Castro se retrage

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lai spune:

quote:
Originally posted by principe

ce ai tu cu America Latina? stai linistita ca sarcaii de aici o duc mai bine decat multi profesori si medici din ro...nu platesc electricitate ,nu platesc apa ,au canalizare....zi-mi mie cine din ro nu plateste si ptru apa care curge pe acoperis.

aia care au electricitate, apa si canalizare.. nu stiu cum e in venezuela, dar in general in america latina sunt mult prea multi care n-au acces.

quote:

situatia americii latine este care este datorita nivelului de educatie...nu datorita lui "buci"(citat din preaiubitul meu presh chavez)

nivelul de educatie in zona - mai putin cuba [sic] - e in general scazut si sistemul de invatamant public primar si secundar e deficitar - posibil ca asta sa fie un rezultat mai degraba al intereselor oligarhilor locali decat ale americanilor. care altfel insa s-au jucat de numa'-numa' de-a dzeu prin zona; hai sa va mai facem cadou o micutza dictatura militara.

in puerto rico cam o treime din populatie isi doreste independenta totala de sua; o treime e multumita cu situatia actuala; si o treime ar dori sa devina stat al sua. asta s-ar putea interpreta ca pe majoritatea nu-i deranjeaza sa aiba pasaport american. pe de alta parte exista un numar considerabil care nu considera ca e asa fun sa fie colonie americana (din categoria asta imi imaginez ca nu sunt prea multi care pleaca sa traiasca pe continent).

in cuba sunt destul de multi cubanezi care il iubesc pe castro. evident ca cei din afara cubei sunt impotriva lui - altfel n-ar fi plecat. si in cuba sunt destui care ar pleca daca ar putea, dar e prea riscant (desi in general, neoficial, cubanezii n-au facut eforturi maxime de a impiedica lumea sa plece - daca nemultumitii pleaca, scade probabilitatea de a avea conflicte in tara). dar sunt si destui care cred in el - in pofida problemelor economice majore pe care le-au avut, mai ales in prima parte a anilor 90.

costa rica in general e data drept 'tara-model' in contextul latino-american - inegalitate economica mai mica, educatie mai multa, democratie, ecologisti etc.

interesele economice americane in zona sunt amestecate la ora actuala. dpdv al companiilor e bine sa fie mana de lucru ieftina. dpdv al omului de rand e naspa ca multe companii isi iau jucariile si pleaca unde-i mana de lucru mai ieftina. pentru moment interesele marilor companii totusi primeaza.

Lai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns principe spune:

quote:
Originally posted by lai

quote:

ce ai tu cu America Latina? stai linistita ca sarcaii de aici o duc mai bine decat multi profesori si medici din ro...nu platesc electricitate ,nu platesc apa ,au canalizare....zi-mi mie cine din ro nu plateste si ptru apa care curge pe acoperis.

aia care au electricitate, apa si canalizare.. nu stiu cum e in venezuela, dar in general in america latina sunt mult prea multi care n-au acces.

uite tocmai citeam pe "ziare .ro" pe o prima pagina "50% din populatia romanaiei nu are acces la sistemul de apa curenta si canalizare."

depinde care este punctul de comparatie ,daca compari america de nord cu cea de sud ..sigur sunt mai multi in sud care traiesc in mizerie...nu contestez asta.

quote:

situatia americii latine este care este datorita nivelului de educatie...nu datorita lui "buci"(citat din preaiubitul meu presh chavez)

nivelul de educatie in zona - mai putin cuba [sic] - e in general scazut si sistemul de invatamant public primar si secundar e deficitar - posibil ca asta sa fie un rezultat mai degraba al intereselor oligarhilor locali decat ale americanilor. care altfel insa s-au jucat de numa'-numa' de-a dzeu prin zona; hai sa va mai facem cadou o micutza dictatura militara.

in puerto rico cam o treime din populatie isi doreste independenta totala de sua; o treime e multumita cu situatia actuala; si o treime ar dori sa devina stat al sua. asta s-ar putea interpreta ca pe majoritatea nu-i deranjeaza sa aiba pasaport american. pe de alta parte exista un numar considerabil care nu considera ca e asa fun sa fie colonie americana (din categoria asta imi imaginez ca nu sunt prea multi care pleaca sa traiasca pe continent).

in cuba sunt destul de multi cubanezi care il iubesc pe castro. evident ca cei din afara cubei sunt impotriva lui - altfel n-ar fi plecat.
eu am intrat in contact cu cubanezi "care nu au plecat "au ajuns in ve.doar sa practice medicina,cu un contract pe o peroada determinata,incadrati intr-un plan guvernamental de schimburi profesionale,etc...si cand au vazut ca exista si o altfel de lume, desi erau "copii buni si prezentau garantii"ptru satatul cubanez, au cerut azil politic in diferite tari.
medicii au disparut...oare daca acea dragoste fata de liderul lor era adevarata si nu inoculata cu forta ,nu se intorceau la familiile lor?

si in cuba sunt destui care ar pleca daca ar putea, dar e prea riscant (desi in general, neoficial, cubanezii n-au facut eforturi maxime de a impiedica lumea sa plece - daca nemultumitii pleaca, scade probabilitatea de a avea conflicte in tara).
Nu este asa de usor sa iesi din CUBA,persoanele care ies sunt "cumparate" cu bani grei.
fidel are organizata o intreaga mafie..el lasa o parte de cubanezi sa plece,dar nu permite familiei intregi sa iasa din cuba,in acest mod cei din afara injecteaza valuta in cuba...
cuba detine 2 monede,peso si peso convertibil,cea din urma este moneda pe care statul o da la schimb contra valutei trimise de catre familiari,,de acest mod statul castiga de pe spatele cubanezilor aflati in afara.
fidel detine sau detinea redurile cele mai mari din america, de sechestru,atacuri de banci..etc

dar sunt si destui care cred in el - in pofida problemelor economice majore pe care le-au avut, mai ales in prima parte a anilor 90.

costa rica in general e data drept 'tara-model' in contextul latino-american - inegalitate economica mai mica, educatie mai multa, democratie, ecologisti etc.

interesele economice americane in zona sunt amestecate la ora actuala. dpdv al companiilor e bine sa fie mana de lucru ieftina. dpdv al omului de rand e naspa ca multe companii isi iau jucariile si pleaca unde-i mana de lucru mai ieftina. pentru moment interesele marilor companii totusi primeaza.

toate companiile competitive cauta costuri reduse de productie,fie ca-s americane sau din alta parte a lumii...iar profitorii, tot noi consumatorii,suntem....ca se creeaza un dezechilibru dpdv al posturilor de lucru,este adevarat.

Lai

Mata Emma lupta iar cu cancerul

http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?instanceid=77828117

Mergi la inceput

Noa, deci intr-un fel sau altul pana la urma tot au ajuns sa faca parte din categoria celor plecati.. si nemultumiti.
Insa asa cum am spus in mesajul anterior, da, sunt destui care traiesc in Cuba si nu sunt multumiti; eu am ramas insa suprinsa de numarul multumitilor, nu ma asteptam (sigur ca e posibil ca unii sa nu-si exprime adevaratele sentimente de frica; insa in capitala mai ales au destul de multa libertate de 'exprimare'; in restul tarii am inteles ca mai putin). Si unii dintre ei cel putin au rude afara si au idee cam cu ce se mananca.

Cateva date economice:
PIB pe cap de locuitor Brazilia = USD 8,600; Venezuela = 7,200; Romania = 8,400. Diferente nu chiar f. mari.
DAR: indexul de inegalitate (Gini) pentru Brazilia este de 60.4; pentru Venezuela, 49.5; pentru Romania, 31.1 In Romania, cei mai bogati 20% din populatie castiga de 5 ori mai mult decat cei mai saraci 20%. In Venezuela, cei mai bogati 20% castiga de 17 ori decat cei mai saraci 20%. In Brazilia cei mai bogati 20% castiga de 30 de ori mai mult decat cei mai saraci 20%.

Eu cand am fost prima data in America Latina am ramas impresionata, atata bogatie si atata saracie nu mai vazusem in viata mea.
Din pacate Romania incepe sa aiba din ce in ce mai multe caracteristici de tara latino-americana - si nu din cele bune.

Lai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

Ma bucur ca mai e cineva care sustine ce sustin si eu pe aici.

Am exagerat cind am spus ca nu citesc bloguri, citesc dar nu din cele care explica politica americana.

Cit despre Cuba, stiu pe cineva care a stat acolo multi ani si mi-a spus de cubanezi ca il iubesc pe Castro. Scenele alea cu Castro in mijlocul multimii sint adevarate. Si tot stiu pe cineva care a stat mult timp in Peru. Despre Puerto Rico am "auzit" cind am fost in Florida, de la cineva care fusese acolo, criminalitatea este foarte mare.

Revenind la subiect, Castro poate a murit dar e un personaj pentru cubanezi. Nu din cele negative. E personaj negativ pentru americani si pentru o parte din cubanezi, cei nemultumiti, pentru ceilalti e un personaj pozitiv.

Va dorim sa cresteti mari si frumosi!

Simona & Vladut (27 februarie 2005)

Poze la http://www.kodakgallery.com/I.jsp?c=akcecxh.f5u0t6d&x=0&y=nr5bn

Andrei are nevoie de ajutor: http://andrei.seek-on.com/ro

Despre Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Si dintre romani majoritatea celor trecuti de 40 de ani ii duc dorul lui Ceausescu. Iar prin anii 70 multimea chiar se bulucea sa-l vada in vizitele sale de lucru si sa prinda un loc in horele pe care le incingea cu Elena in mijlocul multimii. Asa si cu dragostea dintre Castro si-al sau popor. Nu-i dracul chiar asa de negru dar nici sa inghitim pe nemestecate gogosile propagandei castriste nu ne sade bine noua, consumatori ocazionali de rom sau havane.

Mergi la inceput

Sirimie,Lai,

asteapatati sa se scrie istoria despre CASTRO si mai vorbim.
revin cu aceasi intrebare ..daca la cubanezi le place in Cuba ,de ce nu le deschide granita?

si eu strigam la liceu lozinci pro ceausiste..eram chiar secretarul UTC al liceului...dar singura persoana, caruia ii doream cu toata convingerea mea moartea,era ceausescu...asta bineinteles in tacere.

mai dar voi nu va mai amintiti de poeziile pe care noi le recitam cu atata convingere?..in care erau plansi copii crescuti in capitalism ,ca nu puteau disfruta ca noi de o "mama " si un "tata"?

sigur sunt persoane in Cuba ,care cred ca fidel este TATAL lor,ca doar ca sa crezi in comunisti, trebuie sa fi spalat bine pe creer,sa fi manipulat...exista persoane de acest gen peste tot..ba chiar si in ro au instaurat un partid comunist dupa caderea celui din 89.

despre situatia latinilor saraci...
o intrebare..
de ce toate natiile care au ajuns in America Latina,cu un geamantan,fara bani,doar cu dorinta de a muncii,in cativa ani au progresat..iar autohtonii au ramas in acelasi loc, desi au radacinile bine infipte,nu sufera de dor de mama ,de tata ...????

http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#

Mergi la inceput

quote:

revin cu aceasi intrebare ..daca la cubanezi le place in Cuba ,de ce nu le deschide granita?

nu le place tuturor.

quote:

si eu strigam la liceu lozinci pro ceausiste..eram chiar secretarul UTC al liceului...dar singura persoana, caruia ii doream cu toata convingerea mea moartea,era ceausescu...asta bineinteles in tacere.

si cand vorbeai despre ceausescu cu cineva intre patru ochi ti se intampla sa te emotionezi pana la lacrimi? (de admiratie, nu de frustrare)

quote:

mai dar voi nu va mai amintiti de poeziile pe care noi le recitam cu atata convingere?..in care erau plansi copii crescuti in capitalism ,ca nu puteau disfruta ca noi de o "mama " si un "tata"?

ba da, imi amintesc. imi amintesc ca le recitam. dar nu cu atata convingere. iar cubanezii din ziua de azi nu sunt chiar picati din luna, majoritatea au idee cam ce se intampla peste hotare. si n-am auzit pe nici unul sa planga copiii capitalisti ca nu pot 'disfruta' de un 'tata' ca fidel.

quote:

sigur sunt persoane in Cuba ,care cred ca fidel este TATAL lor,ca doar ca sa crezi in comunisti, trebuie sa fi spalat bine pe creer,sa fi manipulat...

nu consider ca e singura modalitate de a ajunge sa crezi in comunisti.

quote:

o intrebare..
de ce toate natiile care au ajuns in America Latina,cu un geamantan,fara bani,doar cu dorinta de a muncii,in cativa ani au progresat..iar autohtonii au ramas in acelasi loc, desi au radacinile bine infipte,nu sufera de dor de mama ,de tata ...????

au! acu' ajunseram la 'autohtonii' cei lenesi si 'toate natiile' (de albi, desigur) cele harnice? iaca in unele tari mai marisoare din zona nu prea mai sunt autohtoni, ca au avut grija albii cei harnici sa-i matraseasca.. si totusi n-au 'progresat' chiar asa de tare.. a, am uitat, unii mai au si descendenti ai sclavilor africani, care n-au venit tocmai de bunavoie si nesiliti de nimeni.. si care, atunci cand au fost eliberati, n-aveau nici un fel de educatie, pregatire si nici macar geamantanul ala amarat si mai aveau si o anumita culoare a pielii.. cam lenesi si astia, nu?

Lai

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by lai

quote:

nu le place tuturor.

si de ce nu-i lasa sa plece pe acei cativa carora nu le ajunge 100 de grame de zahar ..daca tot sunt putini si tulbura fericirea majoritatii??
quote:

si cand vorbeai despre ceausescu cu cineva intre patru ochi ti se intampla sa te emotionezi pana la lacrimi? (de admiratie, nu de frustrare)

nu ,nu am fost niciodata emotionata de admiratie,faceam parte doar din marea gloata care trebuia sa stea in rand..in momentul cand am iesit din rand mi-au pus tinicheaua de coada...multumesc lui dd ca nu a dormit si comunismul nostru nu a durat mai mult...si ca sa precizez,exact cum un pionier ,un utc-ist nu era ales dupa cat de tare striga lozinci comuniste,nici eu nu am fost aleasa secretar utc ca-mi lacrimau ochii cand vorbeam despre ceausesc,ci dupa meritele la invatatura,iar tinichiaua nu mi-au pus-o ca mi-au scazut cumva calificativele academice,ci doar pentru ca am avut indrazneala sa sarbatoresc un sfant..pe sfantul dumitru
quote:

ba da, imi amintesc. imi amintesc ca le recitam. dar nu cu atata convingere. iar cubanezii din ziua de azi nu sunt chiar picati din luna,.

daca mai rezista ceva timp comunismul in ro.,poate ajungeai sa fi convinsa... era chestiune de timp....si poate ca si recitatul cu convingere sau fara ,avea scopul sau ,nu?recitai frumos,erai un elev model ,aveai nota 10 la literatura ...asa si cu cubanezii ..sti vorba .."te faci frate si cu dracu' ca sa treci puntea".
majoritatea au idee cam ce se intampla peste hotare. si n-am auzit pe nici unul sa planga copiii capitalisti ca nu pot 'disfruta' de un 'tata' ca fidel.
si romanii stiau ce se intampla peste hotare si nu erau picati din luna,si ca si cubanezii de azi nu mai aveau drept la replica, drept de vot ,drept de a decide cum si unde vor sa triasac...ce vor sa manaince si multe alte dreptruri...banuiesc ca au uitat sa-ti zica fericitii cubanezi cu care ai dialogat tu..
cat despre poeziile in care erau compatimiti copii crescuti in salbaticul capitalism...chiar nu-ti aduci aminte¿
quote:

sigur sunt persoane in Cuba ,care cred ca fidel este TATAL lor,ca doar ca sa crezi in comunisti, trebuie sa fi spalat bine pe creer,sa fi manipulat...

nu consider ca e singura modalitate de a ajunge sa crezi in comunisti.

tu cum ai ajuns sa crezi in comunisti ..in cei de extrema stanga,care-si ...nu am cuvinte sa spun ce fac cu viata semenilor lor?....daca s-ar fi discutat despre Tito si nu despre fidel,poate nu te-as fi contrazis..insa Fidelito,chiar nu este cum il pictezi tu,sau cum ti l-au pictat tie.. cine stie ce membri de partid care mananca lnagoste in timp ce gloata nu poate sa manance nici macar peste... desi traiesc inconjurati de apa

quote:

o intrebare..

au! acu' ajunseram la 'autohtonii' cei lenesi si 'toate natiile' (de albi, desigur) cele harnice? iaca in unele tari mai marisoare din zona nu prea mai sunt autohtoni, ca au avut grija albii cei harnici sa-i matraseasca.. si totusi n-au 'progresat' chiar asa de tare.. a, am uitat, unii mai au si descendenti ai sclavilor africani, care n-au venit tocmai de bunavoie si nesiliti de nimeni.. si care, atunci cand au fost eliberati, n-aveau nici un fel de educatie, pregatire si nici macar geamantanul ala amarat si mai aveau si o anumita culoare a pielii.. cam lenesi si astia, nu?

ha,ha,ha.

vad c ti-ai luat in serios rolul de aparatoare a comunistilor si a colonizatilor sau cotropitilor..cum vrei sa le zici...banuiesc ca ai ceva de zis si contra italienilor ,ca doar din cauza strabunicilor lor am ajuns noi sa fim cine suntem..(ma refer la geneza noastra ca popor..sa nu fiu interpretata gresit)
nici prin cap nu-mi trecu sa scormon atat de adanc in istoria americii latine..daca nu ar fi fost colonizatorii,venezuela si celelate tari ar fi ramas la nivel de triburi..nu consider ca ar fi fost mai bine sau ar fi fost mai rau..ar fi fost altfel ,ar fi fost alta istorie si nu am de ce sa ma cramponez nici de Colomb nici de Bolivar ,italieni, spanioli sau nemti...eu insa vorbeam mai de la 48 incua,perioada in care nu tuturor natiilor albe(cum le separi tu)le-a fost tocmai bine,ca nu de bine au fugit ca sa fie straini in tara altora...iar gazdele lor ,nu mai erau tocmai negre si neajutorate si nici tocmai coborate din copac(la figurativ..chestia cu copacul..sa nu fiu luata de rasista)
si DA,asta este purul adevar...latinul este lenes,comod,dezinteresat de progres..scopurile lui majore sunt..cheful care incepe joia in fiecare saptamana,carnavalul si toti sfintii...etc
exact asa se autocracterizeaza el,fara sa-i fie jena,cu asta nu spun ca ar trebui sa-i fie..si nu spun ca-s toti asa.

editez ca sa-ti dau exemplul unei colonii din VE.
colonia Tovar
cam acum 150 de ani au fost adusi 400 de nemti din condado de Baden,250 de barbati si 150 de femei..fara scoala,oameni saraci care s-au aventurat sa treaca oceanul intr-o tara straina doar ca sa aiba o bucatica de teren a lor pe care sa o poata cultiva.li s-a dat un teren arid in munti,fauna si flora caracteristica tropicelor..selva inospitaliera,fara drumuri de acces.
la 3 luni dupa sosirea lor au scos prima productie de bere,au inceput sa cultive fructe si legume,ba chiar cafea...aacum este unul din cele mai frumoase centre turistice din ve.
ce vroiam sa zic cu asta ..ca si celor de aici li se dau oportunitati sa progreseze prin munca..dar nu-i de ei.

eu am epuizat subiectul ..fidelito..
nu am cuvinte sa-mi exprim dispretul ptru el si clanul lui...prefer sa inchei ..inainte sa fiu grosolana.

iar despre latini....am incheiat si acest subiect,nu inainte sa spun ca-i apreciez ca stiu sa-si traiasca viata,sunt extrem de veseli,optimisti,nu se streseaza.am invatat de la ei ca viata este azi,acum, iar maine e cum vrea Dumnezeu...si ca munca nu este totul,ba dimpotriva trebuie sa muncesti putin...si sa te distrezi mult.

apropo de veselie,fericire..venezuelenii, cu toate pb politice din ultimii ani ,au intrat in cartea recordurilor ca cel mai vesel popor....uite vazut cu alti ochi,s-ar putea spune ca-s fericiti cu chavez..nu?...

Lai

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirimie spune:

principe,tu raspunzi ca si cum cineva care are o parere diferita de a ta are ceva cu tine, te jigneste. Sa stii ca e admis un dialog "prietenesc" si intre cei cu pareri divergente.

Castro nu este rau pentru ca Ceausescu a fost rau...

capcaunule e o discutie separata asta despre cit de iubit a fost sau este Ceausescu. Daca vrei deschidem alt topic si discutam

Despre Andrei

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by sirimie

principe,tu raspunzi ca si cum cineva care are o parere diferita de a ta are ceva cu tine, te jigneste. Sa stii ca e admis un dialog "prietenesc" si intre cei cu pareri divergente.

Castro nu este rau pentru ca Ceausescu a fost rau...

capcaunule e o discutie separata asta despre cit de iubit a fost sau este Ceausescu. Daca vrei deschidem alt topic si discutam

Despre Andrei

Nu,ba deloc nu ma simt jignita,de ce ma-s simti?
ca ce scriu eu ,nu este tocmai un balsam ptru ochii vostri..ca nu este ce ati vrea sa cititi..asta este ..experientele mele despre comunism nu-mi dau voie sa fiu prietenoasa ,nu pot fi prietenoasa cu simpatizantii regimelor totalitare, as fi o ipocrita...spun ce simt si ce gandesc..si zic eu, ca destul de decent si fara sa incalc vre un drept.
cum ai vrea sa decurga o polemica de acest gen?
sa te mangai frumos pe cap si sa-ti zic"camarada" ai dreptate dar n-ai dreptate?

eu nu sustin ca un comunist este rau pentru ca este comunist,ca s-a numit ceausescu sau fidel, ci pentru ca este o forta sau o unealta a dictaturi,este intruchiparea decadentei umane,este adeptul incalcari drepturilor umane,mascheaza sclavagismul in libertate... ...comunism nu insemna egalitate ,nici fraternitate ,nici bunastare comuna...

edit sa va urez sa aveti parte de o primavara vesnica in suflet!

Mergi la inceput