Parinti AP

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Ok, ma bucur ca ne-am inteles. Subiectul e interesant, cu unele lucruri spuse aici sint de acord, cu altele nu- si cred ca pina la urma fiecare parinte trebuie sa se plieze pe temperamentul copilului sau pentru ca lucrurile sa mearga bine. Eu respect foarte tare optiunile si sentimentele copilului meu, dar pur si simplu in unele cazuri nu este el in masura sa aleaga (desenele la care se uita, mincarea pe care o maninca, ora la care se culca- daca ar fi dupa el nu s-ar culca inainte de 1 noaptea si n-ar dormi niciodata la prinz, de exemplu). Altfel, ii cerem parerea in tot ceea ce-l priveste si de multe ori si in chestii de "oameni mari". Iar alintatul si declaratiile de dragoste sint la ordinea zilei, chiar si atunci cind il pun sa manince piure in loc de chipsuri :)
si pentru tine

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MissParker spune:

quote:
Originally posted by diana21

MissParker, ai dreptate. Insa, nu cred ca acei copii mancau spanac si linte cand erau mici, iar acum, pt. a umple golul sufletesc, se otravesc cu chipsuri si hotdog-uri. Asta au mancat si cand au fost mici.

Stai putin, nu ma refeream la o cauzalitate directa, de genul: am fost obligat sa mananc spanac si linte in copilarie, de aceea cand scap la junk-food ma indop pana pleznesc doar ca sa ma razbun.

Ma refeream la acei copii de care parintii nu s-au ocupat in mod suficient atat in aspectul afectiv, cat si cel al alimentatiei. Caci e clar ca un parinte care isi lasa copilul sa manance numai junk-food este un parinte care-si neglijeaza copilul.

Dar voiam sa spun mai mult: chiar si pe acei copii care au fost crescuti corect si ca la carte in mod biologic, anumite lipsuri emotionale ii pot face sa caute in mancare (mai ales junk-food) un surogat de satisfactie sufleteasca, asa cum altii cauta in droguri sau alcool. Mai concret: asa am fost eu o buna perioada. Ma indopam cu dulciuri, cu Cola, cu toate prostiile din lume, ca sa-mi amortesc simturile, sa nu mai simt durerea veche provocata de lipsa de iubire a parintilor.

Prin positive discipline, fara sa fi citit deocamdata mai mult pe tema asta, eu inteleg sa cream niste granite suficient de flexibile pentru ca un copil sa invete limitele si in acelasi timp sa aiba o alternativa care sa-i reduca gradul de frustrare, sa aiba de unde alege si in felul asta sa exerseze asumarea unei raspunderi si suportarea consecintelor care decurg din acea raspundere...

Ma duc sa citesc si apoi revin.

Felicia 18+ mami under construction pentru - David
Poze cu noi si vacantele noastre
IUBIRE > ADEVAR > AUTONOMIE > IDENTITATE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diana21 spune:

quote:
Dar voiam sa spun mai mult: chiar si pe acei copii care au fost crescuti corect si ca la carte in mod biologic, anumite lipsuri emotionale ii pot face sa caute in mancare (mai ales junk-food) un surogat de satisfactie sufleteasca, asa cum altii cauta in droguri sau alcool.

Da, suna logic ce spui. E posibil ca junk-food-ul si dulciurile sa aiba un anumit efect, de confort...o falsa impresie de gol umplut.
Insa nu pot sa nu mai intreb de ce confortul asta fals trebuie neaparat sa provina dintr-un hamburger si nu dintr-o salata de telina...Oare nu te duci, atunci cand esti deprimat, spre mancare, pur si simplu? Te duci DOAR catre junk-food? Oare copiii aia nu-si pot "umple" golul afectiv cu un iaurt?

Pe scurt, asta n-am inteles eu bine. De ce spui "mai ales junk-food-ul". Pentru ca, uite, eu, de exemplu, cand sunt deprimata mananc lapte cu cereale, nici prin cap nu-mi trece sa ma duc la McD.

......................

quote:
Prin positive discipline, fara sa fi citit deocamdata mai mult pe tema asta, eu inteleg sa cream niste granite suficient de flexibile pentru ca un copil sa invete limitele si in acelasi timp sa aiba o alternativa care sa-i reduca gradul de frustrare, sa aiba de unde alege si in felul asta sa exerseze asumarea unei raspunderi si suportarea consecintelor care decurg din acea raspundere...

Da, cam asa vad si eu lucrurile. Uite, eu, prin "pedeapsa", de exemplu, exact asta inteleg, asumarea consecintelor actiunilor sale. Bineinteles, cu explicatiile de rigoare inainte. Concret, daca, spre exemplu, isi toarna acuarelele in apa, nu va mai avea cu ce sa picteze. Iar eu nu ma voi duce imediat la magazin sa-i cumpar altele. Insa, copilul trebuie sa stie dinainte ca se va intampla asta, daca...Pe de alta parte, exista situatii cand chiar nu ai cum sa lasi copilul sa suporte direct consecintele unor actiuni. De ex., n-o sa-l lasi sa-si rupa picioarele, doar pt. ca vrea sa vada cum e sa sari din cel mai inalt copac din parc. In sfarsit, nu stiu cat sunt de coerenta la ora asta, sper sa nu ma fac iar prost inteleasa.

O alta idee care-mi vine in minte ar fi ca, orice ai face si orice ai zice, copilul nu trebuie sa se simta nicidata umilit, frustrat sau nedreptatit. Mie mi se ridica tensiunea instantaneu cand aud clisee ca:

-da-i lui jucaria pt. ca este mai mic
-uite ce bine zice x poezia
-nu ai voie pt. ca esti mic
-lasa ca vezi tu acasa
-te spun lui taica-tau cand vine
-sa nu ma faci de ras
-se uita lumea la noi
-faci asa pt. ca asa ca zic eu
si, mai ales, asta: "de ce plangi, ca tu esti baiat! Baietii nu plang. Ce barbat o sa fi tu?"
etc.

Pe unele le-am auzit si eu in copilarie si imi amintesc si acum EXACT ce simteam in momentele alea. Neputinta si furie.

.......................

Am constatat, citind printre randuri, asa, ca foarte multi parinti care vor sa fie AP, intelg putin gresit ideea "sa tratam copilul ca pe un adult". Eu cred ca ar trebui sa respectam copilul ca pe un adult, nu sa-l tratam ca pe un adult.

.................

Si-acum sa va cer si eu un sfat. Fetita mea e la gradinita in grupa mica. O gradinita buna, care are din partea mea mult mai multe bile albe decat negre. Insa...am o pb. legata de anumite jocuri pe care le face educatoare cu ei. Cum ar "jocul cu scaunele". Nu stiu daca il stiti, insa mie mi se pare oribil ca niste pitici de trei, patru ani sa alerge si sa se imbranceasca pentru a nu fi scosi din joc. Si cel care este scos, isi ia scaunul si pleaca. Ce simte acel copil? Si ce invata el din "jocul" asta? Ca pt. a castiga trebuie sa fii cel mai "pe faza" cu orice pret. Ca trebuie sa te impingi, sa dai din coate si sa-i calci pe altii in picioare pt. a castiga tu ceva. In sfarisit...pb. mea este legata de cum ar trebui sa pun pb. acolo astfel incat sa nu jignesc, sa nu par "una care face pe desteapta" si sa obtin si un rezultat cu asta. Cum sa le explic ca asta nu e un joc pozitiv, unul care sa le dezvolte spiritul de echipa? Ba ca mie mi se pare ca e chiar distructiv?

Dialoguri strumfesti

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amethyst spune:

Sa spun si eu ce cred despre mancare, nu consider deloc sanatos si corect sa dau copilului de toate, am citit destul despre formarea unor obiceiuri alimentare corecte de la varste mici si obisnuinta aceasta il va avantaja pe copil in viitor. Sunt de acord ca nu e corect fata de copil ca eu sa ma indop cu ciocolata si lui sa-i zic si la 4 ani n-ai voie dulce. De aceea noi ne straduim sa mancam sanatos, suntem vegetarieni si dulciuri, desi ne plac foarte mult consumam cu moderatie si din cele mai putin rafinate. Sucuri, in afara de cele naturale, nu bem. Rareori un Pepsi, care e placerea mea. Eu nu cred deloc ca un copil se va orienta singur spre alimentele sanatoase pentru ca de fapt, gustul cere altceva, prajelile, dulciurile sunt mult mai gustoase in comparatie cu o salata sau un morcov.

Dat fiind ca suntem vegetarieni, nici copilul nostru nu va manca carne. Si ma indoiesc ca atunci cand va avea prima ocazie va da buzna la KFC. Desi la noi in casa nu se va consuma asa ceva (cu exceptia pestelui) cand va fi mai mare, daca isi va exprima dorinta de consuma carne la prieteni sau la restaurant, nu ii voi interzice. Va avea toata libertatea sa incerce. Dar consider fundamental gresit sa crezi ca daca ii vei oferi de toate, el va face alegerile bune. Eu recunosc ca e mult mai gustoasa o friptura de vita decat o mancare de linte. Si totusi am ales sa renunt la friptura aia de fiecare data in favoarea unor alte mancaruri.

Fetita mea nu e mancacioasa, dar poate nu pot spune asta de pe-acum ca am inceput de curand diversificarea dar din moment ce la noi in casa se gasesc doar legume, fructe, cereale, leguminoase si branzeturi si copilul va trebui sa consume din ceea ce ii oferim. Din moment ce nu va cunoaste gustul carnii, va manca si ea ca noi. Va avea destul timp sa incerce mai tarziu daca isi va dori si nu vad c-ar fi necesar, in vreun domeniu, sa-i ofer de toate, sperand ca ea va face alegerile potrivite.

Sa mai explic putin si ultima fraza, ca sa nu fiu inteleasa gresit. Consider ca noi avem datoria sa-i indrumam pe copii. Nu sa-i obligam, nu sa le impunem alegerile noastre dar nici sa cadem in extrema cealalta oferindu-le nu stiu cate posibilitati de a alege si ei sa ajunga in final dezorientati. Doua, trei variante la varste mici este suficient. E cum ati spus voi cu imbracamintea, din moment ce nu se incalta vara cu ghete si iarna in sandale, e ok. La o masa la care ea nu vrea sa manance piureul de legume de exemplu, ii ofer piure de fructe, daca refuza, atunci lapte. Daca nu vrea nici lapte, s-au cam terminat posibilitatile, deocamdata . Secretul, zic eu, consta in echilibru. Nu trebuie sa incerce drogurile ca sa priceapa ca sunt daunatoare, nu?

Avem si noi o problema: nu vrea sa bea altceva decat lapte. Apa nu, suc nu. Din moment ce-am inceput diversificarea e clar ca are nevoie de mai multe lichide pentru ca altfel se constipa. A avut o perioada cand bea apa din cana. Dar acum, nu imi explic de ce nu mai vrea. Am incercat toate variantele, cu lingurita, din cana, din biberon, nu vrea si punct. Si se chinuie foarte mult sa faca kk (tare). Cum sa o hidratez? Ca ea nici cu laptele nu se omoara.

Mommy to www.tickercentral.com/view/8i03/4.png" target="_blank">Jasmine

“A baby will make love stronger, days shorter, nights longer, bankroll smaller, home happier, clothes shabbier, the past forgotten, and the future worth living for”

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirod spune:

quote:
Originally posted by GGina

Ce te revolta draga p onu ca pun intrebari ?Si daca Diana care nu s-a suaprat asa cum o faci tu, mi-a raspuns ,nu inteleg care e problema ta.Eu nu stiu cit de gresit inteleg eu Ap ,Tu?Ti ai dat cumva cu parerea si nu te-a bagat nimeni in seama?
Eu nu am chef sa caut nimic. eu vreau sa port o discutie ,ma interbam si eu despre ce reguli vorbeste Diana si de ce ride sirod.
Acum ca mi-a raspuns Diana ,am aflat si raspunsul.

P nou explica tu mai bine sa vad si eu ce am interpretat gresit.
Daca tu te-ai revoltat pentru atita lucru ,atunci imi inchiupui cit de calma esti tu in general.

Gina - uite, a luat-o Diana inaintea mea, despre celeasi tipuri de reguli vorbeam si eu.Nu am ris cu rea intentie, pur si simplu mi-am imaginat in momentul in care scriam, cum ar arata casa mea in ''anarhie'', copiii mei sa faca ce vor, cand vor si cum vor...ceva de genul asta!In gind, am facut mai multe asocieri in acelasi timp si am fost inteleasa gresit.Nu am vrut.

Nu am citit tot ce s-a scris, ma duc sa citesc acum.Dar vroiam sa-i raspund Ginei.

: Otilia(02.08.2002) si Irina(10.05.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dandusa spune:

quote:
Originally posted by Amethyst

1.Dat fiind ca suntem vegetarieni, nici copilul nostru nu va manca carne.

2.Consider ca noi avem datoria sa-i indrumam pe copii. Nu sa-i obligam, nu sa le impunem alegerile noastre dar nici sa cadem in extrema cealalta oferindu-le nu stiu cate posibilitati de a alege si ei sa ajunga in final dezorientati. Doua, trei variante la varste mici este suficient.

3.Avem si noi o problema: nu vrea sa bea altceva decat lapte. Apa nu, suc nu. Din moment ce-am inceput diversificarea e clar ca are nevoie de mai multe lichide pentru ca altfel se constipa. A avut o perioada cand bea apa din cana. Dar acum, nu imi explic de ce nu mai vrea. Am incercat toate variantele, cu lingurita, din cana, din biberon, nu vrea si punct. Si se chinuie foarte mult sa faca kk (tare). Cum sa o hidratez? Ca ea nici cu laptele nu se omoara.

“A baby will make love stronger, days shorter, nights longer, bankroll smaller, home happier, clothes shabbier, the past forgotten, and the future worth living for”

1.daca-mi permiti...,cred ca gresesti...
santeti la inceputul diversificarii si alimentul pe care tu refuzi sa i-l introduci ii poate creea probleme...proteina animala este necesara...,ca si fructele,lactatele,legumele,pastele...,toate in egala masura...
pestele este un produs alergen si nu se recomanda la aceasta varsta...,dar puiul si vita,da!

2.tocmai ca lor nu le sant necesare doar 2-3 variante...,sant in plin proces de dezvoltare...,de noi depinde sanatatea lor...
ei nu au posibilitatea de alegere inca...,ar fi nedrept sa-i privam de gustul unui produs care noua nu ne place...(vorbesc de produsele admise varstei)
ei ar trebui sa decida lucrul asta,nu noi!
asa cum bine spui ,"noi ar trebui sa-i indrumam,nu sa le impunem"

3.schimba canuta...,cumpara una frumos colorata...,cele cu cioc sant f bine acceptate in general...
daca nu vrea nici asa da-i sa bea dintr-o canuta normala...,va fi ceva nou,tentant...,nu te teme daca da pe ea...,ii va placea...
daca nu reusesti nici asa...,incearca sa-i dai alimente ce ajuta digestia...iaurtul este f bun...,perele,merele,morcovul crud...
sucul i-l poti pune si in laptic...sau combinat cu cereale care au lapte inclus...,deci folosesti sucul in locul apei...

Mamica de Crina Maria (1 Nov 2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Maria1111 spune:

quote:
Originally posted by diana21

Si-acum sa va cer si eu un sfat. Fetita mea e la gradinita in grupa mica. O gradinita buna, care are din partea mea mult mai multe bile albe decat negre. Insa...am o pb. legata de anumite jocuri pe care le face educatoare cu ei. Cum ar "jocul cu scaunele". Nu stiu daca il stiti, insa mie mi se pare oribil ca niste pitici de trei, patru ani sa alerge si sa se imbranceasca pentru a nu fi scosi din joc. Si cel care este scos, isi ia scaunul si pleaca. Ce simte acel copil? Si ce invata el din "jocul" asta? Ca pt. a castiga trebuie sa fii cel mai "pe faza" cu orice pret. Ca trebuie sa te impingi, sa dai din coate si sa-i calci pe altii in picioare pt. a castiga tu ceva. In sfarisit...pb. mea este legata de cum ar trebui sa pun pb. acolo astfel incat sa nu jignesc, sa nu par "una care face pe desteapta" si sa obtin si un rezultat cu asta. Cum sa le explic ca asta nu e un joc pozitiv, unul care sa le dezvolte spiritul de echipa? Ba ca mie mi se pare ca e chiar distructiv?

BB-le meu nu are inca decat 6 luni si ceva, asa ca nu vorbesc din 'proprie experienta', dar cel putin la ora actuala parerea mea e urmatoarea:
1. daca copiii au fost raniti ca urmare a jocului astuia, din cauza imbrancelii, atunci solutia e simpla; le poti atrage atentia ca e un joc periculos
2. daca insa singurele dezavantaje ale jocului sunt cele enumerate de tine: faptul ca nu pare a avea o morala utila, parerea mea e diferita aici: din ce imi amintesc eu de jocul asta de cand eram mica, era mai mult un joc de rapiditate si agilitate decat un joc de imbranceala; trebuia sa stai cu urechile ciulite si cu ochii in 4 sa vezi cand se intrerupe muzica, si sa ai grija sa fii prin apropierea unui scaun. Ca urmare, jocul dezvolta spiritul de atentie si te facea sa cauti solutii (nu neaparat cele mai 'fair') sa fii intotdeauna in preajma unui scaun. Si ca sa raspund la intrebarea ta: da, in 99% din cazuri castigatorii sunt cei care sunt 'pe faza', care stiu sa profite de oportunitati in limita bunului simt si al legalitatii.

Nu sunt de acord cu imbranceala violenta; dar daca nu au fost accidente la jocul asta, nu vad nici o pb cu el; copiii oricum se mai imbrancesc la gradinita (pe jucarii, etc), nu trebuie neaparat sa joace scaunele pentru asta. Si satisfactia ca tu ajungi printre ultimii la jocul asta e mare din cate imi amintesc, deci jocul te invata si faptul ca trebuie sa participi ca sa castigi, ca trebuie sa ramai concentrat pe tot parcursul jocului, si ca trebuie sa inveti sa urmaresti reactiile celorlalti ca sa poti actiona in consecinta.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by dandusa
1.daca-mi permiti...,cred ca gresesti...
santeti la inceputul diversificarii si alimentul pe care tu refuzi sa i-l introduci ii poate creea probleme...proteina animala este necesara...,ca si fructele,lactatele,legumele,pastele...,toate in egala masura...
pestele este un produs alergen si nu se recomanda la aceasta varsta...,dar puiul si vita,da!

2.tocmai ca lor nu le sant necesare doar 2-3 variante...,sant in plin proces de dezvoltare...,de noi depinde sanatatea lor...
ei nu au posibilitatea de alegere inca...,ar fi nedrept sa-i privam de gustul unui produs care noua nu ne place...(vorbesc de produsele admise varstei)
ei ar trebui sa decida lucrul asta,nu noi!
asa cum bine spui ,"noi ar trebui sa-i indrumam,nu sa le impunem"

3.schimba canuta...,cumpara una frumos colorata...,cele cu cioc sant f bine acceptate in general...
daca nu vrea nici asa da-i sa bea dintr-o canuta normala...,va fi ceva nou,tentant...,nu te teme daca da pe ea...,ii va placea...
daca nu reusesti nici asa...,incearca sa-i dai alimente ce ajuta digestia...iaurtul este f bun...,perele,merele,morcovul crud...
sucul i-l poti pune si in laptic...sau combinat cu cereale care au lapte inclus...,deci folosesti sucul in locul apei...

Mamica de Crina Maria (1 Nov 2006)

Hai sa-ti explic putin ce am vrut sa spun si cum privesc problema carnii:

1. Mitul proteinei animale s-a cam dus, sigur ca bebe are nevoie de proteine, dar cele vegetale inlocuiesc cu succes carnea. Daca dai un search am deschis mai demult un subiect despre copiii vegetarieni, sunt multi copii crescuti astfel, fara vreo carenta si sunt scheme speciale de diversificare pentru copiii vegetarieni. Nu e nici o problema in sensul acesta, copilului meu nu ii va lipsi nimic din cele necesare organismului.
Stiu ca pestele e alergen, i-l voi introduce la varsta potrivita, nu ma grabesc.

2. Cand am zis doua-trei variante nu ma refeream doar la mancare, ci in general. Si doua trei variante la mancare inseamna pentru mine doua trei feluri, nu un morcov, o para si un mar. La inceput nu-i poti introduce decat treptat ceva nou, cu asta sper ca esti de acord. Sigur ca daca mie nu imi place spanacul, nu inseamna ca n-am sa-i dau nici ei. Asta n-are a face totusi cu vegetarianismul care este un stil de viata ales nu numai pe considerente de sanatate ci si pentru protectia animalelor. (Iar eu nu suport, nu pot gati carne. Mancam la prieteni, la restaurant, la diverse ocazii dar eu nu o pot gati. Imi este sila, ma gandesc constant la animalul acela care a fost omorat si a suferit si eu sa-l mananc cand am atatea variante. Am incercat sa gatesc carnea dar niciodata nu puteam manca dupa aceea. Am mancat insa destul gatit de altii.) Sunt total de acord ca ea trebuie sa decida, la varsta ei, daca vrea piure de legume cu mai mult morcov sau mai mult cartof, daca vrea piure de piersici in loc de mar, daca mananca doua sau trei masuri de cereale, daca vrea sa se joace cu ursuletul sau elefantul dar din moment ce nu o privez de nimic din ceea ce ii e necesar organismului (+multe alte nevoi si dorinte) cred ca e ok.

3. Am trei canute, frumoase toate dar s-a plictisit de ele, nu pot sa cumpar in fiecare saptamana alta
A baut cu nesat din cana normala, o vreme... am colorate, foarte simpatice, le-am schimbat, le-am foit. Bolboroseste apa, nu o bea. Cu lingurita normala, de plastic, de silicon. Nu sunt astea problemele, ci lichidul in sine. In biberon nu accepta altceva decat lapte. Cand simte un alt gust, gata, l-a scos si nu mai bea. Eu ii dau numai cereale simple, nu cumpar cu lapte inclus pentru ca mananca doar un fel de lapte si nu pot baga suc la biberon fiindca nu vrea. Nici cu lingurita. Ei ii plac doar piureurile mai grosute, daca ii dai suc, la revedere. Sigur ca incerce pe cat posibil sa ii dau cereale care nu constipa, desi cele mai multe contin gluten, ii dau para, piersica care au efect bun dar din moment ce lapte mananca mai putin in ultimele saptamani nu e prea bine. E posibil sa fie si din cauza dintilor, i-au iesit saptamana trecuta 2 dar nu cred ca se pornesc asa de repede si ceilalti, nu?

Uf, sper ca am explicat mai bine de data asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Ok..poate un moderator face un split aici, ca parem sa fi deviat rau subiectul inspre alimentatie si mie chiar mi-ar placea sa putem discuta mai mult si despre asta.

Am senzatia ca numai Miss Parker a inteles , macar partial, ce am vrut sa spun. Am sa incerc sa fiu mai coerenta de data asta.

Junk-food-ul, care nu include numai produsele de tip fast food ci si o mare parte din retetele traditionale romanesti (sorry!) insemna continut caloric mare (lipide, glucide in exces) si nutritional mic.
Continutul caloric mare ne face sa ne simtim bine , este un refex atavic. Probabil ca era important in privinta supravietuirii speciei atunci cand hrana nu era pe toate drumurile. Acum insa, ca orice in exces ne face enorm de mult rau. Se pare ca in SUA, generatia tinerilor de acum este prima genertie cu speranta de viata mai mica decat a parintilor , din cauza alimentatiei.
Fireste ca asa stand lucrurile, junk-food-ul are mare legatura si cu bolile mentale (si nu ma refer aici numai la cele strict legate de alimentatie, gen bulimie/anorexie) nu numai cu cele "fizice".

"Conform teoriei metabolice a maladiei mentale, care e inca foarte sketchy, excesul alimentar, pe de o parte, si alimentele care provoaca descarcari masive de insulina, pe de alta parte, ar fi factori contributori intr-o diateza de dezvoltare a psihopatologiei.

In esenta, mai ales la copii si adolescenti, mancarurile cu zaharuri rafinate (gogosi/ donuts, junk-food, semi-preparate, frozen-food, inghetata, produse de patiserie) ar trebui sa fie controlate. Mai mult, dietele hipercalorice ar fi, in teorie, responsabile de modificari in plasticitatea cerebrala.

Ce se discuta foarte mult aici, in US si Canada, este “dependenta de glucoza la copil”, un sindrom analog altor adictii si insotit de tot cortegiu de simptome la intrerupere (i.e. sevraj, sindroame specifice de abstinenta).

Am nevoie sa intelegem cu totii ca, dupa ‘89, incidenta obezitatii si a tulburarilor de nutritie a crescut cu 500%. In prezent, Romania se numara printre primele tari din Europa la capitolul morbiditate si mortalitate secundare deficitelor nutritionale prin exces, si printre putinele tari din Europa fara o politica nationala de prevenire a obezitatii." Sursa

Buuun, deci problema alimentatie gresite este cat se pote de reala.
DAR
un comportament de control direct al parintelui nu va face decat sa inrautateasca lucrurile. Copilul trebuie sa invete sa manance corect in familie, parintele trebuie sa ii faciliteze alegerile corecte si nu sa le impuna. Astfel el va alege corect pe termen lung. Altfel, el odata scapat de sub privirea parintelui va face parte dintre aceia care fac coada al chioscurile de langa scoala pentru chips si gogosi si se va simti bine. Pentru ca exesul caloric te face sa te simti bine, tine de chimismul creierului. Daca insa stai ok cu psihicul, nu ai nevoie de el ca sa te simti bine, te simti bine in pielea ta si fara.
Cat priveste proteina animala..eu nu cred ca orice se potriveste oricui. Daca parintii sunt vegetarieni e absolut firesc sa fie asa si copilul, daca nu alege altfel la un moment dat. Nu exista dieta buna pentru oricine. Fiecare organism stie ce ii trebuie. Trebuie avut in vedere insa ca mancarurile hipercalorice seamana cu drogul. Si junkies ajung cei care au probleme afective si de incredere in sine apoi..totul devine un cerc vicios. Eu nu m-as grabi cu interdictiile si controlul date fiind toate acestea.

Sper ca am fost mai explicit de data asta, desi am totusi senzatia ca nu pe cat as fi vrut.

Ioana cu Serghei (2 mai 2006) si Katja (30 martie 2004)

Mergi la inceput

inaioana, e cat se poate de clar

Mergi la inceput