Tiganii... din nou despre ...
Raspunsuri - Pagina 9
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/unboticutz/unboticutz.jpg)
unboticutz spune:
quote:
Originally posted by Rufus
In ceea ce le priveste pe cele mai tolerante persoane, ar trebui sa treaca de la vorbe la fapte. Eu personal sunt satul de cei care, in anumite subiecte de interes general, se mandresc cu atitudinea intelegatoare pe care o manifesta de la distanta. Nu am vazut nici un club-fan Tiganiada si, in afara de asociatiile care-i reprezinta pe tigani, alcatuite tot din tigani, nimeni nu actioneaza pentru concretizarea propriilor idei. Adica se baga si ei in seama.
Daca patesti ce a patit ariel nu prea iti mai pasa ca erau tigani, moldoveni, arabi sau romani; dar oare de ce te duce gandul direct la tigani? Poate sa-mi spuna cineva?
"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde
1. nu ai tu de unde sa stii ce fac acele "cele mai tolerante persoane" in viata de zi cu zi. cand o sa primesti rapoarte zilnice de activitate din partea lor vei avea dreptul sa dai verdictul de "bagatori de seama"
2. unde scrie ca avem voie sa sustinem doar acele cauze pentru care luptam activ? nu avem voie sa ne exprimam nicio parere in afara sferei de activitate?
3. din punctul meu de vedere chiar si aceste mesaje care indeamna la toleranta reprezinta un pas inainte pentru "concretizarea propriilor idei"
si-ti raspund si la intrebare printr-o alta intrebare: de ce crezi ca oricine s-ar gandi automat la tigani?(asta evident, daca scoti nefericita intamplare din acest topic si o expui in alte discutii decat cele despre tigani).
din pacate evenimentele internationale ne pun din ce in ce mai des in pielea tiganilor; chiar si asa ni se pare strigatoare la cer discriminarea romanilor dar pe tigani ii punem la zid.
---------------------------------------
common sense is not really so common
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
tlaura spune:
quote:
Originally posted by denizel
Cand tiganii vor fi nenorocit sute de milioane de oameni in cativa ani, promit io ca o sa fiu anti-tigani!Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil ! ! !Maamiii, îmi place pielea ta! E ca de câltitză" :-)) - din jurnalul unei mămici de băietzel.
Cand tiganii te inconjoara intr-un mijloc de transport si te buzunaresc fara rusine, cand iti dau cu lama pe fata (sau in cel mai fericit caz iti taie haina), cand te scuipa si te injura doar pentru ca nu i-ai lasat sa te fure, cand se iau de copilul tau , etc, atunci o sa devii cu siguranta anti-tigan! Poate tie nu ti s-a intamplat, nici mie, dar explica tu persoanelor care au trecut prin asta, ca sunt fenomene izolatesi ca saracii nu sunt de vina, sistemul e de vina! cand lucram, aproape nu exista zi, ca vreuna din fete sa nu fi patit ceva din cauza lor!
Nu am nimic cu natia lor, dar atata timp cat mai-marii lor nu fac nimic pentru ei (ba mai mult se omoara si si se razboiesc intre ei) de ce m-as simti eu prost pentru ca nu vreau sa am de-a face cu ei?
Spune-mi si mie cate clanuri de romani ai vazut tu ca se bat cu sabii, cu pistoale, etc? Nu sunt ei tot tigani?
Vorbesti de toleranta; noi suntem toleranti cu ei, dar ei nu sunt cu noi! Noi doar vorbim, ei actioneaza! Si o sa mai spui ca nu sunt toti asa; e adevarat, dar nici noi nu vorbim despre aceea care sunt integrati in societate.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
Laura , am avut la deonologie o profesoara extraordinara , ironica ,superdesteapta care atunci cand ne-a dat tema lucrarii "rasismul" ne-a spus inainte sa scriem ca vrea sa stie daca noi suntem rasisti , sau daca oi credem ca blondele sunt mai proaste , femeiel cu sani mari mamoase si altele si sa nu uitam cei care NU suntem rasisti ca rasism inseamna cand treci pe langa un rrom sa-ti pui repede geanta in brate ca sa nu te fure
da , sunt rromi care taie si spanzura , asa cum sunt romani care taie si spanzura. Pana acum nu s-a legat nici un rrom de mine, in schimb romanii "curg" ca raurile de miere.
Eu nu inteleg de ce se blameaza o natie intreaga pt. mana de oameni care face faradelegi.
Si de ce daca se fac astfel de generalizari nu ii intelegm si noi pe altii (patania d la Bruxelles de exemplu) cand fac acelasi lucru cu noi romanii.
Mie mi se pare normal si logic sa bagi la inchisoare pe oricine incalca legea si punct. fara generalizari , fara discriminari.
Am avut prieteni tigani. Cand eram mica mergeam in Alba Iulia si pe strada mea erau parca 2 familii de tigani. Pt. oamenii aia eu nu generalizez. Pt. tiganii din piata in care merg saptamanal
Pt. tiganii care atunci cand sunt furati de o femeie alba spun "doamna , pai ce faceti?noi suntem tigani si nu furam si va puneti dumneavoastra?" .
Fiecare padure are uscaturile ei , sa nu uitam asta inainte sa ne apucam sa "defrisma" tot pt. 3 crengi bolnave din mijlocul padurii.
http://www.flickr.com/photos/13005458@N00/
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
Toate ca toate, dar sa spui ca tiganii infractori sunt exceptii, cateva uscaturi din padure...hai sa fim seriosi! Rasisti sau nu, macar lucizi sa fim...
poze multe cu noiAna a implinit un an
2006
2007
XIO spune:
quote:
Originally posted by Rufus
Toate ca toate, dar sa spui ca tiganii infractori sunt exceptii, cateva uscaturi din padure...hai sa fim seriosi! Rasisti sau nu, macar lucizi sa fim...
poze multe cu noiAna a implinit un an
2006
2007
"EXPERIENTA este numele pe care-l dam greselilor noastre" Oscar Wilde
Rufus , stii cati tigani sunt in Romania? Stii cat la suta incalca legea?
Uite , din punctul meu de vedere nu pot spune ca "tiganii sunt ...." pt. ca dinzeci de tigani cu unul singur am avut probleme(mama-mea a avut). Nu pot generaliza Nu stiu cati tigani sunt pe Pamant si cat la suta fura au fac altceva incat sa ma bazez pe o statitica si sa spun "da , dom'le , majoritatea fura".
inteleg punctul tau de vedere,dar eu raman la parerea mea
mariamunteanu spune:
quote:
Nu, nu ma framanta deloc ideea de a ma muta intr-un cartier de romi (uf, tre' sa scap si de doza asta pacatoasa de elitism :-))
Ce are asta cu anti-rasismul pe care mi l-am insusit si il promovez? Desigur, altora, nu tie! :-))
Da' uite, ca sa ti se ia o piatra dupe inima, iti fac o marturisire: la mine la biserica (biserica la care sunt multi romi draguti, buni si credinciosi), aleg intotdeauna! locurile de langa ei.
Are de-a face pt. ca, desi pledezi pt tigani, n-ai vrea sa traiesti printre ei. Asta arata ca atitudinea ta pro-tigani - care nu e totuna cu anti-rasismul - este o frumoasa teorie. Pe mine ma veti convinge si tu si Inaioana abia cand veti locui printre ei si va veti lasa copiii sa se amestece in comunitatea lor.
Si eu stau langa tigani in biserica si oriunde m-as afla (in loc public), insa seara ii ocolesc mai ales cand ei sunt in gasca. De ce ? Stim cu totii de ce. La scoala am avut doi colegi tigani pe care ii ajutam la lectii si-i invitam de fiecare data acasa de ziua mea.
Maria
XIO spune:
quote:
Originally posted by mariamunteanuquote:
Nu, nu ma framanta deloc ideea de a ma muta intr-un cartier de romi (uf, tre' sa scap si de doza asta pacatoasa de elitism :-))
Ce are asta cu anti-rasismul pe care mi l-am insusit si il promovez? Desigur, altora, nu tie! :-))
Da' uite, ca sa ti se ia o piatra dupe inima, iti fac o marturisire: la mine la biserica (biserica la care sunt multi romi draguti, buni si credinciosi), aleg intotdeauna! locurile de langa ei.
Are de-a face pt. ca, desi pledezi pt tigani, n-ai vrea sa traiesti printre ei. Asta arata ca atitudinea ta pro-tigani - care nu e totuna cu anti-rasismul - este o frumoasa teorie. Pe mine ma veti convinge si tu si Inaioana abia cand veti locui printre ei si va veti lasa copiii sa se amestece in comunitatea lor.
Si eu stau langa tigani in biserica si oriunde m-as afla (in loc public), insa seara ii ocolesc mai ales cand ei sunt in gasca. De ce ? Stim cu totii de ce. La scoala am avut doi colegi tigani pe care ii ajutam la lectii si-i invitam de fiecare data acasa de ziua mea.
Maria
Eu nu inteleg de ce nu poate cineva sa aiba o parere diferita fara sa se intervina in felul acesta.
Eu nu am nimic cu homosexualii de exemplu , sunt oameni ca si mine , ca si tine . Trebuie sa traiesc printre ei ca sa dovedesc asta?
Nu am nimic nici cu tiganii langa care am stat 3 luni pe an , nici cu negrii langa care ....hohohohohoho , ce-as mai sta
![](icon_smile_big.gif)
Trebuie oare sa traiesc printre ei ca sa dovedesc ca nu sunt anti?
daca da , e cam greu sa-i adun pe toti in acelasi loc
![](icon_smile_big.gif)
mariamunteanu spune:
XIo, nu trebuie sa demonstrezi ca nu esti anti, se vede ca n-ai urmarit discutia in cauza. Cine se declara sus si tare aparatorul unei etnii si ii pune la zid pe cei care nu sunt de parere cu el/ea (asa cum face Denizel cu mine), trebuie sa fie gata sa se devoteze cauzei nu doar din gura, ci de exemplu impartind cu ei mai mult decat un loc la biserica/in autobuz sau facand ici si colo o donatie. Pt ca altfel nu e nici o diferenta intre mine si Denizel in ceea ce priveste bunavointa fata de tigani, chiar daca ea se declara pro-rroma fara rezerve si fara limite.
Maria
XIO spune:
quote:
Originally posted by mariamunteanu
XIo, nu trebuie sa demonstrezi ca nu esti anti, se vede ca n-ai urmarit discutia in cauza. Cine se declara sus si tare aparatorul unei etnii si ii pune la zid pe cei care nu sunt de parere cu el/ea (asa cum face Denizel cu mine), trebuie sa fie gata sa se devoteze cauzei nu doar din gura, ci de exemplu impartind cu ei mai mult decat un loc la biserica/in autobuz sau facand ici si colo o donatie. Pt ca altfel nu e nici o diferenta intre mine si Denizel in ceea ce priveste bunavointa fata de tigani, chiar daca ea se declara pro-rroma fara rezerve si fara limite.
Maria
Aici nu sunt de acord.
Esti anti sau pro.
Tu , care spui ca nu suporti tiganii faci ceva in sensul asta?Ii scuipi cand ii vezi , injuri , fugi de ei , samd?
![](icon_smile_big.gif)
Atunci de c eu care nu am nimic cu ei si ii consider egali ar trebui sa fac ceva?
![](icon_smile_big.gif)
mariamunteanu spune:
quote:
Originally posted by XIO
[Trebuie oare sa traiesc printre ei ca sa dovedesc ca nu sunt anti?
daca da , e cam greu sa-i adun pe toti in acelasi loc
Nu e nevoie sa-i aduni pe toti, e suficient sa te muti in Ferentari sau pe Soseaua Giurgiului unde rad in soare palatele tiganesti
![](icon_smile_big.gif)
Maria