Castro se retrage
Raspunsuri - Pagina 4
![](images/user_woman.png)
lai spune:
quote:
Originally posted by principequote:
Originally posted by laiquote:
Originally posted by principe
revin cu aceasi intrebare ..daca la cubanezi le place in Cuba ,de ce nu le deschide granita?
nu le place tuturor.
si de ce nu-i lasa sa plece pe acei cativa carora nu le ajunge 100 de grame de zahar ..daca tot sunt putini si tulbura fericirea majoritatii??quote:
si eu strigam la liceu lozinci pro ceausiste..eram chiar secretarul UTC al liceului...dar singura persoana, caruia ii doream cu toata convingerea mea moartea,era ceausescu...asta bineinteles in tacere.
si cand vorbeai despre ceausescu cu cineva intre patru ochi ti se intampla sa te emotionezi pana la lacrimi? (de admiratie, nu de frustrare)
nu ,nu am fost niciodata emotionata de admiratie,faceam parte doar din marea gloata care trebuia sa stea in rand..in momentul cand am iesit din rand mi-au pus tinicheaua de coada...multumesc lui dd ca nu a dormit si comunismul nostru nu a durat mai mult...si ca sa precizez,exact cum un pionier ,un utc-ist nu era ales dupa cat de tare striga lozinci comuniste,nici eu nu am fost aleasa secretar utc ca-mi lacrimau ochii cand vorbeam despre ceausesc,ci dupa meritele la invatatura,iar tinichiaua nu mi-au pus-o ca mi-au scazut cumva calificativele academice,ci doar pentru ca am avut indrazneala sa sarbatoresc un sfant..pe sfantul dumitruquote:
mai dar voi nu va mai amintiti de poeziile pe care noi le recitam cu atata convingere?..in care erau plansi copii crescuti in capitalism ,ca nu puteau disfruta ca noi de o "mama " si un "tata"?
ba da, imi amintesc. imi amintesc ca le recitam. dar nu cu atata convingere. iar cubanezii din ziua de azi nu sunt chiar picati din luna,.
daca mai rezista ceva timp comunismul in ro.,poate ajungeai sa fi convinsa... era chestiune de timp....si poate ca si recitatul cu convingere sau fara ,avea scopul sau ,nu?recitai frumos,erai un elev model ,aveai nota 10 la literatura ...asa si cu cubanezii ..sti vorba .."te faci frate si cu dracu' ca sa treci puntea".
majoritatea au idee cam ce se intampla peste hotare. si n-am auzit pe nici unul sa planga copiii capitalisti ca nu pot 'disfruta' de un 'tata' ca fidel.
si romanii stiau ce se intampla peste hotare si nu erau picati din luna,si ca si cubanezii de azi nu mai aveau drept la replica, drept de vot ,drept de a decide cum si unde vor sa triasac...ce vor sa manaince si multe alte dreptruri...banuiesc ca au uitat sa-ti zica fericitii cubanezi cu care ai dialogat tu..
cat despre poeziile in care erau compatimiti copii crescuti in salbaticul capitalism...chiar nu-ti aduci aminte¿quote:
sigur sunt persoane in Cuba ,care cred ca fidel este TATAL lor,ca doar ca sa crezi in comunisti, trebuie sa fi spalat bine pe creer,sa fi manipulat...
nu consider ca e singura modalitate de a ajunge sa crezi in comunisti.
tu cum ai ajuns sa crezi in comunisti ..in cei de extrema stanga,care-si ...nu am cuvinte sa spun ce fac cu viata semenilor lor?....daca s-ar fi discutat despre Tito si nu despre fidel,poate nu te-as fi contrazis..insa Fidelito,chiar nu este cum il pictezi tu,sau cum ti l-au pictat tie.. cine stie ce membri de partid care mananca lnagoste in timp ce gloata nu poate sa manance nici macar peste... desi traiesc inconjurati de apaquote:
despre situatia latinilor saraci...
o intrebare..
de ce toate natiile care au ajuns in America Latina,cu un geamantan,fara bani,doar cu dorinta de a muncii,in cativa ani au progresat..iar autohtonii au ramas in acelasi loc, desi au radacinile bine infipte,nu sufera de dor de mama ,de tata ...????
au! acu' ajunseram la 'autohtonii' cei lenesi si 'toate natiile' (de albi, desigur) cele harnice? iaca in unele tari mai marisoare din zona nu prea mai sunt autohtoni, ca au avut grija albii cei harnici sa-i matraseasca.. si totusi n-au 'progresat' chiar asa de tare.. a, am uitat, unii mai au si descendenti ai sclavilor africani, care n-au venit tocmai de bunavoie si nesiliti de nimeni.. si care, atunci cand au fost eliberati, n-aveau nici un fel de educatie, pregatire si nici macar geamantanul ala amarat si mai aveau si o anumita culoare a pielii.. cam lenesi si astia, nu?
ha,ha,ha.
vad c ti-ai luat in serios rolul de aparatoare a comunistilor si a colonizatilor sau cotropitilor..cum vrei sa le zici...banuiesc ca ai ceva de zis si contra italienilor ,ca doar din cauza strabunicilor lor am ajuns noi sa fim cine suntem..(ma refer la geneza noastra ca popor..sa nu fiu interpretata gresit)
nici prin cap nu-mi trecu sa scormon atat de adanc in istoria americii latine..daca nu ar fi fost colonizatorii,venezuela si celelate tari ar fi ramas la nivel de triburi..nu consider ca ar fi fost mai bine sau ar fi fost mai rau..ar fi fost altfel ,ar fi fost alta istorie si nu am de ce sa ma cramponez nici de Colomb nici de Bolivar ,italieni, spanioli sau nemti...eu insa vorbeam mai de la 48 incua,perioada in care nu tuturor natiilor albe(cum le separi tu)le-a fost tocmai bine,ca nu de bine au fugit ca sa fie straini in tara altora...iar gazdele lor ,nu mai erau tocmai negre si neajutorate si nici tocmai coborate din copac(la figurativ..chestia cu copacul..sa nu fiu luata de rasista)
si DA,asta este purul adevar...latinul este lenes,comod,dezinteresat de progres..scopurile lui majore sunt..cheful care incepe joia in fiecare saptamana,carnavalul si toti sfintii...etc
exact asa se autocracterizeaza el,fara sa-i fie jena,cu asta nu spun ca ar trebui sa-i fie..si nu spun ca-s toti asa.
editez ca sa-ti dau exemplul unei colonii din VE.
colonia Tovar
cam acum 150 de ani au fost adusi 400 de nemti din condado de Baden,250 de barbati si 150 de femei..fara scoala,oameni saraci care s-au aventurat sa treaca oceanul intr-o tara straina doar ca sa aiba o bucatica de teren a lor pe care sa o poata cultiva.li s-a dat un teren arid in munti,fauna si flora caracteristica tropicelor..selva inospitaliera,fara drumuri de acces.
la 3 luni dupa sosirea lor au scos prima productie de bere,au inceput sa cultive fructe si legume,ba chiar cafea...aacum este unul din cele mai frumoase centre turistice din ve.
ce vroiam sa zic cu asta ..ca si celor de aici li se dau oportunitati sa progreseze prin munca..dar nu-i de ei.
eu am epuizat subiectul ..fidelito..
nu am cuvinte sa-mi exprim dispretul ptru el si clanul lui...prefer sa inchei ..inainte sa fiu grosolana.
iar despre latini....am incheiat si acest subiect,nu inainte sa spun ca-i apreciez ca stiu sa-si traiasca viata,sunt extrem de veseli,optimisti,nu se streseaza.am invatat de la ei ca viata este azi,acum, iar maine e cum vrea Dumnezeu...si ca munca nu este totul,ba dimpotriva trebuie sa muncesti putin...si sa te distrezi mult.
apropo de veselie,fericire..venezuelenii, cu toate pb politice din ultimii ani ,au intrat in cartea recordurilor ca cel mai vesel popor....uite vazut cu alti ochi,s-ar putea spune ca-s fericiti cu chavez..nu?...
Lai
Mata Emma lupta iar cu cancerul
http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?instanceid=77828117
Eu nu sunt comunista (dar din discutie reiese ca inclinatiile mele politice sunt mai de stanga decat ale tale). Am insa cunostinte cu vederi comuniste care au ajuns la ele pe alte cai decat forta/manipulare.
M-ai inteles gresit, n-am vrut sa spun ca daca erai sefa UTC credeai cu adevarat in comunism si te emotionai cand vorbeai de Ceausescu. Dimpotriva - avand in vedere ca nu credeai, nu te emotionai (spuneai ce trebuia si cu asta basta). Cubanezii astia cu care am vorbit eu - nu faceau parte din cei privilegiati de pozitia in partid - erau emotionati. Intr-un fel care nu era nici fanatic, nici de fatada. Sigur ca, ceteris paribus, ar prefera sa nu fi trebuit niciodata sa stranga cureaua la mancare, sa poata calatori unde si cand vor etc. Dar considera ca e un pret care merita platit pentru alte avansuri reale (nu cele pe hartie) pe care le-au avut spre diferenta de alte tari din zona. Altii considera ca nu merita (nu pot sti cati exact sunt de-o parte si cati de cealalta; si nici unul dintre cei care au postat la subiect nu cred ca poate sti exact in acest moment; cert e ca sunt, mai mult de o mana de oameni, si de o parte, si de cealalta).
Ma bucur ca am interpretat eu gresit felul in care ai folosit termenul de autohton. Daca e vorba de zilele noastre, mie mi se pare ca deja la prima generatie nascuta acolo esti autohton, cu mentalitate cu tot - in afara de cazul in care traiesti intr-o comunitate izolata, cum se pare ca e cea germana din exemplul dat de tine.
Ca sunt veseli, optimisti, ca stiu sa-si traiasca viata, ca le place distractia, ca nu sunt asa de stresati - absolut de acord cu tine. Ca nu prea au treaba cu munca - raspunsul nu mi se pare asa de clar. Cunosc povesti cu oameni fara conceptul de a avea o slujba stabila la care te duci in fiecare zi cat timp esti angajat - omul se ducea, muncea, dupa ce strangea suficienti bani pentru ce avea el de gand sa faca cu ei - sa ridice o casa, de exemplu - i se parea normal sa nu mai apara la servici fara sa anunte, sa stea acasa pana-si ridica locuinta, apoi sa apara din nou, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Pe de alta parte, cei mai multi dintre cei cu care am intrat eu in contact - din diverse paturi socioeconomice - munceau mult. E drept ca se si distrau pe masura. Un mic exemplu, muncitorii din fabrici din zonele industrializate muncesc au saptamana de lucru si de 48 de ore (fara a pune la socoteala orele suplimentare) - considerabil mai mult decat in Europa de Vest, de exemplu. Anul trecut l-am petrecut mai mult prin America Latina, cot la cot cu localnicii, si am muncit mai mult decat aici in State, m-am si distrat mai mult si am fost si mai putin stresata - de asta n-am prea mai intrat asa de des pe DC
![](icon_smile_big.gif)
Lai
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)