Diaspora canadiana - la apel, felicitari!
Felicitari parintilor romani din Canada. Canadienii au remarcat ca va motivati copiii si sunteti dati de exemplu.
sursa aici: http://www.expres.ro/articole/detalii-articol/799215/EXCLUSIV---quotSa-invatam-de-la-romani-cum-sa-ne-motivam-copiiiquot/
Felicitari - asteptam sa ne spuneti mai multe.
Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.
iubesc:www.supereva.ro Blog: http://mirelablog.supereva.ro/dblog/
Raspunsuri
Danelutza spune:
si felicitari
Foarte frumos articolul, ma simt mindra ca sint romanca si ma bucur, ca aici pe DC, am cunoscut citeva fete care locuiesc in Canada si pe care le admir.
lorelaim spune:
O floare pt Canada (o tzara in care marea majoritate a emigrantzilor se REALIZEAZA!) si pt romanii din Canada care ne fac sa odata in plus sa fim mandrii
Articolul original e aici:
http://www.theglobeandmail.com/servlet/story/LAC.20080405.ROMANIANS05/TPStory/TPEntertainment/?page=rss&id=GAM.20080405.ROMANIANS05
Multzumesc frumos Mirela pt acest subiect: it makes my day!
P.S. Nu de alta dar in ultimele doua zile calatorind cu metroul prin Stockholm am avut "placerea" sa "intalnesc" doi romani (TINERI SI IN PUTERE) care puneau pe scaune biletzele tiparite cu "Jag ar fran Rumanien. etc..." si apoi treceau cu mana intinsa si cerseau... Am amutzit, m-am simtzit furioasa, trista, umilita cumva de toata aceasta situatzie si m-am rugat in gand copila sa nu scoata o vorba in lb ro Si acum ma simt la fel de trista... De ce trebuie sa-mi fie rusine sa vorbesc dulcea limba romaneasca? De ce trebuie sa ma simt groaznic cand vad asemenea specimene? Uffff! In Canada nu mi-a fost nici o clipa rusine sa admit ca SUNT ROMAN!
Lorelai
http://community.webshots.com/user/UndevaCandva
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."
carmen77 spune:
quote:.
Originally posted by lorelaim
P.S. Nu de alta dar in ultimele doua zile calatorind cu metroul prin Stockholm am avut "placerea" sa "intalnesc" doi romani (TINERI SI IN PUTERE) care puneau pe scaune biletzele tiparite cu "Jag ar fran Rumanien. etc..." si apoi treceau cu mana intinsa si cerseau... Am amutzit, m-am simtzit furioasa, trista, umilita cumva de toata aceasta situatzie si m-am rugat in gand copila sa nu scoata o vorba in lb ro Si acum ma simt la fel de trista... De ce trebuie sa-mi fie rusine sa vorbesc dulcea limba romaneasca? De ce trebuie sa ma simt groaznic cand vad asemenea specimene? Uffff! In Canada nu mi-a fost nici o clipa rusine sa admit ca SUNT ROMAN!
Lorelai
http://community.webshots.com/user/UndevaCandva
"Daca dragoste nu e... nimic nu e..."
Pentru ca e un pic mai departe si sunt scumpe biletele de avion ... eu insa am patit-o in fata la Mourelatos, anul trecut, ieseam cu soacra si baietelul de la cumparaturi, in fata un nene cu o palarie mare neagra care cerea bani in franceza, intinde mana spre soacra-mea, care ii spune in romana (precizez ca nu vorbeste decat romana): "lasa-ma nene in pace" ... la care "nenea" ii spune in romana: pai vrei sa iti spun in romana ce vreau??? . Am cam amutit si eu si soacra ... deci se poate si aici sa te simti prost, nici o grija ... e adevarat ca sansele sunt mai mici ca in Europa, din cauza distantei ...
POZE NOI
Carmen si Matei Gabriel + Marc
Letitia1 spune:
lorelaim, deci ce inseamna"Jag ar fran Rumanien. etc..." ca sa inteleg de ce ti-a fost asa rusine
mihaela_s spune:
E foarte simpla explicatia de ce in Canada nu sunt atatia romani cersetori...ca sa ajungi in Canada ai nevoie de viza, care nu se da oricum si oricui. Trebuie sa platesti niste bani si trebuie sa ai motive serioase sa ajungi acolo-studii, familie, prieteni sau cerere de emigrare. Ca sa emigrezi ai nevoie de multi bani in cont. Si apoi nu poti compara costul transportului pana in Canada cu cel pana in orice tara europeana.
Letitia, "jag är från Rumänien" inseamna "eu sunt din Romania". "Etc." cred ca stii.
vorbe de copil...
Hobby
mihaela_s spune:
Imi cer scuze, am uitat esentza:
Felicitari diasporei romanesti din Canada!
vorbe de copil...
Hobby
Happy_in_TO spune:
La prima citire mi s-a umflat si mie pipota de mindrie... ce deh, traiesc in Canada si am copii la scoala aici.
Dar nu e chiar asa... Statisticile sunt facute de catre Toronto District School Board. Nici macar pe Toronto si imprejurimi... Toronto este numai un oras.
Apoi... romanii in statisticile de "census" sunt bagati la oala in "alte nationalitati".
Am fost la scoala aici. Si la liceu si la facultate. Chinezii erau mult deasupra tuturor! Si ca disciplina, note si seriozitate.
Apoi... Faza aia cu "daca nu inveti bine te duc in Romania" mi se pare foarte negativa. Oare in Romania nu sunt destui copii care invata bine si care sunt fericiti in familiile lor?... De ce sa fie privit dusul asta in Romania ca un "bau-bau"? Chiar si mesajul psihologic pe care il transmite copilului este negativ... Daca nu inveti bine te ducem acolo... Adica te excludem din familia noastra si te trimitem departe ca pedeapsa...
Ultimul pasaj m-a facut sa ma gindesc la mentalitatea romaneasca de crestere a copiilor. Tu faci cum spun eu, eu sunt parintele si eu decid viata ta. Pai cum adica?... La intrebarea reporterului "daca vine acasa baiatul si spune ca vrea sa intrerupa cursurile ca sa inceapa o afacere de business?" mama spune fara sa stea pe ginduri "asta nu se va intimpla niciodata". Adica ce... romanii nu pot fi entrepreneurs? Nu isi pot face o afacere personala care sa fie de succes? Baiatul ei nu poate avea o idee geniala? Bill Gates nu a terminat facultatea si uite ca a schimbat lumea!
In alta ordine de idei eu am fost si sunt mereu mindra ca sunt romanca. Fata mea cea mare este gimnasta buna. S-a nascut aici, a fost in Romania decit de doua ori, citeva saptamini. Totusi, spune tuturor ca este romanca iar la sala merge cu un costum cu tricolorul pe el cu toate ca are altele.
speed spune:
quote:
Originally posted by Happy_in_TO
Apoi... Faza aia cu "daca nu inveti bine te duc in Romania" mi se pare foarte negativa.
he he ,faza asta mi-a placut si mie.vezi, in articol se spune :“Copiii românilor sunt cei mai studio#351;i dintre imigran#355;i #351;i au cea mai sc#259;zut#259; rat#259; de abandon #351;colar. Ar trebui sa învatam de la români cum sa ne motivam copiii“. Uite ce simplu ar fi canadienilor sa-si motiveze copiii: sa-i ameninte ca-i trimit un an la scoala in Romania!
CriPOD spune:
Happy, e clar ca, dupa liceu si facultate facute aici gandesti mai mult ca ei decat ca noi.
Din perspectiva unora care, adulti si cu un anumit bagaj , ajung aici pot sa-ti spun (si altii pot confirma) ca prima grija a majoritatii este "scoala buna". Cel mai important considerent in majoritatea familiilor este educatia copiilor.
In al doilea rand, musiu Gates, Dell et co terminara liceul, e de bun simt atata lucru, zic io. Si despre asta e vorba aici.
In al treilea rand, sunt de acord ca si chinezii baga mare. oh, si inca ce! Poti recunoaste cat de buna e o scoala dupa chinezii aciuiti in zona, combinat cu pretul caselor. Procentual insa, inclin sa cred studiul. Stiti de ce? Pt ca daca majoritatea romanilor sunt cam la acelasi nivel, cu chinezii treaba sta diferit. Sunt convinsa ca lucratoarele din croitoriile ilegale din China Town au mult mai putin timp si posibilitati sa-si impinga copiii decat altii, chinezii din IT, de ex. Ei, noi nu prea avem categoria asta la limita saraciei si inculturii, si asta se vede in studiu.
In orice caz, pt Toronto, mie mi se pare destul de corect articolul. Sunt multe de discutat, dar sunt de acord cu ideea transmisa. Pe unele persoane le si cunosc.
Taman fac pachet plodul sa-l trimit in Ro saptamana viitoare pana la vara , acum negociem. Dar nu e de-a bau-bau-ul. E de-a: oportunitatea de-a vedea ca exista o alta lume dincolo de asta. Si de-a: ca am optiunea si cred ca va fi o experienta pozitiva. Si de-a: largit orizonturile.
P.S.1. Nici pt mine nu e o optiune ca plod de-al meu sa drop-out. Si daca ma gandesc la o posibila clasa a 13-a si incep sa ma agit. Bine, eu am circumstante atenuante pt comportament, ca am copii mai mari.
P.S.2. Nu stiu daca e o calitate sau un defect ce-i descris in articol si ma abtin sa cataloghez. Tot ce spun e: asa e, cum zice, stiu n-shpe cazuri.
Editez ca mi-am amintit ca, de ex TBSB stie de natie esti, chiar daca in alte parti ne baga la alte nationalitati.
Common sense is not so common... [Voltaire] DJ
Happy_in_TO spune:
Chiar nu inteleg cind spui ca gindesc mai mult ca ei decit ca voi?
TDSB este numai o parte din invatamintul public din Toronto! Apoi mai sunt si Catholic School Board, scolile private, etc.
Si eu imi doresc ca fetele mele sa termine liceul si facultatea, ca orice parinte. Le-am dat la o scoala buna dupa multe cercetari facute din timp, inca de cind erau mici. Sunt la Scoala Franceza si asta tot de a le largi orizonturile si oportunitatile.
Ma refeream la dusul in Romania ca pedeapsa ca nu a invatat bine, nu in vacanta.
Nu mi se pare relevant pentru ca se refera la un grup restrins dintr-un oras, nici macar din numarul intreg al copiilor din Toronto... Haide sa fim seriosi... Citi copii de romani sunt la scoli private?