Comori de nov-dec 04 (169)
Raspunsuri - Pagina 13
try spune:
Hai c-acu am citit si completarile. Mai, tu acu' ca esti invatatoare, nu te apuca sa stresezi copilu' mai mult decat trebuie. Banueisc c-ai glumit cand ai zis ca-l mai pui sa deseneze peste o juma de ora.
Fi-miu stie culorile, dar el are vreo 30 in cutia de creioane, adicatelea cu multe nuante. Culorile de baza le stie, nu-mi fac probleme, dar cand vine vorba de colorat... ce sa mai zic de asocieri de genul parul nu poate fi decat galben, maro sau negru, iarba numai verde etc. Alex cand face ceva pe cartea lui de colorat (asa cum a avut paul in poza) doar mazgaleste de colo colo ca pe o foiae goala, nu cauta sa se incrie intr-un contur si, sa zicem, mana nu-l asculta. Pt el e tot o apa si-un pamant. Dar ii place sa faca pe foi albe, nu prea-i place pe carte cu contururi. Si ia o culoare, la nimereala sau ce-i place lui in secunda respectiva si face niste tremuraturi, incalcituri chinuite, da marunt din manutza (asta daca vrea sa se faca ca deseneaza ceva) sau daca n-are chef doar da cu creionu' dungi lungi de colo pana colo pe hartie. Pe el il intereseaza doar sa schimbe culorile, sa vada cu mse vede pe foiae. Deci? Ce mai vrei de-atat. Paul e deja la avansati fatza de fi-miu. Da' nu ma stresez pe tema asta.
Adrian tine creionu' invers is da si el pe foaie ca frate-su de colo pana colo, dar cel mai des musca din varf. ca sunt un fel de creioase cu corp de plastic care scot mina de culaore prin invartire si mian aia de culoare e mai pstoasa, nu e ca la creionele cu carbune.
A propos de msucat, ieri la baie mi-a muscat din sapun. Un moment n-am fost atenta si a msucat din sapun (au ramas urmele de dinti pe el) si apoi dupa ce l-am scos din cada si l-am pus sus pe coutner top sa-l imbrac. El se uita in oglinda si facea bzzzz din buzite si a inceput sa faca clabuci la gura. Era ca piticii lui alba ca zapada.
"Tot ceea ce nu te doboara, te face mai puternic"
Alex (3 ani) si Adrian (1.5 ani) ..... poze I si www.flickr.com/photos/8947508@N02/" target="_blank">poze II
onitza spune:
TRY multam de mesaj....hai sa iti spun mai pe indelete cum au decurs lucrurile...semestrul acesta au primit fise de colorat, cam 1-2 /sapt. La prima fisa am observat ca trage niste dungi si gata desenul..ce am dedus eu din asta? ca e incepator , trebuie sa lucrez cu el acasa, cu ce mai invata si la gradi, se da pe brazda. Buuun, acasa lucram, in ce sens: deschideam carticica de colorat, el isi alegea culorile, tragea dungi ca la gradi , se plictisea si pleca...nu l-am lasat asa, copilul trebuie lucrat, corect!!! am stat de el, i-am explicat, statea cumintel si asculta, ma lasa sa ii iau eu manuta in mana mea si lucram impreuna, usor, usor , se mai descurca...nu lucram chiar in fiecare zi, recunosc, dar nici nu voiam sa il stresez, mai ales ca nu prea ii place. La gradinita cand vedeam iar fisa, sa lesin, aceleasi dungi haotice....am avut o discutie cu educaotarea, a spus ca asa face mereu, ca nu tremina niciodata desenul, ca nu ii place. Dar tot semestrul nu i-a evaluat, nu s-a pomenit de notarea lucrarilor si eram linistita ca are timp copilul sa se invete si el sa tremine ce a inceput si sa deseneze mai frumos. Acum, dintr-o data, in perioada de evaluare, se pun calificativele>?????? si cum sa dai tema: anotimpul preferat?????? in fine, am vb si cu niste colege dea-le mele care lucreaza si la gradinite particulare si spuneau si ele ca nu se da acesta tema la grupa mica. ...ce sa mai zic?????? eu una da, ma simt demoralizata!!! pt ca tot ce am lucrat cu el, parca s-a dus pe apa sambetei, asa de "bine" s-a cunoscut si munca lui acolo, la gradi!!! no comment! nu-i normal oricum sa pui calificative la grup amica! iar cu cei mai deficitari, pui mana si ii ajuti daca vezi ca sunt mai lenti, nu???? dar pe lucrarea lui nu se vedea ca s-a incercat sa fie ajutat!!!
Oana si Paul Constantin (28.11.2004)
www.itmadesimple.ro
PUIUTUL MEU, PAUL
miria_cristina spune:
TRY - M-ai facut sa rad cu patania cu sapunul!
In privinta razvratirilor ai dreptate, dar uneori devin atat de nervoasa pe ea!
Si mi se face frica sa nu ramana ca adolescentii astia pe care-i vad in jurul meu!
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
miria_cristina spune:
ONITZA - Ma amuza "supararea" ta vis-a-vis de Paul. Eu care desenez iti dai seama cum privesc desenele Damianei.
Uite, ca sa te linistesti in privinta copilului iti voi pune poza cu realizarile ei.
Stai nitzel!
Cristina si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
onitza spune:
Ma, stii ce ma deranjeaza cu adevarat??? faptul ca puteau sa repete de cateva ori, trecand printre ei, sa nu depaseasca conturul si sa ii mai verifice din cand in cand cum se descurca........atat!!!!!
Oana si Paul Constantin (28.11.2004)
www.itmadesimple.ro
PUIUTUL MEU, PAUL
Ele spune:
Onitza astept sa vad cum reactionezi la un insuficient la scoala...
Au venit rezultatele Denisei ..sunt ok..nimic in neregula cu ele..deci de unde o fi fost durerea de burtica??
Elena & Denisa
NOI
aime spune:
Mey Onitza nu mai fi suparata, drept, nedrept, nu poti shimba treaba acolo, la gradi. Daca a desenat asa cum ne-ai aratat, denota un copil ascultator (a desenat mititelu' sa-ti faca si tie placere) si care se straduie. la micul gradinar. Si eu zic ca sunt mici ca sa redea in desen un anotimp sau o imagine dintr-o poveste.
Vladut stie toate culorile, insa ar desena daca ar sta cineva cu el, dar n-are stare ...asa ca, zic si eu ca Try, s-o da el pe brazda cu multe cand va merge la gradi.
Dana, pana apare Miha, uite www.culinar.ro/forum/continut/Retete-in-imagini/13415/TORT-CU-3-FELURI-DE-CIOCOLATA/" target="_blank">aici reteta, este delicios si ff fin. L-am facut si eu de revelion .
monica-elizabet spune:
fetelor, pana la urma am sunat la Ion Creanga, am gasit bilete la ora 11 sambata la pinochio, va rog sa-mi repetati din nou sigur cine merge ca sa stiu sigur sa fac maine cnfirmarea, confimarii asa m-a rugat d-na de la casa de bilete sa mai dau maine un tf.
monica
mami de alex si ruxi
Prajituri si papa bun
Papa de Post
try spune:
Onitzule, ce incerc e usa-ti spun este daca semestrul trecut a fost totu lok ca el desena dungi si asa venea cu foaia (fara calificative)de la gradi) de ce acu me un capat de tara pt tine ca primeste calificative? Mai ales ca ai zis ca se observa totusi o imbunatatire in deprinderile lui de a desena. crezi ca desenele di nsemestrul trecut nu tot cu I ar fi fost notate daca era sa fie notate?
Stiu, tu ai in sange ca noi toti ceilalti mandria notelor, asa am fost educati si crescuti si o spun cu ceva regret caci asta ne-a facut sa fim niste tocilari si papagali in definitiv, vanarea asta a notelor. De ajunsese invatamantul in Ro sa fie egal cu zero, ca dupa 12 clase nu ramaneai cu mare lucru cu exceptia materiilor la care te pregateai pt facultate.
Stiu ca e ca o palma peste fataa acel I pt tine, dar incearca sa vezi esenta lui Paul, nu te concentra pe acel I pe care l-a dat o educatoare care si ea ca orice om e subiectiva, are preferitnele si afinitatile ei, care e doar o mica rotita in ceea ce insemana invatamant si ca evaluarea reala a copilului tau nu sta in amaratul de I pe care l-a primit la desen. Bun are lacune la desen. So what? Asta nu e asa important pt el acuma la doar 3 anisori. Important e sa arate dorinta de a imbunatati, de a face ceva care sa shimbe acel I si dupa cate ne-ai explicat el face eforturi (eu l-as pupa de 10 ori pt ce frumos a desenat cu mami).
Arata-i educatoarei desenele lu icu tineacasa si spuen-i ca daca i se acorda putina atentie, Paul poate fi un elev foarte docil si ascultator, dar daca doar i se spune o data ca trebuei a deseneze cutare lucru si apoi e lasat liber normal ca la cei 3 anisori ai lui copilu' daca are chef de mazgalit, asta va face, va mazgali, va trage dungi in sus si-n jos ca el asa simte in momentul ala. E prea de putin timp in colectivitate ca sa inteleaga ca la ora x face cu toti acelasi lucru si ne supunem acelorasi reguli si toti trebuie sa fim seriosi, creativi, constructivi in aeclasi timp. Asta e avantajul sistemului montesori.
marturisesc ca tematica e dificila pt un copi lde 3 ani. Ce naiba, copilu' meu nu stiu daca a auzit vreodata de la mien cuvantul anotimp. Pe bune. Stie ce-i aia iaran, toamna, priamvara (a vazut in Bambi cu mse schimba anotimpurile), dar eu nu i-am zis uite mami, astea sunt anotimpurile etc.
Ce sa mai zic de zilele sapt. sau lunile anului. Alex al meu nu intelege inca notiunile temporale corect. El zice ca vineri (cand trebuie sa mearga el al piscina) e maine si cand il intreb daca vrea sa manace ciorba imi zice ca a mancat maine si ca "nu mai pot ca ma doar si burtica" (accentueaza prepositia SI). Astea sunt scuzele lui favorite ca sa scape de mancare.
Ma rog, si daca ar fi sa recunoasca anotimpurile... una e sa arati cu degetul intr-u ndesen si sa spui asta-i iarna, asta-i vara etc. Si alta e frate sa le redai tu intr-u ndesen. Copil de 3 ani sa-si reprezinte prin desen anotimpul preferat.... cre' ca nici Iris nu stie sa faca asta ca ea e maestra grupului la desenat.
Alex (3 ani) si Adrian (1.5 ani) ..... poze I si www.flickr.com/photos/8947508@N02/" target="_blank">poze II
try spune:
M-ati innebunit cu tortul ala, si mi-e mi-a placut cand l-am vazut in retete. Acu' deja e copiat si trimis acasa. Fratioare, da' sa pui 3 sferturi de kg de ciocolata in tortul ala... enorm mi se pare....
Aime, de ce sunt diferite cant de ciocolata la cele 3 creme, la fel si cand de frisca pusa in fiecare crema.