calcul indemnizatie
Raspunsuri - Pagina 5
buli spune:
Buna ziua!
va rog lamuriti-ma si pe mine cu o chestiune! Indemnizatia de maternitate se calculeaza tinind cont de salariile din ultimele 10 luni sa din ultimele 6 luni?
multumesc mult
Anca Zota
liviu`s spune:
[quote]Originally posted by buli
Buna ziua!
va rog lamuriti-ma si pe mine cu o chestiune! Indemnizatia de maternitate se calculeaza tinind cont de salariile din ultimele 10 luni sa din ultimele 6 luni?
multumesc mult
Anca Zota/quote]
Raspunsul poti sa-l citesti la http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=11782
otilica spune:
Ajutati-ma va rog si pe mine cu o lamurire!
Fac parte dintre "fericitele" mamici care va naste la inceputul lunii ianuarie, si care dupa unele opinii, ar fi trebuit sa faca economii inainte de a naste ca sa-si poata creste copilul in conditii decente si nu cu 6 mil si ceva ... Deci, sunt angajata din iunie 1998 in acelasi loc de munca. Am salar de incadrare de 15 mil.
In ziarul Capital am citit azi o chestie interesanta, citez: "Baza de calcul a indemnizatiei pt concediul de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani se determina diferit:
a. pt persoanele care anterior datei de 17 martie 2003 au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, baza de calcul se stabileste ca medie a veniturilor pe ultimele 6 luni.
b. pt persoanele care au sau vor avea calitatea de asigurat dupa data de 17.03.2003, baza de calcul a indemnizatiei este reprezentata de salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Pt aceleasi persoane, stagiul de cotizare se prelungeste de la 6 luni la 10 luni"
Ordonanta 23/10.04.2003 spune, citez
"(4) Prevederile prezentei ordonanțe de urgență referitoare la stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, se aplică persoanelor care devin asigurate ale sistemului public de pensii începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
(5) Pentru persoanele care anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului se face avându-se în vedere stagiul de cotizare realizat până la data nașterii copilului, astfel cum a fost reglementat până la data prezentei ordonanțe de urgență.
(6) Pentru situațiile prevăzute la alin. (5) cuantumul brut lunar al indemnizației este de 85% din baza de calcul stabilită ca medie a veniturilor lunare corespunzătoare perioadei ce a constituit stagiu de cotizare conform alin. (5), cu respectarea celorlalte prevederi ale art. 99 din Legea nr. 19/2000, astfel cum a fost modificată și completată prin prezenta ordonanță de urgență."
Am cerut lamuriri si pe la Oficiul de pensii si cam dau din "balta in balta"
Ajutati-ma sa inteleg. Daca e asa cum zice ziarul Capital voi lua 85 % din media veniturilor mele pe ultimele 6 luni?
Otilica si bb-ul 32 sapt
liviu`s spune:
Otilica, ai postat acelasi mesaj si la http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=16818
moka spune:
Rog si eu o lamurire, multumesc anticipat.
Mi se termina concediul postnatal pe 29.12. Salariul meu net in ultimul an este de 6.600.000 lei.
1. Daca inteleg bine, pare a fi mai convenabil sa intru in concediu pentru cresterea copilului dupa 01.01, 85% din salariul mediu brut pe 2004 e mai mult decat 85% din 6.600.000 (cu care as intra la 29.12), nu-i asa?
2. Daca da, cum acopar perioada 29.12-01.01, cu un concediu medical, sau nu e necesar?
Moka
marius spune:
Din ceea ce presupun ai al doilea copil si se termina concediul pentru primul. Daca e asa poti ori sa mergi la serviciu pana in ianuarie si apoi sa intri in CIC pt al doilea, ori sa acoperi cum zici tu cu un concediu medical sau chiar fara salariu dar e mai rentabil unul medical pt ca intervalul este mic intre 29.12.2003-01.01.2004. Vezi ca am plasat legea la mine pe site www.marius.rdsor.ro sectiunea legislativa punctul 1.A
Marius (www.desprecopii.com)
moka spune:
Nu, e vorba de primul copil. Intre timp m-am mai lamurit - mai putin un singur aspect: cei 85% din salariul mediu reprezinta o valoare bruta sau neta?
Moka
liviu`s spune:
quote:
Originally posted by moka
Nu, e vorba de primul copil. Intre timp m-am mai lamurit - mai putin un singur aspect: cei 85% din salariul mediu reprezinta o valoare bruta sau neta?
Moka
Incepand cu 01.01.2004, indemnizatiile de maternitate si cele pt cresterea copilului pana la 2 ani nu se mai impoziteaza.
dragos1967 spune:
Este totul clar!
Am o singura neclaritate. Aceasta indemnizatie, stabilita dupa 01.01.2004, care e de circa 6 milioane, mai variaza functie de numarul de zile lucratoare din luna respectiva? Sau indemnizatia este unica si din acest punct de vedere?
Dragos
liviu`s spune:
Trebuie sa ai doar o perioada de contributie la asigurarile sociale de 10 luni din ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului.