi ce este, daca mananca bine, daca nu...strangi din dinti, si ii comunici calm, ca pana la urmatoarea masa nu mai este NIMIC de mancat. Deci in nici un caz bomboane, dulciuri, etc...o singura exceptie am facut eu, -fructele. Si te tii de asta! Chiar daca iti este greu. Si eu am ajuns cateodata la disperare din aceasta cauza, dar, cu timpul , am invatat multe lucuri si a fost mai bine. Nici un copil nu moare de foame de buna voie ! Asta nu se poate. Inceraca cateva zile, si vei vedea ca nu e nimic imposibil. Dar trebuie sa fii consecventa!

Sa auzim numai de bine, Mirunda

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns klavier spune:

subscriu la cele de mai sus. un copil nu poate sa moara de foame daca sare peste cateva mese, pana cand observa ca ti-ai schimbat politica alimentara. daca ii faci ore fixe si il lasi sa manance singur - chiar numai 2 lingurite - fara povesti sau alte modalitati de convingere, va pricepe ca mancarea nu e un mod de a te santaja, ci o necesitate a lui. doar ca iti trebuie nervi tari la inceput.

bafta!

Adriana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns parpalak spune:

Vistiana, cum a fost la cina?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Eu pun o alta intrebare. E Ok cu lipsa poftei de mincare? Asa e dintotdeauna? Uneori lipsa apetitului nu e numai o consecinta de comportament. Doarme suficient? Alearga mult? Sta la aer? Nu e palid? Are putere fizica? Medicul pediatru ce opinie a avut?

Marius

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ponicid spune:

Vistiana,

Incerca toate metodele pe care ti le-au descris fetele mai sus dar mai gandestete inca la un lucru: nu cumva copilul este infestat cu viermisori?
Daca pe parcursul unei zile nu isi manifesta dorinta sa manance absolut nimic, mie mi se pare in neregula. Putem sa ne gandim ca nu are chef sa manance cand il pui tu la masa si ce ii pui tu pe masa dar ar trebui ca pe parcursul zilei sa iti ceara macar ce are el chef sa manance si cand are el chef sa manance. Sau putem sa presupunem ca nu are pofta de mancare o zi, doua trei din cauza caldurii sau altceva dar o lipsa de pofta de mancare indelungata nu mi se pare in regula.
Cauta-l de viermisori. In cazul in care este infestat poti sa aplici orice metoda, sa il ameninti sau sa il lasi nemancat ca tot nu o sa manance nimic. Se va topi pe picioare dar tot nu va cere de mancare.

Daniela, mamica de Ana-Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vistiana spune:

Va multumesc fetelor(si nu numai)pentru sfaturi.E nemaipomenit sa vezi ca alti oameni sunt alaturi de tine!
Otilia,despre metoda cu "consecintele naturale" am citit in mai multe carti si am gasit nervii necesari sa o aplic si la masa(in alte situatii este aplicata cu succes).Problema este ca el nu sare peste o masa-doua si la atreia e lihnit ci la fiecare masa ia numai cateva lingurite si se pare ca lui ii ajunge!Are mai multa energie decat alti copii care mananca bine!Dar mananca extrem de putin!
Exemplu de o zi fara povesti la masa:
-mic dejun:50 ml. lapte
-pranz(dupa 3 ore de alergat prin parc):o galusca
-gustare-dupa somn:cateva lingurite de iaurt sau o feliuta de mar/piersica
-cina(dupa alte 3 ore de joaca):un cartof piure

Daca ar avea dimensiuni normale cel putin,dar are numai 10 kg.la 3 ani si mor de ciuda cand il vad cat e pe langa alti copii!
Deci ce sa-i fac?! Sa-l las cu atat de putin sau sa revin la mesele interminabile la care dupa lungi staruinte mananca un pic mai mult?!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns korinna spune:

Offf,ce sa zic?Aici m-ati lovit foooarte tare.
Eu am un baietl de 7 ani.NICIODATA,NICIODATA nu a mancat cu placere..si intotdeauna putin.Acum are 24 kg.Nu e foarte slab,dar nici grasut..cam"uscat"as spune.
Mancarea de bazala el e ciorbitza.Apoi pulpa de pui cu cartofi prajiti.
NU A MANCAT NICIODATA PRAJITURI SAU DULCIURI,PLACINTA,TORT....pur si simplu nici nu-l atrage..stie ca el nu mananca si asa si spune"eu nu mananc din aia..nu-mi place"..desi nu a gustat niciodata.
De mic masa a fost cu scandal..cu nervi..tinea mancarea in gura....o scuipa...m-am chinuit ani in sir..acu il las in pace.desi e foarte slab
El spune"asa e felul meu"....dar ma doare ca nu e mai grasut.Viermisori nu are..
E pe fond de ambitie..sau de obisnuinta...
Cel mai tare ma inspamnata ca la toamna va merge la scoala..si o sa tb sa faca fata la toate....de unde sa slabeasca?de unde putere sa invete???
La noi in casa e un subiect tabu cu masa....ii dau ce stiu ca-i place....dar mananca foarte putin.Numai pulpa manaca si cate 2 odata...ciorbita si 2 farfurii..dar eu facc si prajituri...si tort si de toate de casa..el nici nu le gusta...
Offffffff!!!!

KORINA mamica x 2

http://poze.acasa.ro/poze/album?id=408
http://poze.acasa.ro/poze/album?id=457

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Jackie spune:

Draga Vistiana,
Eu zic sa-l lashi sa manince cum vrea, mai ales ca mai ai putin pina apare al doilea bebe si atunci chiar nu vei mai avea timp si putere sa te rogi sa maninice. Si ar fi bine sa treci la noul sistem de acum, inainte sa apara celalalt, nu cumva sa interpreteze ca, vezi Doamne, acum nu mai timp de el si il neglijezi... sau ar putea incerca sa profite sa te tzina cit mai mult la masa, ca sa se simta in centrul atentiei.. In alta ordine de idei, poate niste vitamine ar fi bune sa-i mai faca pofta de mincare, desi ma gindesc ca ai incercat probabil.. Multa rabdare!
Jackie

Mergi la inceput