Parinti AP

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dianocica spune:

sirod e f bine ca ideea cu bboti functioneaza, dar nu uita ca tot trebuie sa descoperi ce a creat problema, nu e de ajuns sa gasesti o solutie. pt ca de multe ori nesuferitele de probleme se intorc. poate nu e o rezolvare cea cu bb ci doar o foarte buna distragere a atentiei. trebuie sa descoperi de unde a plecat totul. era o discutie mai demult despre rezponsabilizarea excesiva a copiilor, o sa il caut cand am un pic de timp. oricum e bine ca acum poti rumega linistita problema

diana si david 03.12.06

Alaptatul Help-line. Pentru un copil fericit si increzator www.euro.who.int/document/WS_115_2000FE.pdf?language=english" target="_blank">OMS recomanda

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sirod spune:

quote:
Originally posted by dianocica

sirod e f bine ca ideea cu bboti functioneaza, dar nu uita ca tot trebuie sa descoperi ce a creat problema, nu e de ajuns sa gasesti o solutie. pt ca de multe ori nesuferitele de probleme se intorc. poate nu e o rezolvare cea cu bb ci doar o foarte buna distragere a atentiei. trebuie sa descoperi de unde a plecat totul. era o discutie mai demult despre rezponsabilizarea excesiva a copiilor, o sa il caut cand am un pic de timp. oricum e bine ca acum poti rumega linistita problema

diana si david 03.12.06

Alaptatul Help-line. Pentru un copil fericit si increzator www.euro.who.int/document/WS_115_2000FE.pdf?language=english" target="_blank">OMS recomanda

Diana asa este, problema este doar ameliorata, nu rezolvata.exact cum spui tu, am liniste acum, pentru studiu.
Saptamana asta am vorbit mult pe tema gradinitei, am povestit...si imi place sa cred ca am intuit izvorul necazurilor puiului mic: scrisul...Nu sunt 100% convinsa ca asa este, dar am un punct de plecare.Oti (cea mare, nu bebelusa) mi-a spus ca nu-i place sa scrie (liniute, cifre, bastonase), ca ea nu termina rindurile inaintea copiiilor.Ok, ii zic, nu e concurs, poti termina si ultima, important e ca participi la lectie si inveti.Nu a fost de bun augur ideea mea....S-a suparat si mi-a replicat: ''doamna a zis ca toti copiii termina inaintea mea!!!!!!''....hopaaaaaa, ma gindesc ca necazul e altul si anume:Oti este un foarte bun logician(dc pot sa ma exprim asa), educatoarea mi-a spus de multe ori ca gindeste bine si repede si o apreciaza foarte mult.Si dintr-o data, ups, Oti nu mai e prima la scris...si, ma gindesc eu(de fapt aseara tirziu m-am gindit la asta), dna ii freaca ridikea pe tema asta, ii impune sa fie prima si Oti nu poate...intelegeti?si de aici droaia de necazuri.
Si tot aseara m-am gindit ca o parte de rezolvare ar fi sa scriem impreuna acasa, cot la cot, sa prinda curaj, sa vaada ca liniutele alea nu trebuie sa fie STAS, ca si mami greseste, etc.Ce ziceti?

multi pupici tuturor

: Otilia(02.08.2002) si Irina(10.05.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns a_deju spune:

dianarus, lui miki i-am scris pe pagina 13 (sau 12, nu mai stiu exact :) )

sirod, evident ca bebe oti nu este solutia, dar poate fi un bun intermediar :) copiii, pana spre varsta adolescentei (sau macar pana ce societatea, socializarea si, poate cel mai important, media nu-i acapareaza complet :) ) invata si mai ales comunica cel mai eficient prin joc. iar jocul asta cu bebe oti poate fi aliatul tau in a descoperi marile bucurii, dar si micile frustrari ale lui oti mare :) si nu e vorba de distragerea atentiei, ci de oferirea unui "instrument" care sa faciliteze naturalul exprimarii (..off..ce limba de lemn :))) ), scopul final fiind de fapt atragerea atentiei (tale) asupra celor exprimate prin joc, fie ele in forma orala sau comportamentala (adica poate spune concret "bebe oti e trista".. sau pur si simplu o ia si-o strange la piept si o managie jumate de ora... ma rog, astea sunt pur si simplu exemple, dar sunt sigura ca intelegi ideea :) ).

in chestia cu scrisul.. nu cred ca i s-a impus sa fie prima. nu in mod direct, cel putin.. cred insa ca ai o fetita foarte inteligenta si, mai ales, foarte ambitioasa, care vrea sa fie prima. si as putea spune ca problema nu este scrisul, nu forma bastonaselor si-a cifrelor sau a literelor, ci "doamna a spus ca ceilalti copii termina inaintea mea!". din punctul asta de vedere, e foarte bine cum te-ai gandit, sa scrii cu ea, sa o lasi sa vada ca si altii, chiar si mai mari, pot termina in urma ei, pot face un bastonas mai stramb.. ba chiar ati putea face din asta un joc de familie, intr-o dupa-masa de duminica, in ideea ca ar fi mult mai fun si mai de ajutor sa fie toti implicati :) nu cred ca trebuie s-o lasati sa termine ea prima (sunt convinsa ca s-ar prinde imediat ca ceva nu e in regula, si..in principiu..nu stiu daca ar fi de folos..), ideea este sa accentuezi ce face bine (ceva de genul..uite.. liniutele tale sunt mai drepte, cifrele sunt mai citete, asa ca..degeaba a terminat tati primul, tu ai scris mai frumos :) dar fii atenta cum te exprimi, nu-l pune pe tati primul :) stii tu cum e, parca nu suna la fel de bine cand zici "tati a terminat primul, dar na..si tu ai facut bastonase faine.." :))) ), pt a intelege ca nu rapiditatea executarii unei cerinte este cea care primeaza, ci rezultatul final. puteti sa va jucati si pt un premiu, de exemplu niste figuri decupate (un soare pt cel care termina primul si o steluta pt cel mai frumos scris), si sa o lasi sa-si pastreze "castigul", si chiar sa-i sugerezi sa pastreze steluta (sau in fine..ce alegi tu sa fie premiu..dar ceva pur si simplu simbolic..) in buzunarul de la pantaloni, sa o aiba si la gradinita.. jucati jocul asta timp de cateva saptamani, tot duminica dupa-masa, si o sa vezi ca in foarte scurt timp, pe merit 100%, va castiga soarele :) si sapt dupa sapt, cred ca va fi din ce in ce mai putin important faptul ca "doamna a zis ca..bla bla" :) (dar vor aparea altele.. si altele :))) )

Deea, mami de www.onetruemedia.com/shared?p=414b2893332a6a41d7c2a4&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Eric(15.12.2006)

www.helpsonia.com/" target="_blank">pentru sosonica

"outside of a dog, a book is a man's best friend (..'coz inside of a dog it's too damn dark to read..)" Groucho Marx

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by sirod

''doamna a zis ca toti copiii termina inaintea mea!!!!!!''

pai mi se pare evident ca duamna are o problema. ca nu stie ca textele de genul esti mai slab, uite atii fac mai bine... fac mai mult rau decat bine si ca nu trebuie folosite ca metode de impulsionare a copiilor. ceea ce e f nasol :(

dar mi se pare super ca ati reusit sa comunicati -nepresati - si sa descoperiti sursa problemei. nu iti fie frica sa ii spui ca si oamenii mari gresesc, si copiii, si ca in aceasta problema 'duamna' a gresit. ca alte lucruri face bine (vezi sa n-o faci lupul cel rau) dar ca nu trebuia sa procedeze asa. ma rog..ii explici tu ca sa inteleaga.

diana si david 03.12.06

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iula78 spune:

Referitor la atitudinea "doamnei", eu zic sa-i explici educatoarei efectul cuvintelor ei asupra fetitei. Daca este profesionista ar trebui sa colaboreze cu tine si sa gasiti impreuna niste solutii. Deci, mai usor ar fi cu educatoarea decat cu fetita, care ar putea sa inteleaga, dar nu si sa accepte ca fiecare copil scrie in ritm propriu, iar la varsta ei nu conteaza rapiditatea scrierii, ci calitatea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns a_deju spune:

dianocica, cu riscul de a primi vreun kil de rosii in freza (si nu zic nu, ca-mi trebe' sa fac perisoaro-chiftelutele tale mai pe seara :))) ), nush daca e neaparat asa. din ce a spus oti, eu vad mai mult o dorinta de afirmare, de pastrare a statusului in fata doamnei, de unde inteleg ca tovarasa a laudat-o in multe alte randuri pana acum, si ca o place (iar sentimentul e reciproc). daca nu ar fi fost asa, propozitia ar fi sunat "dar toti copiii termina inaintea mea", iar doamna nici n-ar fi existat in discutie. pana la urma, sirod, nu stii exact ce a spus doamna (si daca o intrebi..nush daca mai stie nici ea..), dar asta este ce a perceput oti. iar cu perceptiile.. e ca si cu imaginea din oglinda..stanga-i dreapta, si invers, deci mai complicat sa ajungi la adevarul absolut :))) deci, nu cred ca neaparat ca doamna are o problema (dar asta, sirod, tu o stii cu siguranta mai bine, in functie de ce a mai zis oti pana acum, sau si mai simplu..din impresia pe care ti-o lasa tie :)) ). in cazul in care lucrurile stau asa cum cred, eu nu as lucra in niciun fel la autoritatea pe care doamna si-a castigat-o in ochii lui oti (care, de altfel, e un lucru foarte bun), ci as modela si as construi pe ambitia si dorinta ei de afirmare, ambele evidente :) tocmai de asta, in ce iti scriam mai sus, nu am insistat in niciun fel pe chestia cu doamna :)

Deea, mami de www.onetruemedia.com/shared?p=414b2893332a6a41d7c2a4&skin_id=601&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Eric(15.12.2006)

www.helpsonia.com/" target="_blank">pentru sosonica

"outside of a dog, a book is a man's best friend (..'coz inside of a dog it's too damn dark to read..)" Groucho Marx

Mergi la inceput

Multumesc din suflet de sprijin, fetelor.tutror.
Azi cand voi recupera Maxiplodu de la gradi, voi discuta cu doamna, care, nu e o scorpie, Deea (am inteles ce vrei sa spui, prin exemplele tale ''sculptate in lemn, nu-ti fa griji) a intuit bine.Nu va suparati pe mine daca am dat de inteles ca doamna e duamna...mii de scuze.O fi avut atunci o scapare, sau asa a perceput Oti...in fine, o sa va povestesc maine ce si cum.

Inaca o data mii de multumiri, din fiecare postare am ales cite o idee.

Ca tot a adus Deea vorba, in legatura cu jocurile de familie (Piticot, Nu te supara frate, etc)...lasati copilasii sa cistige?Noi am jucat cinstit, se intimpla sa piarda si se supara, facea scandal si nu a mai jucat muuuuuuuult timp.Ma tot gindeam dc nu era bine sa o mai lasam sa cistige...pentru a-i mentine increderea in ea....dar, pe cuvint ca tot NU a fost raspunsul.

Mergi la inceput

in nici o circumstanta nu vad utila folosirea acestor tipuri de 'impulsionari'. ca esti ultimul, esti un ratat...fraier..am avut din pacate o experienta foarte nasoala cu un profesor in liceu care a reusit, 1n 4 ani, sa distruga increderea tuturor elevilor sai. cu astfel de exprimari. cu atat mai mult nu as folosi sub nici o forma asa ceva pt un copil mic. (scuzati pleonasmul)

apoi partea cu castigatul...cred ca unui copil trebuie sa i se explice de la bun inceput care e rostul unui joc, care e ideea, ca e un joc nu o competite. sincer nu stiu inca cum ar trebui facuta asta pt ca nu am ajuns pana acolo, insa catt pot, ii explic de pe acum. ca nu toti cateii sunt la fel, unii mai mari, unii mai mici, unii latra mai tare altii alerga mai repede, oamenii la fel, unii mai inalti, unii mai scunzi, unii sunt arhitecti, unii vanzatori, unii matura strada, dar toti fac f bine ceea ce fac. ca, pana la urma, ideea nu e sa faci cate putin din fiecare ci sa faci cu pasiune ceea ce iti place cel mai mult. si pt asta trebuie sa incerci sa faci de toate, pt a afla ce ti se potriveste mai bine.

asta e ceea ce incerc sa ii explic eu, ca nu toti trebuie sa fim castigatori in orice, asta e ideea mea despre viata. pe de alta parte cred ca mereu invatam cate ceva, mereu aflam ceva nou care ne poate ajuta sa ne imbogatim ideile, deci poate nu e cea mai buna dar e concluzia mea inacest moment.

diana si david 03.12.06

Mergi la inceput

Diana - nici eu nu sunt de acord cu aceste modalitati de ''impulsionare''. Din contra, exact cum spui, le gasesc descurajatoare.
In cazul Otiliei, scrisul este marea problema, nu-i place, se misca extraordinar de incet, nu are antrenament, intr-un fel.Mi-am asumat si eu parte de vina, deoarece nu am mai exersat deloc acasa cu ea.De aseara am inceput ''antrenamentul''.Pentru competitia de duminica, pe care mi-a sugerat-o Deea.Saru'mina!
Aseara am discutat foarte mult cu doamna, i-am povestit tot tot, m-a ascultat si mi-a povestit si ea.In timp ce vorbeam, Oti se juca linga ceilalti copii, nu am discutat in fata ei.Doamna mi-a zis ca e al doilea caz in grupa de copil constiincios care are probleme cu scrisul.Si ea m-a indemnat sa exersam acasa, sa nu mai oboseasca repede, sa facem totul ca pe un joc, sa nu i se mai para corvoada.
Aseara, in timp ce ne jucam, inainte de culcare, am luat-o in brate si i-am spus ca sunt linga ea, ca ne vom juca in fiecare zi ''de-a scrisu'', ca o sa facem antrenament ca sportivii, sa nu mai oboseasca si sa fie si ea printre primii la scris.M-a luat de git si cu o usurare fantastica in glas mi-a zis: ''ma bucur, mami, vreau sa ne antrenam....ca eu niciodata nu am fost prima!''....
si eu ma bucur ca am gasit izvorul necazurilor si cu sprijinul vostru am reusit sa imi inteleg copilasul.
Primiti cite o floare si o multumire sincera din inima mea.

O sa va mai povestesc cum evoluam.Si sunt in continuare aici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GGina spune:

quote:
Originally posted by sirod

Buna fetelor.

Sunt fericita - ideea cu paupsa ''Oti bebe''a functionat, multzam mult!O cara acum peste tot cu ea si ii explica intr-una ce face!

Nici eu nu cred ca AP inseamna ''fara reguli'', ceea ce ar duce la o anarhie pe cinste! Regulile se adapteza fiecarui copil, eu asa vad.

EU cu doua minuni: Otilia(02.08.2002) si Irina(10.05.2005)

Sirod ,explica-te mai bine.Care sint acele reguli.a deju ,poti sa-mi raspunzi?

Diana.
"fara reguli Ap nu poate exista".
In afara de regulile normale cum ar fi spalat ,mincat ,strins jucarii etc .ce alte reguli mai sint?Se pare ca mie imi scapa ...,ca eu nu prea le inpun nimic.Si nici istericale nu-mi fac .Cel putin unul dintre ei ,ca pe unul l-am "scapat"(l-am imboldit cu prea multe reguli).Ca sa vezi ce face nestiinta din om.Oricum sintem pe calea cea buna ,incerc sa fiu o mama mai buna.El a inceput sa se schimbe pentru ca eu am inceput sa ma schimb.
P>S
Amina ,cind nasti?

Mergi la inceput