Paste fericit?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns monixy spune:

"Paste" vine de la "pesah" din ebraica , inseamna trecere ,si reprezinta sarbatoarea trecerii Marii Rosii de catre evrei , adica eliberarea lor din sclavia egipteana , sarbatoare ce a coincis in anul 33 cu patimile , moartea si invierea lui Hristos.

trecerea e simbolul transcendentei , existent sub diferite forme in toate religiile .

urarea adevarata a crestinilor este "Hristos a inviat !" , "Adevarat a inviat !" , cealalta : "Paste fericit ! " e folosita mai ales de catre alte confesiuni, ceea ce nu anuleaza impartasirea bucuriei miracolului posibil pt orice om.

comicul ca negare , aparare este cu desavarsire nul in aceasta situatie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monixy spune:

"Paste" vine de la "pesah" din ebraica , inseamna trecere ,si reprezinta sarbatoarea trecerii Marii Rosii de catre evrei , adica eliberarea lor din sclavia egipteana , sarbatoare ce a coincis in anul 33 cu patimile , moartea si invierea lui Hristos.

trecerea e simbolul transcendentei , existent sub diferite forme in toate religiile .

urarea adevarata a crestinilor este "Hristos a inviat !" , "Adevarat a inviat !" , cealalta : "Paste fericit ! " e folosita mai ales de catre alte confesiuni, ceea ce nu anuleaza impartasirea bucuriei miracolului posibil pt orice om.

comicul ca negare , aparare sau evadare este cu desavarsire nul in aceasta situatie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Eu folosesc cand o fac o urare cuiva"Sa ai un Paste Luminat"

"La vita e bella"
De mancare
Din gradina mea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Cui nu-i place cum suna urarea crestineasca de Paste, poate zice : Cu ocazia sarbatorilor de primavara......" ca pe vremea lui Ceausescu!
Sau daca nu va place cum suna in romaneste puteti face urari in alte limbi !
Sunt atatea modalitati de a evita aceasta problema. Mai degraba folosesti ale formulari decat sa amesteci urarile de bine facute pentru Sarbatoarea Invierii cu trimisul la pascut!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns fianna spune:

Suna ciudat doar daca te gandesti la asta. Aveam un amic care evita sa foloseasca orice forma a verbului " a scula". Daca spuneam ca " m-am sculat de dimineata..." imi facea observatie. asa e si cu Paste Fericit :-)

zic eu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aura_m spune:

Eu folosesc urarea asta si sincera nu m-am gandit si nu ma gandesc la nimic altceva decat la o urare cu ocazia unei sarbatori importante. Dar cui nu-i place formularea exista totusi si alte urari cum ar fi ceva de genul"Sarbatorile Pascale".

AURA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Eu folosesc urarea asta. Si, sincer, ma doare-n cot daca unii se distreaza pe seama ei. Este chiar o problema minora, fara nici cea mai mica importanta. Pentru mine, fireste.

poze multe cu noiAna a implinit un an 20062007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alex_ioanid spune:

conform noului DOOM se spune corect Paste la singular (Paste fericit) si Pasti la plural (Sfintele Pasti).
conform religiei se zice mereu Pasti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Eu spun sarbatori fericite (intelege fiecare ce vrea ).
Daca mi se spune "Paste fericit" raspund functie de persoana. Daca e ceva protocolar-indferent, raspund - la fel, daca sunt amici le zic sa pasca ei fericiti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

quote:

Suna ciudat doar daca te gandesti la asta. Aveam un amic care evita sa foloseasca orice forma a verbului " a scula". Daca spuneam ca " m-am sculat de dimineata..." imi facea observatie. asa e si cu Paste Fericit :-)
quote:

Nu este acelasi lucru. Verbul "a se scula" inseamna a se ridica si exista in limba romana scrisa/vorbita, populara/academica cu sensul acesta de sute de ani. Cand cineva face diferite asocieri e treaba lui.
Dar in Romania urarea "Paste Fericit" este o gaselnita noua, anul acesta arborata agresiv de mai toate hipermarketurile si nu pot sa nu ma intreb daca cei care au conceput-o chiar au judecat ce pun pe hartie.
Cand oamenii imi urau anul trecut, oral, "Paste Fericit" nu facem aceasta asociere. Dar anul acesta mesajul este scris pe panouri imense la hipermarketuri, culoarea verde pajiste este si ea in peisaj, iar mie "reclama" imi suna a indemn, nu a urare.

Si serios... asocierea indemnurilor de pe aceste panouri cu Invierea Domnului are acelasi efect cu alaturarea dintre o Biblie si un mop. Amuzant cel mult pentru suprarealisti...

alice

Mergi la inceput