Paste fericit?

Paste fericit? | Autor: simali

Link direct la acest mesaj

Mai are cineva impresia a asta-i cea mai stupida urare din RO? Va ganditi ca atunci cand cineva va spune "Paste fericit" va trmite la pascut? Pentru ca mie numai asta-mi vine-n gand... Desi apreciez gandurile bune din spatele urarii ma pufneste rasul.
E corect sa spui in romaneste "Paste fericit"?
Este corect Paste sau Pasti?
Am gasit in DEX Sfintele Pasti.
Dar am aflat si ca exista un nou indreptar al academiei romane (am scris intentionat cu litera mica) care care valideza cuvantul Paste; dar ei valideza si "aragaze" in loc de "aragazuri", sau scrierea legata, in anumite contexte a unor cuvinte cum ar fi niciun si nicio , niciunul si niciuna, odata ce, odata cu sau dintr-odata ceea ce a starnit contriverse de nedescris si lumea se mai cearta si astazi.
Voi ce credeti? Folositi urarea?

alice

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns andrruzza spune:

Eu n-o folosesc. Nici Paste fericit, nici Craciun fericit.
Urez sarbatori frumoase!

mami de Rares Andrei (10.03.2005) si Stefania Maria (10.10.07)

http://community.webshots.com/user/andrruzzaR

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_A spune:

Eu folosesc urarea, dar niciodata nu m-am gandit la...pascut. Efectiv e prima oara cand aud acest punct de vedere.

Sarbatori frumoase, Simali!

When you want something you never had, you have to do something you've never done.
Preparing to run away.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iahim spune:

Cred ca marea majoritate folosim urarea...nu stiu de ce sa o distorsionezi si sa-i dai alt inteles..Daca nu-ti place cum "suna",ai si alte variante....Este ca si cum te-ai lega de semnele gramaticale ale unei urari fara sa privesti in profunzimea ei...Este o sarbatoare SFANTA si cred ca,din acest punct de vedere,nu are importanta sub ce forma adresezi urarea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Eu o folosesc. Daca as evita toate omonimele (si nu sint putine), ar trebui sa inventez cuvinte noi ca sa nu se amuze lumea! SI ambele variante Paste/Pasti sunt acceptate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dama spune:

Eu zic ca e corect sa urezi Paste(i) fericit, atata timp cat in mai toate limbile se ureaza ceva de genul asta ( vezi Joyeuses Pâques in franceza).
De fapt ar fi mai fericita varianta Paste fericit! decat Pasti fericit, deoarece pasti e forma de imperativ singular a verbului "a paste". Deci daca zici Pasti fericit! cum este corect din pdv etimologic, prin omonimie, acesta ar putea trimite la ideea pe care o ai tu cand ti se face urarea. De aici alegerea unora de a zice Paste fericit si nu Pasti fericit cum este de fapt corect.

Varianta Sarbatori fericite! te poate scoate mai bine din incurcatura.

Mami de David (18.11.2004) & Patrick (18.11.2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

cind astepti Invierea Domnului, urarea de Paste Fericit/Pasti Fericit e o urare frumoasa; anul asta am auzit-o si spus-o, in mai multe limbi, des, aici-inaintea Pastelor Catolice;
cind insa Invierea lui Isus nu inseamna nimic pentru cineva, atunci urarea e perceputa stupida, sau orice alt epitet ce-i trece prin cap legat de sarbatoarea respectiva...

http://www.floriinro.ro/

credinta vede invizibilul, crede incredibilul si primeste de la Dumnezeu imposibilul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lara spune:

Sa aveti un Paste Fericit!
Eu asa spun intotdeauna si asta ar rezolva si problema ta.

www.piczo.com/Forsweetdiana?" target="_blank">Rugati-va pentru DIANA
-----------------------
www.piczo.com/JoMacaroana?cr=7&rfm=y" target="_blank">Ioana (11.12.2002)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Sa ne-ntelegem. Eu chiar am spus ca apreciez bunele intentii din spatele urarii. Doar ca-n romaneste suna aiurea. Daca Craciun Fericit a mers, Paste Fericit ... ma rog, cine vrea sa se duca...

alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Simali am si eu problema asta, m-am gindit si eu la ea, nu-mi place cum suna si atunci spun sarbatori fericite, sau cind scriu o felicitare spun Sfintele Sarbatori de Pasti sa va aduca.....bla, bla, bla.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Simali am si eu problema asta, m-am gindit si eu la ea, nu-mi place cum suna si atunci spun sarbatori fericite, sau cind scriu o felicitare spun Sfintele Sarbatori de Pasti sa va aduca.....bla, bla, bla.

Mergi la inceput